ETC 2015 | Army Restrictions - finalne, pierwszy post
Moderator: swieta_barbara
Tutaj się chyba pojawia problem przy okazji eksperta od danej armiiJarekK pisze:Spoko, po prostu akurat ten zapis wydaje mi się bardzo jasny. Hexy są zbyt papierowe by je rozkminiać

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15
JarekK pisze:Serio?
Jeden unit jest unitem eterycznym więc kosztuje 1, nie nie jest kolejnym po pierwszym więc kosztuje po prostu 1.
Drugi unit hexów jest unitem wiec kosztuje 1, ale jest też kolejnym więc kosztuje dodatkowe 1 czyli w sumie 2.
Razem dwa unity kosztuja 1+2=3.
Durin ale te 3 to wyszło Tobie na podstawie Hexów, czy dowolnych jednostek eterycznych??Durin pisze:jeden unit to jeden wybór 2 unity to 3 wybory
Mi wychodzi dwa.
Oczywiście zakładając, że mamy Unit eteryczny, niech to będą duszki - 1 wybór,
Drugim są Hexy -
Kod: Zaznacz cały
Each unit of hexwraith after the 1st 1 choice
Tak pierwsze hexy masz za free, drugie za 1 + 2 za dwa unity eteryczne czyli 3.Talladil pisze:Jeden unit hexów to 1 choice czy 0 ? 2 unity hexów to 1 czy 3 choice ?● Each ethereal character or unit – 1 choice
● Each unit of hexwraith after the 1st - 1 choice
Aro pisze:JarekK pisze:Serio?
Jeden unit jest unitem eterycznym więc kosztuje 1, nie nie jest kolejnym po pierwszym więc kosztuje po prostu 1.
Drugi unit hexów jest unitem wiec kosztuje 1, ale jest też kolejnym więc kosztuje dodatkowe 1 czyli w sumie 2.
Razem dwa unity kosztuja 1+2=3.Durin ale te 3 to wyszło Tobie na podstawie Hexów, czy dowolnych jednostek eterycznych??Durin pisze:jeden unit to jeden wybór 2 unity to 3 wybory
Mi wychodzi dwa.
Oczywiście zakładając, że mamy Unit eteryczny, niech to będą duszki - 1 wybór,
Drugim są Hexy -za pierwsze Hexy płaci się 0 ale jako że to Unit eteryczny, to jest +1Kod: Zaznacz cały
Each unit of hexwraith after the 1st 1 choice
Tak pierwsze hexy masz za free, drugie za 1 + 2 za dwa unity eteryczne czyli 3.Talladil pisze:Jeden unit hexów to 1 choice czy 0 ? 2 unity hexów to 1 czy 3 choice ?● Each ethereal character or unit – 1 choice
● Each unit of hexwraith after the 1st - 1 choice
oż żesz... może jakiś algorytm do tego? arkusz excelowski?

Bombaj ale o co komon?
Było pytanie jest odpowiedz. Jak coś jest źle to napisz.
Arkusz nie jest potrzebny, chyba ze chcesz jakaś grafikę, to możesz zrobić.
Ten draft w sensie punkty za jednostki jest IMO lekko ściągnięty z zasad SCGT. Chociaż tam, są lepsze ciecia.
Było pytanie jest odpowiedz. Jak coś jest źle to napisz.
Arkusz nie jest potrzebny, chyba ze chcesz jakaś grafikę, to możesz zrobić.
Ten draft w sensie punkty za jednostki jest IMO lekko ściągnięty z zasad SCGT. Chociaż tam, są lepsze ciecia.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 13:24 przez Aro, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak czytam tą dyskusję o hexach, to się zastanawiam, jakim cudem co poniektórzy w tym temacie zdali maturę...
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Tak chodzilo mi o hexy bo pytanie bylo o hexy;)
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
Czyli Warshrine też ląduje na szafkękudłaty pisze:https://dl.dropboxusercontent.com/u/106 ... aft2.5.pdf
● Each model after the first with a 3+ ward save 1 choice
up. 04/02
Lohost

Evazan pisze:Czyli Warshrine też ląduje na szafkękudłaty pisze:https://dl.dropboxusercontent.com/u/106 ... aft2.5.pdf
● Each model after the first with a 3+ ward save 1 choice
up. 04/02
Lohost
nie no to chyba jest pomylka.
MARK OF MARKI MARK
bo ludzie kiedyś nie mieli dysmózgii i potrafili dodawać w zakresie 0-10JarekK pisze:Kiedyś matematyka i angielski nie były obowiązkowe.
a język był chyba zawsze
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
O nic mi nie chodzi. Radzę sobie z dodawaniem, ale coraz to wszystko mniej intuicyjne. Spodziewam się, że grając jedną armią, będę miał pojęcie jakie są cięcia w pozostałych. Zakładam więc, że zaproponowany zestaw będzie czytelny, prosty i nie zmuszający do kilkukrotnego wczytania się na pełnym zmóżdżeniu. Każda "krzyżująca" się opcja (1 choice za X, ale jeśli weźmiesz Y to za X będą 2 choice'y, chyba że nie weźmiesz Z wtedy jednak 1 choice) niepotrzebnie komplikuje sprawę.Aro pisze:Bombaj ale o co komon?
(...)
Dostrzegam też niesympatyczny (dla mnie) trend odejścia od cięcia przegięć w stronę ograniczania możliwości brania rzeczy "po prostu dobrych, ale niekoniecznie przegiętych".
Dam przykład: Moim prywatnym i osobistym zdaniem nie widzę najmniejszego powodu, by Greater Deamon zabierał 1 choica. Są fajne, ale bez przesady. Od mocniej strzelającej armii padają jak ważki, lub kitrają się po krzakach, grzęzną w hordach itp. Dwa razy GUO, Dwie wrony, wrona i bloodek, dwa bloodki, keeper i wrona? Jakoś to nie przeraża, może dobre, ale nie przesadnie dobre. Rozumiem: Kairos i Epidemius - gięci, więc do ścinki, dwie armaty khornowe słusznie stłamszone. Ale "spam" greaterów faktycznie zasłużył na cięcia?
Podobnie z horrorami. Są dobre. Nawet bardzo dobre. Ale aż tak dobre, żeby ciachać choicami? Czy gdybym wsadził 4 razy (2 choice'y), albo nawet 5 razy (3 choice'y) to jakiś przeciwnik spojrzałby z niesmakiem na przegięty "powergaming"? Moim zdaniem niekoniecznie.
Wszystko to moja prywatna opinia, bo jako całość draft mi pasuje, ale może nie jestem odosobniony w wątpliwościach i warto pomyśleć nad kierunkiem w jaki idzie draft?