Powrót do kawalerii

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Re: Powrót do kawalerii

Post autor: Talladil »

malfoj pisze:
Talladil pisze:
eliah91 pisze:Wiesz to aż 20 W z T 3 i bez save'a
Chciałbym mieć 20w unbreakable piechotę... nawet nie musi być fast.... za 160 punktów bym mógł ją posłać tylko po to by zdechła ku uciesze przeciwnika... zdajecie sobie sprawę, że nawet witchki z kotłem nie są w stanie wbić 20 woundow w turę na tym unicie... chyba nawet 2 unity by wystarczyły by trzymać cob przez 6 tur.... ustawiacie się w formacji 3 frontem i stykacie sie z tylko z cob... dostajecie impakty w pierwszej turze, a nastepnie bije was tylko haga z 4 atakami, 6 witchek, to 10 ataków i 4 ataki z obsługi... z 18 ataków może wbiją 12, a rani 6... ?
Wlasnie dowiodłes ze to kociołek jest slaby a wiczki bez niego sa tansze (przez co lepsze )
Nie zgodzę się... Jedyne co zrobiłem to pokazałem sposób na zablokowanie COB tanim kosztem ;) Witchki z kotłem służą to rozkręcania hord, a nie do eliminowania fastów z wąskim frontem... więc chyba nie ma w tym nic odkrywczego, że słabo sobie będą radziły z takim unitem...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

1 Vampire Lord @ 454.0 Pts
General; Level 1 Wizard; Lore of Vampires; Heavy Armour; Shield; Hellsteed
Ogre Blade [40.0]
Talisman of Preservation [45.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
Beguile [15.0]
Quickblood [30.0]
Red Fury [50.0]

1 Wight King @ 189.0 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Skeletal steed
Nightshroud [40.0]
Luckstone [5.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]

1 Master Necromancer @ 295.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Vampires; Barded Nightmare
Dispel Scroll [25.0]
Obsidian Lodestone [45.0]
Ironcurse Icon [5.0]

3x20 Drie Wolfes @ 160.0 Pts

15 Drie Wolfes @ 120.0 Pts

11+1 Black Knights @ 318.0 Pts
Barding; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

2x 9 Hexwraiths @ 270.0 Pts

Models in Army: 176
Total Army Cost: 2398.0
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 22:04 przez JarekK, łącznie zmieniany 2 razy.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Nie abym bronił dire wolfów, ale:
Duże oddziały psów/ghuli zabijasz strzelaniem z na przykład balist.
Na jeden oddział 20 wilków potrzeba dokładnie 4 bolce(RBT), a i to nie wiadomo, czy zastrzelą. A, że w zasadzie w takim rozłożeniu wilki bardziej spełniają rolę "mobilnych zombie" to jest nawet bardzo dobrze, że przyjmują strzelanie. W zasadzie jest nawet mniejsza szansa, że takie 4ry bolce ogarną 20tkę wilków niż że ustrzelą terrora, mortis czy inny wspierający cel.
Umiesz tak zrobic ? Teach me master
30" ruchu w pierwszej turze i możliwość wyjścia na flank - i wiedząc że tak około połowy graczy robi refused flank w deploy i trzyma armię w kupie i w zasadzie pół stołu oddają wilkom za darmo to jest wykonalne. Jeśli są jakieś kontry(rydwany, jakiś fast) to 20tka wilków ma S4 w szarży i całkiem spory ruch by to ogarnąć. No i jakiś tam static. Słaby ale zawsze lepszy niż static rydwanu czy jakiegoś fasta. Z ciekawszych kmin, jak uda się umieścić wilki na flance całej armii przeciwnika, to daje się wlecieć wampirami na hellsteedach do takich flankujących wilków - i wtedy może być ciekawie. Przeciwnik ma wtedy jakiś support od przodu i wilki z mordercami na flance. I o ile nie ma dział czy innego ciężkiego shootingu niszczymy co chcemy a on jedynie tępo zabija pozostałe wilki, które go kleją. Ale nie staram się udowodnić, że gra na kawalerii jest....optymalna. Ba, jest sytuacyjna i nie wiem, czy w ogóle pasuje do ETC ale to nie mój problem tylko kolegi który założył ten wątek. Zakładam, że nikt nie ma ponad 70ciu wilków by oficjalnie z tym się pokazać, sam też nie mam, ale chociażby wycięcie proksów i pokminienie tym w domku przez jakiś czas nie jest chyba takie ciężkie? Zawsze można udowadniać, że są beznadziejne bo nie potrafią zadać hordy ataków czy wystać kloca witchek tylko to samo można powiedzieć o wszystkich naszych corach.
Pytałeś jak rozwalić kawaleryjskie VC grając DE. Pociaki w hexy, blood knighci maja frenzy.
Na razie doszedłeś do 12BK wspartych morghastami i terrorem a już kontrujesz DE blodzie i hexy....czy tylko mi się wydaje, że nie za bardzo to jest konstruktywne?

Dobra - koniec wątku wilków.

To co masz utknie w slave`ach. Albo w czymkolwiek głębszym niż 5 szeregów. Na BotWD nie masz totalnie nic - chyba, że są w klocku kawalerii i te KB od morghastów wypalą.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 14:39 przez Asmodai, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Talladil zapytał jak sie kontruje te unity w wątku ETC, to mu odpowiedziałem.

Wystarczy 1 fast który zrobi vanguarda i zablokuje ci te wilki. Wilki padają jak znajdą się w kombacie. Wilki nie są cavalerią, lord nie ma lookouta. Wilki nie są fastem.

Skończcie z tymi wilkami... Wracamy do rozpy.

Po to mam więcej ruchu, żeby nie utknąć w slavach. Na Botwd nie mam nic to prawda. HE nie są przez to łatwym paringiem. Ale ten banner jest na WL nad którymi mam przewage mobilności i MUSZE ich odgiąć szarżując w inne miejsce. Mam czar mtory twoorzy odginaczke wiec ogarniecie 1 oddziału to nie jest ogromny problem. Moge tez w nich wepchnąć klocek zombi ustawiony po 2 w szeregu i miec ich w dupie. Opcji jest sporo, jeden oddział rozpiski mi nie zabija. Większy problem z łapaniem smoka :)

Klocki piechoty to tez nie problem, wampir statystycznie wbija 7-9 ran co ture.

Awatar użytkownika
malfoj
Falubaz

Post autor: malfoj »

Jedziemy dalek z wilkami
@Asmodai zakladasz ze zaczniesz to wtedy podjedziesz no moze ale jesli twoj przeciwnik ma chociaz 1/2 mózgu to jak tak podjedziesz dostaniesz szarze.Wampiry w wilkach... Az nie wiem co mam powiedziec to najgorszy pomysl pomijajac juz ze lord nie ma lookouta to jakikolwiek klocek do walki sypnie to w1-2 tury.
Ps robi sie z tego moj ulubiony temat ;)

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Malfoj, czy ja bronię konceptu pod względem optymalności? Nie. Każdy hardcor potrzebuje odpowiedniego stanu umysłu i odpowiedniej rozpiski, dlatego nie wiem, czy to się na ETC obroni.
Jest jeszcze jeden, o wiele bardziej bezczelny numer z wilkami. Jak zapodasz rozwiązanie na PW, to czteropak piwka jest twój.

Awatar użytkownika
kuyash
Oszukista

Post autor: kuyash »

JarekK pisze:+ musze maksymalizowac ilość dostawionych modeli. Duży oddział psów jest słaby, koniec tematu.

Pytałeś jak rozwalić kawaleryjskie VC grając DE. Pociaki w hexy, blood knighci maja frenzy. Podstawiasz im pod nos harpie, ja je zabijam overrunuje i szarżujesz jakimś herosem do bicia na bok. Szarża bok jakaś rana i się sypie. Duży oddział black knightow z blenderami (bie latajacymi) olewasz i ustawiasz sie obok niego, bo nie jest w stanie niczego sam złapać. Duże oddziały psów/ghuli zabijasz strzelaniem z na przykład balist.

W sumie ładnie opisałeś nasza bitwe =D>
DE 8k
VC 3k
ChD 3k

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Chętnie to powtórze, tylko teraz z dopracowaną już rozpą, a nie raczkującą :)

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Masz wilki?;p

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Koniec rozkminiania mam ostateczną wersję. Po kilku grach najwyżej będą zmiany:

1 Vampire Lord @ 454.0 Pts
General; Level 1 Wizard; Lore of Vampires; Heavy Armour; Shield; Hellsteed
Ogre Blade [40.0]
Talisman of Preservation [45.0]
The Other Trickster's Shard [15.0]
Beguile [15.0]
Quickblood [30.0]
Red Fury [50.0]

1 Wight King @ 189.0 Pts
Battle Standard Bearer; Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Skeletal steed
Nightshroud [40.0]
Luckstone [5.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]

1 Master Necromancer @ 295.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Vampires; Barded Nightmare
Dispel Scroll [25.0]
Obsidian Lodestone [45.0]
Ironcurse Icon [5.0]

3x20 Drie Wolfes @ 160.0 Pts

15 Drie Wolfes @ 120.0 Pts

11+1 Black Knights @ 318.0 Pts
Barding; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician

2x 9 Hexwraiths @ 270.0 Pts

Models in Army: 176
Total Army Cost: 2398.0
Ostatnio zmieniony 12 lut 2015, o 21:02 przez JarekK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

4 oddziały wilków są - mocna rozpa. Wochowcy zadrżą - reszta wciągnie.

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

btw :) morgasty zamien za 6 blood knightów - w tej rozpie nikt do nich nie bedzie strzelac jak wyjedziesz i w koncu do czegos dojadą.

Awatar użytkownika
eliah91
Masakrator

Post autor: eliah91 »

Imo bez 80 wilków się z domu nie wychodzi [-X
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Poszła edycja rozpiski

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Jarekk... czempioni do wilków.
Vangard 12" a później kreski po przekątnych i trzymasz wrogie hordy do końca gry.

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Jestesmy swiadkami tworzenia nowej mety!

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
kuyash
Oszukista

Post autor: kuyash »

ale to niesamowicie szybko zajeżdza przeciwnika, wyobrażacie to sobie? Wilki i hexy robią vangardy, potem 1 tura wszystko jedzie tryliard cali do przodu i już stoi przed przeciwnikiem !
DE 8k
VC 3k
ChD 3k

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

taki jest patent, zastanawiam się też nad wrzuceniem smoka i terrora z strigorem, coby wyjebać BK i być jeszcze szybszym

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

ja bym dał 30 wightów ;) pewnie to mocna piechota, nie wiem gdzie są staty :P (jak coś, pożycz od Leoha :D
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Kosa nie umiesz się bawić. Ma być kawaleria a ty mi tu z piechotą wyskakujesz.

ODPOWIEDZ