Warszawa, 07.03.2015, 2250 pkt, Szturm #7 - Hobbystyczny

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
YoungOlo
"Nie jestem powergamerem"

Warszawa, 07.03.2015, 2250 pkt, Szturm #7 - Hobbystyczny

Post autor: YoungOlo »

Klub Adeptus Mechanicus wraz ze wspierającą go firmą Kromlech.eu, zaprasza na siódmy już "Szturm" - pierwszy w Warszawie hobbystyczny turniej Warhammera. Turniej nie będzie zgłoszony do Ligii.

Fotki z piątej edycji Szturmu są na forum klubu na Facebook'u. Jeśli chcesz zobaczyć to kliknij o przyjęcie do grupy.

Lista zmian w stosunku do poprzednich edycji (dla stałych bywalców):
:arrow: gramy na dokładnie takich samych zasadach, na jakich miał się odbyć Szturm #6 w styczniu
:arrow: Dodajemy tylko możliwość korzystania z wydanej w międzyczasie książki End Times: Thanquol
:arrow: za przesłanie rozpiski na czas jest +3 PT (a nie +1 PT jak było do tej pory)
:arrow: dodatkowo można dostać +1 PT za przesłanie rozpiski w wymaganym formatem rozpisek.

Dzięki uprzejmości Kromlech.eu będą małe niespodzianki, które otrzyma trzech losowych uczestników turnieju

Obrazek
Kromlech

Dzięki uprzejmości GameMat.eu zagramy na ich fantastycznych matach

Obrazek
GameMat.eu

REGULAMIN

DATA: 07-03-2015 (sobota)

MIEJSCE: klub Adeptus Mechanicus, Warszawa, Al.Krakowska 110/114, teren Airbus Military EADS PZL. Mapka dojazdu. Jeśli jeszcze u nas nigdy nie byłeś napisz mi PM lub wyślij e-mail na youngolo@gmail.com.

FORMAT: OPEN + The End Times (Nagash, Glottkin, Khaine, Thanquol) + Comp Score, 2250 pkt

LIMIT GRACZY: 18

WEJŚCIÓWKA: 20zł

SĘDZIA: Aleksander "YoungOlo" Kaczor

Obowiązuje Kodeks Wojownika (Warhammer World Warrior's Code), czyli:
1) Wszystkie używane w turnieju modele są produkcji Games Workshop (Citadel, Forge World lub Warhammer Forge)
2) Wszystkie modele muszą być całkowicie pomalowane
3) Wszystkie modele muszą mieć zrobione podstawki
4) Wszystkie modele muszą być kompletne i całkowicie złożone
5) Rozpiska musi być zrobiona na podstawie obowiązującej publikacji GW *
6) Wszystkie modele w armii muszą mieć broń/wyposażenie z rozpiski odwzorowane na modelu
7) Wszystkie oddziały składające się z więcej niż 1 modelu muszą mieć pomalowaną podstawkę regimentową odpowiednich rozmiarów
8 ) Unit fillery nie mogą przekraczać 20% oddziału i muszą reprezentować coś porównywalnego do modeli, które zastępują
9) Nie używamy proxów
10) Wszystkie poważniejsze konwersje muszą zostać zatwierdzone przez organizatora turnieju
11) Gramy fair i szanujemy przeciwnika
12) Przestrzegamy Najważniejszej Zasady, gramy w duchu gry i nie grzęźniemy w dysputach na temat zasad.

* - w tym armie z dodatku The End Times: Nagash, Glottkin, Khaine, Thanquol. Dodatkowo dopuszczona jest armia Dogs of War wraz z dodatkiem Regiments of Renown. Potwory ze Storm of Magic i Monstrous Arcanum liczą się do sekcji Rare units).

Szczegóły tutaj: Warrior's Code

PLAN DNIA:
09:00 - 09.45 zapisy*
10.00 - 12.45 pierwsza bitwa
13.00 - 15.45 druga bitwa
15.45 - 16.15 przerwa obiadowa i głosowanie na najlepszą armię
16.15 - 19.00 trzecia bitwa
19:00 - ogłoszenie wyników

*Przy zapisach sprawdzane będą wymogi turniejowe, prosimy więc przygotować:
- armię (wystawić wszystkie modele)
- Podręcznik, Księgę Armii**, czytelną rozpiskę, kostki, miarkę, używane wzorniki, długopis
Dopiero po sprawdzeniu wymogów (i oczywiście wpłacie wejściówki) wydawane będą karty graczy. Cały proces może chwilę zająć, lepiej więc przyjść wcześniej niż wpaść na ostatnią chwilę i na dzień dobry dostać karniaka za spóźnienie!

PUNKTACJA:
+20 PT* (Punktów Turniejowych) za wygranie bitwy (zwycięstwo w bitwie określają zasady scenariusza)
+3 PT za wygranie bitwy Masakrą (podwójna przewaga w VP)
+10 PT* za remis
+5 PT* za przegraną bitwę
+3 PT za każdy głos "Najlepsza Gra" jaki otrzymasz od przeciwników
+50 PT za przestrzeganie Kodeksu Wojownika przez cały turniej
+3 PT za przesłanie rozpiski na czas
+1 PT za przesłanie rozpiski w odpowiednim formacie
-1 PT za brak każdego z następujących: Podręcznik, Księga Armii**, czytelna rozpiska, kostki, miarka, używane wzorniki, długopis
-1 PT za każde spóźnienie (na zapisy, rozpoczęcie bitwy, zakończenie bitwy itp)

* te punkty są modyfikowane przez zasady Oceny Kompozycji
**lub odpowiednia publikacja z zasadami armii, np. Tamurkhan dla Chaos Dwarfów lub Battle Scroll dla Bel'akora. Grający armiami z The End Times są zobowiązani przynieść zarówno odpowiednią książkę The End Times, jak i podręczniki armii zawierające zasady, których używają.

Ocena Kompozycji (Comp Score):
Stosujemy system pulowej oceny kompozycji, zapożyczony z jednego z największych turniejów Warhammera w Wielkiej Brytanii (South Coast Grand Tournament). W skrócie chodzi o to, że liście armii (rozpisce) każdego gracza przypisujemy liczbę. Im ta liczba jest wyższa, tym rozpiska potencjalnie silniejsza - im niższa, tym rozpiska potencjalnie słabsza. Po każdej grze, punkty każdego gracza modyfikuje się o tyle, ile wynosi różnica pomiędzy Ocenami Kompozycji obu graczy. Dodatkowo, przed pierwszą bitwą pary nie są losowane, tylko dobierane według Oceny Kompozycji. Pełne zasady Pulowej Oceny Kompozycji są do pobrania w pliku PDF: Pulowa Ocena Kompozycji v3.0

Najlepsza Gra:
Po zakończeniu ostatniej bitwy, każdy gracz może oddać głos na jednego ze swoich przeciwników, z którym bitwa była dla niego najlepsza z jakiegoś powodu. Być może jego armia zapierała dech w piersiach, może nauczył Cię nowej taktyki a może po prostu dobrze się bawiłeś?

NAGRODY:
Najlepszy Generał
Gracz z największą ilością PT (w razie remisu rozstrzygną VP) otrzyma certyfikat "Najlepszego Generała".

Najlepsza Armia
Gracz, którego armia zbierze najwięcej głosów na najładniejszą armię, otrzyma certyfikat "Najlepsza Armia" oraz unikalną kartę przedmiotu magicznego do użycia na kolejnych Szturmach.

Dodatkowo wśród uczestników zostaną rozlosowane nagrody ufundowane przez firmę Kromlech.

SCENARIUSZE:
Wszystkie bitwy gramy na stołach 72x48, a teren (zapewniony przez organizatora) jest ustawiony przez graczy przed każdą bitwą według zasad z podręcznika głównego Warhammera. Każdej bitwie przypisano dwa scenariusze. Przed rozpoczęciem każdej rundy bitew organizator wylosuje który z tych dwóch scenariuszy będzie grany na wszystkich stołach.

Bitwa 1: Bój Spotkaniowy (Meeting Engagement) / Bitwa o przełęcz (Battle for the Pass)
Bitwa 2: Wieża strażnicza (The Watchtower) / Krew i Chwała (Blood & Glory) - Punkt Złamania (Breaking Point) wynosi: 3
Bitwa 3: Szyk Bojowy (Battleline) / Atak o świcie (Dawn Attack)

FAQ:
Q1: Czy na Szturmie naprawdę mogę używać tylko modeli GW (punkt 1. Kodeksu Wojownika)?
A1: Punkt 1. Kodeksu Wojownika należy rozpatrywać wspólnie z punktem 10. (o konwersjach). Połączenie punktów 1. i 10. należy interpretować jako: "Jeśli masz odpowiedni model, z automatu możesz go użyć. Jeśli masz model inny niż oryginalny, musisz uzyskać zgodę organizatora turnieju na jego użycie". Ma to na celu zapewnienie uczestnikom turnieju, że po drugiej stronie stołu nie zobaczą żadnych "kfiatków", a jednocześnie daje szanse użycia innych niż oryginalne modeli ludziom, którzy je skonwertowali aby wzbogacić wygląd swojej armii.

Q2: Czy full WYSIWYG obowiązuje też na bohaterach?
A2: Tak, obowiązuje na wszystkich modelach w armii. Szczegółowy opis co musi a co nie musi być odwzorowane, znajduje się w Kodeksie Wojownika.

Q3: Czy naprawdę za brak długopisu będę miał karniaka?
A3: Tak. Niestety, ale doświadczenie pokazuje, że to jedyny skuteczny sposób "zachęcenia" graczy do przyniesienia długopisu, który jest konieczny do wpisywania zdobytych punktów na karcie gracza...

Q4: Jak uzyskać zatwierdzenie przez organizatorów "poważnej konwersji" do turnieju?
A4: Należy wysłać PM lub e-mail na youngolo@gmail.com, zawierający:
- zdjęcie modelu
- nazwę jednostki, którą model ma reprezentować (zgodną z nazwą w Księdze Armii - żeby uniknąć nieporozumień)
- pełną listę wyposażenia/opcji wymaganych do odwzorowania na modelu przez Kodeks Wojownika (takich jak broń, pancerz, wierzchowiec czy sztandar)

ZGŁOSZENIA:
Zgłaszamy się w tym temacie lub bezpośrednio u organizatora, podając: imię i nazwisko (+ opcjonalnie ksywa). Nie trzeba podawać armii.
Aby zgłoszenie było kompletne, najpóźniej na tydzień przed turniejem (czyli do 28.02 do godz. 23:59) należy wysłać rozpiskę w pliku TXT, DOC lub PDF zgodną z formatem rozpisek na e-mail youngolo@gmail.com. Po sprawdzeniu rozpiski, każdy otrzyma e-mail zwrotny z potwierdzeniem tego faktu, a jego nazwisko na liście zgłoszeń zostanie pogrubione.

Awatar użytkownika
YoungOlo

Lista zgłoszeń:
(pogrubiony wpis oznacza nadesłaną rozpiskę)

1. Bartłomiej "Mohort" Ciechomski
2. Andrzej "Dziekan" Bystrek
3. "beerfield"
4. Karol "gervaz" Siadul
5. Edgar Czop
6. Jan Jankowski
7. Bartłomiej 'Hoax' Rutkowski
8. "Loremaster"
9. Filip "Elvis" Głowacki
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.

GRACZE REZERWOWI:
1. Paweł "Gąsior" Gąsiewski
2. Łukasz "Smiechu" Śmiechowski
3.
X. Aleksander "YoungOlo" Kaczor

ODPADLI:
1. Mateusz "Thorash" Mańka
2. Marek "bayer" Barej
3. Szczepan "Bearded Unclean 'Un" Kalisiak
Ostatnio zmieniony 7 mar 2015, o 00:47 przez YoungOlo, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

To i ja poproszę o wpisanie na listę. Ale od razu uprzedzam, że tym razem może w tym terminie wypaść mi inny turniej (dżudo syna). Gdyby tak się złożyło, to dam znać tak szybko, jak to możliwe.
Czy w tej edycji obowiązują zasady magii z dodatku Khaine?

I jednocześnie mam pytanie, które chcę zadać tu publicznie. Dotyczy ono bowiem przyszłości tego znakomitego przedsięwzięcia, jakim są turnieje "Szturm".
Aleksandrze - czy gdyby - nie daj Boże - potwierdziły się plotki o tym, że w 9 edycji będą zmienione stronnictwa, mniejsza skala starć i okrągłe podstawki - to następne Szturmy będą organizowane na jej zasadach, czy też na dotychczasowych?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Moglibysmy nie smiecic w tym wątku dywagacjami o kolejnej edycji?
Gra nadal będzie grą, i skoro łykałeś, jak młody pelikan, poprzednie zmiany, to nadchodzące też łykniesz.

@Olo

Jesli format jest identyczny z tym turniejem, który się nie odbył, to prosze o dopisanie.
Rozpiskę masz na mailu, a jeśli trzeba to wyślę ponownie.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

To własnie może być ta jedna zmiana z dużo. Np. nie kupiłem jeszcze nic z End times, bo nie jestem pewien, czy przypadkiem te zakupy nie stracą użyteczności za pół roku.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Wstępnie zgłaszam swoją osobę.
Potwierdzenie będzie w okolicach 1.03.

Awatar użytkownika
YoungOlo

gervaz, Bearded Unclean 'Un, Smiechu - dopisani do listy.
gervaz pisze:Czy w tej edycji obowiązują zasady magii z dodatku Khaine?
Tak. Dokładnie tak, jak miały obowiązywać na Szturmie #6.
gervaz pisze:Aleksandrze - czy gdyby - nie daj Boże - potwierdziły się plotki o tym, że w 9 edycji będą zmienione stronnictwa, mniejsza skala starć i okrągłe podstawki - to następne Szturmy będą organizowane na jej zasadach, czy też na dotychczasowych?
Nie wiem. Jak będzie coś wiadomo na pewno to będziemy myśleć na ten temat. Póki to tylko plotki to nie ma co wróżyć z fusów ;-)

Awatar użytkownika
thorash
Kontakt:

Post autor: thorash »

Proszę mnie wyrzucić do listy rezerwowych.

Od urodzin miałem wrócić do hobby na ostro, ale jednak wszystko się przeciągnie.... aż mi się odechciewa - zostawiłem pudełko z większością CORE'ów - na sekunde wyszedłem z pokoju koleżanka nie upilnowała dzieciaka - i mały zrobił mi Dwellers Below z pudełkiem. Także tego... - nauczyłem się dzisiaj żeby lepiej dbać o modele. (po prostu bardzo rzadko mam u siebie jakieś dzieci).

:D :D :(
Obrazek

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Witam, chciałbym wziąć udział w turnieju Dwarfami, ale mam kluczowe pytanie: czy mogę legalnie, warriorcodeowo użyć 40 staroedycyjnych minersów jako wojowników z bronią dwuręczną? Bez tego nie będę miał coreów. Zawsze ich tak używam i nie było nigdy problemu, ale tutaj wolę spytać. Wysłałem pw do YoungOlo, ale bez odzewu, dlatego pytam tutaj.

Awatar użytkownika
liwan

Post autor: liwan »

Bocian pisze:Witam, chciałbym wziąć udział w turnieju Dwarfami, ale mam kluczowe pytanie: czy mogę legalnie, warriorcodeowo użyć 40 staroedycyjnych minersów jako wojowników z bronią dwuręczną? Bez tego nie będę miał coreów. Zawsze ich tak używam i nie było nigdy problemu, ale tutaj wolę spytać. Wysłałem pw do YoungOlo, ale bez odzewu, dlatego pytam tutaj.
Olo czasem potrzebuje chwili na odpisanie ;)
praca praca
klub Adeptus Mechanicus
http://admech.club/

Bocian
Chuck Norris

Ekhm,jest szansa na odpowiedź? W razie pozytywnej odpowiedzi musze podjąć jeszcze troszkę wysiłku modelarskiego,wiec fajnie byłoby mieć na niego jeszcze trochę czasu :-)

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Idac tokiem rozumienia zalozen tworzonych przez Olka IMO nie. Minersi to minersi i koniec. Nie wazne z ktorej ed. Zagrac zawsze mozesz, ale bez dodatkowych pkt.

Bocian
Chuck Norris

Tylko ze minersi to de facto warriorzy z dwurakami w specjalach za +1 pkt...Nawet w opisie warrior code dopuszczają odstępstwa, podobnie na Masterach, wiec chyba nie ma co przesadzać z ortodoksyjnym podejściem :-) Ale dalej czekam na odpowiedz organizatorów.

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

Na masterach teraz ok 50 proc. armii to gowno-smiecio-armie, wiec przyklad troche nie trafiony. Ten turniej w zalozeniach ma byc inny

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Ten turniej własnie ma byc przesadnie ortodoksyjny, to jego główna zaleta :)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Bocian
Chuck Norris

W warrior code podane są przykłady zakazanych proxów,cadian shock troop nie może zastępować genestealera i to rozumiem. Natomiast to moim zdaniem w ogóle nie jest prox - minersi to SĄ dwarf warriorzy z bronią dwureczną,którzy ponadto mogą inaczej się wystawić, i tyle. Chciałbym wziąć udział w tym turnieju, ale brakuje mi zrobionych coreów,wiec bez zgody na to, nie będę mógł z Wami pograć.

Awatar użytkownika
YoungOlo

Bocian pisze:Witam, chciałbym wziąć udział w turnieju Dwarfami, ale mam kluczowe pytanie: czy mogę legalnie, warriorcodeowo użyć 40 staroedycyjnych minersów jako wojowników z bronią dwuręczną? Bez tego nie będę miał coreów. Zawsze ich tak używam i nie było nigdy problemu, ale tutaj wolę spytać. Wysłałem pw do YoungOlo, ale bez odzewu, dlatego pytam tutaj.
Hej,

Przede wszystkim przepraszam za późną odpowiedź. Z jakiegoś powodu BP przestało mi wysyłać powiadomienia o odpowiedziach i dopiero SMS od Liwana mi uświadomił że ktoś pisał w temacie turnieju.

Minersi jako warriorzy to klasyczny prox, więc nie możesz ich tak wystawić na Szturmie. Ani warriorcode'owo ani w ogóle - zostaliby zdjęci ze stołu. No chyba, że ich SKONWERTOWAŁEŚ na warriorów - w takim wypadku poproszę zdjęcia konwersji na maila do oceny. Muszą nie wyglądać na minersów.

Bocian
Chuck Norris

Szkoda, to chyba następnym razem.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

Witam będę rozpiskę wyślę dzisiaj wieczorem ;)

Awatar użytkownika
YoungOlo

Loremaster, poproszę imię i nazwisko bym mógł wpisać na listę :)

ODPOWIEDZ