Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bigpasiak
Ciśnieniowiec

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: bigpasiak »

misha pisze:
dispell attempt made against spell that target (...)
czyli gracz który chce zdispelować augment co wg ciebie robi? :)
Chcesz tłumaczenie czy wytłumaczenie?

Mi to rybka, jednak wg mnie było by:
Amulet of dark fire: attempts made against ALL spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel
gdyby miało być FoF w zasadzie...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...

Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Jarlaxle pisze:
Amulet of dark fire: attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.
Jeżeli jest rzucony buff na oddział, to czy przeciwnik dostaje +4 do dispella?
Tak, zgadza się. Tak to właśnie działa.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

bigpasiak pisze:Teoretycznie słówko "against" powinno sugerować wrogie czary targetujące unit z nią.
Też mi się wydaje że to racjonalna interpretacja
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Teoretycznie słówko "against" powinno sugerować wrogie czary targetujące unit z nią.
Ale nie sugeruje.
attempts made against spell that target Hellebron`s unit recive +4 bonus to dispel.
Wording nie określa czy jest to zaklęcie wrogie czy nie. Określa jedynie cel - czary których celem jest jednostka z Hellebron, oraz kiedy działa przedmiot - w czasie dispel attempts - czyli prób rozpraszania owego zaklęcia. Jeśli więc nie określa wprost, że działa tylko na enemy spells, to działa na wszystko co celuje w jednostkę z Hellebron, w tym augumenty.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Jak można nie zrozumieć sensu tego zdania? "Against" odnosi się do "spells", a nie do "unit". Czarów nie można rzucać "against units", czarami można tylko targetować.

Maciek P.
Falubaz

Post autor: Maciek P. »

"against" jest w kontekście rzutu na czar a nie w kontekście celu, więc wychodzi na to ze na buffy wróg ma +4 do dispella. Co takie straszne nie jest bo jak już wiadomo jak działa to po prostu bierze się lora z debuffami (Dark, Death, Shadow itp)

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

-Qc- pisze:
bigpasiak pisze:Teoretycznie słówko "against" powinno sugerować wrogie czary targetujące unit z nią.
Dobre :D. "Teoretycznie powinno" i "wydaje mi się". Mowa o zasadach, a nie o Waszych urojeniach.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Marks pisze:
-Qc- pisze:
Dobre :D. "Teoretycznie powinno" i "wydaje mi się". Mowa o zasadach, a nie o Waszych urojeniach.
A jako kontrę wysuwasz swoje urojenia, że jest inaczej? Przynajmniej nie mam się za omnipotentne źródło zasad, wyrażam tylko swoją opinię. Kiedy zapis jest niejasny, możesz racjonalnie rzecz biorąc TYLKO wyrazić swoją opinię i ewentualnie forsować ją swoim autorytetem. Dopóki nie ma tego w FAQu GW, FAQ ETC czy uściśleniach to żyjemy w domysłach dopóki Ci przy stole nie sędziując A lub B
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

przeczytaj sobie jak się rzuca czary i przeciw czemu robisz próbę rozproszenia

zapis jest prosty jak budowa cepa, ale ciężko widać przyjąć, że przedmiot może działać na korzyść przeciwnika?
to warhammer a nie 100% realia bitwy :)

oczywiście grać możesz jak chcesz, niestety jak widzisz powyżej większość ludzi póki co zrozumiała przeciw czemu robisz próbę rozproszenia - czarowi a nie jednostce
oczywiście trolować możemy dalej, tylko po co
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Trzeba jakoś się bronić przed nerfieniem fajnego speca! Moim zdaniem intencja twórców była inna (to nie SK czy OnG żeby się samemu krzywdzić). A blokuje combo z dark magic w tym samym unicie co hellbronka

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

To jak już jesteśmy przy specach DE to może doprecyzujemy jak działa dokładnie Cirlet of Iron (raz na fazę magii Malekith może dorzucić kostkę do nieudanego casta/dispela). Pytanie czy dodatkowa kostka ("bonus dice"):

a) wchodzi w limitu generowanych PD / 12 kostek na ture
b) może być użyta żeby przekroczyć limit 5ciu kostek na czar

Coś jak grzybki goblińskie :wink:

Na drugie danie Supreme Shield: If Malekith is ever the target of enemy spell tha he successfully dispels, the casters unit immediately suffers D6 magical S6 hits.

a) Jeśli M. jest w oddziale to czy czary MM, DD, Hex rzucane na ten oddział aktywują działanie tarczy?
b) Czy ciosy z tarczy są dystrybuowane jak strzelanie, a jeśli mag jest solo to idą wszystkie w niego? Czy w takim wypadku mag ma LoS ?
Edit: czy działa MR na ciosy z tarczy?
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, o 19:38 przez Królik, łącznie zmieniany 1 raz.

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Na drugie danie Supreme Shield: If Malekith is ever the target of enemy spell tha he successfully dispels, the casters unit immediately suffers D6 magical S6 hits.

a) Jeśli M. jest w oddziale to czy czary MM, DD, Hex rzucane na ten oddział aktywują działanie tarczy?
b) Czy ciosy z tarczy są dystrybuowane jak strzelanie, a jeśli mag jest solo to idą wszystkie w niego? Czy w takim wypadku mag ma LoS ?
a) o ile rozproszy to tak by wychodziło.
b)najpewniej tak.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Pierwsze - przydał by się dokładny cytat.
W grzybkach jest bezpośrednio napisane, że "This dice does not count as power dice" (AB:OG, 43, Magic Mushrooms). Strzelam, że nie ma takiego zapisu przy Circlet of Iron skoro napisałeś o to pytanie?

Co do drugiego
a) dołączając do oddziału tworzy nowy oddział którego jest integralną częścią. Więc imho tak, czary za cel obierające oddział z M. aktywują tarczę (naturalnie muszą to być czary wroga oraz skutecznie rozproszone).
b) Jeśli mag jest sam to jest jednomodelowym unitem - dostaje d6 s6 hitów. Nic nie ma o tym, żeby to był shooting ani rozdystrybuowane jak shooting więc jest ranged. LoS są od shootingów.
Jeśli jest w oddziele to oddział dostaje d6 hitów. Tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić bo nie jest opisane w podręczniku (nie znalazłem) co się dzieje jak więcej niż jeden hit mają trafić w oddział i nie są rozdzielane jak shooting ani określane za pomocą templatki. Rozegrał bym to tak jakby było rozdzielane jak shooting na potrzeby oddziałów.
Edit: MR nie działa bo to nie czar przecież. Obrażenia są magiczne ale tak jak np. woundy zadawane sobie z fellblade na które też MR nie działa.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2015, o 19:59 przez ślivek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Torian
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Torian »

Królik pisze:To jak już jesteśmy przy specach DE to może doprecyzujemy jak działa dokładnie Cirlet of Iron (raz na fazę magii Malekith może dorzucić kostkę do nieudanego casta/dispela). Pytanie czy dodatkowa kostka ("bonus dice"):

a) wchodzi w limitu generowanych PD / 12 kostek na ture
b) może być użyta żeby przekroczyć limit 5ciu kostek na czar
a) Kostka po turlaniu schodzi z poola, więc to nie ma znaczenia, bo już przynajmniej jedną musiałeś turlać :p
b) zawsze możesz dorzucić do nieudanego czaru, więc nie widzę możliwości żeby ograniczyć ją limitem
Królik pisze:Na drugie danie Supreme Shield: If Malekith is ever the target of enemy spell tha he successfully dispels, the casters unit immediately suffers D6 magical S6 hits.

Edit: czy działa MR na ciosy z tarczy?
Wording jest dość jasny - każdy czar który "dotknie" Malka i go rozproszy aktywuje tarczę, także hexy też, a co do B to dwa razy tak, trudno uznać inaczej
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1) na pewno liczy sie do limitu i nie moze przekroczyc pieciu kosci. Dziala powodnie jak sceptre of stability i ten drugi odpowiedni przedmiot do casta

2)
a) z reguly gdyby mialo to dzialac na jego oddzial, to wording by byl him or his unit lub podobny. Sprawa wiec jest mocno dyskusyjna.
b) nie ma od tego losa. nie jest to strzelanieZakladam, ze sa rodzielane tak jak hity ze strzelania.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Czy tarcza która anuluje hita na 2+ kasuje go definitywnie ??
Tzn kolo z ta tarczą jest na trasie lotu kuli wymierzonej w smoka, gdy uda się traktujemy to jak by hita nie było ??
Obrazek

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

Kula armatnia ma okreslone cele na ktorych sie zatrzymuje - potwory, MI, MC wiec nie kasuje

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
Królik
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Królik »

Shino pisze:1) na pewno liczy sie do limitu i nie moze przekroczyc pieciu kosci. Dziala powodnie jak sceptre of stability i ten drugi odpowiedni przedmiot do casta

2)
a) z reguly gdyby mialo to dzialac na jego oddzial, to wording by byl him or his unit lub podobny. Sprawa wiec jest mocno dyskusyjna.
b) nie ma od tego losa. nie jest to strzelanieZakladam, ze sa rodzielane tak jak hity ze strzelania.
AD 2. Prośba w takim razie do LS o uzgodnienie 2a w opcjach w oddziale i na smoku.

Awatar użytkownika
Dębek
Wujek

Post autor: Dębek »

W opisie tarczy jest targets malekith, a nie effects malekith. Nie jest napisane również targets malekith or his unit.
Poza niektórymi wyjątkami (snajperki, 5 z beasta) celem czarów są tylko unity, a nie bohaterowie, którzy się w nich znajdują. Bohater jest unitem (celem czarów) tylko gdy stoi sam.
Obrazek
Obrazek

Torian
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Torian »

Czyli twierdzisz że jeżeli jest w oddziale to hex rzucony na oddział na niego nie działa, czy tez działa ale jego tarcza już nie działa na czar który działa na niego? :D
Okoń pisze:Może Teclis ma miecz mały,
za to odbyt wytrzymały.

ODPOWIEDZ