[MASTER] KUJAWIAK 2015, Włocławek (21-22 lutego)

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Re: [MASTER] KUJAWIAK 2015, Włocławek (21-22 lutego)

Post autor: swieta_barbara »

+1 Pasiak

Awatar użytkownika
RIPlay
Falubaz

Post autor: RIPlay »

lwieserce85 pisze:Ocena modelarska chyba nigdy nie jest obiektywna ale juz najmniej ocena spojnosci armii.o ile w modelarce nie maial bym pretensji gdyby ktos wylapal proxy albo nie zrobione podstawki o tyle ocenianie czy oddzial a i b sa do siebie ppdobne czy tez nie jest w mojej ocebie bez sensu.ti samo tyczy sie ocenianie podstawek.np.poczatki mojego malowania to proste podstawki zrobione z piasku i yrawki elektrostatycznej natomiast ostatnie modele maja full modelowabe podstawki (drzewka trupy jakies tam liście) .dostane mniejsze punkty za modelarke bo rozwijam swoj skill i kazdy model ma cos wiecej niz poprzedni? Znaczy sie ze jestem karany za starannoac i chec ppdnoszenia umiejętności? Aby nie bylo.moje pacyny nie wygladaja tak ze jeden oddzial ma ppdstawke pustynna a 2 lesna.chodzi mi bardziej o starannosc i czas wlozozny w podstawki tych 2 oddzialow.
Rysiek - armia spójna (max pkt w tej kategorii):
http://www.puttyandpaint.com/images/upl ... _sized.jpg

Pomimo tego, że ma różne kolory na modelach, różny stopień wykończenia podstawek i jest pomalowana na kilka poziomów (bohaterowie są dużo lepsi od piechoty itd)

armia niespójna:

ma tak malowane oddziały:
https://farm9.staticflickr.com/8045/809 ... 21cb_z.jpg
oraz tak:
http://www.coolminiornot.com/pics/pics1 ... f8f202.jpg

czy moje przykłady rozjaśniły Ci nieco sytuację?
Dębek pisze:Polska to jednak dziki kraj, więc jak tylko zbierzesz odpowiednie poparcie dla swojego pomysłu, możesz odrzucić reguły wykładni i interpretować każdy wyjątek rozszerzająco, per analogiam, a nawet, tak bo kurwa tak. :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Jesli przyklad 2 i 3 wystepuja w jednym oddziale to jest to armia nie spojna.jesli natomiast sa to 2 rozne oddzialy to wg mnie nie ma sie co do spojnosci czepiać. ..
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
RIPlay
Falubaz

A co te oddziały mają ze sobą wspólnego ? są całkowicie różne i to pod wszystkimi względami....
Dębek pisze:Polska to jednak dziki kraj, więc jak tylko zbierzesz odpowiednie poparcie dla swojego pomysłu, możesz odrzucić reguły wykładni i interpretować każdy wyjątek rozszerzająco, per analogiam, a nawet, tak bo kurwa tak. :wink:
Obrazek

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Sa kapletne i ładnie pomalowane....
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Zgodzę się z RIPlayem, jeśli chodzi o podane przez niego przykłady. Nie mogę się jednak oprzeć wrażeniu, że ocena spójności jest w takim wypadku bardzo subiektywna i "na czuja" :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
RIPlay
Falubaz

Azurix - jak cała ocena. Dlatego nie robi jej (a przynajmniej nie powinna) pierwsza, lepsza osoba z ulicy, tylko taka, która ma doświadczenie w tej materii.

Rysiek - mogłeś tego nie pisać... poczułem się trochę jakbym próbował przedstawić racjonalne argumenty ścianie...

Marcin - będę :P Tak to sobie wymarzyłem ;) a na poważnie - zawsze odp na pytania związane z modelarką, którą robiłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

RIPlay przepraszam jesli cie zawiodłem.nie bylo to zamierzone dzialanie ani proba trolowania. Po prostu nie kumam tej oceny modelarskiej.moze to być podyktowane tym ze duzo pracy wlozylem w moje pacyny i wkurza mnie mysl ze dosawac bede po dupie za spojnosc armii kiedy to o takiej spojnosci pojecia nie mialem lub podyktowane tym ze świeży w tym sporcie jestem i nie ogarniam masterowych niuansow i zależności. Rozumiem tez ze dls sedziego modelarskiego wsio ryba czy armia pomalowana zostala samodzielnie czy tez zaplacono w pln lub swiniakach za jej pomalowanie jakiemus artyście?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Akurat kwestia malowania na zlecenie i malowania własnoręcznie była już wałkowana wielokrotnie i lepiej nie wracać do tego. Jak podejdziesz do tej kwestii od strony poświęconego czasu, to zobaczysz nagle, że jedna osoba siedziała fizycznie nad figsami, a druga osoba siedziała podobną ilość czasu w robocie, aby na malarza zarobić i mówię to jako osoba, która jednak swoje Elfy malowała własnoręcznie tak jak najładniej potrafię, na porządny TT po prostu i tyle. Dodatkowo, jeśli zlecanie malowania armii miałoby być dyskryminowane, a faworyzowane paćkanie 3 kolorów na granicy dopuszczalności, to ja już wolę na równi traktować obie te grupy ludzi, aby jak najwięcej pojawiało się pięknie wykonanych armii na turniejach, bo niestety rzadko zdarza się dobry i aktywny gracz, będący jednocześnie wyśmienitym malarzem :wink:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

To moze calkiem zrezygnowac z oceny malarskiej? ??? Zamiast tego wprowadzic następujący. Proxy w armii -5pkt. Brak proksow i wishingu (nie wiem czy dobrze pisze) 0 pkt.full wishing (herosi z odpowiednia bronia sztandary i uzbrojenie jak w tozpisce) +5 pkt.
jasno czysto i bez dyskusyjnie.nikt nie bedzie faworyzowany za super pacyny pożyczone od kumpla lub za wlasnoreczniepomazane 3 kolorami...
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Ale to właśnie spowoduje dyskryminację graczy, którzy mają armie malowane na zlecenie, bo nagle tyranie w robocie dla wystrzałowej armii przestanie mieć sens, gdy tyle samo punktów dostaną za nałożenie 3 kolorów bez żadnego cieniowania w 1 dzień przed turniejem. Pamiętaj, że im mniej się od człowieka wymaga, tym będzie dążył do osiągnięcia celu po najmniejszej linii oporu i twoja propozycja spowoduje obniżenie się docelowego poziomu stylizacji armii. Imho należy właśnie promować modelarkę, ale nie wnikać w sposób osiągnięcia celu. Zgodziłbym się z tobą, gdybyś musiał mieć zaawansowane umiejętności malarskie aby trzymać poziom na turniejach, ale standardowa ocena modelarska przyznaje maksymalną ilość punktów tak samo za poziom Masterclass, jak i solidny TT i tego powinno się trzymać :wink:

P.S.: Zresztą i tak najbardziej wzrok przyciąga pomysłowość modelarza, a niekoniecznie niuanse technik malarskich :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Shinue pisze:Aktualizacja wyników w drugim poście.
Pod koniec tygodnia będę chciał je zgłosić do ligi.

PS. ważna sprawa. dostaję sporo wiadomości na priva z prośbą o udostępnienie rozpisek. osobiście uważam, że kwestia rozpisek powinna być transparentna ale nie chcę wprowadzać nowej tradycji. a zatem proszę tych, którzy nie chcą by ich rozpiski były ujawnione o pw do końca tygodnia. pozostałe rozpiski upubliczniam w poniedziałek.
Podbijam

Awatar użytkownika
Klaudel
Falubaz

Post autor: Klaudel »

Urban pisze:
Shinue pisze:Aktualizacja wyników w drugim poście.
Pod koniec tygodnia będę chciał je zgłosić do ligi.

PS. ważna sprawa. dostaję sporo wiadomości na priva z prośbą o udostępnienie rozpisek. osobiście uważam, że kwestia rozpisek powinna być transparentna ale nie chcę wprowadzać nowej tradycji. a zatem proszę tych, którzy nie chcą by ich rozpiski były ujawnione o pw do końca tygodnia. pozostałe rozpiski upubliczniam w poniedziałek.
Podbijam

Dobrze gada!
We can't stop here. This is bat country.

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

tylko jedna osoba z TOPu poprosiła mnie by nie udostępniać jej rozpiski.
w weekend siądę i wszystkie zbiorę.
jest z tym trochę zabawy bo nazwiska chcę pozmieniać na nicki i podopisywać armie.
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Kto nie udostępnił? Zaraz znajdziemy kogoś z kim grał i nam napisze :D

Można wprowadzić taki trend, żeby po masterze udostępniać rozpiski, a żeby gracze z innych krajów ich nie podpatrzyli to hasło do pliku będzie brzmiało: RóżNóżGrzegrzółka.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Dymitr
Ace of Spades

Post autor: Dymitr »

Shinue a ile osób chciało dostać rozpiski? bo jesli tylko Copy-dzieciaki (jak nie wiesz które, pokaże palcem w PM) to może jednak nie boostujmy ich lenistwa, co?
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.

Awatar użytkownika
Młody
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Młody »

Ja w koncu sie nie sprzeciwialem bo na ew. Euro na bank nie biore czarującego diabła ;p
Pozdro
Młody

Snot Fanpage

Awatar użytkownika
Shinue
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Shinue »

prawdę mówiąc nie mam żadnego interesu by te rozpiski upubliczniać ani tym bardziej by trzymać je pod kluczem.
może jakaś dyskusja z argumentami za i przeciw?
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

- ci co nie byli na masterze mogą zobaczyć jak się zmieniła meta
- bez skilla nawet z najlepsza rozpa niczego nie ugrasz
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

ODPOWIEDZ