Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)
Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych
Nie grałem chyba z 4 lata Bretonnia, i mam pytanie co do zmian 8 edycyjnych, skąd biorę koszta przedmiotów których cena punktowa się zmieniła z Rulebooka czy Armybooka (np. Enchanted Shield 10 czy 5)
Ale warbanner za 25
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Mam takie pytanko, a pro pos trebusza :
Ile modeli dostaje hity pod małym szablonem ? Już opisuję sytuację...
Mamy taki klocek piechoty o małych podstawkach:
PPPPP
PPPPP
PPPPP
PPPPP
PPPPP
gdzie:
P- model piechura
P - model piechura nad którym kładę szablon
Moim zdaniem hita otrzymuje 21 modeli. Skąd to wytrzasnąłem ? Stąd : http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=85880
Ma to chyba sens skoro tak wychodzi matematycznie
Bardzo proszę o skomentowanie tego problemu, bo zauważyłem, że część graczy gra tak,a część inaczej. Ja oczywiście wolałbym 21 modeli zmiażdżonych niż dajmy na to 9 ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Ile modeli dostaje hity pod małym szablonem ? Już opisuję sytuację...
Mamy taki klocek piechoty o małych podstawkach:
PPPPP
PPPPP
PPPPP
PPPPP
PPPPP
gdzie:
P- model piechura
P - model piechura nad którym kładę szablon
Moim zdaniem hita otrzymuje 21 modeli. Skąd to wytrzasnąłem ? Stąd : http://warhammer.org.uk/phpBB/viewtopic.php?f=3&t=85880
Ma to chyba sens skoro tak wychodzi matematycznie
Bardzo proszę o skomentowanie tego problemu, bo zauważyłem, że część graczy gra tak,a część inaczej. Ja oczywiście wolałbym 21 modeli zmiażdżonych niż dajmy na to 9 ?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Dodam jeszcze, że klocek na podstawkach 25x25 może dostać 16 hitów.
Pjona!
Pjona!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Matko kochana, kim są kretyni piszący te zasady?
Uściślanie czegoś, co jest jasno określone w podręczniku i nie wymaga uściślania ("A character that has a magic close combat weapon cannot use any other close combat weapons" - podręcznik główny, str. 501)? Skoro ziutek ma magiczny patyk, to dźga nim cały czas, a bonus do siły ma tylko w turze szarży. Nie wiem jakich nieścisłości można się tu doszukiwać, skoro postanowiono wprowadzić punkt sprzeczny z Rulebookiem.
To samo z Virtue of the Joust i magicznymi kopiami w naszym AB. Zdrowy rozsądek mode off.
Uściślanie czegoś, co jest jasno określone w podręczniku i nie wymaga uściślania ("A character that has a magic close combat weapon cannot use any other close combat weapons" - podręcznik główny, str. 501)? Skoro ziutek ma magiczny patyk, to dźga nim cały czas, a bonus do siły ma tylko w turze szarży. Nie wiem jakich nieścisłości można się tu doszukiwać, skoro postanowiono wprowadzić punkt sprzeczny z Rulebookiem.
To samo z Virtue of the Joust i magicznymi kopiami w naszym AB. Zdrowy rozsądek mode off.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.
Taka drobna dygresja odnośnie punktu 6.6, a konkretnie zapisu "Note that none of the Bretonnian magic weapons are lances". Zakładam, że piją do tego, iż w samych opisach przedmiotów typu Silver Lance of the Blessed albo Heartwood Lance nie ma zapisu definiującego te przedmioty jako kopie / określenia "lance" użytego na początku opisu - jest tylko zapis, mówiący o tym, że posiadacz przedmiotu dostaje bonus +2 do siły w szarży, jeżeli jedzie wierzchem (do tego wszystkie mają restrykcję "Mounted characters only", więc de facto ich opisy pokrywają się z definicją kopii z RB).
O ile w przypadku The Silver Lance of the Blessed oraz The Heartwood Lance mógłbym się zgodzić z taką argumentacją, to w przypadku The Lance of Artois i Wyrmlancy w opisie działania przedmiotu pada określenie "lance", które nie jest nazwą własną. Pisane małą literą określa zatem kategorię przedmiotu.
Konkretnie:
[...] In addition, the lance confers the Killing Blow special rule [...] (The Lance of Artois)
oraz
[...] the model wielding the Wyrmlance may make a breath attack from the tip of the lance at Strength 3 [...] (Wyrmlanca).
Zwłaszcza drugi przykład ładnie ilustruje to, o co mi chodzi - w jednym zdaniu mamy zarówno nawę własną przedmiotu jak i jego typ pisany małą literą. Silver Lance of the Blessed oraz Heartwood Lance nie mają niestety tego zapisu, więc takiej interpretacji do nich zastosować tu się nie da (choć na zdrowy rozum są magicznymi kopiami, jak sama nazwa wskazuje - po to zresztą istnieje w naszym AB rozróżnienie na kopie zwykłe i magiczne dla potrzeb Virtue of the Joust).
Mam rację?
O ile w przypadku The Silver Lance of the Blessed oraz The Heartwood Lance mógłbym się zgodzić z taką argumentacją, to w przypadku The Lance of Artois i Wyrmlancy w opisie działania przedmiotu pada określenie "lance", które nie jest nazwą własną. Pisane małą literą określa zatem kategorię przedmiotu.
Konkretnie:
[...] In addition, the lance confers the Killing Blow special rule [...] (The Lance of Artois)
oraz
[...] the model wielding the Wyrmlance may make a breath attack from the tip of the lance at Strength 3 [...] (Wyrmlanca).
Zwłaszcza drugi przykład ładnie ilustruje to, o co mi chodzi - w jednym zdaniu mamy zarówno nawę własną przedmiotu jak i jego typ pisany małą literą. Silver Lance of the Blessed oraz Heartwood Lance nie mają niestety tego zapisu, więc takiej interpretacji do nich zastosować tu się nie da (choć na zdrowy rozum są magicznymi kopiami, jak sama nazwa wskazuje - po to zresztą istnieje w naszym AB rozróżnienie na kopie zwykłe i magiczne dla potrzeb Virtue of the Joust).
Mam rację?
Masz.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
W sumie, stosując moją interpretację, znerfili Virtue of the Joust tylko w przypadku Heartwood Lance - Wyrmlance i Lance of Artois są kopiami, więc dostają przerzut, a Silver Lance of the Blessed daje autohity sama z siebie
-
- Chuck Norris
W zależności jaki masz opis przedmiotu. Czy masz franzy kiedy go używasz, czy kiedy go posiadasz.
Jeżeli masz w opisie posiadacz ma zdolność frenzy, to IMO na lancy też powinno działać.
Jeżeli masz w opisie posiadacz ma zdolność frenzy, to IMO na lancy też powinno działać.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"