Książki - Czy ? Jakie ? Kogo ?

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Re: Książki - Czy ? Jakie ? Kogo ?

Post autor: Morsereg »

kotson pisze:Lovecraft z jakiego wydawnictwa?
Wydawnictwo C&T
szkoda, ze zadne wydawnictwo nie pokusilo sie na wydanie ksiazek h.p.lovecrafta w jednym formacie i w podobnej formie (jak np, ksiazki sapkowskiego). tak to mam nadzieje, ze chociaz wielkosciowo beda podobne ;)

swoja droga na empik.com widzialem informacje, ze teraz kupujac 2 ksiazki fantasy 3 bedzie za dwa grosze. moze ktos skorzysta.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Kiedyś trzecia była za darmo! Pazerni się zrobili! :mrgreen:

Dziś jest Światowy Dzień Czytania Tolkiena!

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Wszystkiego najlepszego z okazji upadku Mordoru !

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Post autor: Szczwaniak »

Z okazji dzisiejszego dnia, proponuje drogim forumowiczom coby napisali która jest jego ulubiona książka Tolkiena. Ja może zacznę:
Z całej twórczości Tolkiena najbardziej cenię sobie Dzieci Hurina, dlaczego ? Ponieważ główny bohater przez niego nakreślony Turin(Turambar, etc), jest postacią tak głęboką rospisaną psychologicznie, jego historia może prxywodzić na myśl romea i julię ale jest b.zjadliwa. Turin jest moją ulubna postacią z lit. Fantastycznej, dlatego zachęcam do przeczytania :)
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

nie mam zadnej ulubionej ksiazki Tolkiena.
i nie zamierzam ponownie zadnej czytac.

imo jezeli podobna proze zafundowalby ktos bez nazwiska i pozycji to okrzykniete by bylo przecietnym czytadelkiem (fajnym na poziomie 12-18lat)

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

quas pisze:nie mam zadnej ulubionej ksiazki Tolkiena.
+1

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

quas pisze:imo jezeli podobna proze zafundowalby ktos bez nazwiska i pozycji to okrzykniete by bylo przecietnym czytadelkiem (fajnym na poziomie 12-18lat)
Pisząc prozę, miałeś na myśli tą napisaną na krótkim posiedzeniu historyjkę, w świecie wymyślonym na poczekaniu?
Ja uważam, że Tolkien pisząc tą prozę, wyniósł, wręcz nauczył czytać fantastykę-jest on niejako, dziadkiem znanych nam dzisiaj topowych pisarzy fantasy. Jej zaletą, nie jest warta akcja, tak obecnie chętnie kupowana, większość taniego fantsy, skupia się na amym machaniu mieczykiem a zapomina o tym do czego jest powołane to jest do kreowania, nowego fantastycznego świata. Za to wolę tolkiena, żetaką uwagą przywiązuję do całości kreowanej przez siebie rzeczywistości, poczynając na inspirowanej skandynawsą mitologią, na języku elfickim kończąc.
Warhammer, też nie może tolkienowi niebyć wdzięczny :D

Błędy w pisowni sory, nie umiem, na smartfonie
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Tak tak, Tolkien się przysłużył fantastyce.
A teraz na śmietnik, bo jest słaby.

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Tyle że w czasach Tolkiena fantasy już żyło i miało się bardzo dobrze. Ja najbardziej szanuję go za pracę jaką włożył w swoje prace. No i za opis stworzenia świata, tylko proszę żeby nikt nie robił gównoburzy o jego poglądy.
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Odpowiadam na wezwanie. Moją uluioną książką jest silimarilrion. Czemu ? Ponieważ jest to historia napisana niezwykłym językiem , językiem trudnym ale bardzo wzniosłym. A gdy zaczytasz się już zrozumiałeś ile przeszły te ludy. Wędrówki przez zamarznięty ląd , walka z Morgothem , smoki , klątwy i gdy pod koniec książli ten lud zostaje podbity to wtedy jesteś wstrząśnięty i gdy giną bochaterowie o których czynach czytałeś przez ostatnie 400 stron to trudno nie być wstrząśniętym. To jest chyba waryość tej książki. Do Tolkien mam ogromny szacunek że jest " ojcem " fantasy ale jego twórczość trudno porównywać do PLO czy " Gry o Tron "

Awatar użytkownika
latarek
Warzywo

Post autor: latarek »

Lubicie tylko fantastykę :D. Polecam komedie. "stulatek który wyskoczył przez okno i zniknął" oraz niedawno wydana "analfabetka która potrafi liczyć. :mrgreen:

Awatar użytkownika
kotson
Falubaz

Post autor: kotson »

Czego oczekiwałeś na forum miłośników plastikowych ludków?
BEER FOR THE BEER GOD
CANS FOR THE CANS THRONE

Awatar użytkownika
Mistrz Miecza Hoetha
Falubaz

Post autor: Mistrz Miecza Hoetha »

Jeśli chodzi o ulubioną książkę J.R.R Tolkiena to zdecydowanie Silmarillion, jedna z najlepszych książek gatunku fantasy w ogóle.

imo jezeli podobna proze zafundowalby ktos bez nazwiska i pozycji to okrzykniete by bylo przecietnym czytadelkiem (fajnym na poziomie 12-18lat)
Quo vadis świecie?
Rozumiem że można Tolkiena nie lubić, ma ciężki język i pełen patosu styl pisania ale uważać jego dzieła za przeciętne w dzisiejszym świecie?! Nikt poza Tolkienem nie wykreował równie szczegółowego świata, nie przypominam sobie również aby ktokolwiek z obecnych pisarzy wymyślił w pełni funkcjonujący język tak jak J.R.R Tolkien stworzył Quenya. Przecież Arda mogłaby być de facto alternatywną rzeczywistością, jest tak wypełniona treścią, postaciami, górami, rzekami i morzami.... Pisanie iż Silmarillion byłby w dzisiejszym świecie przeciętny uważam za czystą abstrakcję.
Czytałeś Silmarillion quas?
Pomijam już ilość błędów, ą, ż, ć, ł nie są tylko dla ozdoby...
Moja Galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 9#p1076079
"Ludzie uwierzą w każdą prawdę, jeśli tylko podasz ją w cudzysłowiu i podpiszesz nazwiskiem kogoś znanego".
Naviedzony

Awatar użytkownika
latarek
Warzywo

Post autor: latarek »

kotson pisze:Czego oczekiwałeś na forum miłośników plastikowych ludków?
Ale trochę to naciągane że każdy na forum czyta tylko fantasy. :wink: Sam lubię. Ktoś zna fajne ksiązki nie fantasy o polecenia.

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Znam, nie samym tolkienm czlowiek zyje :mrgreen:
Kryminał/reportaż - kąkolewski
Historyczne - józef mackiewicz, stanisław cat mackiewicz(jego brat)
Oprócz tego polexam mistrz i małgorzata, rozmowy z katem
Może na pierwszy rzut oka mało rozrywkowe, ale pożyteczne i ciekawe

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Tak znam :" Krzyżacy " :D . Chcesz pożyczyć ?

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

A tak na serio to książki Bogusława Wołoszańskiego. Naprawdę bardzo bardzo ciekawę książki historyczne na ciekawe teamty głównie 20 wiek. Polecam

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Mistrz Miecza Hoetha pisze:Jeśli chodzi o ulubioną książkę J.R.R Tolkiena to zdecydowanie Silmarillion, jedna z najlepszych książek gatunku fantasy w ogóle.

Quo vadis świecie?
Rozumiem że można Tolkiena nie lubić, ma ciężki język i pełen patosu styl pisania ale uważać jego dzieła za przeciętne w dzisiejszym świecie?! Nikt poza Tolkienem nie wykreował równie szczegółowego świata, nie przypominam sobie również aby ktokolwiek z obecnych pisarzy wymyślił w pełni funkcjonujący język tak jak J.R.R Tolkien stworzył Quenya. Przecież Arda mogłaby być de facto alternatywną rzeczywistością, jest tak wypełniona treścią, postaciami, górami, rzekami i morzami.... Pisanie iż Silmarillion byłby w dzisiejszym świecie przeciętny uważam za czystą abstrakcję.
Czytałeś Silmarillion quas?
Pomijam już ilość błędów, ą, ż, ć, ł nie są tylko dla ozdoby...
Od końca:
1)są dla ozdoby gdy piszesz z klawiatury pozbawionej polskich znaków. I-RP nie opanowała świata, klawiatura dominuje ang a nie polska. Niestety :(
2)Czytałem Silmarillion. Nie zwykłem oceniać książki po okładce. Ciężkie i patetyczne, powolne i rozbebłane jak flaki z olejem. Przez pierwszych (20?) stron stworzenia świata przechodziłem jak przez mękę.
3)Nie zarzucam Tolkienowi braku fantazji. Świat wykreował spójny, ogromny, wg.mnie nawet za dokładny (przez co jak patrzysz na mapę świata to czegoś brakuje - ludności :P ). Tyle że się straszliwie zestarzał; jak miałem 15 lat to było coś. 2 dekady poźniej (pare setek książek później) uważam to za przeciętne czytadełko. Są książki do których wracam po latach. Tolkiena już raczej nie tknę.
Co do języka Quenya - spoko ale co z tego? Czy to pełny język czy wymyślony bełkot nic nie zmienia dla samej historii. Podobnie jak esperanto czy klingoński.
4)I ciężki język, i patos sprawia że jest przeciętny.

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Zgadzam się z tobą w tym że stworzenie świata jest najtrudniejszym fragmentem z jakim przyszło mi się spotkać ( no może poza gwarą wieśniacką z " Antka " )

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Jeszcze warte przeczytania są książki mariusza wollnego jak i marcina wolskiego, historyczno przygodowe

ODPOWIEDZ