Wschodnia granica i rozważania polityczno społeczne

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
quas
Niszczyciel Światów

Re: Wschodnia granica i rozważania polityczno społeczne

Post autor: quas »

smiejagreg pisze:Wiem, wiem, nie mogę tylko zrozumieć, skąd tyle tej atencji dla Ukraińców u nas. Najbardziej wkurza mnie, że PISiory, jako jedyne realne zagrożenie dla obecnej władzy, najbardziej cisną na to. Normalnie masakra, bo nie mam na kogo głosować. Z jednej strony hodowcy lemingów, których mam po dziurki w nosie z powodów osobisto-zawodowych, a z drugiej antykacapy ślepi na wszystko... Sorki za offtop...
bo teraz polityk nie ma pogladow tylko slupki poparcia.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Xet »

Żaba pisze: zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ? 8) ) >
rozumiem, że te 14% i udział w koalicji rządowej to taka śmieszna liczba, że nawet nie skomentujesz .... ? 8)

Awatar użytkownika
Dziad
Chuck Norris

Post autor: Dziad »

Przepraszam was bardzo poniosło mnie ale pisanie o nacjonalistycznej Ukrainie też jakieś mądre i tolerancyjne nie jest. A co do Jaremy to był tak samo okrutny jak czasy w których żył.

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

ale pisanie o nacjonalistycznej Ukrainie też jakieś mądre i tolerancyjne nie jest.
Wyjaśnisz o co chodzi? Jeżeli użyjemy określenia "polakosceptyczni" będzie mądrzej i bardziej tolerancyjnie, a Ty poczujesz się lepiej?

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Żaba pisze: zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ? 8) ) są absolutnymi idiotami i w ramach efektownego samobójstwa, zanim uporają się z jawną agresją RoSSji postanowią zaatakować Polskę (a pewnie też Węgry i Słowację bo tam też mają tereny) by odciąć sobie dopływ gazu z rewersu i znaleźć się w całkowitej izolacji - brzmi sensownie.
natomiast taki scenariusz może się ziścić jak zastosujemy genialny plan kolegi GrimgorIronhide - zajmijmy Lwów (vide koszty zjednoczenia Zachodnich i Wschodnich Niemiec) =D>
Milionowy raz - "naziści" nie "nacjonaliści".
W tym momencie kto inny jest bliski sformułowania "idiota". Poparciem w sfałszowanych wyborach mierzysz czyjąś siłę społeczno-polityczną ? Pozdrowienia do Lemingolandu. Popatrz chociażby ile dostaje w nieco mniej fałszowanych wyborach u nas taki Ruch Narodowy, a ile ich środowiska są w stanie wyprowadzić na ulicę ludzi podczas dajmy na to Marszu Niepodległości. Sił społecznych nie mierzy się słupkami poparcia - a banderyzmem wybrukowana jest czaszka ogromnej większości Ukrainy (niedługo dzieciom też, wyszukajcie obrazki nowych elementarzyków dla dzieci, produkowanych od czasu wojny z rosją i czemu to uśmiechnięty Gieroj z czarno-czerwoną szmatą skacze radośnie po chmurkach w kształcie literek). Olbrzymie parady, pomniki i happeningi oraz uroczystości państwowe z głową państwa i przedstawicielami rządu oraz cały uzbrojony po zęby w nową broń z zachodu batalion zwierząt to ich prawdziwy obraz.

Są idiotami ale Polski nie zaatakują ("po co zarzynać dojną krowę ? skoro ci idioci ślą nam grubą kaskę, dają stypendia i utrzymują studentów przyjmowanych ofc poza kolejnością na wszystkie uniwerki oraz przydają się we wszelki inny sposób jak to pożyteczni idioci to po co atakować Polskę ?").
Chodzi natomiast o mniejszość polską mieszkającą wbrew represjom i szykanom na ziemiach dziadów i pradziadów. Już wcześniej, nawet gdy Janukowycz trzymał krótko za mordę całe to nazistowskie tałatajstwo to Polak spotyka się tam z wyszydzaniem (byłem wielokrotnie na dawnych Kresach i spotykałem mieszkających tam naszych krajan, którzy otwarcie mówili jak im się tam żyje), teraz nie pojechałbym tam bez sporego oddziału zbrojnych i nawet nie śmiem wyobrażać sobie co teraz z Polakami musi się tam dziać przez te bojówki i nazistowskie nastroje. Mniejszość polska boi się, co widać po ilości Polaków walczących w armii separatystów - chcą wyrżnąć bądź wynarodowić mniejszość rosyjską to czemu nie mieliby się potem albo nawet równocześnie zabrać za mniejszość polską albo węgierską ?

Do zajmowania Lwowa nie nawołuję (opłacałoby się to tylko, gdyby Ruscy poszli za daleko i potrzebna by była deklaracja siły i sprawności wojska, którą to tylko rozumieją - coś w stylu "państwa wyszehradzkie mają prawdziwą armię nie patyczkują się jak Ukraina i nie dadzą się zająć"), ale te koszty to ciekawa sprawa. Otóż na zjednoczeniu Niemiec tyle stracili bo trzeba było oczywiście wyrównać poziom życia mechanicznie, odgórnie przez państwo i popłacić łapówki gdzie trzeba, by na nowych fotelach administracji dawnego NRD zasiedli właściwi ludzie. Nic nie przeszkadzałoby im zostawić wsio tak jak było, tylko mieliby teraz Niemcy, jak naszą Polskę - "zainwestuj we wschodnie, rolnicze i biedne Niemcy" :lol2:
Tak samo widziałbym to, jedynie jako konieczność nowej administracji oraz części zabiegów mających wykorzenić banderyzm i nieco przystosować ten grunt na powrót pod polskość. A prywatni inwestorzy migiem załapaliby się na nowe, tanie budynki, grunty, fabryki i wszystko kupowane za bezcen, zmodernizowali, odnowili i tak obraz Lwowa podniósłby się poniekąd oddolnie.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Fluffy pisze:
ale pisanie o nacjonalistycznej Ukrainie też jakieś mądre i tolerancyjne nie jest.
Wyjaśnisz o co chodzi? Jeżeli użyjemy określenia "polakosceptyczni" będzie mądrzej i bardziej tolerancyjnie, a Ty poczujesz się lepiej?
Czystka umysłowa o znamionach manipulacji :mrgreen:

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Post autor: Żaba »

Fluffy pisze:
zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ?
Zastanawiam się jak można miec tak ograniczone spojrzenie. Mierzysz wschód europejską miarą.
To trochę tak jakby wymuskany paniczyk chciał fechtować szpadą ze stadem neandertali uzbrojonymi w ciężkie maczugi, i oczekiwał że będą respektować zasady honorowego pojedynku. Jednocześnie wierzył w swoją przewagę, bo oni są przecież "tacy niewychowani"..

:mrgreen:
rzucasz się do ściany do ściany zdecyduj się ze uważam Kacapię i spółkę za cywilizację czy nie...
nie uważam.

@ Xet - mam niejasne podejrzenie że zrobienie takiego zestawienia dla putinowskich propagandzistów to pestka... osobiście nie mam pojęcia, bo trzebaby pomieszkać trochę na Ukrainie, ale takie obrazki (w ramach wojny propagandowej) są masowo produkowane pod Kremlem i z pewnością o Polakach też już takie są przygotowane - tzn. np. AK współpracująca z SS w walce z pogromcami nazizmu i ich współcześni-nazistowscy kontynuatorzy mający 99% poparcie wśród Polaków :roll: , wiadomo wywołanie nienawiści polsko-ukraińskiej jest na rękę kacapii... dla Polski warto zastosować prostą zasadę - wróg mojego wroga jest moim przyjacielem + Ukraina jest mniej groźna od Kacapii. Zero sentymentów tylko interesy.
BTW uprzedzę zarzuty o banderyzm moja rodzina ze strony babci uciekła z Wołynia...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Xet pisze:
Żaba pisze: zakładasz że nacjonaliści Ukraińscy (BTW przypomnisz może jakie poparcie mieli w ostatnich wyborach ? 8) ) >
rozumiem, że te 14% i udział w koalicji rządowej to taka śmieszna liczba, że nawet nie skomentujesz .... ? 8)
raz dziennie godzina na forum starczy, jeśli lubisz być online 24 h, Twoja sprawa :wink:

odpowiem jak wyżej - nie mam najmniejszego pojęcia - bo nie znam tamtejszej sytuacji, nie mieszkam tam, nie znam programu tych partii, ani ludzi którzy je tworzą, ani ich wypowiedzi oficjalnych i nie (zakładam też że te partie się czymś różnią itd.), ale ponieważ najwyraźniej jesteś ekspertem w tej dziedzinie to chętnie dowiem się czym to skutkuje.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

GrimgorIronhide pisze:
Milionowy raz - "naziści" nie "nacjonaliści".

wyjaśnisz czemu tak uważasz ? bo jak dla mnie to wersja Russia Today... BTW Bandera wojnę przesiedział w niemieckim obozie...
GrimgorIronhide pisze:W tym momencie kto inny jest bliski sformułowania "idiota".
w stosunku do kogo ? to że się nie zgadzamy nie znaczy że musimy od razu się obrzucać inwektywami. Dyskutujmy merytorycznie.
GrimgorIronhide pisze: Poparciem w sfałszowanych wyborach mierzysz czyjąś siłę społeczno-polityczną ? Pozdrowienia do Lemingolandu. Popatrz chociażby ile dostaje w nieco mniej fałszowanych wyborach u nas taki Ruch Narodowy, a ile ich środowiska są w stanie wyprowadzić na ulicę ludzi podczas dajmy na to Marszu Niepodległości.
w Marszu Niepodległości uczestniczą tylko Narodowcy ? - zero Pisowców, Korwinistów, niezrzeszonych ? hmmm odważna teza :mrgreen:
GrimgorIronhide pisze: Do zajmowania Lwowa nie nawołuję (opłacałoby się to tylko, gdyby Ruscy poszli za daleko i potrzebna by była deklaracja siły i sprawności wojska, którą to tylko rozumieją - coś w stylu "państwa wyszehradzkie mają prawdziwą armię nie patyczkują się jak Ukraina i nie dadzą się zająć"),
wobec potencjalnie możliwego scenariusza "upadek Ukrainy" to słuszny scenariusz - po upewnieniu się że mieszkańcy tamtych rejonów wolą nas od kacapii.

dobranoc :D
Ostatnio zmieniony 27 mar 2015, o 18:31 przez Żaba, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Żaba pisze:
Xet pisze:
raz dziennie godzina na forum starczy, jeśli lubisz być online 24 h, Twoja sprawa :wink:

odpowiem jak wyżej - nie mam najmniejszego pojęcia - bo nie znam tamtejszej sytuacji, nie mieszkam tam, nie znam programu tych partii, ani ludzi którzy je tworzą, ani ich wypowiedzi oficjalnych i nie (zakładam też że te partie się czymś różnią itd.), ale ponieważ najwyraźniej jesteś ekspertem w tej dziedzinie to chętnie dowiem się czym to skutkuje.
Super odpowiedź :D

Tak jak pytają Sikorskiego o podsłuchy : " nie mam zdania " , " nie słyszałem więc się nie odniosę " eot ....

Czego ty nie wiesz ? Jeżeli na pochody zabierają flagi banderowskie ( czarno- czerwone ) to tak jakby niemcy na pochód zabierali swastyki.

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

nie zachowuj się jak Kurski z ciemnym ludem, który wszystko kupi... wiesz dokładnie tyle samo co ja (zero) o tych środowiskach ale mądrzysz się niesłychanie... :wink: czego dowodzą banderowskie flagi ? jaki program mają te partie ? co to za ludzie ? czemu naziści a nie nacjonaliści ? komu na rękę jest wyciąganie banderowskiego zagrożenia ? czy w Polsce takich nie ma (odpowiedników) itd... wiem że każdą skomplikowaną sprawę potrafisz podsumować jednym krótkim zdaniem ale czy to zbliży nas do sedna ?

Do not worry about your problems with mathematics, I assure you mine are far greater. - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

widocznie te dzieci przyczepione drutem kolczastym do drzew przez ukraińców zaburzają mi dzisiaj pogląd...

Skoro sam piszesz, że masz zerowe pojęcie to jak możesz ocenić, czy ja się mądrze ?

Usprawiedliwasz majdan, to, że np. manifestanci wjeżdzali spychaczami w policję, rzucali płytami chodnikowymi, strzelali z różnej broni itp. gdzie media podawały, że to policja katowała ludzi spychaczami itp. Jak w Polsce narodowcy jadą na marsz niepodległości i policja ich zagazuje w autokarze to piszesz, że dobrze tak kibolom. Również nie jesteś obiektywny.

Czy moja rzekoma nieobiektywność do Ukrainy jest gorsza niż Twoja do Polski ? Dlaczego usprawiedliwiasz zbrojne obalenie demokratycznie wybranego prezydenta na Ukrainie, a jak w Polsce ja cokolwiek napiszę to słyszę : dowody albo cicho, dowody albo cicho.... i tak dalej.

Jest jakiś dziwny argument jak w każdej prawie dyskusji tutaj, który można uprościć do "medialnej otoczki". Po prostu ten demokratyczny prezydent Ukrainy był zły, można było go obalić. Nic co da się wytłumaczyć, po prostu tak bo tak i tak po kolei każdy dyskutant odpada bo nie zmieni tego co "czuje".

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Xet pisze: Usprawiedliwasz majdan, to, że np. manifestanci wjeżdzali spychaczami w policję, rzucali płytami chodnikowymi, strzelali z różnej broni itp. gdzie media podawały, że to policja katowała ludzi spychaczami itp.
:shock: halo tu ziemia, ziemia... nie przypominam sobie żebym cokolwiek pisał o majdanie... rozumiem fajną narrację tworzysz no ale cóż, padła :mrgreen:

Xet pisze:Jak w Polsce narodowcy jadą na marsz niepodległości i policja ich zagazuje w autokarze to piszesz, że dobrze tak kibolom. Również nie jesteś obiektywny.
jakbym postanowił walczyć z policją o sprawę którą uważałbym za słuszną to osobiście byłbym dumny że dostałem pałą po plecach albo że zostałem zagazowany, a nie jak ciota żalił się że mnie gazują... :roll: Fluffi musi wiedzieć coś o tych metroseksualach w rurkach - najwyraźniej to oni wtedy siedzieli w tym autobusie... biedactwa :lol2:

powiesz coś ciekawego o tych banderowcach ponad to co już wiem z RT ?
Xet pisze: Skoro sam piszesz, że masz zerowe pojęcie to jak możesz ocenić, czy ja się mądrze ?
.
do do tej pory nie napisałeś niczego o czym bym wcześniej nie wiedział, co może sugerować wniosek (być może zbyt pochopny) że jeśli ja wiem zero, to Ty wiesz jeszcze...

Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

widziałeś protestujących na majdanie wjeżdżających spychaczem w policje ? Film jest filmem, co za różnica gdzie go pokazują ?
widziałeś filmy z odessy ?

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Post autor: Scimitar »

Jacku, ale Żaba dobrze napisał. Byłeś, widziałeś? Nawet nie zauważacie jak łatwo ulegacie propagandzie Kremla. Dużo nie trzeba. Wschód to taki tygiel narodów i zadawnionych uraz, że wrzucenie zdjęcia, puszczenie z d... informacji, która potem się okazuje fałszywa i zaczyna się piekiełko.
Odpowiedzcie sobie sami:
- kto zyska jeśli Ukraina zostanie sama?
- komu zależy na pokazaniu w negatywnym świetle Ukrainy?

Właśnie to jest wojna jaką prowadzi Rosja. Zielone ludziki, "separatyści", którzy po części są regularnym ruskim wojskiem "na urlopach", a do tego wojna informatyczna i sianie propagandy na różnych forach. Nawet mają pod Petersburgiem taki ośrodek, gdzie ludzie siedzą przy kompach i piszą komentarze na forach europejskich w różnych językach. To nie bajka, ale niestety rzeczywistość. Jak mawiał Sun Tzu - najwspanialszym zwycięstwem, jest wygrać bez staczania ani jednej bitwy (tłumaczę z pamięci i z angielskiego, więc oddaję tylko sens tego cytatu). To właśnie się dzieje - cyberwojna, która ma na celu skłonienie państw Europy aby uznały, że Putin jest fajny i walczy z faszyzmem na Ukrainie. I ludzie niestety to łykają jak młode pelikany.
Jak w Polsce narodowcy jadą na marsz niepodległości i policja ich zagazuje w autokarze to piszesz, że dobrze tak kibolom. Również nie jesteś obiektywny.
Bawi mnie płacz i narzekanie, że Policja bije biednych grzecznych manifestantów. A za chwilę te same osoby znowu płaczą, ale w tonie - gdzie była Policja i czemu nic nie zrobiła i tylko się przyglądała? Sorry, ale każdy kto robi zadymę powinien w moim przekonaniu dostać porządny oklep od Policji, gazem po oczach i niech wtedy wraca do mamusi wypłakać się.
Draconis - FOR EVER !!!

Warhammer Online - Guild Leader of Skowyt Guild

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

Xet pisze:widziałeś protestujących na majdanie wjeżdżających spychaczem w policje ? Film jest filmem, co za różnica gdzie go pokazują ?
I co to ma niby dowodzić? Że Rosja i Putin są fajni i dobrze, że robią na Ukrainie "porządek". Że mamy jechać po Ukraińcach?
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
smiejagreg
Ciśnieniowiec

Post autor: smiejagreg »

Scimitar pisze: ... cyberwojna, która ma na celu skłonienie państw Europy aby uznały, że Putin jest fajny i walczy z faszyzmem na Ukrainie. I ludzie niestety to łykają jak młode pelikany.
Myślę, że trochę przesadzasz. Putin nie jest fajny, nacjonalizm w skrajnej postaci na Ukrainie istnieje. Skoro RU i UA mają konflikt interesów, to niech go rozwiązują. I tyle... A każdy łyka to, co uważa :wink: ...

Awatar użytkownika
Żaba
Masakrator

Xet pisze:widziałeś protestujących na majdanie wjeżdżających spychaczem w policje ? Film jest filmem, co za różnica gdzie go pokazują ?
nie ogarniam tej dyskusji... [-o< najpierw twierdzisz że wychwalałem majdan... pytam się w którym miejscu ?
potem jakieś spychacze ? WTF dla mnie osobiście mogli by berkutowców wytarzać w smole i w pierzu albo zbiorowo zgwałcić... albo lepiej odwrotnie berkut mógłby zgwałcić ich... to naprawdę nie mój problem... podczas przewrotów/rewolucji od wieków dzieją się gorsze rzeczy - wygrywasz rządzisz, przegrywasz szubienica - tak urządzony jest świat.. ale co to ma wspólnego ze mną ? :shock:
co do Odessy to różne widziałem - ten ze spalonymi prorosyjskimi separatystami (podczas zamieszek, uciekli do budynku, zabarykadowali się w nim i zostali podpaleni...) ale, czekam ten o ukrzyżowanym przez banderowców 3 letnim chłopcu - wrzucisz ?

tyle tylko do czego zmierzasz ? wyjaśnisz mi ? chcesz udowodnić ze jestem bandero-uraino-filem ? #-o

P.S. naprawdę mam super zabawę jak Ty, Fluffy albo Grimgor usilnie próbujecie ubrać mnie w strój leminga z GW-TVN, wiem że wtedy ale jak już pisałem jestem lewako-liberało-narodowcem więc klasyczne podręczniki walki internetowej by Korwin i ska jak zmasakrować lewaka nie zadziałają :mrgreen:

Awatar użytkownika
Scimitar
Postownik Niepospolity

smiejagreg pisze:
Scimitar pisze: ... cyberwojna, która ma na celu skłonienie państw Europy aby uznały, że Putin jest fajny i walczy z faszyzmem na Ukrainie. I ludzie niestety to łykają jak młode pelikany.
Myślę, że trochę przesadzasz. Putin nie jest fajny, nacjonalizm w skrajnej postaci na Ukrainie istnieje. Skoro RU i UA mają konflikt interesów, to niech go rozwiązują. I tyle... A każdy łyka to, co uważa :wink: ...
W Polsce też istnieje, w Niemczech też. Właśnie podobnie myśli np. Francja - co nas obchodzi Ukraina, my powinniśmy handlować z Rosją i sprzedawać im np. okręty wojenne. Nie uważam, że przesadzam. Po prostu realnie oceniam to co się dzieje.
Draconis - FOR EVER !!!

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Tez uważam że konflikt w ukraińsko - rosyjski jest tylko i wyłącznie sprawą tych państw i jakiekolwiek wtracanie się Polski nie ma sensu. gwarantem nienaruszalności granic Ukrainy była Anglia i USA, więc te państwa powinny zajać się tą sprawą. Nie zajmują się - co jest perfekcyjnym dowodem na to, ile sa warte międzynarodowe traktaty i zapewnienia, o ile nie stają za nimi konkretne interesy. Dotyczy to też NATO, wiec wszelka wiara w to, że sojusz w razie czego nas obroni jest tylko i wylącznie pobożnym życzeniem.

Ropuch, zacząłem ci nawet odpisywać, ale - jak w przypadku Boginsa - stwierdziłem że nie ma to sensu. O ile Bogins mnie nie obraża i po prostu pisze komunały bez sensu, tak ty piszesz głupoty, żadnych merytorycznych argumentów, tylko ad personam i subiektywne, jednostronne oceny. Nawet nie chce mi się tego już punktować. Jak to mawiają, mądry głupiemu ustępuje. Tym bardziej, że gadanie na tym forum nic do międzynarodowej polityki nie wnosi.
Odpuszczam, baw się dobrze. EOT.

ODPOWIEDZ