Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: QQrydza »

sytuacja - masz malego maga z shadow. zamienia sie w demona, zdaje LD. I w takim razie - skoro ma shadow, to musi wybrac marka ktory mu to daje. Czyli slaanesha. Ma wybor, ale ograniczony przez czary jakie posiada
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

cytat ktory podales jest prosty jedynym ograniczeniem jest niemoznosc wybrania khorna, nie ma slowa o generowaniu nowych czarow
nie ma zasady tam ktora zabrania znania innej domeny niz demon z wybranym markiem

tak samo jak koles nadal zostaje generalem, tak i moze mu zostac domena, nie ma zapominania czarow przynajmniej wg tego co wkleiles
czary znasz te ktore miales na poczatku gry

RAI czy wlasne oczekiwania i probe uzycia logiki bym sobie darowal :P
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Obrazek

Czy powyższy zapis wymusza w jakikolwiek sposób, że Unit musi stykać się tylnym rantem modelu z ostatniego szeregu podczas wychodzenia z budynku, czy może być zetknięty bokiem lub rogiem? Jak to jest, bo Urban mi dzisiaj wmówić próbował, że słowa "Rear Rank" w powyższym tekście tyczą się tego modelu z tylnego szeregu, a nie Unitu? :roll:
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

nie wiem czy ci to cos zmienia ale errata to modyfikuje
Page 127 – Buildings, Abandoning a Building.
Change the second sentence to “Place the unit in any desired
formation, with at least one model of the rear rank 1" away
from the building and no model within 1" of the building.”
mozesz stanac i bokiem, byle byla legalna formacja w limicie movementu i spelniony warunek powyzej
przynajmniej 1 model z tylnego szeregu musi byc 1" od domku :)

konan
Wałkarz

Post autor: konan »

Mam takie pytanie, gram juz ktorys raz na dwarfy kolegi i cały czas jest spór o dwie rzeczy:

1.Czy Runelord daje -2 do zasady armour pircing?
2.Zmniejszam miasmą o 3 BS organkom , obok stoi inzynier , czy organki strzelaja z minus 3 do hita czy bez kar bo korzystaja z bs inzyniera?

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Runesmith daje oddziałowi zasadę armour piercing czyli -1 do pancerza przeciwnika. Nawet jeśli ten oddział miałby już tą zasadę to się ona nie kumuluje.
Ale jeśli oddział bije np. z siłą 4 - co zmniejsza pancerz o 1 to razem z zasadą armour piercing pancerz przeciwnika zmniejszony jest o 2.

Maszyna z Miasmą bierze BS od inżyniera i obniża je o wartość z Miasmy.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

konan
Wałkarz

Post autor: konan »

Dzieki , zawsze byłspor bo niby obnizyłem BS organkom a nie inzynierowi , wkoncu do one strzelają a nie master :)

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

Tak samo jak oddział ma - do Ld i generała w swoim zasięgu.
Bierze Ld od generała i je obniża o swój "-".
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Chyba nie bardzo. Jak obok stoi inżynier to bierzesz inżyniera Bs który nie jest zmodyfikowany. Tak samo jak rzucisz D&D na oddział a on weźmie 10LD od generała ktory nie jest w tym oddziale to ma 10LD nie 7
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

No właśnie White Lion dobrze mówi. Spójrz sobie JarekK na FAQ GW w kwestii D&D i analogicznie jest z Miasmą ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

JarekK pisze:Chyba nie bardzo. Jak obok stoi inżynier to bierzesz inżyniera Bs który nie jest zmodyfikowany. Tak samo jak rzucisz D&D na oddział a on weźmie 10LD od generała ktory nie jest w tym oddziale to ma 10LD nie 7

Ma 7

Awatar użytkownika
kangur
Masakrator

Post autor: kangur »

Przeciez to organki wypłacają strzały a nie inzynier , on rozdaje tylko BSa .Według mnie jest tak jak pisał wyżej kolega :)
Obrazek

''If you show your teeth, bite''

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

na forum widziałem pare screenów z programu w którym można wizualizować przebieg bitwy / różne sytuacje na stole. wygląda prosto, ale można nazywać unity, z boku jest miarka etc. nie mogę w tym momencie znaleźć screena żadnego. czy mogę prosić o nazwę tego programu/skąd zassać?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

Obrazek

znalazłem screena :)

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Awatar użytkownika
BOGINS
Postownik Niepospolity

Post autor: BOGINS »

Pytanko natury technicznej. Nie grałęm 4 lata i się zastanawiam czy w oaprciu o Tamurkhana mogę zrobić armię Chaos Dwarfów? (swego czasu sporo modeli goblinów i chd mantica kupiłem i nowe chcę kupić)

Awatar użytkownika
krzychoss
Falubaz

Post autor: krzychoss »

BOGINS pisze: Pytanko natury technicznej. Nie grałęm 4 lata i się zastanawiam czy w oaprciu o Tamurkhana mogę zrobić armię Chaos Dwarfów? (swego czasu sporo modeli goblinów i chd mantica kupiłem i nowe chcę kupić)
Jest on traktowany jako. aktualny kodeks chd

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Q: Do all parts of a model with Devastating Charge get +1A when charging?

A: Yes, except those parts with no Attacks characteristics, like chariot chassis. Potion of Foolhardiness grants the special rule only to the drinker, though.
Jak to ma się do zapisu- devastating charge (riders only)
Pytam, ponieważ wiem że faq etc potrafi niektóre rzeczy uściślać wbrew logice i wolę się upewnić jak wygląda to tutaj

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Szukasz dziury w całym imho. Jak jednostka ma ogólną zasadę "Devastating Charge", to działa ona na cały model, ale jak masz wyszczególnione "Riders Only", no to działa na Jeźdźców tylko. Nie wiem gdzie tutaj miałoby być pole do interpretacji :?

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ