Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
King Thorgrim
"Nie jestem powergamerem"

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: King Thorgrim »

Tak naprawdę nie ma reguły. Wszystko zależy od sytuacji. Osobiście lubię przeplatać, bo i dodatkowa siła jest potrzebna i save'y też się przydają.

Theo
Falubaz

Post autor: Theo »

Grichalk pisze:
Theo pisze:bo każdy myśli, że combaty dyktuje movement ;D
Bo dyktuje. Ważne by ustawić sie tak, aby zminimalizować bonusy z szarży przeciwnikowi. Stawianie na kostki to ryzyko, raz sie opłaci, a raz nie.
krasiami zasada jest inna, wybierasz z czym chcesz się bić a w resztę wypalasz artylerie. wtedy Ty dyktujesz walki ;)

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Slayer Zabójców pisze:
Stan pisze: Grając z DE raczej nie Ty wybierasz combaty, tylko przeciwnik.
Największa głupota powtarzana przez 90% graczy na tym forum ;)
Oświeć mnie zatem jak możesz wybierać combaty w tym matchupie.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Theo
Falubaz

z DE zależy czy mają smoka czy nie. jak mają smoka, jest moim zdaniem łatwiej niż z pegazerią. Wiczek się nie boję, dr też nie. z DE największa bolączka to magia. zauważyłem ogólnie, że zawsze bolączką jest magia, jak wejdzie jakiś czar na ifce jaki psuje wszystko to gg. A tak, ludzie boją się wjechać w strefę organ

panterq
Masakrator

Stąd właśnie moje zdziwienie - 90% moich gier z DE wygląda tak, że DE koncentrują się na zdjęciu organek, potem szarpią mnie jak chcą unikając walki.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Garland the Ironfart
Chuck Norris

Post autor: Garland the Ironfart »

dlatego ja już nie gram z organkami :D

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

Czy ma ktoś linka do oficjalnego FAQ dla dwarfów? Temat na forum kieruje do nieaktualnych miejsc, a na stronie GW FAQ jest do wszystkiego chyba, oprócz krasi.

Theo
Falubaz

bo takowy nie istnieje ;)

Anadim
Chuck Norris

Krasie są zbyt uparte aby przyjąć do wiadomości możliwość konieczności poprawek i wyjaśnień? :lol2:

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

a co potrzebujesz?
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

czy armor piercing z runesmitha i armor piercing z innego zrodla (np runa) sie stackuje czy liczymy tylko -1 do armora?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

cieniu pisze:czy armor piercing z runesmitha i armor piercing z innego zrodla (np runa) sie stackuje czy liczymy tylko -1 do armora?
Nie stackują się.
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

Rozumiem że przy obliczaniu armora najpierw są wszelkie plusy i minusy a potem dopiero ogranicznik - nie mniej niż +1.
Np. Mam +1 i tarcze a przeciwnik siłę 4. Rezultat będzie dla rzutu na+1 czy +2?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

Anadim pisze:Rozumiem że przy obliczaniu armora najpierw są wszelkie plusy i minusy a potem dopiero ogranicznik - nie mniej niż +1.
Np. Mam +1 i tarcze a przeciwnik siłę 4. Rezultat będzie dla rzutu na+1 czy +2?
Najpierw obliczasz wszelkie premie do armor save'a do maksymalnej wartości AS 1+, a następnie od tego odejmujesz modyfikatory negatywne.

Czyli w podanym przez Ciebie przykładzie masz bazowo AS 1+, który zostaje zmodyfikowany przez siłę przeciwnika do AS 2+.
Co ciekawe, w tym konkretnym przykładzie to nic nie zmienia, bo na jedynkach i tak zawsze oblewasz armor save'a, niezależnie czy pozostałby Ci AS 1+, czy 2+.
Obrazek

Anadim
Chuck Norris

W erracie zdaje się jest coś, że bonus może być sumarycznie poniżej +1 i dopiero ogranicznik działa, a modyfikatory ujemne zdejmuje się od - powiedzmy - (-1).
Stąd pytanie.

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Najlepszy Sav jaki mozesz mieć to 1. Nie ma niestety czegoś takiego że jak zejdziesz do -1 a potem jesli masz 0 za sile to masz autopass. Na 1 kach zawsze oblewasz save. Z modyfikatorow mozesz mieć nawet - 40 ale i tak uwalisz na 1 :)

Anadim
Chuck Norris

+1 jako maksimum to ok. Codzi mi o sytuację gdy sumarycznie bonusy dają poniżej wartości granicznej, a mocne uderzenie niweluje znaczną część armora.
Jak w przykładzie na początku, czyli +1 i tarcza vs siła 5
Czy to da +2 czy +3. Jeśli dobrze zrozumiałem erratę, to powinno być +2.

panterq
Masakrator

W walce każdy save lepszy od 1+ traktowany jest jako 1+, i od tej granicy liczy się modyfikatory.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Bonus z tarczy jest składową ASv, wiec nie ma czegos takiego jak ASv1 + tarcza.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Anadim
Chuck Norris

http://www.librarium-online.com/forums/ ... -news.html

O taką sytuację mi chodzi. Coś nie mogę się dogrzebać do punktu w erracie :oops:

ODPOWIEDZ