Problemy z kompem
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Problemy z kompem
A jakiego windowsa masz? Możesz spróbować zresetować kartę sieciową
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
XP ale okrojonego w dziwny sposób. W.w komp to ten gatunek malutkich latopików i jak się od właściciela dowiedziałem nie jest to "pełen win XP". Za resetowanie karty sieciowej jak się zabrać. Sorka ale w sprawach takich to ja newbie jestem
otwórz wiersz poleceń i wpisz:
ping http://www.google.pl
zobaczysz czy przechodzą pakiety.
Jeśli nie, wejdź w panel sterowania, menedżer urządzeń, znajdziesz karte ethernet, oraz wlan w zależności od tego czy łączysz siępo kablu czy po wifi kliknij bodajże prawym i tam masz wyłącz urządzenie, potem analogicznie - włącz.
ponownie sprawdź pakiety
Rozumiem, że internet wcześniej był i nagle zniknął? Czy to pierwsze podłączenie tego lapka do sieci
ping http://www.google.pl
zobaczysz czy przechodzą pakiety.
Jeśli nie, wejdź w panel sterowania, menedżer urządzeń, znajdziesz karte ethernet, oraz wlan w zależności od tego czy łączysz siępo kablu czy po wifi kliknij bodajże prawym i tam masz wyłącz urządzenie, potem analogicznie - włącz.
ponownie sprawdź pakiety
Rozumiem, że internet wcześniej był i nagle zniknął? Czy to pierwsze podłączenie tego lapka do sieci
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Internet zniknął z dnia na dzień. Włączanie i wyłącznie w podany sposób uskuteczniałem. Nie jest to wina przeglądarek bo antywirus też ma 0 kb/s przesyłu kiedy każę go aktualizować. Używałem funkcji napraw, załączonej w panelu sterowania też nieskutecznie.
a może usterka mechaniczna? sprawdzałeś na innym kablu/innym porcie w routerze (bo pisałeś chyba, że po kablu używasz)
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Kabel podpiąłem po tym jak przestało działać WiFi. Internet rooter nadaje poprawnie. Dowodem na to może być ot i fakt że napisałem ten post.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Nigdy nie był włączony
czy zrobiles tak jak ci durin pisal?
uruchom 'run' i wpisz cmd
teraz w konsoli wpisz:
ping google.pl
a pozniej
ping 8.8.8.8
czy cokolwiek ci sie pojawia?
uruchom 'run' i wpisz cmd
teraz w konsoli wpisz:
ping google.pl
a pozniej
ping 8.8.8.8
czy cokolwiek ci sie pojawia?
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
komp został wysłany przez właściciela, któremu się czekać nie chciało. Cóż. Dzięki chłopaki za pomoc
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Joł! Sorry za post pod postem, ale wynikł nowy problem. Nie do końca chodzi o PC a o PSP, które odmówiło wspołpracy. Tzn działa i jest sprawne ale przy próbie wgrania czegokolwiek przez usb jestem zblokowany przez taki oto widok, który ni grzyba nie wiem jak ugryźć. Wielki screen wszystkiego co znalazłem zamieszczam poniżej. Z góry przepraszam jeśli trochę rozciągnie komuś forum.
Nowy Wiedźmin wyszedł, czas więc zainstalować nowy system. Mam już przygotowany 64 bit win7, ale na komputerze jest wciąż xp 32 bit. Moje (trywialne) pytania są następujące:
1. czy po podmianie systemu z 32 na 64 programy, które miałem zainstalowane będą się uruchamiać normalnie, czy tez będę musiał je instalować znowu?
2. pliki na partycjach niesystemowych będą nadal się otwierać normalnie? na stronie ze wsparciem Microsoftu napisano, że w ogóle wszystkie pliki zostają usunięte
3. taka nieścisłość, że pliki zostają usunięte ale tylko te, co były na partycji systemowej?
Zdrowy rozsądek mówi mi, że programy i pliki na innych partycjach zostaną nieruszone, tak jak nagrywam je na flasha na 32 i później otwieram gdzieś na 64. W sumie to ma sens, ale z "intuicyjnymi", "przyjaznymi" i "innowacyjnymi" rozwiązaniami Amerykanów nigdy nic nie wiadomo (w USA zdrowy rozsądek jest nieużywany) i nie chcę doprowadzić do sytuacji, gdy win7 zacznie zmuszać mnie do sformatowania innych partycji niż C i wysłania mojego dobytku w gdzieś czeluści warpa.
Bardziej moja paranoja, niż faktyczna niewiedza, ale potrzebuję, żeby ktoś mnie wsparł i powiedział jak będzie na pewno.
1. czy po podmianie systemu z 32 na 64 programy, które miałem zainstalowane będą się uruchamiać normalnie, czy tez będę musiał je instalować znowu?
2. pliki na partycjach niesystemowych będą nadal się otwierać normalnie? na stronie ze wsparciem Microsoftu napisano, że w ogóle wszystkie pliki zostają usunięte
3. taka nieścisłość, że pliki zostają usunięte ale tylko te, co były na partycji systemowej?
Zdrowy rozsądek mówi mi, że programy i pliki na innych partycjach zostaną nieruszone, tak jak nagrywam je na flasha na 32 i później otwieram gdzieś na 64. W sumie to ma sens, ale z "intuicyjnymi", "przyjaznymi" i "innowacyjnymi" rozwiązaniami Amerykanów nigdy nic nie wiadomo (w USA zdrowy rozsądek jest nieużywany) i nie chcę doprowadzić do sytuacji, gdy win7 zacznie zmuszać mnie do sformatowania innych partycji niż C i wysłania mojego dobytku w gdzieś czeluści warpa.
Bardziej moja paranoja, niż faktyczna niewiedza, ale potrzebuję, żeby ktoś mnie wsparł i powiedział jak będzie na pewno.
Ad.1 - nie ma problemu przy nowo zainstalowanych programach, stare niekoniecznie muszą chodzić. Przy instalacji softu 32bit tworzy się katalog Program Files(x86) oprócz normalnego Program Files. Będziesz musiał się do tego po prostu przyzwyczaić. Potem wszystkie programy 32-bitowe automatycznie tam się wrzucają, reszta normalnie. Obecnie twórcy oprogramowania dbają o to, by chodziło wszystko, no bo to i w ich interesie też jest,
Ad.2 i 3 - nic się nie martw. Fizycznie dane są na innych partycjach, to i tam pozostaną. Instalacja wygląda tak samo, jak przy ponownej instalacji XP, trzeba usunąć i zaorać C:, stworzyć wszystko na nowo i wio. Po prostu dokładnie czytaj wszystko przy instalacji. Reszta będzie nietknięta. Oczywiście zainstalowane programy na innych partycjach niekoniecznie muszą odpalić (gdy były zainstalowane pod XP), więc może być potrzebna reinstalacja, jak już wspomniałem wyżej.
A skoro wolisz dmuchać na zimne, to sobie zrób kopie danych i tyle. Znajdź sobie też poradnik krok po kroku z instalacją systemu na YT albo w Google
Ad.2 i 3 - nic się nie martw. Fizycznie dane są na innych partycjach, to i tam pozostaną. Instalacja wygląda tak samo, jak przy ponownej instalacji XP, trzeba usunąć i zaorać C:, stworzyć wszystko na nowo i wio. Po prostu dokładnie czytaj wszystko przy instalacji. Reszta będzie nietknięta. Oczywiście zainstalowane programy na innych partycjach niekoniecznie muszą odpalić (gdy były zainstalowane pod XP), więc może być potrzebna reinstalacja, jak już wspomniałem wyżej.
A skoro wolisz dmuchać na zimne, to sobie zrób kopie danych i tyle. Znajdź sobie też poradnik krok po kroku z instalacją systemu na YT albo w Google