Zapytania o zielone zasady

Orcs and Goblins

Moderator: Kołata

ODPOWIEDZ
PSz
Falubaz

Re: Zapytania o zielone zasady

Post autor: PSz »

tak, możesz ale on również dostaje hity a mangler staje się crazy.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

A jak zadziała czar który przesuwa managera o k3/k6 jak popcha go się w oddział??
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Chodzi Ci o wind blast? imo zgodnie z zasadą czaru, czyli zwykle hity. Jakos nie widze podstaw, zeby mangler overrulował magię
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Wind blast pcha manglera w oddział, mangler przechodzi na drugą stronę, zadaje te swoje 2k6 S6 + mangler głupieje.

Taką dostałem interpretację od Kudłatego kiedyś na masterze.
Ostatnio zmieniony 5 cze 2015, o 13:21 przez paulinka17, łącznie zmieniany 1 raz.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

W ETC FAQ nie ma nic o tym, w faq gw także (tylko tyle, żeby table edge traktować jak impassable), ani w uściśleniach nawet. Potrzebne cytaty:
Ker-splat! pisze:If the Mangler Squigs' move would end within a unit, then they automatically bounce through the it - place the Mangler Squigs 1" beyond the unit, in direction in which they were moving.
Watch Out! pisze:If [Mangler Squigs'] move would take them into contact with a Building, Impassable Terrain or off a table edge then they must take Dangerous Terrain test and will stop 1" short of the obstruction.
Wind Blast pisze:If the target unit comes into contact with impassable terrain it stops 1" away and suffers D6 Strength 3 hits. If the target unit comes into contact with another unit it stops 1" away and both units suffer D6 Strength 3 hits.
Moim zdaniem albo odpala się Ker-splat! w momencie Wind Blasta albo się nie odpala. Jeśli się odpala to dwa efekty - przestawienie manglera za oddział oraz hity. Jak się nie odpali tylko Wind Blast działa w pełni to także przestawia Manglera (zatrzymuje go) oraz wypłaca hity ale inne i zarówno w Manglera jak i inny oddział. Jeśli Kudłaty stwierdził, że Mangler się powinien przestawić za i wypłacić hity (Ker-splat!) to nie powinien już działać Wind Blast. Jeśli on miałby zadziałać to musiał by zatrzymać Manglera i byłby on w dwóch miejscach - przed i za oddziałem. Albo jedno albo drugie.

Moim zdaniem rozwiązanie tutaj problemu można zastosować trojakie:
1) Ten ruch to efekt czaru i przypadek trafienia w coś jest dokładnie opisany więc nie powinno się ruszać innych zasad skoro ta załatwia sprawę w pełni i klarownie. Czyli Mangler się zatrzymuje.
2) Zasada Manglera jest szczegółową względem zaklęcia przez co powinien przerwać działanie czaru tak samo jak np. Wypuszczenie fanatyków podczas przenoszenia jakiegoś oddziału czarem (weźmy pierwszy z brzegu - Hand of Gork) jest obowiązkowe do wykonania mimo tego, że przerywa czar. Ponadto może go zakończyć jeśli fanatycy dosięgną teleportowanego oddziału i go zdejmą ze stołu. Czyli Mangler przelatuje za oddział.
3) Są to zasady działające w tym samym momencie więc decydować która się uruchomi jako pierwsza powinien decydować aktywny gracz.

To która odpowiedź jest "najwłaściwsza" powinna ustalić LS albo ETC FAQ. Chyba, że ktoś znajdzie jeszcze ciekawszą interpretację.

Zacytowałem także zasadę "Watch Out!" gdyż także w podobny sposób współdziałać może z Wind Blastem. Jako, że tutaj przemieszczenie Manglera jest takie samo w obu efektach (zasady i czaru) to czy obydwa efekty zajdą w pełni i Mangler powinien zdawać Dangerous Terrain test oraz dostać hity z Wind Blasta?
Obrazek

paulinka17
Kretozord

Post autor: paulinka17 »

Chyba hitów z wind blasta mi nie zasędziował. Poprawię, na pewno interpretacja była taka, że z wind blasta dotyka się unitu, więc Ker Splat!

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Splat jest w movmencie a nie w magii moim zdaniem :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Post autor: Silvestro »

Jaki rozmiar ma znacznik pocisku Doom divera? (chcę sobie zrobić własny, ale nie wiem jaki duży jest "pocisk" )
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Post autor: Szczwaniak »

3,1 centymetra.
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Dzięki :)
Wierzę w Wolny Rynek, Niewidzialną Jego Rękę, kuców obcowanie, Unii rozwiązanie, lewaków zaoranie, Wolną Polskę. Amen.

Awatar użytkownika
argoth
Mudżahedin

Post autor: argoth »

Jak strzelam z DD w bohatera na rydwanie, albo na potworze to obrywa góra i dół? Czy jakoś się to rozlosowuje?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

1-4 dol 5-6 gora chyba ze zasady specjalne

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Jak to dokładnie jest z deptaniem trolla?
Robię bazowe ataki, a potem deptanie jako dodatkowy (w podręczniku napisane jest słowo "oprócz" więc wnioskuję, że tak, ale wolę dopytać dla pewności)?
Co w przypadku rzygania? Czy zgodne z zasadami jest combo vomit + stomp?
Pytam oczywiście w kontekście 8 edycji.

Awatar użytkownika
IronWithin
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: IronWithin »

Stompy są na sam koniec fazy walki
"From iron cometh strength! From strength cometh will! From will cometh faith! From faith cometh honour! From honour cometh iron!"

Alavarin
Wałkarz

Tak, zgodnie z zasadą "zawsze uderza ostatni". Czyli rozumiem, że kombinacja rzygnięcia z deptaniem jak najbardziej przechodzi?

Dzięki za odpowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 5 lip 2015, o 19:11 przez Alavarin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Silvestro
Falubaz

Tak

katerek
Masakrator

Post autor: katerek »

Chciałbym się upewnić jeśli chodzi o starego Grimgora.
Zgodnie z zapisem w AB wystawiając go muszę wziąć za punkty ze specjali jednostkę BO któa musi być Immortulz i jego ochroniarzami. Koszt tego upgrade Grimgor ma już wliczony w swoje punkty. Czyli Wystawienie Grimgora kosztuje 355 na lordów + koszt unitu BO ze specjali tak?
Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Tak
Kiedyś cierpieliśmy z powodu plag społecznych, dziś cierpimy z powodu lekarstw na nie. - Friedrich August von Hayek

Alavarin
Wałkarz

Jakie szkoły magii dostępne są dla Night Goblin Shamanów?
Myślałem, że tylko małe Waaagh!, ale czytając tę rozpiskę widzę Lore of Undeath:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=25&t=47790
Można użyć jeszcze innych?

Awatar użytkownika
Szczwaniak
Chuck Norris

Zgodnie dopiskiem w pierwszej części end of times (tej z nagashem) każdy mag może wziąć lore of undeath oprócz doomfire warlocków, sisters of thorn poprawcie mnie jeśli się mylę. Więc nasze goblinki też. Suma sumarum mogą wziąć lore of da little waagh albo lore of undeath do wyboru do koloru.

ODPOWIEDZ