Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Martin von Carstein »

Zapewniam cię, że jest wiele systemów angażujących setki figurek, a czasami nawet tysiące. Tylko trzeba szukać w angielskiej sieci.
Tak to wygląda w "historykach".

https://boardgamegeek.com/image/891764

Pierwsze z brzegu o 28mm Napoleonce na wyspach. Sam KoW oferuje starcia identycznej wielkości co WFB.

Obrazek

Jeżeli chodzi o Forces of the Abyss to jeszcze dodam.

http://www.manticgames.com/SiteData/Roo ... eabyss.pdf

Lista armii (nie wiem czy aktualna).

I mały obrazek.

Obrazek

Iście HoMM klimaty.
Będzie jeden wielki brak nowych graczy. Na prawdę rzadko kto będzie chciał zacząć grać w coś, co może kiedyś umrze.
Prawda. Wiem to po sobie, zastanawiałem się nad złożeniem Imperium więc zajrzałem tutaj aby dowiedzieć się jakie to zmiany będą... a tu widzę LoTRyzacja się szykuje. Przestałem właśnie myśleć o Wh40k i Gwardii Imperialnej... dzisiaj kupie, a jutro ma armia przestanie istnieć lub zostanie zredukowana. Śmiechu warte, zbyt wielkie ryzyko poniesienia straty.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Fakt zapomniałem, że chaośników można podciągnąć pod Forces of the Abyss.
Martin von Carstein o mrocznej wersji bretki nie słyszałem - ale dzięki za info - poszukam sobie w sieci coś o tym. W zasadzie to zrozumiałem, Mantic chce wrzucić do siebie wszystkie frakcje Warhammera, kontynuować te, które GW już olało (np. krasnale chaosu i Dogs of War) i wypuścić do tego swoje własne. Co ciekawe od fanów zebrali 350 tysięcy dolarów na rozruch 2 edycji. Potrzebowali i liczyli na 70 tysięcy, a dostali 350.
Mają już podręcznik w pre-orderze:
http://www.manticgames.com/mantic-shop/ ... ebook.html

Byłem ciekaw starcia 9 edycji Warhammera vs KoW 2 edycja - bo obie gry walczą o ten sam rodzaj graczy. Jeśli AoS to skirmish to GW nie mogło zrobić KoW większego prezentu. Co ciekawe Mantic nawet siedzibę ma w Nottingham ;P. Jak by tak pomyśleć to GW bardziej się opłaca uderzyć do swoich graczy od Wh40k i zacząć ich przekonywać do zakupu nowej wersji WH40k, tyle że pod nazwą AoS i w klimatach fantasy. Manticowi zaś łaskawie zostawili schedę bo Warhammerze - niech się meczą z tym pierdolnikiem, z którym nie mogli sobie dać radę ;P.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

a po co wy chcecie tak daleko szukać? Wspierajcie co nasze! :)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kilkerin
Wałkarz

Post autor: Kilkerin »

http://imgur.com/b32ikaA

http://imgur.com/uc0uhqg

Tylko takie zdjęcia krążą, drugie wygląda trochę na robotę fanów, ale nic wykluczyć nie można.
Jak komuś się chce to niech śledzi na stronie GW czy jakieś pudełka modeli czasem nie znikają, jeżeli tak się będzie dziać i po kilku dniach powrócą to oznacza to repack i wydanie z nowymi podstawkami.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2015, o 15:00 przez Kilkerin, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Kal_Torak pisze:
Byłem ciekaw starcia 9 edycji Warhammera vs KoW 2 edycja - bo obie gry walczą o ten sam rodzaj graczy. Jeśli AoS to skirmish to GW nie mogło zrobić KoW większego prezentu. Co ciekawe Mantic nawet siedzibę ma w Nottingham ;P. Jak by tak pomyśleć to GW bardziej się opłaca uderzyć do swoich graczy od Wh40k i zacząć ich przekonywać do zakupu nowej wersji WH40k, tyle że pod nazwą AoS i w klimatach fantasy. Manticowi zaś łaskawie zostawili schedę bo Warhammerze - niech się meczą z tym pierdolnikiem, z którym nie mogli sobie dać radę ;P.
Z którym każdy normalny przy takim fanowskim środowisku dałby sobie znakomicie radę, tylko GW zniszczyło co mogło zakładając wymielanie w krótkim okresie jak najwięcej kasy zamiast
zbudować dobre stosunki z graczami i zapewnić zyski oraz monopol przez długi czas. Niestety pracują tam utter morons.

Cóż, jeśli faktycznie tak się stanie to z radością sięgnę po KoW, problemem jest natomiast przekonanie moich kumpli-graczy do tego systemu. KoW musi szybko zbudować środowisko graczy w Polsce jeśli ma przejąć schedę.
Mógłby mi ktoś na szybko w skrócie wyłożyć całe to KoW, w sensie mechanikę, fluff i dlaczego KoW bo jak sam się za to zabierałem to mnie odrzucało, może wypowiedź pasjonata zadziała lepiej

@Sasomir - wy wciąż nie pojmujecie o co chodzi narzekającym (dla ułatwienia, nie o to o czym piszesz). Tu są naprawdę wielcy fani fluffu i modelarstwa oraz bitew których idealnym przykładem jest właśnie debelial. Utopiliśmy w olbrzymich armiach mnóstwo kasy, a teraz GW się na nas wypina, zamieniając dobry system bitewny na jakąś popierdółkę, w dodatku kopiującą cudze rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2015, o 15:00 przez GrimgorIronhide, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Patrząc na inne firmy (vide Warlord Games, historyczno-fantastyczne przeciwieństwo GW - odnoszące sukcesy - i wydające kolejne gry z kolejnymi figurkami) Mantic ma szanse osiągnąć na tym polu sukces lub przynajmniej uszczknąć największy kawał ciasta. Jeżeli oczywiście GW pozostawi obecnie znanego Warhammera Fantasy samemu sobie i postawi na nową, zminiaturyzowaną i tańszą w utrzymaniu wersje.

Gracze natomiast muszą jedynie spróbować w KoW zagrać. Nie muszą kupować i malować nowych figurek - jedynie pobrać zasady i zagrać kilka razy. Jeżeli ktoś będzie miał obiekcje to potem może napisać na ich forum. Prawdopodobnie je uwzględnią. :wink: To kosztuje jedynie garść dobrej woli.

Oczywiście można też pójść w bardziej dramatyczny wariant i tak jak to było z Warzone I lub Warmaster Ancient (niegdyś popularnymi systemami) machnąć ręką i posprzedawać po iście dumpingowych cenach swoje kolekcje... i zostanie jedynie wiatr hulający po niegdyś pełnych graczy halach. Łapokalipsa. :P

Wykapany LoTR (drugie zdjęcie to wszakże mordor z nagzulem)

Obrazek

Grimgor

http://thenode.pl/component/tags/tag/46-kings-of-war

Na zachętę.

Ze starszej wersji.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

W sumie można by się systemem Kings of War zainteresować. Elfy mam skompletowane z oryginalnych modeli Games Workshopu, ale zalążek mojej armii Wampirów to ponad 120 figsów Mantica :D
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Raport z testowych bitew w AoS

http://natfka.blogspot.com/2015/06/an-i ... r.html?m=1

Trochę bardziej realny wydaje się ten opis gry niż jakieś totalnie nowe statsy, Nygmosy itd. Taka tam 8 ed. w wersji skirmish.

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

Skrót powyższych informacji w języku Polskim

-Oddziały są małe, 10-15 modeli i mają możliwość zmiany formacji
-Zasady w większości takie same jak w 8ed
-Wystarczą 2-3 opakowania figurek i można grać
-Standardowy rozmiar bitwy to będzie około 30 figurek i generał
-Mag nie może być generałem
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

Awatar użytkownika
Marr
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Marr »

W sumie nie wygląda tak źle. Jeśli zasady będą obejmować większe bitwy i nastąpi sensowne przeniesienie statystyk i zasad z dotychczasowych booków...

Awatar użytkownika
PAWEL.KAROLAK
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: PAWEL.KAROLAK »

https://drive.google.com/file/d/0B_4YS1 ... cslist_api

Właśnie wróciłem z sklepu Warhammer w Glasgow i jedyne czego się dowiedziałem to że: " It will be something new... something great and we don't know and have to wait, but we invite you for premier! "

W sklepie był też mały Żółtek z ojcem zajarany zestawem IoB, ale drugi koleś sprzedawca wybił mu ten pomysł z głowy nakręcając go na zestaw starowy DV do 40k... Argument przewodni: " They all have guns! " Wiadomo target jest na ten miesiąc :wink:
High Elves
Wojna o Brodę!

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Fubuki pisze:Skrót powyższych informacji w języku Polskim

-Oddziały są małe, 10-15 modeli i mają możliwość zmiany formacji
-Zasady w większości takie same jak w 8ed
-Wystarczą 2-3 opakowania figurek i można grać
-Standardowy rozmiar bitwy to będzie około 30 figurek i generał
-Mag nie może być generałem
Póki co mi się podoba :)

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Czyli WH40k w wersji fantasy.
W sumie dobrze, bo dostrzegli przynajmniej jedną rzecz, a mianowicie to, że aby system się sprzedawał to musi dawać możliwość gry po zakupie podstawki czy pierwszych dwóch pudeł. Zajęło im to trochę, ale jak na GW to wielki postęp ;P

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

po tym co przeczytałem jestem na tak.
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Mi też się zarys podoba. Jako skrimish może być całkiem fajny systemem, szybkim do pomalowania.

Co więcej kojarząc fakty o Sigmarze i jego bitwach mogę w bardzo prosty sposób dobrać odpowiednie figurki do roli szeregowej piechoty. :D

Obrazek

http://store.warlordgames.com/collectio ... nic-tribes

http://www.wargamesfactory.com/webstore ... an-warband

Plus domieszki celtycko-dackie. Tanio i ładnie. Chyba, że GW wymyśli jakiś niesamowity wygląd nowych figurek lub pozostawi stare plasticzki - co byłoby lekkim absurdem ale to GW.

Kolas111
Chuck Norris

Post autor: Kolas111 »

SUPER ! Szybkie bitwy to super sprawa. Byleby zostali w Starym Świecie. Jak AoS bedzie tak do 800-1000 pkt to super. Na większe bitwy będziemy grać w 8ed albo to co nam da GW. Jestem pozytywnej myśli :P

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Barbarossa pisze:Raport z testowych bitew w AoS

http://natfka.blogspot.com/2015/06/an-i ... r.html?m=1

Trochę bardziej realny wydaje się ten opis gry niż jakieś totalnie nowe statsy, Nygmosy itd. Taka tam 8 ed. w wersji skirmish.

Według mnie jest wprost przeciwnie, z dwóch powodów:
- WFB się nie sprzedawał tak dobrze jak 40k, innymi słowy, sprzedawał się poniżej oczekiwań. Żeby temu zaradzić nie wystarczy dokonać drobnych zmian,
potrzebne są raczej radykalne kroki.
- o wiele łatwiej wymyślić modyfikacje 8ed niż zupełnie nowe mechaniki rozgrywki, jak w poprzednim zbiorze plot.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Tak jak mówi Martin - wciąż mam cień nadziei że fluff to będzie przeniesienie w czasy Sigmara, bo to nie dość że byłoby genialne to jeszcze urealniło wszystkie zmiany w armiach (zjednoczone elfy, umarli etc).

Ok, to bierzem kloc krasnali formują się w rogu w kwadrat z zapuszkowanym bohaterem i strzelają z armat i katapult do małych oddziałków pojedynczych modeli =D> niezłe.

Niestety z tym co mówi o LOtrze to się mylą. Powinno iść w lotrowym kierunku, gdzie bohater służy do dowodzenia unitem i wzmacniania go, a nie jeszcze bardziej iść w Herohammera i budować kozaków za 1/3 armii

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

GrimgorIronhide pisze:Tak jak mówi Martin - wciąż mam cień nadziei że fluff to będzie przeniesienie w czasy Sigmara, bo to nie dość że byłoby genialne to jeszcze urealniło wszystkie zmiany w armiach (zjednoczone elfy, umarli etc).
Sigmar był ponad 2700 lat po elfim Sunderingu.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Niestety z tym co mówi o LOtrze to się mylą. Powinno iść w lotrowym kierunku, gdzie bohater służy do dowodzenia unitem i wzmacniania go, a nie jeszcze bardziej iść w Herohammera i budować kozaków za 1/3 armii
Istotnie, tym zabiegiem przypominałby kilka historycznych skrimishów. Najlepiej zresztą gdyby nawet mechanicznie poszli w kierunku starszej wersji LoTRa...

Jednak ja ich prymitywne rozumienie nawet pojmuje - wydadzą "must have" bohatera za 119.99zł... i oczywiście jeżeli ta figurka nie będzie wypalała mózgów przegra z tańszą i lepszą konkurencją jak Ścibor.

Właściwie większość armii nie powinna się zbyt bardzo różnić wyglądem od obecnej ale jestem ciekaw jak się teraz (po znanym nam stosunku GW do swego własnego fluffu) będzie to prezentować w kwestii wojsk ludzkich. Tak jak na rycinach czyli prymitywni barbarzyńcy w niedźwiedzich skórach i obwieszeni czaszkami / młotami czy też fikuśne elementy płytowe na włochatych zbójach. Jak potraktują jazdę itd... oby nie było kolejnych pokręconych potworów.
Chyba, że to jakaś reinkarnacja Sigmara w czasach nam znanych. Nie trzeba by wyrabiać nowych corów...

Jeżeli mechanicznie będzie się spisywać na pewno spróbuje. Figurki zresztą najpewniej zdołam wykorzystać w innych systemach.

Zablokowany