Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
Specjalxx
Wałkarz

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: Specjalxx »

Wiele osób martwi sie że imperium zmieniło klimat. Nikt nie bierze chyba pod uwage że ci Sygmaryci to oddzielna frakcja, tak jak marynaci i imperial guard w 40k. Imperium pewnie dalej będzie mogło dumnie nosić swoje halabardy. Skoro chaos w wfb ma aż 3 swoje armie ( demony, zwierzaki i wojowników ), to czemu nie miałyby sie pojawić nowe imperialne ?
Gram od prawie 20 lat i kojarze że że z każdą edycją, z każdą wychodzącą nową armią czy jednostką były jęki rozpaczy i zdenerwowania. Wychodziła nowa 40k to źle bo wszyscy mają po 6" ruchu, pojawił sie hellcannon w battlu to niedobrze bo przegięty, pojawiły sie ogry to niedobrze bo coś tam, wyszła 8 edycja battla to jeszcze gorzej. I za każdym razem wychodziło na to że GW jednak miało fajny pomysł a gra stawała sie bogatsza, ciekawsza, zawsze z jakimiś niedociągnięciami ale wszystko to do wybaczenia. Tak czy siak klimat gier GW rozwala wszystko inne, a to że przez tyle lat dało sie z nimi wytrzymać świadczy raczej dobrze. Każdy ich produkt był warty wydanej kasy. Więc czemu zamiast być dobrej myśli bo będzie nowa fajna gra, jest tyle jęków, i to jeszcze zanim sie pojawił jakikolwiek konkret. Zmienią sie formacje i zasady i bardzo dobrze, przecież ciągle sie zmieniały, chętnie zobacze te nowe i je potestuje, jak będzie lipa to delikatnie sie je zmodyfikuje i bedzie czekało aż GW wyda errate :) Pojawiła sie armia dobrych chaos warriorów w złotych zbrojach ? Bardzo dobrze, zmienić troche malowanie i będą sie super prezentować. Chaos praktycznie niczym sie nie różni od starego wiec wogóle nie ma tematu. Klimat nawet jeśli sie stanie bardziej kosmiczny to dobrze, bardzo fajnie żę GW pcha historie do przodu, też chętnie zobacze jak sie to wszystko rozwinie. Nikt nie lubi zmian, w 40k też sie ludzie poobrażali że zgodnie z fluffem ileś tam światów zeżarły demony a Cadia jest już w połowie chaośnicza mimo że kampanie wygrało imperium, ale tak właśnie prezentuje sie historia tego i tego świata i tylko sie cieszyć że bierzemy w tym udział.

Jeśli pojawią się owe tajemnicze scrolle - uważam to za fajny pomysł. Po kilku bitwach daną armią zwykle ma sie swoje ulubione jednostki od których później ciężko sie odkleić. Jeśli skład armii byłby chociaż po części za każdym razem inaczej narzucony wymusi to większe kombinowanie i poznanie własnej armii a nie branie po raz tysięczny tego samego.

Co do zasad ETC, jest to fajna opcja, której sam czasem używam żeby dla odmiany zagrać troche inaczej. Na turnieje mysle że coś takiego jest jak najbardziej na miejscu. Inaczej mielibyście armie 100 warriorów chaosu z 5 szefami i do tego dwie piątki psów. Chociaż z drugiej strony taki skład tez ma klimat :)

Jeszcze tydzień czy dwa i wszystko sie wyjaśni. Jęki i bluzgi bedzie słychac jeszcze długo, ale jakby nowa edycja nie wychodziła to też by było słychac bo źle że jej nie ma :D
Sprzedam Primarhów Fulgrima, Lorgara

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Obrazek

source: 4chan

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Szczerze powiedziawszy to kompletnie nie rozumiem narzekania na ETC i to nie jest jakiś atak w twoją stronę Loremaster. Przeczytaj proszę zasady aktualnego draftu? Czego nie możesz wystawić? ETC ograniczyło tylko przegięcia. Prosta sprawa. Na turnieje jeżdżą głównie gracze, którzy chcą pokazać, że potrafią w tą gre grać. Znają zasady, a przynajmniej ich znaczną część. I maksują rozpiski. Oznacza to, że wystawią wszystko co jest najsilniejsze w tej armii. Przykład? Woch. 2 kolesi na demonic mountach z wardem 3+ jeden z przerzutem 1. DP z lorem death, jakiś duży mag z lorem tzeentch, 2 hellcannony i minimum corów. Gra wygląda tak, że koleś leci do ciebie na pałę i rzuca doom and darkness + trison of tzeentch w twój główny oddział oczywiście z 6 kości. Potem leci 2x hellcannon i uciekasz oddziałem za stół. Jak nie, dobiegnie herosami i nie bardzo masz jak ich zabić. Dalej. Krasnoludy wystawiają 2x organy, 3x klopa, 3x działo + 2 hordy w corach reszta to żyrokoptery. Stają w rogu i czekają na ciebie bawiąc się w poligon strzelecki + blokowanie oddziałów żyrkami. High Elfy. Książeczka jakis fajny lore typu death + teclis oraz BotWD i zabawa trwa. I tak można wymieniać. Ta gra ma za dużo dziur tego typu, żeby się w to fajnie grało. Prostym dowodem jest to, że samo GW przyznaje, że coś spierdoliło bo wypuszcza te swoje FAQi, a wcześniej Erraty itp.

Ludzie jadący na turniej chcą, żeby wygrana turnieju i każdej bitwy zależała od twojego skilla i tego jak wykorzystujesz błędy przeciwnika, a nie od tego, kto zaczął i wcisnął swoje kombo jako pierwszy. Dlatego właśnie wprowadzane są ograniczenia. Ta gra aktualnie wymaga myślenia i ogarniania wielu rzeczy na raz i stoi na wyższym poziomie (moim zdaniem) niż szachy i to jest to co przyciąga mnie ciągle do tej gry + oczywiście lubie sobie coś pomalować i pokonwertować, ale to w zaciszu domowym mogę sobie robić. WFB nie jest sportem, jest hobby. Grasz w to bo lubisz i sprawia ci to przyjemność. Nie możesz z tego wyciągnąć pieniędzy lub są one niewspółmierne z tym ile na to wydałeś. Nie możesz się z tego utrzymać. (Mówię o graniu, nie malowaniu na zlecenie, ale bez graczy i tych co chcą mieć pomalowane by nie było, bo to właśnie na turniejach jest wymóg pomalowanej armii i są za to punkty.)

W tym hobby ludzie widzą różne rzeczy. Są tacy co kochają malować i wychodzi im to świetnie lub nie. Są tacy co lubią popatrzeć na ładne figurki i napić się piwa rozmawiając ze starymi znajomymi. Są tacy to lubią toczyć bitwy i dla nich ważne jest by wynik bitwy był na ich korzyść i zdobywać medale i nagrody. Niestety albo i stety to właśnie ci ostatni organizują turnieje i są na nich większością. Dlatego gramy na ETC.

Dodatkowo Loremaster prawdopodobnie nie wiesz jak aktualnie wygląda draft to ci podpowiem. MOŻNA wystawiać imiennych herosów. MOŻNA wystawić dowolny oddział, który masz w książce. NIE MOŻNA wystawić wszystkiego co najlepsze na raz i wygrać gry w 1 turze. Po to, to jest.

Argument typu, nie zrobiłeś turnieju, nie możesz się wypowiadać jest co najmniej słaby, ale rozumiem idee.

A żeby nie było, że offtop:
Modele brzydkie, napis jak z 5-6 edycji na pudełkach. Grafika nie lepsza. Może chociaż zasady będą nie skopane na tyle, żeby środowisko nie odpuściło sobie gry w to :)
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

JarekK Jak napisałeś że Warhammer stoi na wyższym poziomie niż szachy to naprawdę zwątpiłem ... #-o chyba nie widziałeś rozgrywek w szachy na wyższym poziomie, czy w brydża czy nawet w pokera...w porównaniu do których WFB to jest właśnie hobby, zabawa bo nie ma nawet porównania pod względem stopnia zaangażowania intelektualna czy skomplikowania. #-o

Wiem, jak wygląda draft i jak wyglądał. Nie musisz pisać do mnie w protekcjonalnym tonie jakbym był jakimś klimaciarzem co nie czai o to chodzi. Na turniejach gram od 5ed, w 6 wygrywałem mastery, więc uwierz wiem na czym polega ta gra. Tylko staje się ona z edycji na edycję głupsza. 6ed pod względem zasad była najbardziej taktyczna i wymagała najwięcej. Potem następowało powolne ale sukcesywne ogłupianie WFB zarówno przez GW jak i przez polskie środowisko. Dominacja ETC tylko to potwierdza. Fajnie że teraz wszystko jest nastawione tylko w 100% na granie,granie,granie na wymyślonych przez jakiś komitet zasadach, które tną nawet quasi-klimatyczne armie (argument z armią LSG), ale ja pamiętam czasy kiedy na turnieju było ważne jak masz pomalowaną,zrobioną armię, czy znasz świat Warhammera itd.

Dlatego mnie cieszy ta nowa edycja bo spowoduje wymarcie prędzej czy później tego środowiska a to tylko Warhammerowi może wyjść na dobre, bo część ludzi odejdzie do 40k (której balans wewnętrzny nadal jest lata świetle przed 8ed WFB) część zrezygnuje a reszta na zasadach ETC to będzie mogła sobie grać w turniejach na 10osób, mam tylko nadzieję że GW zrobi jakieś w miarę porządne zasady i balans (niech będą obie rzeczy na poziomie Wh40k) dla mnie połączenia zasad Lotra z wh40k byłoby świetne.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

JarekK Jak napisałeś że Warhammer stoi na wyższym poziomie niż szachy to naprawdę zwątpiłem ...
Chętnie zagram z tobą w szachy kiedy Ci to będzie odpowiadać. Na prawdę trochę się w to w życiu nagrałem, więc mogę ci przy partyjce udowodnić dlaczego tak sądzę.
Potem następowało powolne ale sukcesywne ogłupianie WFB
Wytłumacz mi czy to moja czy tam innego gracza wina, że teraz grę można wybrać 1 czarem? NIE. To jest wina GW i właśnie "ten komitet" próbuje to naprawić, żeby dalej się w to dało grać. Mówisz, że ta gra jest coraz głupsza i kiedyś była trudniejsza.
ale ja pamiętam czasy kiedy na turnieju było ważne jak masz pomalowaną,zrobioną armię, czy znasz świat Warhammera itd.
Przecież na turnieju bardzo ważne jest czy masz zrobioną armie. Nawet musisz ją mieć zrobioną. Patrz dyskwalifikacja Andrzeja w Szczyrku. W Gorzowie jest za to aż 18 punktów czyli prawie jedna maksymalnie wygrana bitwa! Jak już pisałem modelować i czytać sobie fluff mogę w domu i nie potrzebuje turnieju do tego. A na turnieju chodzi o wygrywanie bitew, mam rację?

Nie wiem co ty masz do tych "wymyślonych zasad". Przeczytaj poprzedni post jeszcze raz. Możesz sobie złożyć armie jak chcesz, które to ograniczenie cię tak zniewala?

Proponuję także, żebyś cytował te ograniczenia lub w jakikolwiek sposób je kopiował, bo ta część posta to jakieś płakanie w połączeniu ze wspomnieniami:
Na turniejach gram od 5ed, w 6 wygrywałem mastery, więc uwierz wiem na czym polega ta gra. Tylko staje się ona z edycji na edycję głupsza. 6ed pod względem zasad była najbardziej taktyczna i wymagała najwięcej. Potem następowało powolne ale sukcesywne ogłupianie WFB zarówno przez GW jak i przez polskie środowisko. Dominacja ETC tylko to potwierdza. Fajnie że teraz wszystko jest nastawione tylko w 100% na granie,granie,granie na wymyślonych przez jakiś komitet zasadach, które tną nawet quasi-klimatyczne armie (argument z armią LSG),
Wnioskuję więc, że 8ed nie jest dla Ciebie wyzwaniem. W takim razie dlaczego nie pojechałeś do Gorzowa wygrać telewizora? Dlaczego nie wygrywasz wszystkich turniejów jak leci i nie zgarniasz tych nagród na potęgę?

A to z kolei świadczy o jakimś twoim problemie, głęboko zakorzenionej wrogości czy żalu:
Dlatego mnie cieszy ta nowa edycja bo spowoduje wymarcie prędzej czy później tego środowiska a to tylko Warhammerowi może wyjść na dobre, bo część ludzi odejdzie do 40k (której balans wewnętrzny nadal jest lata świetle przed 8ed WFB) część zrezygnuje a reszta na zasadach ETC to będzie mogła sobie grać w turniejach na 10osób, mam tylko nadzieję że GW zrobi jakieś w miarę porządne zasady i balans (niech będą obie rzeczy na poziomie Wh40k) dla mnie połączenia zasad Lotra z wh40k byłoby świetne.
Sam mówisz o balansie czyli popierasz idee jego bytu/stworzenia. Skoro w WFB go nie ma to czemu psioczysz, że środowisko go tworzy? Sam sobie zaprzeczasz?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Specjalxx pisze:Każdy ich produkt był warty wydanej kasy.
Finecast? :roll:

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Gdyby w Polsce dominującym formatem był OPEN, a nie ETC - czy to zmieniłoby obecną sytuację?
Problemem było i jest GW, jeśli chodzi o zasady i samą grę.
Jeśli AoS się nie przyjmie to nie miałbym nic przeciwko, aby ktoś wydał 9 Edycję WFB, podobnie jak to zrobiono z polską edycją Mordheima, czyli Warheimem. Jeśli army listy byłyby zbalansowane z wielką chęcią bym w to grał, a nawet jeździł na turnieje ;P.

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Jezeli nie bedzie pelnego podrecznika w starterze, to troche lipa. To oznacza, ze trzeba bedzie wysuplac dobre dwie stowy na ksiazke, a do tego nie bedzie mozna sie odkuc, sprzedajac minipodrecznik za te 80 zl. Czyli znowu drozszy starter z mniej wartosciowa zawartoscia.

A, i plotki mowia o cenie w granicach 400 zl, czyli w sklepach online ze 320 zl. Sporo :/

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Jeszcze cos - ktos na WS podlinkowal swoj stary temat sprzed 2 lat, polecam poczytac komentarze:

http://www.warseer.com/forums/showthrea ... ntasy-Back

Ciekawe tez, czy ktos pamieta reakcje na naszym forum sprzed roku na sugestie, ze GW moze zakonczyc WFB albo zrobic z niego skirmisha :>

Awatar użytkownika
Entombet
Chuck Norris

Post autor: Entombet »

Obrazek

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Post autor: ^Karpiu^ »

Jarekk nie piernicz ze na euro mogę złożyć sobie armie jak chce. Przykład chce 4 dyskowcow albo nawet 5 i 2 heleny. Powiedz mi że to mogę złożyć z markami ( całość na tzeentchu + Latacze + helena numer 2 i plus wardy ) i nie mam slotów. Widzisz sam ze gramy w inna gre ... koniec tematu ...

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Loremaster pisze:
Do tej pory myślałem, ze poprostu byłeś skrzywdzony. Przyszedłeś sobie na turniej i okazało się iz grasz w inna gre.
Teraz wiem ze jestes wielkim dyletantem i poprostu nie masz pojecia o środowisku dzieki któremu warhammer w polsce miał jakis smaczek i mozna bylo quasi sportowo pograc.
Duplo Warhammer straszy, ale co tam moze KoW będzie miało 2 edycje. Narazie tylko łza w oku sie kreci jak pomysle że moze to być bezpowrotny koniec tego co przez 10 lat stało sie elementem życia.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

^Karpiu^ pisze:Jarekk nie piernicz ze na euro mogę złożyć sobie armie jak chce. Przykład chce 4 dyskowcow albo nawet 5 i 2 heleny. Powiedz mi że to mogę złożyć z markami ( całość na tzeentchu + Latacze + helena numer 2 i plus wardy ) i nie mam slotów. Widzisz sam ze gramy w inna gre ... koniec tematu ...
Karpiu + 100!
Gadanie że euro nie wypacza możliwości składania rozpisek to kompletna bzdura!

Proponuję żeby jednak skończyć tą dyskusję bo i tak nic nie da...

Awatar użytkownika
Leoh
Wodzirej

Post autor: Leoh »

^Karpiu^ pisze:Jarekk nie piernicz ze na euro mogę złożyć sobie armie jak chce. Przykład chce 4 dyskowcow albo nawet 5 i 2 heleny. Powiedz mi że to mogę złożyć z markami ( całość na tzeentchu + Latacze + helena numer 2 i plus wardy ) i nie mam slotów. Widzisz sam ze gramy w inna gre ... koniec tematu ...
"Jak chcesz" to możesz sobie złożyć armie na OPEN, tylko że problem z OPEN polega na tym że ja też mogę wystawić co chce.
I teraz pytanie czy chciałbyś grać z sumaryczną ilością 225 zombich, vampirem klepaczem oraz 12toma banshetkami, skaczącymi za pomocą zombich po całym stole robiąc w 1 turze nawet 40" i wyjąc w praktycznie dowolne miejsce?
Jak myślisz by Ci się grało tymi dyskowcami?

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Dokładnie tak jak teraz. I tak ta gra polega na tym że jedna armia bije 2 i odwrotnie. Z tym że dzięki etc są gracze którzy mogą zminimalizować straty. No ale nie ma co gadać co zabiło grę etc pazernosc czy zły balans. W sumie liczba modeli w stosunku do ptk nie różni się bardzo jak w 40.
Osobiście to jeśli nie będzie się dało grać na 3k ptk i więcej to biorę się za bolta lub 40. Wolę strzelać z mety lub mmk jakiegoś za winkla niż z łuku.
Obrazek

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Leoh pisze:
"Jak chcesz" to możesz sobie złożyć armie na OPEN, tylko że problem z OPEN polega na tym że ja też mogę wystawić co chce.
I teraz pytanie czy chciałbyś grać z sumaryczną ilością 225 zombich, vampirem klepaczem oraz 12toma banshetkami, skaczącymi za pomocą zombich po całym stole robiąc w 1 turze nawet 40" i wyjąc w praktycznie dowolne miejsce?
Jak myślisz by Ci się grało tymi dyskowcami?
Leoh dla mnie nie ma problemu. Ty widzisz jakis problem z takim wystawieniem ??

Kerwantes
Mudżahedin

Post autor: Kerwantes »

Również chętnie bym zagrał z tak złożonymi Vampirami. Zdecydowanie wolę jak największe zróżnicowanie rozp i możliwość wystawiania np dużych klocków piechoty.

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Tak sobie od wczoraj czytam ten temat :).... ja nie kumam o co Wam wszystkim chodzi - płacze ,zgrzyty ,jęki - i pomyśleć że to ja mam tytuł Marudy... eh - czasy się zmieniły. Z miejsca muszę oddać ten tytuł połowie z Was ;( .... Graliście w Mordhaima? Prosty skirmish w świecie Warhammera? TO BYŁA GRA! Super kminy ,super rozpy ,super modele ,super emocje i super zabawa....a grało się 10-20 figurkami! Jeśli zasady w AoS będą dobre - jeśli będą proste - szybko ktoś wymyśli scenariusz w którym (teraz strzelam! ) będą np dopuszczone 3 War Scrolle to będzie OGROMNA ILOŚĆ KOMBINACJI i COMB! czyli będzie super - bo ta sama gra umożliwi nowym ludziom zagranie 5 ludkami i ta sama gra zadba o starych zbieraczy i będzie można zagrać dużą bitwę - nie wiem czy wy widzicie to co ja ale to jest krok w stronę Wmki i dużej sceny.

Jeśli chcecie grać klockami polecam systemy historyczne polskie - Napoleon bogowie wojny i Ogniem i Mieczem - za kilka stówek macie zabawy klocami że hej i w dodatku uczycie się historii i wspieracie POLSKIE FIRMY.

Jeszcze jedna -sprawa - wszystkie osoby który od piątku piszą do mnie dziwne pw i wyzywają mnie od trolli trafiają u mnie na czarną listę. Otrzymaliście ,co prawda tylko garść - ale pewnych informacji jako pierwsi na świecie i dziękujecie mi wyzywając mnie w Pmkach ? No lol :)...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

problem że my nie chcemy systemów historycznych nawet polskich firm. My chcemy klockowy system bitewny FANTASY najlepiej w starym świecie.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
^Karpiu^
Kretozord

Murmandamus pisze:problem że my nie chcemy systemów historycznych nawet polskich firm. My chcemy klockowy system bitewny FANTASY najlepiej w starym świecie.
Graj wiec w ETC Hammera albo w 8 edycje z która widzę że cześć osób ma problem :) i spina się jak nie wiem co jak napomknę temat opena :)

Zablokowany