Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
-DE-
Mudżahedin

Re: Co zmieni się w 9 edycji?

Post autor: -DE- »

Barbarossa pisze:Jedyny balans opiera się na liczbie figurek.
Gracz, który rozpoczyna grę z mniejszą ilością figurek o 1/3 niż przeciwnik ma solidne bonusy. Innymi słowy, armia 12 nagashów walcząca z 20 goblinami jest uznawana za pokrzywdzoną.

Diablo mnie ciekawi, jak (czy?) to rozwiążą w warscrollach. Nie wierzę, żeby ta gra aż tak bardzo ssała.
Nijak. Jest dokladnie tak, jak piszesz. 1 Nagash kontra 2 gobliny i ten pierwszy jest strona przegrywajaca. Nic dodac, nic ujac.

To nie jest gra. To jest ponury zart.

EDIT: Warscrolle sa na DD. Zadnych punktow, ograniczen, nic. Nawet nie ma liczby ludkow na oddzial.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 19:21 przez -DE-, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Grabaarz
Warzywo

Post autor: Grabaarz »

Stosowanie innych nazw może (to tylko moje przypuszczenie) być związane z tym że GW sprzedało prawa do Warhammera firmie Creative Assembly, która pracuje nad [wymarzonym jak dla mnie] Warhammer: Total War... , którego mam nadzieje, że AoS nie zabije...
Czemu z zakończeniem WFB nie poczekali na tę grę?
To między innymi już same jej zapowiedzi sprawiły, że odżył we mnie zapał do Młotka.
Nie wierzę, że po jej(W:TW) wypuszczeniu GW nie odnotowałoby wzrostu sprzedaży figurek...

Prosty mechanizm. Gram w grę na kompie/ oglądam film/serial. Widzę grę z tym związaną i to budzi moje zainteresowanie.
Np. Popularny stał się swego czasu serial Walking Dead. (nie, nie chce rozpocząć dyskusji o tym serialu!!!)
Lubię tematykę zombie (od czasów "Martwicy mózgu" na VHS). ;)
Wiedząc że go oglądam znajomi na urodziny sprawili mi bardzo fajną planszówkę (Zombiecide).
Ja dokupuje dodatki i samo się kręci...

Wyobraźcie sobie co pomyśli gracz który właśnie polubił stary świat i wielkie bitwy na komputerze, a dowiedziawszy się że to na podstawie "planszówki/bitewniaka" zajrzy na stronę GW, a tam... AoS...

Kończąc, ja starter zamierzam kupić i wrzucić na kwadraty i w gronie znajomych zaproponować dodatek (do gry domowej) z wykorzystaniem SigMarines... :)
Poza tym zastanawiam się czy taki SM nadawałby się na Priesta do WFB...
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 19:24 przez Grabaarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Czołg może być odpowiedzią na każde pytanie. Złomiarz Fanatyk

Awatar użytkownika
Artein
Masakrator

Post autor: Artein »

Obrazek

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Post autor: raf »

Dobrze to czytam? A unit of... can have any number of models?

:shock:

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

raf pisze:Dobrze to czytam? A unit of... can have any number of models?

Ano :)

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

Azgaroth pisze:

Dotychczas nosiłem maskę "uprzejmie zainteresowany tematem", ale tego nie ogarniam nieco...

shaigan
Wałkarz

Post autor: shaigan »

To na pewno największa mistyfikacja w dziejach gier towarzyskich, w sobotę pojawi się starter do 9 edycji z małą książeczką normalnych zasad.

... ale jaja :shock:

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

shaigan pisze:To na pewno największa mistyfikacja w dziejach gier towarzyskich, w sobotę pojawi się starter do 9 edycji z małą książeczką normalnych zasad.

... ale jaja :shock:
Zaczynamy:

1. Zaprzeczenie
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

wallace
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: wallace »

Jaja jak berety ;-)

W sumie i tak nie miałem wielkich nadziei, ale to przeszło moje najśmielsze oczekiwania.

Jestem ciekaw kiedy GW zamknie całkowicie sekcję fantasy. Stawiam, że 2-3 lata i koniec.

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

raf pisze:
Azgaroth pisze:

Dotychczas nosiłem maskę "uprzejmie zainteresowany tematem", ale tego nie ogarniam nieco...
Ok, już chyba kumam: Sudden Death... Tylko dalej to kiepsko wygląda, gdy różnica w modelach na starcie wynosi 2,5:1...

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Prosta zasada - kto ma większą kolekcję wygrywa :D

A tak naprawdę to przez te śmieszne zasady nagłej śmierci okaże się zapewne, że na stołach będą królować rozpiski na 3 nowych modelach po 400zł, a wielkie stare armię wylądują na półce.
Obrazek

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

na flaki Khaina mój optymizm paruje , czyli jednak 8ed albo KOW. Oby to tylko trolling GW.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

kiedy ten wd wychodzi? bo chyba muszę to w swoich łapach zmacać :)

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Wydaje się to zbyt debilne, by mogło być prawdziwe.

Przychodzi mi do głowy jeszcze, że gdzieś w tym podręczniku ze scenariuszami mogą być jakieś bardziej "armijne" warscrolle typu gotowa armia (generał + 20 włóczników + x, y, z).

Jeśli nie, to naprawdę na miejscu społeczności turniejowej bym się zdecydował, czy po ETC zostać przy 8 ed, wrócić do którejś poprzedniej albo przejść na KOW, bo te zasady po prostu się nie nadają na jakiekolwiek turnieje.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2015, o 19:55 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

"Every Citadel Miniature in the Warhammer range has its own warscroll, which provides you with all of the informations needed to use that model in a game Warhammer: Age of Sigmar."

Mam cichą nadzieję, że to w dużej mierze scenariusze będą w jakiś sposób ograniczać tworzenie rozpisek bo inaczej to nie mam pojecia jak ma to funkcjonować...:)
Lechu pisze:kiedy ten wd wychodzi? bo chyba muszę to w swoich łapach zmacać :)
Sobota :)

-DE-
Mudżahedin

Post autor: -DE- »

Warscrolle nie podaja nawet liczby modeli w oddziale. Tego sie nie da zbalansowac zadnym scenariuszem, nie ma zadnych podstaw mechanicznych ku temu. Jest jedno, cale jedno rozroznienie zwojow - pojedynczy bohater lub oddzial o nieokreslonej liczebnosci. Reszta to slowa kluczowe okreslajace przynaleznosc frakcyjna lub podfrakcyjna.

Panowie, mamy kandydata na najgorszy system bitewny wszechczasow! Ta gra, jesli ten twor mozna tak nazwac, przeszla moje najsmielsze oczekiwania, a jeszcze pare dni temu bylem nastawiony pozytywnie.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Warscrolle w lepszej jakości jak ktoś chce poczytać:

https://twitter.com/Lady_Atia

Awatar użytkownika
raf
Oszukista

shaigan
Wałkarz

Post autor: shaigan »

Będą wydawać ksiązki w nich pewnie bedą konkretne scenariusze, predefiniowane oddziały pod aktualnie wypuszczane modele i to da się jakoś grac, a po za tymi scenariuszami to jak się umówimy, będzie się na oko ustalać :D.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Chyba nikt nie jest na tyle głupi, zeby wystawiac 2 gobliny jako armię, i płakać z powodu tego, ze rywal wystawił nagasha i moze skorzystac z bonusów...
W 8ed tez mozna zrobic rozpiski nie robiące nic, ale czy to swiadczy o słabosci systemu?

Moim zdaniem zasady sa bardzo interesujące, zuepełnie inne spojrzenie na mechanikę niz dotychczas. Sporo zapozyczen z KoW, i najwyraźniej bardzo duso zalezy od samych warscrolli.

Fajne jest też to, ze w kazdej grze moge chciec wystawić zupełnie co innego, mimo stałej zawartosci kolekcji.
Zabieram np. moje krasnale, i w jedne bitwie wystawiam kilka solidnych kloców do bicioa się, a w innej rozbijam je na mniejsze grupki, albo inwestuję w maszyny, zeby przetrzebic rywala z dystansu.

Skonczy się wałkowanie ciągle tych samych, utartych schematów :)
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Zablokowany