Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
as1
Chuck Norris

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: as1 »

czy muszę robić reform oddziałem aby zmienić miejsca z moim hero?

Awatar użytkownika
Hoax
Masakrator

Post autor: Hoax »

nie

In_the_sea_of_blood
Chuck Norris

Post autor: In_the_sea_of_blood »

Tylko pamiętaj, że oddział i tak będzie uważany jakby się poruszył.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Pytanko o skaveński dzwonek. zasady ETC.

Punkt 22.7 mówi, że dzwonek/kadzielnica jest traktowana przy shootingu dokładnie tak samo, jak inne modele w jednostce. Tymczasem w samym AB skavenów stoi, że może być osobnym celem ataku shootingu i zaklęć.
Spór dotyczy tego - czy uściślenie ETC nie pozwala na strzelanie bezpośrednio w dzwonek atakiem BSowym lub takim, które automatycznie trafia - krzyk np.?

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Pytanko...kohorte skinkow za pomoca reforma ustawiam w kreske i przesuwam o 12 cali.oldblod na c.o znajduje sie w 13 calach od ostatniego skinka.czy moze on dolaczyc do tego oddzialu ( wmaszerowac) jesli tak to gdzie powinien finalnie wyladowac?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

ma niepasującą podstawkę więc ląduje w pierwszym szeregu obok skinka.

pamiętaj że za pomocą manewru swift reform oraz potem ruchu żaden model z oddziału nie może przejść więcej niż 3x ruch.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Trzy czy dwa razy?
Ktora zasada jest wazniejsza? Model moze sie ruszyc dwa bądź trzy razy swoj ruch czy tez model herosa musi byc w 1 szeregu?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Jak rozumiem, nie robisz reform tylko swift reform a potem ruch. Po takim manewrze nie możesz się ruszyć 12cali tylko 6cali (normalny ruch) i tak jak pisze WL, po swift reform (również reform) żaden model nie może przebyć 2xruch, a potem dokładając normalny ruch masz w efekcie ograniczenie 3xruch.

Co do dołączenia bohatera to już inna bajka. Jeśli jego ruch/marsz pozwala na dotknięcie oddziału i nie masz na nim wystarczająco ruchu, aby postawić go w oddziale tam gdzie chcesz, to stawiasz go w możliwie najbliższym, legalnym miejscu (nawet jakby miał tym sposobem przebyć 30cali na początek kreski, bo tutaj nie ma już ograniczeń).

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Tak jak pisze Konrad.
Generalnie reform + ruch skinków ma sie nijak do ruchu herosa dołączającego po tym manewrze do jednostki.
Nie jest to zbyt intuicyjne, bo pozwala na exploity i dostarczanie herosów na dalekie dystanse, ale tak własnie działa mechanika.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Pytanie z serii naiwnych :)
Czy wybór na etc dotyczący wydania ponad 50% na lordów i herosów jest spełniony wtedy, gdy już wydasz 1201 pkt., czy dopiero gdy wydasz 1224 i więcej pkt. ?
Pzdr.
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

A czy 50,04% jest równe 50%, czy większe? ;)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Aku.
Mudżahedin

Post autor: Aku. »

Prawda to, ale jeszcze się łudziłem bo mam 1222pkt. Dzięki :)
Obrazek

Nargh
Chuck Norris

Post autor: Nargh »

Szybkie pytanie: czy w przypadku szarży na oddział ustawiony w tzw. kreskę należy się dostawić w najbliższym legalnym miejscu pamiętając o maksymalizacji modeli, czy też w dowolnie przez siebie wybranym miejscu?
Chodzi o przykładowa sytuację, gdy bsb z koroną trzyma kreskę na 40 modeli. Przeciwnik znajduje się w pobliżu prawego końca kreski, a bsb siedzi na lewym końcu.

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Dostawiasz sie dowolnie, byle zmaksymalizowac kontakt, w miarę mozliwosci samemu domknąć, a po drodze zrobic max 1 zwrot o max 90 stopni.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
jonasz
Pseudoklimaciarz

Post autor: jonasz »

Czy dobrze zrozumiałem, że możesz sobioe wybrać, gdzie się dostawisz spełniając warunki wheela? Nawet jak oddział przejdzie przez to 35 cali?
Obrazek

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Tak. Masz talent do painta :D
Obrazek

Luczi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luczi »

Witam. Czy zasięg szarży jest ograniczony do 2x zasięg ruchu? Pozdrawiam.
He. BM.

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Nie jest.
Obrazek

Awatar użytkownika
Never
Chuck Norris

Post autor: Never »

Zamiast tego szarża wynosi 2k6+M
Potem pojawił się Tauruk, no ten to rzeczywiście ma to co trzeba, gaz w nogach, postawę, może przywalić i odparować cios, umie zasuwać jak dziki! Gdyby nie ta jego francowata pięta!

Luczi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luczi »

Witam! Czy Krasie mogą disspellować czary w swojej fazie magii? pozdrawiam i z góry dzięki!
He. BM.

ODPOWIEDZ