Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

Zablokowany
-DE-
Mudżahedin

Re: Co zmieni się w 9 edycji? (Podsumowanie link w 1 poscie)

Post autor: -DE- »

Artur pisze:Jak można wyrzucić z 2d6 kostek 13 ?
Nie mozna, na tym polega zart. W ogole zwoje do armii z WFB to jeden wielki FU w strone weteranow.

Nadmienie, ze teoretycznie mozna zmienic wyrzucony wynik na dowolny dzieki zdolnosci Kairosa. Czy jest to legalne, tak do konca nie wie nikt. Czekamy na FAQ :roll:

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

-DE- pisze:
Nie mozna, na tym polega zart. W ogole zwoje do armii z WFB to jeden wielki FU w strone weteranow.

Nadmienie, ze teoretycznie mozna zmienic wyrzucony wynik na dowolny dzieki zdolnosci Kairosa. Czy jest to legalne, tak do konca nie wie nikt. Czekamy na FAQ :roll:
Chyba, że tak:

Tabela triumfów:
1-2
Błogosławieństwo:
Możesz dowolnie
zmienić wynik rzutu jedną z kostek
jednokrotnie podczas trwania bitwy.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Jest tam napisane, ze rzut nie moze byc modyfikowany w zaden sposob.

A to, że zasady napisano luźno traktujesz jak FU do siebie, to znaczy że jesteś nadwrażliwy totalnie :) Zasady napisane z jajem i przyjemne w odbiorze - "ojej dajcie mi moje klaryfikacje aj waj!"
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

heimdall89
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: heimdall89 »

A tak szczekali, tak krzyczeli, zarzekali się jaki to KoW jest super i co? I temat ucichl :). To w sumie wiele świadczy o samej grze. Szpetne figurki, słabe zasady :)

Kastor Krieg
Wałkarz

Post autor: Kastor Krieg »

-DE- pisze:Nie mozna, na tym polega zart. W ogole zwoje do armii z WFB to jeden wielki FU w strone weteranow.
Obrazek

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

mi się bardzo podobają te "fabularne" przypiski :D

Czemu by nie, prawda? (wiadomo, że to jest z przymrużeniem oka ale jak widać nie do końca ;)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Brushlicker
Falubaz

Post autor: Brushlicker »

żeby wydać chociaż dodatek do pocinek nie-skirmishowych. To byłaby moc. Dwie pieczenie na jednym ogniu - i młokosy zachwycone , i turniejowcy sycie ( chociaż syci tylko na zasadzie przeciwieństw , po tym gównie chyba wszystko już będzie uchodzić tylko za lepsze :P)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kruszyna
Mudżahedin

Post autor: Kruszyna »

Jak to wygląda z graniem na kwadratowych podstawach?
Da się grać w aos tak jak kiedyś czy tylko na nowych oktągłych?
Nie jestem pewien co do tworzenia rozpisek, każdy bieże modele jakie ma i ile ich ma, czy ustal się ilość maksymalną modeli?
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Kruszyna pisze:Jak to wygląda z graniem na kwadratowych podstawach?
Da się grać w aos tak jak kiedyś czy tylko na nowych oktągłych?
Nie jestem pewien co do tworzenia rozpisek, każdy bieże modele jakie ma i ile ich ma, czy ustal się ilość maksymalną modeli?
Podstawki nie mają znaczenia, teraz mierzy się od modelu. Co do rozpisek - póki co ograniczeń nie ma.

Bocian
Chuck Norris

Post autor: Bocian »

Myślę, że KoW2 jest w takiej sytuacji skazany na sukces. a ludzie milczą ,bo przeżywają szok pourazowy ;-) Serio, KoW2 wygląda na godną 9ed.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

A tak szczekali, tak krzyczeli, zarzekali się jaki to KoW jest super i co? I temat ucichl :). To w sumie wiele świadczy o samej grze. Szpetne figurki, słabe zasady :)
Nędzny trolling. Ludzie właśnie wyrabiają sobie opinie o AoSie więc nie podejmują o KoWie dalszej dyskusji. Nabiorą praktycznego doświadczenia, ustalą iż AoS to na obecną chwilę pomyłka, ochłoną i wątek KoWa wróci.

Awatar użytkownika
Aron_Banalny
Masakrator

Post autor: Aron_Banalny »

co to jest KoW?
Obrazek

Awatar użytkownika
Fubuki
Mudżahedin

Post autor: Fubuki »

Aron_Banalny pisze:co to jest KoW?

Kings of War
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

Obrazek

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Obrazek

Awatar użytkownika
Hejnewar
Pseudoklimaciarz

Post autor: Hejnewar »

A gdzie fioletowa krowa?

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Martin von Carstein pisze:
Nędzny trolling. Ludzie właśnie wyrabiają sobie opinie o AoSie więc nie podejmują o KoWie dalszej dyskusji. Nabiorą praktycznego doświadczenia, ustalą iż AoS to na obecną chwilę pomyłka, ochłoną i wątek KoWa wróci.
Nawet nie zagrales :P
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Lord_Michaelos
Wałkarz

Post autor: Lord_Michaelos »

IMO AoS ma kilka plusów. Przede wszystkim:
- darmowe zasady =D>
- grywalność niemalże wszystkich jednostek =D>
- z tego co widzę, to ani jeden model nie wyleciał na razie ze sprzedaży!
- próg dla nowych graczy nie jest już tak wysoki jak niegdyś
- w sam raz do szybkich potyczek nawet i całych regimentów, gra przy piwie, trochę śmiechu - ogólnie na pełnym rozluśnieniu

No, ale jak dla mnie są też minusy:
- brak kosztów punktowych #-o ja rozumiem coś w stylu "zróbcie se balans", ale bez przesady. Do tego trzeba przeciwnika którego znasz i wiesz, że świni nie podłoży
- zasady proste jak budowa cepa. Na pierwszy rzut oka wygląda to... nudno
- brak personalizowania bohaterów. Nie ma na razie opcji dawania rozmaitych przedmiotów. Szkoda
- wszystkie jednostki wyglądają niemalże tak samo. Kmieć zabijający smoka? To nie ta bajka. Brakuje jednostki wyspecjalizowanych szewców z zatrutymi owcami #-o

Wygląda na to, że AoS świetnie nadaje się do szybkich bitew na luzie, a do bardziej skomplikowanych, większych i z większą dawką emocji oraz większym wysiłkiem umysłowym - 8ed :) No, ale jak ze wszystkim, najpierw wypada sprawdzić empirycznie, a potem wyciągnąć konkretne wnioski. Grać na 8ed zawsze można, jakoś nie rozumiem marudzenia, że trzeba koniecznie poszukać innego systemu. Jak już gdzie indziej pisałem - ktoś zabierze figurki i podręczniki? Nie. Dobra, na turnieje nie jeżdżę, ale może ktoś rozumny wytłumaczy mnie, robakowi nędznemu, który nigdy turnieju nie wygrał, ba, nawet na żaden nie zawitał, czemu (skoro GW i tak nie supportowało sceny turniejowej) nie można dalej organizować takich zawodów na 8ed? :) Wystarczy chyba chcieć :wink:
Przybyłem, zobaczyłem, wzruszyłem ramionami
Jestem niski, lubię dobrze zjeść, a także zapalić fajkę - jestem hobbitem?

Morok

Post autor: Morok »

może za dwie 6 jest bonus +1 do wyniku :D

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Morok pisze:
może za dwie 6 jest bonus +1 do wyniku :D
Musisz dowiercic dziurke przy swojej kostce - taki dowcip

A mozna robic turnieje i bedzie sie robiło - bo czemu nie

Pierzasty
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Pierzasty »

heimdall89 pisze:A tak szczekali, tak krzyczeli, zarzekali się jaki to KoW jest super i co? I temat ucichl :). To w sumie wiele świadczy o samej grze. Szpetne figurki, słabe zasady :)
Albo ktoś z modów się wkurzył i dostali odpoczynek od forum :)
Ale nędznie im wyszła promocja, chcieli dobrze a tak przesadzili że wyglądało to raczej na desperację.

Zablokowany