8ed i co dalej czyli quo vadis WFB

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Meekee
"Nie jestem powergamerem"

Re: 8ed i co dalej czyli quo vadis WFB

Post autor: Meekee »

Kal_Torak pisze:Przy dobrej fanowskiej 9 edycji w pierwszej kolejności wrócą gracze, którzy porzuci WFB z uwagi na coraz słabsze zasady i brak balansu army booków oraz zrażonych ogólną polityką GW - przy czum napływ świeżej krwi też może się utrzymać na pewnym niskim ale stałym poziomie. W przypadku samej sceny turniejowej ilość nowych graczy jak najbardziej może być większa w WFB niż w dobie 8 edycji, w której nastąpił poważny spadek. Najwięcej będzie zależało od jakości napisanej 9 edycji. Przy dużej liczbie fanowskich edycji przydałoby się też w jakiś sposób ocenić i wybrać najlepszą opcję. Osobiście nie widziałbym problemu w odpaleniu autorowi zwycięskiej 9 edycji nieco grosza przelewem na konto.
Tak, tylko że każda nowa Gra wymaga autorytetu twórców. Nie jest to sama jakość, czyli dobre fajne zasady. W sumie te ostatnie to mniejsza częśc sukcesu.
W przypadku firmy autorytetem jest jej wielkość i sprzedaż, w przypadku zasad fanowskich trudniej o autorytet, może nim być rozpoznawalność graczy w środowisku światowym i ich dotychczasowe sukcesy, czyli np. Edycja Stworzona przez Uczestników MŚ Warhammera.

Nie umiem powiedzieć w co uwierzą gracze na świecie, ale na pewno nie będzie stabilności środowiska budowanego wokół systemu bez autorytetu.
Mam jednak przeczucie, że fanowska edycja 9, będzie miała mniejszy potencjał niż KoW2, który będzie wspierany z różnych stron, nie tylko graczy. Wynika to m.in. z trudności ustalenia konsensusu i balansu w dużej grze. Na marginesie uważam, że największy potencjał ma obecnie Warthrone, wyda kilka nowych armii, przetłumaczą księgi i przejmie tradycję młotkową, będzie to stopniowy i powolny proces, ale na razie konkurencja im to umożliwia.

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

Wszystko zależy od owych graczy "autorytetów" i dogadania się, tak aby w większości krajów obowiązywała najlepsza wersja fanowskiej edycji.
Jeśli gracze "autorytety" nie podejmą się tego zadania to schedę z pewnością przejmie KoW2, Warthrone lub inny oficjalnym system, który pojawi się w najbliższym czasie.

Fanowska edycja powinna po wstępnym napisaniu zasad zostać opublikowana na jakimś dużym zrzeszającym fanów forum w wersji beta wraz z army listami i przez x miesięcy gracze powinni ją testować i zgłaszać wszelkie uwagi. W KoW2 i Warmachinie2 coś takie wyszło na dobre - gracze sami odwalają korektę i masowo testują system, dodatkowo to wszystkich pozytywnie nakręca.

Pożyjemy, zobaczymy.

W ten czy inny sposób ogólnie wargaming spod znaku fantasy odżyje. Jak nie fanowska edycja, KoW2 czy Warthrone to swobodnie można pójść w warmaszynkę, infinity, systemy historyczne, jak chociażby Ogniem i Mieczem i masę innych. Co kto lubi i ile ma chęci oraz czasu ;P

Awatar użytkownika
Gokish
Księciunio

Post autor: Gokish »

Kal_Torak pisze:
swobodnie można pójść w warmaszynkę,P
heeeh czyli znów albo Skorne albo Rhulic :D
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW :D
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych

heimdall89

Post autor: heimdall89 »

Zawsze można też spróbować AoS.

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

heimdall89 pisze:Zawsze można też spróbować AoS.
można też nie próbować

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Szkoda czasu.

Gorąco kibicuje powstania środowiska na miarę WFB tej drugiej grze klockowej bitewnej. I nie mam tu na myśli Warthrona - niczego mu oczywiście nie ujmując.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Raczej Wh 40k, który prędzej czy później pochłonie AoS. Może na zasadzie fuzji, może zwykłej likwidacji.
Kto natomiast będzie chciał klasycznych starć na miecze i łuki ze stajni GW pójdzie do LoTRohobbita. Ta gra z racji choćby poniesionych kosztów licencji nie zniknie, ma też ładne figurki rzeźbione przez braci Perrych.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Jestem tego samego zdania, wh40k wchlonie aos, wystarczy spojrzec na figurki. Swoja droga uwazam je za zwyczajnie w swiecie obrzydliwe, ale przeciez to sa marinsi z inna bronia... Daza do ujednolicenia uniwersum.

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Tak jak napisał Cyel grono zapalonych osób jest wstanie dużo lepiej wspierać, poprawiać, wydawać nowe rozszerzenia zasad i frakcji niż robiło to GW. Dlatego tym bym się nie martwił. Dla WFB porzucenie go przez GW może wyjść temu systemowi na dobre. Przy dobrej fanowskiej 9 edycji w pierwszej kolejności wrócą gracze, którzy porzuci WFB z uwagi na coraz słabsze zasady i brak balansu army booków oraz zrażonych ogólną polityką GW
GW wydawalo podrecznik. Gracze go przyjmowali po czym latali dziury. Przy kazdej zmianie byla grupka zapalencow ktorzy deklarowali przywiazanie do wczesniejszej edycji po czym sila bezwladnosci system przekrecal sie na kolejna edycje.
Obecnie kazdy moze sobie wydac pdf z zasadami -> co nie znaczy ze cale srodowisko przyjmie je i bedzie w to gralo.
chyba ze wyklaruje sie jakas kuznia "home-oficial rules".

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Chciałbym żeby WFB, o ile pozostanie wspierany przez samo środowisko, nie zmienił się znacząco w porównaniu z 8 edycją. Tak naprawdę najważniejsze to to żeby zbalansować księgi armii - resztę bym zostawił bez zmian, zwłaszcza, że reguły ogólne wydają mi się w porządku. Najgorsza rzecz jaka może się w tym momencie przytrafić to drastyczna zmiana tego systemu - w takim wypadku Warhammer może utracić swoją "tożsamość" która przecież sprawiła, że tak wiele osób weszło w ten system. Niestety wraz z końcem oficjalnego wspierania systemu nie można wykluczyć, że środowisko podzieli się na mniejsze odłamy, z których każdy będzie grać w swoją wersję WFB. Tu wydaje mi się, że największy potencjał do zrzeszenia graczy i przedstawienia jakiejś jednolitej wizji może mieć środowisko związane z TWF, które odpowiadało za reguły euro; zakładając, że nie przedstawią skaszanionej koncepcji - niestety parę euro compów pokazało, że ta grupa graczy nie jest nieomylna jeśli idzie o wizję balansowania Warhammera.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Kal_Torak
Masakrator

Post autor: Kal_Torak »

heimdall89 pisze:Zawsze można też spróbować AoS.
Zawsze można również zagrać w Mordheima, Warmastera w większej skali, Warmaszynę czy Infinity.
W kontekście tego tematu "8ed i co dalej czyli quo vadis WFB" - AoS jest ostatnim możliwym wyborem.

Wracając do tematu, aby taka 9 edycja dała radę to oczywiście muszą powstać jako "home-official rules", o których wspominał quas.
Najchętniej widziałbym wspólny projekt albo wybory najlepiej napisanej 9 edycji i autorowi zasad środowisko dobrowolnie odpaliłoby "co łaska" na konto, tak aby zwiększyć szanse na naprawdę dopracowane zasady, a później będzie większa motywacja dla autora, aby regularnie odświeżano zasady i frakcje. Pamiętam kiedyś starą grę Ultima Online i polski serwer bodajże Clair Lair (CL), który utracił sprzęt i miejsce. Środowisko graczy złożyło się na serwerownię i nie tylko, aby tylko mogli dalej grać w graficznie przedpotopową grę online. W ich przypadku się dało. Wszystko się da o ile są jakiekolwiek chęci i organizacja.

Jak tych chęci nie będzie, ani organizacji to z pewnością cała masa innych systemów na tym w ten czy inny sposób skorzysta ;P.

wokrze
Kradziej

Post autor: wokrze »

Meekee pisze:Mam jednak przeczucie, że fanowska edycja 9, będzie miała mniejszy potencjał niż KoW2, który będzie wspierany z różnych stron, nie tylko graczy.
+1
Dołoży się tu jeszcze jedna rzecz: migracja graczy do KoW (patrz forum Mantica) powoduje powolne naciskanie na zmiany w zasadach w kierunku WFB (ponownie patrz forum Mantica) - czy to chodzi o banalne dopasowanie podstawek, czy pytania o reakcje na szarże (np. stand & shoot) itp. Dlatego KoW2.5 czy KoW3.0 mają być szanse bliżej WFB z racji "oczekiwań społecznych" i mieć przewagę nad WFB 9.0 z racji "scentralizowane wsparcia i autorytetu".

Awatar użytkownika
Meekee

Ad. KoW2 - opinie z tematu w Inne Systemy są takie że WT jest bliżej zasadami do WFB niż KoW2.

Cyel
Oszukista

Post autor: Cyel »

A tak z ciekawości, kto musiałby się podpisywać pod taką fanowską 9tą, byście przyjrzeli się jej uważnie i faktycznie chcieli testować a nie potraktowali jak np. temat biednego ravtheone parę wątków poniżej ("too long, didn't read") czy inne domorosłe "świetne pomysły bo moje" ? Z polskiej sceny, lub zagranicznej. Twórcy ETC? Twórcy Szwedzkiego CS ?
"There is a pervasive attitude in Warhammer that "one shouldn't bring a knife to a gunfight." The whole reason that Rambo is a badass is because he indeed brings a knife to a gunfight, and still wins." ;)

Awatar użytkownika
zaf
Masakrator

Post autor: zaf »

Cyel pisze:A tak z ciekawości, kto musiałby się podpisywać pod taką fanowską 9tą, byście przyjrzeli się jej uważnie i faktycznie chcieli testować a nie potraktowali jak np. temat biednego ravtheone parę wątków poniżej ("too long, didn't read") czy inne domorosłe "świetne pomysły bo moje" ? Z polskiej sceny, lub zagranicznej. Twórcy ETC? Twórcy Szwedzkiego CS ?
Wiesz tu chodzi o przyswojenie zmian jakie nastąpić miałyby od głownego nurtu jakim byłaby jakas edycja i podrecznik głowny
Powolne zmiany nie wprowadzą zamieszania pomiedzy graczami nowymi, którzy musiliby szukać owych zmian, wdrożyć je i przeczytać

Powolny proces zmian ale i co najwazniejsze wydanie ich w sposób spójny = czyli z całym podrecznikiem Funowskim (coś jak Warheim) żeby nie szukac co sie zmieniło tylko dostać do reki gotowy produkt

To może się udać ale potrzebna jest konsolidacja = 1 projekt wspólny kilku osób majacych czas czas i wiecej czasu

Taki podrecznik robi się IMO w kilka os.

jeden ma magie, drugi walke trzeci ruch inny psychologie a potem siadają razem i dogrywają miedzy soba szczegóły

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

@ Cyel:

Polacy od dłuższego czasu pokazują wiernosć zasadom ETC, to ten comp dominuje od lat na naszej scenie, i wyznacza standardy gry.
Nie wiem kto dokładnie robi szwedzką 9ed, ale swedish comp nie znalazł u nas entuzjastów.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

Awatar użytkownika
Embir
Oszukista

Post autor: Embir »

Cyel pisze:A tak z ciekawości, kto musiałby się podpisywać pod taką fanowską 9tą, byście przyjrzeli się jej uważnie i faktycznie chcieli testować
Nie kto, ale co by w niej było. Jeśli byłyby to minimalne zmiany zasad ogólnych z 8 edycji i zbalansowane army booki zagrałbym w to nawet jakby napisał to totalny noob.
I odwrotnie, jeśli dostałbym produkt odbiegający za bardzo od "istoty" WFB, to nie zagrałbym w niego, choćby najbardziej znane "osobistości" by za nim stały.
http://manticblog.com/
KINGS OF WAR FULL BETA ARMY LISTS AND MAGIC ITEMS LIST: https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... /htmlview#
KINGS OF WAR ARMY BUILDER BETA: http://kow2.easyarmy.com/

Awatar użytkownika
Meekee

Embir pisze:I odwrotnie, jeśli dostałbym produkt odbiegający za bardzo od "istoty" WFB, to nie zagrałbym w niego, choćby najbardziej znane "osobistości" by za nim stały.
Idąc tą logiką to czemu nie preferujesz WT przed KoW2 ?

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Ja bym chciał zwrócić jeszcze uwagę na jedną rzecz. Załóżmy, że udało się, środowisko stworzyło doskonałą wersję WFB, wszyscy są happy, klepią się po jajach i przybijają piątki na turniejach. Ile będziemy w to grać zanim nam się nie znudzi. System "żył" bo ewoluował. Pojawiały się nowe jednostki, nowe modele i zasady. Można zmieniać zasady owszem, ale nowych modeli i jednostek środowisko nie wprowadzi, bo nie będzie miało takiej mocy. Czy nie lepiej od razu skierować swój zapał i chęci tworzenia, by wspomóc już istniejące systemy np. warthrone lub jakis polski?

P.S. Czy tylko jak mam wrażenie że 9 edycja WFB powróci w glorii i chwale za dwa lub trzy lata?

Awatar użytkownika
Qsownik
Chuck Norris

Post autor: Qsownik »

@Up
Pamiętaj, że GW może wydawać nowe jednostki do AoS. Tylko dopisać zasady, określić przynależność w starym świecie i nie ma problemu z nowymi jednostkami.
P.S. Czy tylko jak mam wrażenie że 9 edycja WFB powróci w glorii i chwale za dwa lub trzy lata?
Bo ten cały AoS, to tylko taki spóźniony Prima Aprillis ze strony GW :P A tak poważniej to myślę, że mogą się obudzić trochę szybciej.

ODPOWIEDZ