8ed i co dalej czyli quo vadis WFB

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Jędrul
Chuck Norris

Re: 8ed i co dalej czyli quo vadis WFB

Post autor: Jędrul »

spearmeni raczej troszke przegieci vs kawa/rydwany - dangerous ktory pomija ranienie i nie daje AS za kazdego piechociarza z wlocznia? to bedzie np 21 (3 szeregi po 7) dangerusow do zdania dla 5tki kawy szarzujacej. koszt spearmena 5pkt x 21 = 105. za te pkty mozna wystawic co najwyzej 5-ke lzejszej kawy, ktora na dziendobry dostaje statystycznie 3,5 wounda (armour nie wazny). Ok jezeli kawa tez dostanie w koncu boosta (np impacty) to mysle ze do przyjecia.
MARK OF MARKI MARK

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Wiesz, z tego co ostatnio sprawdzalem kawa jest nieco bardziej mobilna niz kloc spearow i niekoniecznie musi sie w niego wpi*rdalac od przodu...

jak na razie bardzo na plus, moze jedynie krasiom przydaloby sie dodac, ze do 3Xmarszu nie moze byc zadneo unitu wroga w 8/12 calach. Ale zmiany fajne, dobra zmiana BoTWD i moze w koncu SM beda grywalni - aczkolwiek nadal raczej w oddzialach max po 7, wciaz sa zbyt wrazliwi zeby wystawiac ich w klockach.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Post autor: Martin von Carstein »

Wiesz, z tego co ostatnio sprawdzalem kawa jest nieco bardziej mobilna niz kloc spearow i niekoniecznie musi sie w niego wpi*rdalac od przodu...
W końcu włócznicy wrócą do łask...

Jędrul
Chuck Norris

Post autor: Jędrul »

Andrzej pisze:Wiesz, z tego co ostatnio sprawdzalem kawa jest nieco bardziej mobilna niz kloc spearow i niekoniecznie musi sie w niego wpi*rdalac od przodu...
lekka kawa na pewno:)

natomiast chodzi mi tez o lance i impet szarzy, jezeli jakos to zostanie poprawione to jest jak najbardziej za

inna sprawa to odginaczki, jeden piesek odginajacy np kloc 20 ICK jest dosc ciekawy :D moze jakies zmiany w kierunku takim iz powiedzmy dopiero od okreslonej ilosci modeli/troop type mozna odginac a wspomniany wczesniej piesek musi sie jednak grzecznie dostawic to szrzujacej lancy
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Shenq
Chuck Norris

Post autor: Shenq »

Blaesus pisze:Wstępnie pomysł mi się podoba :)

Aczkolwiek marsz 3xruch dla krasnali?! - ktoś jest w stanie wytłumaczyć, dlaczego krasnolud szybciej biega od człowieka, orka, czy marudera chaosu?
W 8ed, już krasie otrzymały możliwość szarżowania, a dzięki bannerom - nie jeden oddział przed bitwą może się znacznie zbliżyć do wroga.
3xmarsz to i tak tylko 9 cali, o cal mniej niż demony czy elfy. Fajny pomysł. Mozesz to tłumaczyć tym, że krasnale są wytrzymałe i mogą długo maszerować

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Jędrul pisze:
Andrzej pisze:Wiesz, z tego co ostatnio sprawdzalem kawa jest nieco bardziej mobilna niz kloc spearow i niekoniecznie musi sie w niego wpi*rdalac od przodu...
lekka kawa na pewno:)

natomiast chodzi mi tez o lance i impet szarzy, jezeli jakos to zostanie poprawione to jest jak najbardziej za

inna sprawa to odginaczki, jeden piesek odginajacy np kloc 20 ICK jest dosc ciekawy :D moze jakies zmiany w kierunku takim iz powiedzmy dopiero od okreslonej ilosci modeli/troop type mozna odginac a wspomniany wczesniej piesek musi sie jednak grzecznie dostawic to szrzujacej lancy
akurat tutaj przydał by się powrót starej zasady: unit srenght :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
wrogu
Falubaz

Post autor: wrogu »

Marsz, nie szarża - w sumie nawet do przyjęcia, bo do szarżowania dalej pierwszeństwo bedą miały oddziały o M większym od krasi. Można to uzasadnić, tym, że krasie karnie maszerują. A bonusy w postaci vanguardów itd. faktycznie krasie mają ale to osobna kwestia ... skoro już przy mechanice się majstruje.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Spoko, za danie mocy spearom imperialnym, przymknę oko na krasie :D

I polecam każdemu takie podejście. Cieszcie się z własnych potencjalnych bonusów, i dajcie się innym nacieszyć

Awatar użytkownika
Magnus
Chuck Norris

Post autor: Magnus »

Coś wolno tym Szwedom to idzie, patrze od paru dni i zadnego update'u... :/

ravtheone
Mudżahedin
Lokalizacja: Najczarniejsze, najrzadziej odkurzane zakątki Ciemnogrodu

Post autor: ravtheone »

Cyel pisze:A tak z ciekawości, kto musiałby się podpisywać pod taką fanowską 9tą, byście przyjrzeli się jej uważnie i faktycznie chcieli testować a nie potraktowali jak np. temat biednego ravtheone parę wątków poniżej ("too long, didn't read") czy inne domorosłe "świetne pomysły bo moje" ? Z polskiej sceny, lub zagranicznej. Twórcy ETC? Twórcy Szwedzkiego CS ?
Skoro już zostałem wywołany do tablicy, to wyjaśnię kilka rzeczy... Mój system powstaje nie dlatego, że nie można zrobić nakładki na którąkolwiek z istniejących edycji WFB, ale właśnie dlatego, że nigdy się w tej kwestii nie dogadacie, która z nich będzie najlepszą bazą nowego WFB. Do tego nigdy przy tej złożoności systemu nie uda Wam się zbilansować wielu podręczników.

(Próbowałem nawet na moim dość prostym systemie zrobić kalkulator, który liczyłby poprzez prawdopodobieństwa różnych sytuacji wagi dla poszczególnych jednostek i ich konfiguracji. Okazało się, że mam w moim systemie możliwość skonfigurowania kilkudziesięciu typów samej piechoty... Zrób tu choćby kalkulator liczący szanse natrafienia na daną jednostkę i jej pokoniania w walce wręcz. Niemożliwe. A mnogość konfiguracji WFB jest niebagatelnie większa. Nie dziwię się, że GW popełniało grube błędy w bilansowaniu jednostek.)

Dlatego zawsze ktoś będzie kontestował wszelkie próby balansowania. Droga GW, z narzucaniem pewnych autorytarnych rozwiązań nie była do końca głupia. Była dostosowana do naszego piekiełka.

Drugim sposobem, aby świat WFB nie obumarł w obszarze turniejowym jest zbudowanie czegoś od nowa. Czegoś co z samego założenia nie jest próbą wariantu gry, ale nowym świeżym pomysłem. Dlatego MISFIRE ma się opierać na zupełnie innych założeniach i być przede wszystkim zbilansowany. Ma być szachami świata WFB. A do tego ma pozwalać grać tym czym chcesz, figurkami jakie masz i w sposób jaki chcesz. To odpowiedź na niechybny koniec rynku pierwotnego figurek WFB.

Może dla niektórych z Was nie jestem osobą znaną na arenie turniejowej. Urodziłem się jeszcze w latach siedemdziesiątych, trochę już pograłem i traktuję to hobby bez zbędnej spiny. Myśle, że parę osób takich jak Jachu, czy Vladdi, Remo i paru innych mnie kojarzy, jak nie ze sceny WFB, to z WH40k. Popełniłem w wym hobby parę udanych imprez i mam za sobą czasy całkiem fajnej współpracy z GW. Więc, jak ktoś pisze o mnie "biednego ravtheone" i nie miał chęci zgłębić tego co napisałem, to mnie to trochę drażni. Nie potrzebuję bowiem ani pobłażania, anu drwiny od osób, które same nie mają nawet ułamka samozaparcia, aby odnieść się merytorycznie do moich propozycji.

Pierwsze komentarze, osób które przeczytały są dobre. Nie ma ani jednego posta z hejtem, co dobrze wróży. Tymczasem MISFIRE 2015 dalej powstaje. Już jesteśmy po początkowych testach i zmianach. Gra się naprawdę fajnie i jeszcze w tym miesiącu opublikuję wersję 2.0. Mam zamiar zarazić tym kilkanaście osób i pewnie prędzej zorganizuję turniej w MISFIRE niż na tym forum uzgodnicie co będzie następcą WFB8.
MISFIRE 2022 - turniej WFB6
MISFIRE 2022 na Facebook

WFB: HE, SK, OK, EMP, O&G
WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Mordheim: Skaven, Possesed
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Będziemy grać w ten system na który będzie ETC w Atenach. Proste.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

ravtheone
Mudżahedin

Fajnie. Czyli pozwolicie na to aby ktoś inny powiedział Wam co jest dobre a co złe? Przecież tam są tacy sami ludzie. Tak samo omylni. To nie posągi z brązu. To nie autorytety, tylko gości tacy jak Wy, którzy epicko posuwają plastikowe figsy po suknie. Jakieś kompleksy macie?

Rozmawiajcie na zasadzie oceny merytorycznej materiału, a nie tego kto to napisał, please...
MISFIRE 2022 na Facebook

WH40K: IG Steel Legion, Catachan, Karskin, Tallarn, Vostroyan, GK, DA, SoB, Orks, Necrons, Kroot Mercenaries
Box: Warhammer Underworlds, Warhammer Quest, Space Hulk, Blacktone Fortress, Blood Bowl, Deathwatch Overkill

Andrzej
Pan Spamu

Rozmawiajmy na podstawie realnosci wporwadzenia systemu w zycie. BEz urazy, ale jestes nolnejmem dla 95% spolecznosci polskiego battla, za granica nikt cie nie zna. Takze na ten twoj system bedzie gralo kilku-kilkunatsu twoich znajomych. Przez rok, moze dwa. Max.

ETC jest instytucja rozpoznawana na calym swiecie. Mandat dany przez nia pozwoli na wprowadzenie szwedzkiego lub jakiegokolwiek innego projektu na szeroka skale.

Takze sry, fajnie ze sie starasz, masz zajawke. Ale skonczy sie to tak, jak bastard sword (ktory i tak mial wieksza legitymacje i poparcie srodowiska niz ty)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Andrzej pisze:Rozmawiajmy na podstawie realnosci wporwadzenia systemu w zycie. BEz urazy, ale jestes nolnejmem dla 95% spolecznosci polskiego battla, za granica nikt cie nie zna. Takze na ten twoj system bedzie gralo kilku-kilkunatsu twoich znajomych. Przez rok, moze dwa. Max.

ETC jest instytucja rozpoznawana na calym swiecie. Mandat dany przez nia pozwoli na wprowadzenie szwedzkiego lub jakiegokolwiek innego projektu na szeroka skale.

Takze sry, fajnie ze sie starasz, masz zajawke. Ale skonczy sie to tak, jak bastard sword (ktory i tak mial wieksza legitymacje i poparcie srodowiska niz ty)
Szczerze jak masz pisać takie pierdoły to lepiej omijaj tematy tego typu szerokim łukiem, nie wnosisz kompletnie nic, a tylko możesz ostudzić zapał niektórych ludzi którzy chcą zrobić coś fajnego.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

I dobrze, nie zmarnuja swojego czasu na bezsensowny projekt w stylu bastard sworda czy PKS.

Prawda boli, ale takie sa fakty - tylko mandat etc daje szanse sukcesu.

Bastard Sword ostatni post: Wt 27 gru 2011

PKS Pn 20 paź 2014

pzodro :wink:

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Andrzej pisze:I dobrze, nie zmarnuja swojego czasu na bezsensowny projekt w stylu bastard sworda czy PKS.

Prawda boli, ale takie sa fakty - tylko mandat etc daje szanse sukcesu.

Bastard Sword ostatni post: Wt 27 gru 2011

PKS Pn 20 paź 2014

pzodro :wink:
Samo tworzenie takiego systemu może dawać komuś frajdę, a następnie gra w grupce znajomych w system stworzony przez siebie samego, który na potrzeby balansu można dowolnie modyfikować to może być super sprawa, a jeżeli przy okazji na forum znajdzie kogoś do pomocy? Czemu nie, idąc twoim tokiem rozumowania granie w figurki czy czytanie książek to strata czasu i lepiej tego nie robić.
Obrazek

Andrzej
Pan Spamu

Jesli od poczatku zalozenie jest takie, ze jest to twor dla siebie i znajomych do piwka, to spoko :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Slayer Zabójców pisze: Samo tworzenie takiego systemu może dawać komuś frajdę, a następnie gra w grupce znajomych w system stworzony przez siebie samego, który na potrzeby balansu można dowolnie modyfikować to może być super sprawa,
jezeli tak jest to po co wogole szukac poparcia na tworzenie takiego systemu na forum?

@ravtheone niestety przynajmniej na razie twoj system jest zbyt dziurawy. Dodatkowo posiada tabelki ranienia mocno przypominajace te z aos, ktore mocno jest przeciez krytykowane przez spolecznosc ludkowa. Takie uproszczenie nie nadaje oddzialow unikalnosci i smaczku. A posiadanie 3 oddzialow, gdzie kada z 3 armii ma ich inna kombinacje nie wyrownuje poziomu sily armii. Z kolei jesli kazda armia ma miec dokladnie to samo, to takowa gra by nie byla ciekawa.

Zauwazyli to tworcy takze strategii na pcty w jakims circa 94-95 roku. Inaczej gra sie zbyt szybko nudzi.

ravtheone
Mudżahedin

Andrzej pisze:Rozmawiajmy na podstawie realnosci wporwadzenia systemu w zycie. BEz urazy, ale jestes nolnejmem dla 95% spolecznosci polskiego battla, za granica nikt cie nie zna. Takze na ten twoj system bedzie gralo kilku-kilkunatsu twoich znajomych. Przez rok, moze dwa. Max.

To ja może Cię w paru rzeczach uświadomię.

ETC to nie Warhammer. WFB istnieje od kilku dekad a ETC kilku lat. ETC jest pasożytem, który żyje dzieki WFB i razem z nim zniknie. To tylko nakładka. Patch. Twórcy ETC cieszą się u Was szacunkiem, a GW nie. Pomieszało Wam się trochę. Sam grywam na format ETC, ale to tylko prymitywny patch do prawie genialnego systemu. Może tylko mało sportowego. Tymczasem modlicie się do twórców ETC, a plujecie na gości którzy stworzyli WFB. I, przy moim nieukrywanym smutku, mieli prawo zabić.

Kiedyś ci goście którzy tworzyli ETC byli dokladnie tam gdzie jestem ja. I reprezentowali moją postawę, a nie Twoją.

Systemy o których mówisz zastepowaly WFB w czasach jego świetności. Nie miały szans. MISFIRE jest alternatywą czasu upadku.

Może wydaje Ci się, ze cały świat WFB kręci się wokół Twojego klubu, tego forum lub ETC, ale to nie prawda. Dla 95% graczy jesteś tak samo anonimowy jak ja. Część z nich nie gra na turniejach. Inni nie uznają ETC. Ale wszyscy mają problem z tym ze GW zrezygnowalo z WFB. Moją inicjatywą im krzywdy nie zrobię. A może zrobię przyjemność.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2015, o 19:01 przez ravtheone, łącznie zmieniany 1 raz.
MISFIRE 2022 na Facebook

ravtheone
Mudżahedin

Shino pisze:
Slayer Zabójców pisze: Samo tworzenie takiego systemu może dawać komuś frajdę, a następnie gra w grupce znajomych w system stworzony przez siebie samego, który na potrzeby balansu można dowolnie modyfikować to może być super sprawa,
jezeli tak jest to po co wogole szukac poparcia na tworzenie takiego systemu na forum?

@ravtheone niestety przynajmniej na razie twoj system jest zbyt dziurawy. Dodatkowo posiada tabelki ranienia mocno przypominajace te z aos, ktore mocno jest przeciez krytykowane przez spolecznosc ludkowa. Takie uproszczenie nie nadaje oddzialow unikalnosci i smaczku. A posiadanie 3 oddzialow, gdzie kada z 3 armii ma ich inna kombinacje nie wyrownuje poziomu sily armii. Z kolei jesli kazda armia ma miec dokladnie to samo, to takowa gra by nie byla ciekawa.

Zauwazyli to tworcy takze strategii na pcty w jakims circa 94-95 roku. Inaczej gra sie zbyt szybko nudzi.
Proponuję przejrzeć wersję 2.0. Grałeś?
MISFIRE 2022 na Facebook

ODPOWIEDZ