Pytania Ogólne v. 2.1

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
crazygandalf
Chuck Norris

Re: Pytania Ogólne v. 2.1

Post autor: crazygandalf »

Nie zawsze od frontu. Szarża może być też z boku lub z tyłu. Wszystko zależy od tego w której strefie jesteś. Rulebook dobrze to opisuje.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

valve
Mudżahedin

Post autor: valve »

Wiem, lecz można stosować takie ustawienie ,że nasza jednostka będzie w strefie przedniej lecz dostosujemy ustawienie wroga do naszej następnej szarży. Wystarczy ustawić orła bądź coś innego i po zawodach.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Jeśli widzisz przednia strefę to w nią możesz szarżowac. Jeśli coś stoi na przeszkodzie to nie możesz zmienić strefy, tylko jest nie możliwa szarża. I nie możesz zrobić ruchu innymi jednostkami przed szarża
Obrazek

valve
Mudżahedin

Kopyt pisze:Jeśli widzisz przednia strefę to w nią możesz szarżowac. Jeśli coś stoi na przeszkodzie to nie możesz zmienić strefy, tylko jest nie możliwa szarża. I nie możesz zrobić ruchu innymi jednostkami przed szarża
Dlatego gdybyś czytał i odpowiedział na ostatni post normalnie wiedział byś że nie chodziło mi o żadne przeszkody

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

valve pisze:Dlatego gdybyś czytał i odpowiedział na ostatni post normalnie wiedział byś że nie chodziło mi o żadne przeszkody
Gdybyś czytał podręcznik to nie zadawał byś takich pytań. Jakbyś czytał regulamin działu to byś nie pisał tutaj pytań przed zajrzeniem do podręcznika. Gdybyś pisał składniej, stosował nomenklaturę zgodną z podręcznikiem (w polskiej lub oryginalnej wersji językowej), załączał rysunki to by było wiadomo o co Ci chodzi po jednym poście i dostałbyś od razu jasną odpowiedź. W pierwszym poście napisałeś, że bez żadnych przeszkód a potem piszesz o specyficznym ustawieniu oddziałów które w jakiś sposób blokuje szarże.

Pogdybaliśmy sobie, teraz wróćmy do kulturalnych pytań i odpowiedzi dotyczących zasad :)
Obrazek

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Wcześniej nie miałem takiej potrzeby to się nie wgłębiałem ale teraz interesuje mnie kwestia pozycji Command Group vs. Characters w oddziale.
Z tego co zrozumiałem z Rb to CG zawsze musi być z przodu chyba że nie ma dla niego miejsca. To samo się tyczy bohaterów.
Czy to oznacza że w momencie gdy jest więcej figurek CG i bohaterów niż miejsca z przodu to mogę sobie wybrać które z nich idą do drugiego rzędu?

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Remo pisze:Wcześniej nie miałem takiej potrzeby to się nie wgłębiałem ale teraz interesuje mnie kwestia pozycji Command Group vs. Characters w oddziale.
Z tego co zrozumiałem z Rb to CG zawsze musi być z przodu chyba że nie ma dla niego miejsca. To samo się tyczy bohaterów.
Czy to oznacza że w momencie gdy jest więcej figurek CG i bohaterów niż miejsca z przodu to mogę sobie wybrać które z nich idą do drugiego rzędu?
Command Group zawsze musi być z przodu, lecz w walce wręcz dzięki zasadzie Make way! Bohaterowie mogą zamienić się miejscami z modelami CG i walczyć na pierwszej linii. Wyjątkiem jest Bretonia gdzie bohaterowie zawsze mogą stać w pierwszym szeregu.
Obrazek

Dreef
Falubaz

Post autor: Dreef »

jak działą hellheart na pink horrory? wybieram jednego i rzucam na tabelke? dostaje dk6 hitow z s10? nie dziala?
Obrazek

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

działa w ten sam sposób jak zwykły miscast na horrorach.
Sezon 2015:
VC 5/2/3
WE 22/2/2
Mishima 19/0/1
Ludzie Pustkowi 4/1/1

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Na jakich podstawkach stawiać artylerię?
Chodzi mi konkretnie o działo i organki.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

40x40 lub okrągła 60mm

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

40x40 mm będzie zbyt mała.

Polecam zajrzeć na base size charta: https://www.dropbox.com/s/82gbt5z20btzj ... 0chart.pdf.
Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Alavarin pisze:Na jakich podstawkach stawiać artylerię?
Chodzi mi konkretnie o działo i organki.
Wymysłem ETC są kwadratowe podstawki 50x50mm pod krasnoludzkie machiny, chociaż 40x40mm też pewnie przejdą, tak naprawdę nic to nie zmienia, w czystym warhammerze machiny nie mają w ogóle podstawek :P
Obrazek

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

Dwie sytuację związane z paniką i kierunkiem uciekania:

1. Gyrocopter przelatuje nad unitem, zrzuca bombę, ląduje gdzieś za unitem. Bomba wywołuje panikę. W którą stronę ucieka unit?

2. Mag castuje, rzuca miscast, wypada template który pochłania część unitu w którym jest mag, powoduje panikę. W którą stronę ucieka unit?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

cieniu pisze:Dwie sytuację związane z paniką i kierunkiem uciekania:

1. Gyrocopter przelatuje nad unitem, zrzuca bombę, ląduje gdzieś za unitem. Bomba wywołuje panikę. W którą stronę ucieka unit?

2. Mag castuje, rzuca miscast, wypada template który pochłania część unitu w którym jest mag, powoduje panikę. W którą stronę ucieka unit?
Ad 1 ucieka od Gyrocoptera.

Ad 2 ucieka od najbliższego wrogiego unitu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

z ETC FAQ:

3.29. Q: Can a unit wheel, reform or have characters leave it when under movement spells such as Vanhel’s Danse Macabre, Walk Between Worlds or Khsar’s Incantation of the Desert Wind? Can you Fly or use Free Reforms? Can it move sideways/backwards?
A: It can always wheel and move sideways/backwards, but only the Khsar’s Incantation allows Reform and Dark Breath Swift Reform or characters leaving. Flying and Free Reforms are always allowed. Units moved in this way count as having moved for shooting purposes

dokladnie chodzi mi o Walk Between Worlds, ile mozna ruszyc sie do boku czy tylu? polowe dystansu czy caly?
Obrazek
Highborn Elves Only!

valve
Mudżahedin

Flamersi maja d6 shotów. Czy za każdy shot obowiązuje modyfikator -1 do trafienia? Stegadon przy strzałe 2d6 miałby praktycznie niemożliwy strzał juz przy 8 strzałe przy maksymalnym rzucie?

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

-1 do trafienia, nieważne ile strzałów wylosujesz.

Alavarin
Wałkarz

Post autor: Alavarin »

Czy szeregi w przypadku zwykłej piechoty zawsze mogą liczyć tylko 5 modeli (lub 10 w przypadku hordy)?
Wydaje mi się, że kiedyś (zaczynałem od 7ed) w tym aspekcie panowała pewna dowolność, a w 8ed widzę tylko te dwie liczby i nic na temat innych ustawień.

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Mogą mieć dowolną ilość, nawet 1 model. Dopiero od wartości 5 i 10 dla hordy liczy się, że jednostka ma szereg na potrzeby odpowiednich zasad.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

ODPOWIEDZ