Kilka pytań początkującego v 2.0

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
valve
Mudżahedin

Re: Kilka pytań początkującego v 2.0

Post autor: valve »

spoko dzięki za odpowiedź. A co do modeli atakowanych od tyłu bądź flanki, przysługuje im jeden atak ? Czy tyle ile mają w charakterystyce? Oczywiście nie ma ataków wspierających.

crazygandalf
Chuck Norris

Post autor: crazygandalf »

Tyle ile mają w charakterystyce.
Sprzedaję ORKI, WoCh, HE, VC. Zapraszam!

elektron
Pseudoklimaciarz

Post autor: elektron »

cześć,

zainspirowany rozpiskami z ETC kilka pytań:

1. czy czar Kroaka działa na wszystkie modele w zasięgu, czy tylko w przedniej strefie jako że to Direct Damage?

2. dwóch slannów w rozpie, jeden z light, drugi z sygnaturkami. Czy banishment ma siłę 5, bo slann z sygnaturkami ma zerówkę z light?

3. sytuacja podobna jak powyżej, ale slannowie wymieniają się czarami, tak że jeden z nich ma light, czy banishment ma siłę 5?

4. Kroak zamienia się z innym Slannem na czary. W zasadach ma napisane, że zawsze i tak przypomina sobie swój, czy to oznacza, że mogę mieć ten czar dwa razy? Czy drugi Slann automatycznie go zapomni, gdy Kroak go sobie przypomni?

Luczi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Luczi »

Czy woundsy z feedback scrolla liczą się jako magiczne? ( czy MR lub BotWD na nie wpływa?)
Dziękuję i pozdrawiam!!
He. BM.

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Mam krótkie pytanie. Jeżeli nominuję model szeregowego członka oddziału za pomocą Tress of Isoulde (wybrany model zostaje trafiany na 2+). Jak działa ten modyfikator? Tylko do czasu zabicia tego jednego modelu (Czyli rzucam osobno każdą kością aż do zabicia go) czy też sprawia, że w momencie użycia trafiam szeregowców na 2+?

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

elektron pisze:cześć,

zainspirowany rozpiskami z ETC kilka pytań:

1. czy czar Kroaka działa na wszystkie modele w zasięgu, czy tylko w przedniej strefie jako że to Direct Damage?

2. dwóch slannów w rozpie, jeden z light, drugi z sygnaturkami. Czy banishment ma siłę 5, bo slann z sygnaturkami ma zerówkę z light?

3. sytuacja podobna jak powyżej, ale slannowie wymieniają się czarami, tak że jeden z nich ma light, czy banishment ma siłę 5?

4. Kroak zamienia się z innym Slannem na czary. W zasadach ma napisane, że zawsze i tak przypomina sobie swój, czy to oznacza, że mogę mieć ten czar dwa razy? Czy drugi Slann automatycznie go zapomni, gdy Kroak go sobie przypomni?
Przyklejam swoją odpowiedź z działu lizaków:
ad 1. Według ETC FAQ zaklęcie Lorda Kroaka działa na wszystkie wrogie jednostki w zasięgu, nawet te poza front arc i/lub będące w CC.

ad 2 & 3. Banishment ma S5, jeżeli w odległości do 12" od posiadacza tegoż zaklęcia znajduje się Wizard znający jakieś spelle z Lore of Light (nie licząc castera).

ad 4. Nie dojdzie do sytuacji zamiany czarami. Lord Kroak nie posiada zasady Telephatic Confabulation jak zwykły Slann.
Luczi pisze:Czy woundsy z feedback scrolla liczą się jako magiczne? ( czy MR lub BotWD na nie wpływa?)
Dziękuję i pozdrawiam!!
Woundy liczą się jako magiczne. BotWD działa, MR nie działa.
Obrazek

valve
Mudżahedin

Według rulebooka nie można rerolować reroli. Czy też to się tyczy np black guardów? Mają asf i eternal hatred. Czy mogą rerolować dwa razy?

Awatar użytkownika
Bearded Unclean 'Un
Kretozord

Post autor: Bearded Unclean 'Un »

Nie mogą.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Luczi pisze:Czy woundsy z feedback scrolla liczą się jako magiczne? ( czy MR lub BotWD na nie wpływa?)
Dziękuję i pozdrawiam!!
FAQ do RB mówiło, że woundy z magicznych przedmiotow są magiczne

EDIT: MR iwpływa na rany z czarów, obrażenie zdane przez przedmiot nie jest czarem, chyba, że to bound spell, BotWD wpływa na magiczne ataki więc działa
Rilam pisze:Mam krótkie pytanie. Jeżeli nominuję model szeregowego członka oddziału za pomocą Tress of Isoulde (wybrany model zostaje trafiany na 2+). Jak działa ten modyfikator? Tylko do czasu zabicia tego jednego modelu (Czyli rzucam osobno każdą kością aż do zabicia go) czy też sprawia, że w momencie użycia trafiam szeregowców na 2+?
a podaj dokladny cytat? :) z ktorej armii ten przedmiot ?
wlasciwie rany na rank and file się przenoszą a deklaracja hitów może być w konkretny model
Ostatnio zmieniony 12 sie 2015, o 12:19 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Okoń
Masakrator

Post autor: Okoń »

misha pisze:MR i BotWD wpływa na rany z czarów, obrażenie zdane przez przedmiot nie jest czarem, chyba, że to bound spell
MR wpływa tylko na rany zadane z czarów, natomiast BotWD wpływa na wszelkie rany pochodzenia magicznego (jak np. zaklęcia, magiczne bronie, ataki demonów, miscasty, orunowane maszynki krasnoludów). :wink:
Obrazek

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Mam krótkie pytanie. Jeżeli nominuję model szeregowego członka oddziału za pomocą Tress of Isoulde (wybrany model zostaje trafiany na 2+). Jak działa ten modyfikator? Tylko do czasu zabicia tego jednego modelu (Czyli rzucam osobno każdą kością aż do zabicia go) czy też sprawia, że w momencie użycia trafiam szeregowców na 2+?
Pierwszy sposób jest właściwy. W drugim przypadku modyfikator aplikowałbyś na modele, nie jeden model - a tego w wordingu o ile pamiętam nie ma.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

racja Okoń to ataki magiczne BotWD :) poprawiam sie

@Asmodai
z ciekawosci, ktora armia to ma? :)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2015, o 12:32 przez misha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Bretonia, za 20pkt.
Opis z ab - one use only, at start of any cc phase nominate 1 enemy model, bearer hits model on unmodified 2+ for that phase

misha
Wielki Nieczysty Spamer

ee to Bearer a nie wszyscy hehe to lipa :) cos mi wlasnie nie gralo czemu tego nie widzialem na stole

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Czy z sygnatury lore of undeath.
1- można przywołać charactera?
2- można przywołać np tylko jednego zombie?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

1) nie, musi pisać character jak przy bodajże 5 czarze z LoU
2) nie, oddział musi spełniać wymóg minimalnej liczebności, tzn. zombie 20+

valve
Mudżahedin

Szarża 6 ogrów. Trafienie z uderzenia liczone jest tylko za pierwszy szereg?

Awatar użytkownika
Lothar
Chuck Norris

Post autor: Lothar »

Tak ale za każdy pełny szereg impact hity (trafienia z uderzenia) dostają +1 do siły
Przeze mnie droga w miasto utrapienia,
Przeze mnie droga w wiekuiste męki,
Przeze mnie droga w naród zatracenia.
Jam dzieło wielkiej, sprawiedliwej ręki.
Wzniosła mię z gruntu Potęga wszechwłodna,
Mądrość najwyższa, Miłość pierworodna;
Starsze ode mnie twory nie istnieją.

Awatar użytkownika
cieniu
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: cieniu »

unit jakiś śmieci został zaszarżowany z przodu przez chatiot (gorebeast chaosu) i z flanki przez deamon prince. przegrywa, łamie się, ucieka. w jaki sposób wyznaczyć kierunek ucieczki?

chariot 5W, DP 4W, ale w momencie combatu chariot był ranny i miał 4W.

Awatar użytkownika
Dydu
Masakrator

Post autor: Dydu »

cieniu pisze:unit jakiś śmieci został zaszarżowany z przodu przez chatiot (gorebeast chaosu) i z flanki przez deamon prince. przegrywa, łamie się, ucieka. w jaki sposób wyznaczyć kierunek ucieczki?

chariot 5W, DP 4W, ale w momencie combatu chariot był ranny i miał 4W.
Liczy się największa ilość szeregów, jezeli jest kilka oddziałów z taką samą ilość szeregów (sytuacja wyżej nikt nie ma szeregów) to oddział od którego ucieka jednostka określa się rzutem kostką.

ODPOWIEDZ