WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Jędrul
Chuck Norris

Re: WFB: Reworked and Rebalanced

Post autor: Jędrul »

Karli pisze:Korona jest dobrze wyceniona. Zwłaszcza że wpadło kilka bardzo tanich zabawek, które zwiększają przeżywalność lorda.
jakie konkretnie poleciłbyś?
MARK OF MARKI MARK

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Armour dający as 2+ za 30pkt chociażby.

Awatar użytkownika
Luc
Kretozord

Post autor: Luc »

Stan pisze:Nie ma i nie będzie .
=D> =D> =D> =D>
Korona jest dobrze wyceniona
=D> =D> =D> =D>
Furion....Kiedy mozemy spodziewac sie kolejnego armybooka?
Cierpliwość kluczem do sukcesu, dajcie Jurkowi spokojnie pracować ;)

Bedzie jak się pojawi.
Pojawi się jak będzie.
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Niecierpliwie oczekuję na nadjechanie Tomb Kingów w wersji Furiona. Być może Ushabti wreszcie do czegokolwiek się przydadzą. :P

Awatar użytkownika
Kacpi 1998
Masakrator

Post autor: Kacpi 1998 »

W AoS chyba są fajni...

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Odnośnie VC - kilka uwag po testowaniu. Jestem absolutnie na nie.

To, co się uaktywnia w czasie konstruowania rozpiski nazwałbym cichą kumulacją drożyzny - którą w dodatku jesteśmy zmuszeni ponieść.
Źródło niedopinania rozpisek spowodowane jest podrożeniem całej sekcji heroes - średnio o 10% na wampirze do ponad 50% na banshee - co de fakto oznacza dla niej bana. Próbując zrobić konną rozpiskę, w plecy VC są na starcie o jakieś 30-40pkt średnio na samych characters. Przy piechotnych buildach średnio między 50-150, zależnie od ilości eteryków. Im więcej tym robi się drastyczniej.

Tańsze latające mounty - jak przeglądałem te wpisy to przyznam się, zwątpiłem czy Furion w ogóle wie, o co chodzi w armii trupów? Przypominam - kluczowa jest synergia bohater/jednostka bo jednostki trupów bez wsparcia bohatera nie wygrywają same bitew. Działanie CR i brak możliwości opuszczenia kombata powoduje, że dowolny duży latacz jest wyborem co najmniej średnim dla bohaterów VC.Dodajmy starą bolączkę lataczy czyli shooting i VC mają o jeden argument więcej by nie latać na smokach czy abyssalach. Hellsteed jest zepsuty. Zamiast taniej opcji na latającym kowboju mamy podrożoną drogę do trumny - bo bolce i pestki kołkują aż miło - przypominam, że nie ma MC w armii i od niczego nie można brać LoS. W tym wypadku istotnie abyssal czy smok to o wiele rozsądniejszy wybór tylko znowu wracamy to zasadności wystawiania lataczy przez VC. Zawsze zostaje jeszcze szkapa. Lepiej wygląda coven throne bo ma warda i działa obszarowo, co w przypadku multikombata lub wspierania jednostek dokoła jest pomocne, ale ktoś ma w ogóle modele tego? Pomyślałbym, ze Furion próbuje napędzić sprzedaż dla GW.
W każdym razie tu jest bardzo ułudna zniżka, która najczęściej w ogóle nie jest brana pod uwagę.
Jedyny pozytyw - synergia WK z GG i BK.

Kolejna kumulacja czeka w corach.
Złożenie sensownej rozpiski na piechocie corowej graniczy z samobójstwem - zarówno szkiele, a tym bardziej zombie są przy obecnym koszcie punktowym po prostu za drodzy. Zwłaszcza, że nie ma tanich bohaterów do wsparcia CRki na tych oddziałach poza jednym obecnie lordem i podrożonych bohaterach do bicia. Dodajmy zmniejszenie kosztów corowej piechoty w innych armiach i w zasadzie mamy bilet na półkę dla ok. 70% modeli w armii. Spam nekromatów to też jakaś opcja - potestuję w weekend ale nie widzę tego. Szkoda, bo armia trupów powinna mieć najprostszy i najbardziej intuicyjny build właśnie na hordzie piechoty.
Jedyne sensowne rozpiski wychodzą na GG(bez GW) i chyba najczęściej na BK. Tu dopłacamy o minimum 50pkt zależnie od konstrukcji kloca czy busa głównego. Dodaj wcześniejszą "dopłatę" i nagle robi się ponad 100pkt tylko za "luksus" wstawienia własnych generików i corów.
Ghule - fajna sprawa. jedyne co wiem to to, że działają i nawet nie muszę ich wystawiać. Pamiętam, jak działały w 6tej edycji ale ja tu dziadek jestem. 72pkt za oddział, który musi być blisko generała - bo jak zacznie uciekać(co ma robić) to już może nie wrócić. Tu samo z Bat Swarmami - fajnie działały w 6tej edycji w corach i miały fajną synergię z jazdą. Jedyny plus.
Eterale w corach. Nieprzegiete punktowo - nie mam zdania, ale raczej nie chciałbym widzieć eterali w corach.
Dire wolfy - wyją o fast cavalry. Może wtedy nie tylko kreski wilków być zobaczył :wink:

Więcej koszmarków w specjalach.
Hexwrajty podrożone o ponad 15%. Ich użyteczność i tak była dyskusyjna - na jedne armie doskonałe, na inne łatwe punkty.

Krypty - problemem kryptów był prawie idealny balans punktowy i w grze. Ta jednostka to był niemal doskonały all-round, dlatego tak często były na stołach. Dodatkowo, ta jednostka to była w zasadzie jedyna, która bez wsparcia bohatera była w stanie cokolwiek ugrać. Nie jest żadnym zaskoczeniem, że mieszanie w tej jednostce ten balans po prostu popsuło.

Vargheisty - 40pkt. Plus. Przy braku kryptów, mortisa i piechoty, droższych morghastach i TG - raczej obecna meta.

Corpse cart. Lepsza synergia z zombimi - ale po co w ogóle je brać obecnie.

Kolejna sprawa - źle zbalansowane wampiric powers. Nie chodzi o realną wycenę, tylko teoretycznie użyteczność wampira małego przy wyborach owych mocy bo dla nich się go wystawiało. O wiele mniej złożeń sensownych na małym wampirze sprawia, że coraz mniej sensu widzę w jego wystawianiu. Wcześniej można było wybrać :mini blender, fearbomb, kieszonkowy terrorysta, wspomagacz magii, pojedynkowicz, latający szpil, wsparcie krzykaczy albo kombinację powyższych wedle uznania. W obecnym kształcie podrożone red fury zawęża jego użycie tylko do lordów, którego w formacie 2400ETC ma się jednego i robi się tam ciasno w punktach. Mini blender odpada. Fearbomb nie istnieje. Terrorysta również. Wspomagacz magii jest aktualny, ale to był bardzo specjalistyczny build tylko do naporu magicznego i właśnie do hord piechoty - które bardzo słabo teraz chodzą. Krzyki są poza granicą opłacalności wystawiania zwłaszcza przy podrożonej aurze. Pojedynkowicz czy szpil nie są na tyle dobrą opcją, by płacić 115pkt bazowo za wampira - zresztą będzie stereotypowo: dreadknight, beguile ew masterstrike. Master strike poprawiony i jest dobry - plus. Ghulkin użyteczny średnio i też nie wiem, czy opłaca się pseudo-vanguard na ghulach za 140pkt bazowo (krypty podrożały, a ruch oddali je od mortisa. Też w ciul drogiego). Wolf form - jest pewna synergia i chciałbym to jeszcze przetestować, ale stanowczo za drogie. 5pkt max co można za to dać.
The Dark Master - użyteczny jedynie, jeśli zapomni się o synergii bohater+jednostka i spróbuje puścić jednostki samopas. Zmniejsza to rolę jednostek vampiric które do tego właśnie służą(i co ciekawe jednostki których na stołach się właśnie nie widzi a które chciałeś Furionie ugrywalnić - Vargheisty, Varghulfy, Coach, Bloodki) a w przypadku bycia w bąbelce generalskiej nie ma ta moc żadnego znaczenia. Jednostki bez vampiric mają za słaby ld - zombie czy szkiele bez bohatera w środku palą testy koncertowo, tak samo eteryki i "elyta". Na koniec - po co kasować fluffowy handicap z którym każdy gracz VC doskonale sobie radzi?
Curse of the Revenant - dobra cena, ale brakuje mi tu on foot only i zmiany trooptype na MI. Zwiększyłoby liczbę buildów dla SGK+crypty czy vargheisty+ synergia z SH+CoTR.

Przedmioty magiczne - brak tzw. Fearbomb. Bomba strachu była z trupami(a potem z VC) od zawsze. Dawała możliwość wyciągnięcia nieco więcej z psychologii i ułatwiała np taniej hordzie z niskim WS pokonanie elit psychologią. Sytuacyjne, dlatego nie było to gięte a same kombo było na tyle skomplikowane do ustawienia, że samo się balansowało.
Bardzo duży minus którego nie powinien wybaczyć chyba żaden szanujący się gracz VC. Równie dobrze mógłbyś zabrać krasiom runy, albo chaosowi marki. Poszła klasyka - nightshroud, skabskrath, BoA, CB i nieco zmienionych przedmiotów z RB. Reszty póki co nie użyłem - widzę jakieś pozostałości z 7ed - totalnie IMO bez sensu. Lanca z płonącymi atakami w armii mającej dostęp do płonących ataków na poziomie jednostek(Hexy i Coach) czy banner o takim koszcie punktowym, że nikt tego nie użyje - chyba, że w naprawdę dużym formacie. To takie przykłady przedmiotów nieużytecznych.Walach Bloody Hauberk w zasadzie do podrobienia ToE+HA i dowolny element magic armour dający dodatkowy punkt pancerza - tylko dodatkowo w tym kombo będzie jakiś efekt. Potaniały arkana kontrolujące nieco magię, dlatego jeszcze daję tu szansę bo nekrosi akurat nie podrożeli i można tu kombować nieco więcej.

LoV - póki co brak bąbelki na bazowej inwokacji nie bolał(wskrzeszałem tylko oddział z wampirem), więc jeszcze nie mogę obiektywnie napisać, że jestem przeciwko. Ale przy testach hordy zombich/szkieli i spamu nekromantów w weekend mogę zmienić zdanie. Czuję, że zamiast spokojnego flowu zombich będzie czkanie miscastami na drogim ME...się zobaczy.
Ogólnie, to nie musiałeś robić kompletnie nic z chyba najlepiej zbalansowanym lorem w grze.

Rary:
Wciąż nie grywalny jest varghulf i coach. W parach przy zmniejszonym koszcie ma to więcej sensu. W ogóle nawet nie liznąłeś problemu - sam balans punktowy to za mało - te jednostki potrzebują konkretnego celu w armii by były brane a to oznacza jakieś większe "reworking" zasad tych jednostek.
Blood Knights - wciąż nie znajduję dla nich miejsca - szkoda, bo mam fajne modele wampirzych jeźdźców i póki co kurzą półkę. Sugestia - może dać im MC? Przynajmniej hellsteed tam wleci i jest jakaś tam synergia.

Wrajciaki wyciąłeś...a w zamian?

Morghasty.....chciałem Cię prosić o wywalenie wszystkiego, co przypełzło lub przyleciało z ET. Nie lubię ani wygladu tych modeli, ani celu w jakim są wystawiane - ale przy obecnych zmianach to bardzo twardy punkt rozpiski się zrobił, nawet po podrożeniu.

Terrorgheist - paradoksalnie wciąż numer 1 w rarach. Jedyna sensowna opcja przy tak zbójeckim potraktowaniu banshetek. I można wziąć turniejowo dwa - przepłacamy tylko 90pkt. To jedynie 3BK...

Mortis - potestuję z naporem, ale wydaje się za drogi, szczególnie książka.

Dalszy feedback po weekendzie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

Ze dwa turnieje temu grałem przeciw tronowi, ba! Nie wiem, czy przypadkiem ta armia turnieju tegoz nie wygrała. Ale może źle pamiętam (wygraną , sam tron na 100%)
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

VC ktos kochal w GW, boostowali je jak sie tylko dalo.
W GW to kochali chaos. Potem, jak podręczniki pisał głownie Matt Ward, który pałał do elfów niezdrową miłością boostowali już tylko elfy.

Zresztą, mogę nie testować dalej i to całkiem olać. Jak by było jakieś międzynarodowe głosowanie, to ja po prostu pyknę opcję 9th Age i zakończę mój wkład w projekt Furiona, a chyba nie o szyderkę nam tu chodzi, tylko o jakiś kuźwa rozwój projektu. Jak się mylę, to się nie krępuj i mnie popraw.

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Kacpi 1998 pisze:W AoS chyba są fajni...
Szkoda, że AoS już nie jest.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Asmodai pisze:
W GW to kochali chaos. Potem, jak podręczniki pisał głownie Matt Ward, który pałał do elfów niezdrową miłością boostowali już tylko elfy.

Zresztą, mogę nie testować dalej i to całkiem olać. Jak by było jakieś międzynarodowe głosowanie, to ja po prostu pyknę opcję 9th Age i zakończę mój wkład w projekt Furiona, a chyba nie o szyderkę nam tu chodzi, tylko o jakiś kuźwa rozwój projektu. Jak się mylę, to się nie krępuj i mnie popraw.
Będzie. Ale kapitanów poszczególnych drużyn ETC.
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Furion, jedno ważne pytanie. Od teraz Breta bierze koszty przedmiotów ogólnych z uaktualnionego rulebooka? (W końcu enchanted shield za 5!)

I moja pierwsza rozpiska nowej Brety. Najpierw chcę sprawdzić możliwość w pełni ofensywnej Brety. Choć z nowymi jednostkami kusi mocno opcja jakiegoś ciekawego defensa z kontrą.

Unnamed2400 Pts - Bretonnia Army

Bretonnian Lord @ 333.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow; Royal Pegasus
Virtue of Knightly Temper [35.0]
Virtue of the Penitent [40.0]
Virtue of Purity [10.0]
The Silver Lance of the Blessed [20.0]
Potion of Strength [20.0]
Dawnstone [25.0]
Dragonhelm [15.0]

Paladin @ 190.0 Pts
Heavy Armour; Knightly Vow; Royal Pegasus
The Heartwood Lance [20.0]
Potion of Foolhardiness [5.0]
Luckstone [5.0]
Virtue of the Ideal [35.0]
Enchanted Shield [5.0]

Prophetess of the Lady @ 286.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven; Barding; Warhorse
Dispel Scroll [35.0]

Army Banner Bearer @ 152.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Battle Standard; Knightly Vow
Flaming Sword [15.0]
Gromril Great Helm [35.0]
Virtue of Duty [30.0]

13 Knights of the Realm FCG @ 333.0 Pts
War Banner [25.0]

5 Mounted Yeomen @ 90.0 Pts
Shield; Musician

Shield; Musician

Shield; Musician

5 Pegasus Knights @ 325.0 Pts
Musician

3 Pegasus Knights @ 195.0 Pts
Musician

9 Grail Knights @ 313.0 Pts
Banner of Defense [50.0]

Models in Army: 42
Total Army Cost: 2397

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Czytam sobie jak Asmodai wypisuje jakie to kolejne rzeczy są niegrywalne i przytakuję lohostowi. W niedzielę grałem z rozpiską na Furkowe zasady na prawie samych rzeczach które oceniłeś jako niegrywalne, nienaprawione i w ogóle nieruszone i dostałem do 0 (trochę też przez rzeczy które zostały ulepszone w VCtach ale wciąż!).

Płaczesz bardzo. Zmienił się styl gry, zmieniły się rozpiski ale dopóki nie pograsz i nie dostaniesz parę razy do 0 to Twoje pretensje o popsucie armii jest bezpodstawne. Co z tego, że coś jest ileśtam droższe. Nawet jeśli byś miał połowę oddziałów 2 razy droższą a resztę na tym samym poziomie mogło by się okazać, że składając całkiem inną rozpiskę niż dotychczas (może właśnie na latających vampirach albo na czymś innym co uznajesz za niegrywalne) mógłbyś wciąż mieć grywalną armię i zbalansowaną. Wcale nie przegrywającą z każdym przeciwnikiem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

Ja ze swojej strony chcę powiedzieć że mono cincz jest super. Nie jest to armia banalna, lecz naprawdę fajnie się tym gra.(2ximeprium, raz VC i okolice remisu zawsze, tak z 12-9 moich pkt dużych)
Cincza da się złożyć by rządził w magii i oto w sumie mi osobiście chodzi(dużo czarów które niszczą przeciwnika). Jednak jest to jedna z najbardziej losowych armii(locu s D^ Siły i Tafa, cały lor cincza i strzelanie).
Dobrze że są te przerzuty, potrafią one naprawić wiele(no D6 to też różnie, raz mi padło 5, a raz 1)

nie narzekam na drogie drony i działa w demonach :mrgreen: da się odejść od standardy i bawić się własną wizją :)

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

Battle veteran opcja dla kawalerii :) - bardzo proszę.

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

lohost pisze:
Asmodai pisze:

Przyjacielu. Nie masz tak zle. Docen ze jestes ciagle o lata swietlne przed kilkoma armiami. Nie placz. Ucz sie grac w koncu wymagajaca armia.
Lista armii co mają przejebane:
dostępna w pierwszym poście.

Arthas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Arthas »

jednostki VC moim zdaniem ..

Co do Żuli.. Pierwsze wrażenie jest słabe ale trzeba wpierw to przetestować żeby się wypowiedzieć.
plusy:
+ W king fajnie zrobiony ( z tą nową zasadą mógł by być nawet ciut drozszy ).
+ Dobrze, że podrożały horrory, (wcześniej 390pkt za 10 modeli to było przegięcie).
+ To samo Banshe, nie wiem czy 145 pkt za model to dobry koszt ale napewno jest to lepszy pomysł niż w wersji GW.
+ Bloody! Dopiero po głębszych przemyśleniach widzę, jak dobrze poradziłeś sobie w temacie tej jednostki. Delikatnie większy koszt, przy czym zwiększyłeś im Wounda do 2 (każdy szanowany :P wampir ma te przynajmniej 2 życia ). Brawo!
+ W końcu... Black Coach oraz Varghulf za rozsądną cenę. Teraz każdy Vampirzy Generał dwa razy zastanowi się czy napewno nie chce tych modeli w swojej rozpisce.
minusy:
- Mortis z księgą kosztuje teraz 300 pkt, naprawdę nie wiem czym sie kierowałeś zwiększając koszt tej jednostki. Moim zdaniem oryginalny koszt był adekwatny do zdolności tej jednostki. Teraz za cenę takiego Mortisa można mieć 2 x black coach i 10pkt reszty.
Mortis to trochę taka mina.
a) często moze zaszkodzić samemu sobie (wybuch mortisa).
b) daje 2 do casta, a w przypadku "total powera" ? Nie jeden generał się przez niego wessał.
c) mortis jest bardzo czesto brany do comba z horrorami ale teraz w przypadku kiedy horrory są tak drogie czy jest sens zwiększac i koszt mortisa? przykładowo 10 horrorów i mortis to 800 pkt.
- GG, Za drogie! Co z tego , ze w corach? moim zdaniem mogły zostać w specialach byle by były dużo tansze od horrorów.
a) Wcześniej 30 tych modeli w FCG z dwurakiem i magicznym sztandarem to 450pkt i nikt na tym nie grał, teraz taka jednostka to jakies 100 pkt wiecej :/
b) teraz ta jednostka na wypasie za 500 pkt to jakieś tylko 20 modeli (do walki się nie nada a jeśli trzymać w nich kadre to juz lepiej tansze szkielety).

Mam wrażenie, że wszystko sprowadza się do coraz mniejszych i mniejszej ilości klocków na stole.
Czy aby napewno o to chodziło?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Wow! Uderzenie TWF zakończone sukcesem! Dzięki wszystkim, co mi w tym pomogli! =D>

Mam własne forum na TWF, to jedna z lepszych reklam jaka może być.

Zapraszam do komentowania:
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewforum.php?f=106

Awatar użytkownika
GrimgorIronhide
Masakrator

Post autor: GrimgorIronhide »

Ha spam podziałał! Teraz tylko niech się przyjmie na świecie i można stawiać pomnik zbawcy warhammera (koniecznie w stylistyce z czasów koszul hawajskich) :p

diuk
Falubaz

Post autor: diuk »

Takie pytanie Furion - czy jesli aos bedzie wypuszczac coraz to nowe modele to znajdaone swoj odpowiednik w 9 edycji ? Czy z zasady sa odrzucone ? Wiem ze na razie to jakies dziwactwa wypuscili, ale mozna czesc akceptowac a czesci nie czy obrze rozumuje?

Ostatecznie zapewnilo by to jakis tam kontakt z aosem, a tak ktos kto potencjalnie kupi starter do aos moze miec spore problemy z uzyciem tego do 9 edycji.

Zakladajac oczywiscie ze gw nie zwinie aos po jakims czasie, co moze nastapic ( patrz warhammer disc oraz inwazja).
Szukam: zamienników do Silver Helmsów

Kontakt PM

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

Podobno AoS to "olbrzymi sukces ", przynajmniej w UK, więc go tak szybko chyba nie zwiną...
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ