podklad w sprayu inny niz Citadel
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
podklad w sprayu inny niz Citadel
no właśnie czy ktoś używał lub używa podkladu akrylowego matowego
w sprayu innego niż Citadel ?
może jakieś opinie ?
np taki za 13zl (500ml):
http://www.motipdupli.pl/index.php?next ... &m2=2&m3=4
może jakieś opinie ?
np taki za 13zl (500ml):
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
piszcie też dlaczego macie taką opinię
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Może się mylę, ale wydaje mi się, że spraye Citadel nie są w żadnym wypadku akrylowe.inquisitor pisze:podkladu akrylowego matowego
Co więcej, powstaje pytanie, czy akrylowe w ogóle nadają się na podkład do figurek, zwłaszcza metalowych. Osobiście akrylowe widywałem przy użyciu tylko przy robieniu makiet i to takich, gdzie zwykły spray rozpuściłby powierzchnie np. styrodurowe.
IMO na sprayu lepiej nie oszczędzać, by potem po pomalowaniu nie było bardzo przykrych niespodzianek w rodzaju odchodzącej płatami farby.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
Generalnie można dyskutować o jakości produktów GW takich jak figury, narzędzia modelarskie czy farby, ale jeśli mowa o sprayach to wszyscy są wyjątkowo zgodni i twierdzą, że te citadela są bezkonkurencyjne. Ja nie mam im nic do zarzucenia, a ochoty na eksperymenty raczej nie przejawiam
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska
korzystalem z bialego i jestem bardzo zadowolony. chyba najlepszy bialy podklad z jakim mialem do czynienia.inquisitor pisze:np taki za 13zl (500ml):
@Ritchie: uwazam, ze o sprayach GW tez mozna ostro dyskutowac. wg mnie mozna znacznie taniej kupic podklad co namniej tej samej jakosci, zwlaszcza biorac pod uwage ze jakis czas temu jakosc citadel spray mocno padla.
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
narazie kupiłem spray biały akryl 500ml za 13zl
firmy "perfect acryl lack"
matowanie bardzo dobre
krycie tez bez problemu
kolor OK
jedyny problem to nieprzyjemny zapach jakby rozpuszczalnika
co sugerowałoby ze to olejną farba jednak na opakowaniu wyraźnie
jest napisane ze to akryl i pod woda schodzi
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat sprayu Citadel?
czy tez go czuć jakoś?
firmy "perfect acryl lack"
matowanie bardzo dobre
krycie tez bez problemu
kolor OK
jedyny problem to nieprzyjemny zapach jakby rozpuszczalnika
co sugerowałoby ze to olejną farba jednak na opakowaniu wyraźnie
jest napisane ze to akryl i pod woda schodzi
czy ktoś może się wypowiedzieć na temat sprayu Citadel?
czy tez go czuć jakoś?
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
czy ktoś kto używa Citadela może mi powiedzieć czy przy psikaniu
czuć w całym pokoju zapach rozpuszczalnika lub jakiś inny drażniący?
czuć w całym pokoju zapach rozpuszczalnika lub jakiś inny drażniący?
Tak, jak wszystkie farby i lakiery w sprayu, z jakimi miałem do czynienia - po prostu jedzie chemią.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
w takim razie skoro nasz ukochany Citadel też cuchnie podczas
sprayowania to z czystym sumieniem mogę polecić wymieniony
powyżej zakupiony i testowany przeze mnie
akrylowy matowy podkład "perfect acryl lack"
500ml za 13zł
- kryje doskonale
- jest wzorcowo matowy po wyschnieciu
- doskonale trzyma sie figurki
(lepiej niz biały podkład Vallejo 72002 nanoszony aerografem)
minusem jest że cuchnie podczas użycia rozpuszczalnikiem ale po wyschnięciu figurki zapach znacząco wietrzeje (na figurce)
sprayowania to z czystym sumieniem mogę polecić wymieniony
powyżej zakupiony i testowany przeze mnie
akrylowy matowy podkład "perfect acryl lack"
500ml za 13zł
- kryje doskonale
- jest wzorcowo matowy po wyschnieciu
- doskonale trzyma sie figurki
(lepiej niz biały podkład Vallejo 72002 nanoszony aerografem)
minusem jest że cuchnie podczas użycia rozpuszczalnikiem ale po wyschnięciu figurki zapach znacząco wietrzeje (na figurce)
- Flint Fireforge
- Wałkarz
To napisz jeszcze proszę jak się ów sprej wabi lub z jakiej jest firmyArtemis pisze:Ja w Leroy Merlin kupiłem jakiś spray za 8 zł - 150 ml na próbę (są jeszcze 500ml - 15zł) i jestem bardzo zadowolony. Dużo bardziej niż z tego Cytadelkowego.
ja jestem wielce zadowolony z cytek i nawet jak smaruje duzo figsow to wydatek 40 zeta na cala armie ktora zejdzie za 2000 to jest pikus ... wiec aspekt finansowy jest malo istotny a na eksperymenty nie mam czasu. GW "robi" dobre podklady (robi bo o ile mnie pamiec nie myli to tylko korzysta z gotowcow zamykajac je w swoich puszkach) i pomimo ich stronomicznych cen sa spoko - wydajnosc wystarczajaca by sie szybko zwrocila a jakosc bdb wiec coz innego zostaje jak kupowac dalej GW ...
BTW a co ze strumieniem ?? czy spreje prezz was testowane nie zalewaja detali bo kiedys kupilem wielce polecany prezz ludzi i sie przejechalem na tym ostro bo figsa zostala nieodwracalnie zniszczona !! niektore tez tworzyly dosc "sliska powierzchnie" i farby niestety splywaly z podkladu badz pekaly na nim ...
BTW a co ze strumieniem ?? czy spreje prezz was testowane nie zalewaja detali bo kiedys kupilem wielce polecany prezz ludzi i sie przejechalem na tym ostro bo figsa zostala nieodwracalnie zniszczona !! niektore tez tworzyly dosc "sliska powierzchnie" i farby niestety splywaly z podkladu badz pekaly na nim ...
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
zgadza się ale pomyśl jaki to pikuś jak zapłacisz nie 40 a 13zldead pisze:ja jestem wielce zadowolony z cytek i nawet jak smaruje duzo figsow to wydatek 40 zeta na cala armie ktora zejdzie za 2000 to jest pikus ...
a ja po prostu wolę tą różnicę spożytkować na coś innego
tak jak pisałem wcześniej w przypadku spraya który testowałemdead pisze:BTW a co ze strumieniem ?? czy spreje prezz was testowane nie zalewaja detali bo kiedys kupilem wielce polecany prezz ludzi i sie przejechalem na tym ostro bo figsa zostala nieodwracalnie zniszczona !! niektore tez tworzyly dosc "sliska powierzchnie" i farby niestety splywaly z podkladu badz pekaly na nim ...
strumień i krycie rewelacyjne
jeśli chodzi o zalewanie to też technika użycia sprayu jest ważna
ale nie miałem z tym problemu
co do śliskiej powierzchni to ten mój, to mat w pełnym tego słowa
znaczeniu czyli maluje się na nim bez zarzutu
No a można go gdzieś kupic normalnie w sklepie?inquisitor pisze:zgadza się ale pomyśl jaki to pikuś jak zapłacisz nie 40 a 13zldead pisze:ja jestem wielce zadowolony z cytek i nawet jak smaruje duzo figsow to wydatek 40 zeta na cala armie ktora zejdzie za 2000 to jest pikus ...
a ja po prostu wolę tą różnicę spożytkować na coś innego
tak jak pisałem wcześniej w przypadku spraya który testowałemdead pisze:BTW a co ze strumieniem ?? czy spreje prezz was testowane nie zalewaja detali bo kiedys kupilem wielce polecany prezz ludzi i sie przejechalem na tym ostro bo figsa zostala nieodwracalnie zniszczona !! niektore tez tworzyly dosc "sliska powierzchnie" i farby niestety splywaly z podkladu badz pekaly na nim ...
strumień i krycie rewelacyjne
jeśli chodzi o zalewanie to też technika użycia sprayu jest ważna
ale nie miałem z tym problemu
co do śliskiej powierzchni to ten mój, to mat w pełnym tego słowa
znaczeniu czyli maluje się na nim bez zarzutu
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
no właśnie ja kupiłem go w normalnym sklepie z lakierami w sprayuKruti pisze:No a można go gdzieś kupic normalnie w sklepie?
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
pisałem juz wcześniej
jest to:
Biały akrylowy matowy spray 500ml a na nim jest
"perfect ACRYL LACK"
na puszce jest nadruk felgi i bolidu F1
oczywiście używając go warto przestrzegać zasad sprayowania figurek
czyli np odległośc ok 30cm i krótkie psiki itd...
po niedzieli kupię ten oryginalny Citadela i porównam go z tym powyżej
jest to:
Biały akrylowy matowy spray 500ml a na nim jest
"perfect ACRYL LACK"
na puszce jest nadruk felgi i bolidu F1
oczywiście używając go warto przestrzegać zasad sprayowania figurek
czyli np odległośc ok 30cm i krótkie psiki itd...
po niedzieli kupię ten oryginalny Citadela i porównam go z tym powyżej
Ale jakaś firma może, adres sklepu, cokolwiek?
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
- inquisitor
- Pseudoklimaciarz
hmm firma to chyba jest "perfect"
z tylu jest informacja:
"import & export Jankowski Hannover email jjspray@aol.com
a kupiłem go w Łodzi na ulicy Kilińskiego nr bodajże 112
duży sklep z farbami w sprayu
z tylu jest informacja:
"import & export Jankowski Hannover email jjspray@aol.com
a kupiłem go w Łodzi na ulicy Kilińskiego nr bodajże 112
duży sklep z farbami w sprayu