WFB: Reworked and Rebalanced

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Re: WFB: Reworked and Rebalanced

Post autor: Abrasus »

Murmandamus pisze:Ah czyli jest tak jak się obawiałem. Miałem jeszcze pewne złudzenia w którą stronę to idzie ale jak się okazuje dr Furionstein robi swoje eksperymenty na trupie warhammera i się okaże czy zakrzyknie "It's alive!". Mam nadzieję że nie. Właściwie się już nie będę wypowiadał.
+1000000 - Nie wypowiadaj się więcej ;).

Glegut - obstawiam, że jak Furion dostanie skan z zasadami Exalted Flamera to będzie w stanie te zasady dopasować i dorzucić do booka... Ale to tylko taki strzał...

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Jeżeli tak jest to wystarczy tak napisać i już podsyłam... 8)

Asmodai
Chuck Norris

Post autor: Asmodai »

Bretońscy rycerze Grala "od zawsze" mają nie tylko 5 WS ale i 5 I. No i 2A. To nie są herosi.
Ludzie, jak już jedziecie tak ostro po pomysłach Furiona to miejcie pewność, że wiecie o czym mówicie :)
A to nie są czasem ci, co piją drinka od Pani Jeziora i dostają uber moce? Jak już bronisz pomysłów Furiona, łaskawie przeczytaj kim jest rycerz Grala.
+1000000 - Nie wypowiadaj się więcej ;).
Abrasus - po co wtedy jakakolwiek dyskusja skoro nie potrzebujecie krytyki?Fanklub załóżcie i będzie spokój.
Problem, że armie po poprawkach tracą fluffowe działanie i klimat jest psuty jakoś nie dociera do twórcy zasad a jest podnoszony wielokrotnie w postach ludzi, którzy to testowali.

kamkustwo
Wałkarz

Post autor: kamkustwo »

Składał/grał już ktoś nowymi TK? Planuję zagrać przeciwko DoC (monoslanesh) i nie mam pojęcia co może się sprawdzić. Giant, świnia i ciężka kawa wyglądają obiecująco.

Awatar użytkownika
Kopyt
Kradziej

Post autor: Kopyt »

Nie gram w kow i inne systemy bo to nie ten klimat i fluff co WFB. Gdy ten klimat teraz jest totalnie gwałcony bo sosnowiec i dubaj. Jednostki są ustalane wedle jednego widzimisię bo niebo i w sumie tyle.

Jak ktoś kto pyta się czemu dane jednostki mają zasadę xy dostaje odpowiedź z dupy a na konkretne argumenty czemu jednostki są przekoksane to że ich nie widziano na stołach a inne tego bonusa nie mają bo tak jest absurdalne.
Obrazek

Awatar użytkownika
medzik
Chuck Norris

Post autor: medzik »

EMP - fajnie, że wrzuciłeś pistoliersów do corów, napewno zaczną się pojawiać, odnośnie outraidersów ponownie proponuję rozważenie zdjęcia im zasady move or fire, bo z nią nikt tego oddziału nie weźmie, jako fast nie ma on bowiem racji bytu

Awatar użytkownika
Milczek
Kradziej

Post autor: Milczek »

Asmodai pisze:
Bretońscy rycerze Grala "od zawsze" mają nie tylko 5 WS ale i 5 I. No i 2A. To nie są herosi.
Ludzie, jak już jedziecie tak ostro po pomysłach Furiona to miejcie pewność, że wiecie o czym mówicie :)
A to nie są czasem ci, co piją drinka od Pani Jeziora i dostają uber moce? Jak już bronisz pomysłów Furiona, łaskawie przeczytaj kim jest rycerz Grala.

Podobnie jak WL nie są zwykłymi elfami. Przeczytaj łaskawie kim są.
"Zwykły" Silver Helm ma tyle WS co "zwykły" rycerz imperium.
Z opisu np. Swordsmenów wynika, że są "lepsi".
Tak więc, teza o "psuciu klimatu" nie znajduje potwierdzenia.

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: lwieserce85 »

Glupoty milczek piszesz...zaurusi zyja tysiące lat i zajmuja sie jedynie wojna a maja ws 3.
imperialny swordmaster zyje ok 60 lat z czego 20 nie walczy wiec jakim prawem ma ws 5?
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

Murmandamus pisze:Ah czyli jest tak jak się obawiałem. Miałem jeszcze pewne złudzenia w którą stronę to idzie ale jak się okazuje dr Furionstein robi swoje eksperymenty na trupie warhammera i się okaże czy zakrzyknie "It's alive!". Mam nadzieję że nie. Właściwie się już nie będę wypowiadał.
Nie wymyślaj. Pierwszy raz o tym słyszę.
Poza tym, konkrety proszę, nie ogólniki.
Asmodai pisze: Problem, że armie po poprawkach tracą fluffowe działanie i klimat jest psuty jakoś nie dociera do twórcy zasad a jest podnoszony wielokrotnie w postach ludzi, którzy to testowali.
Znowu, pierwsze słyszę.
Z tego co ja widziałem na stołach, to klocki spearmenów (sic) i monoarmie w demonach chaosu (sic)
Kopyt pisze:Jak ktoś kto pyta się czemu dane jednostki mają zasadę xy dostaje odpowiedź z dupy a na konkretne argumenty czemu jednostki są przekoksane to że ich nie widziano na stołach a inne tego bonusa nie mają bo tak jest absurdalne.
Dostaniesz odpowiedź premium.

1. Napisanie jednego booka to około 30 godzin pracy. Jest to proces iteracyjny, z playtestowaniem, co oznacza, że koncepcja od początku do końca zmienia się parokrotnie. Zebranie tego wszystkiego to paru linijek tekstu jest czasochłonne i tak naprawdę niewiele wnosi: jak się podoba to się podoba, jak się niepodoba to jegomość napisze czemu, a ja feedback przeczytam. Nie mam ani czasu, ani obowiązku odpowiadać na wszystkie szczegółowe pytania - w tym nie ma nic złośliwego. Staram się jak mogę, ale po prostu nie jest to mój priorytet. Starałem się to wytłumaczyć w tym filmiku (klik)

2. Moje widzimisie wynika z 12 lat aktywnej gry, tj. ponad 200 rozegranych turniejów, 7 wygranych masterów i ~30 top 10 masterów. To wyniki się nie biorą z nikąd - włożyłem w warhammera niebotyczną ilość godzin w trening. To jest ten czynnik, który pozwala mi określić, czy coś potrzebuje zmian czy nie. Oczywiście, mogę się pomylić, ale w ujęciu statystycznym - moje strzały odnośnie co powinno zostać zmienione a co nie będą zawsze bardziej celne od gracza który nie władował w warhammera takiej ilości czasu.

3. Przed wydaniem każdy book jest konsultowany z graczami o których panuje powszechne przekonanie, że trzymają poziom. Bretonnię konsultowałem z Dębkiem i Jagalem. Wood Elfy z Laikiem i Tutajcem. I tak dalej, do każdej armii włącznie. To jest moja pierwsza linia oporu, która mówi mi co jest zrobione źle a co dobrze.

4. Podsumowując, produkt, który Ty widzisz został napisany i playtestowany przez co najmniej 30 godzin, zmiany proponował gracz, który włożył w warhammera tyle czasu i pracy, co Ty i cała Twoja grupa znajomych razem wzięta, a buforem do wyłapywania głupot byli gracze co są w stanie rozegrać symultanę w batla z dość dobrym skutkiem.

Możesz sobie to sprowadzać do "widzimisie" czy nawrzucać mi o mojej nieomylności, czy parę innych łagodnych epitetów.

Wali mnie to.

Ja wiem, co robię i wiem jak to robię. I nie jestem w żadnym obowiązku, ani nie mam czasu, w obszerny sposób tłumaczyć czemu rzecz X poszła w górę a Y nie. Mogę to robić - i czasami robię - z dobrej woli.

5. Feedback po opublikowaniu czytam, co ciekawsze rzeczy zapisuję i co sensowniejsze wprowadzam. Ot tyle. Możesz się przyłożyć do ulepszenia tego projektu, bo nikt nie jest nieomylny. Napisz tylko konstruktywny post, tłumaczący dlaczego rzecz X Twoim zdaniem wymaga zmian. Jak Ty napiszesz posta o 1 rzecz, to to przeczytam. Jak ja bym miał uzasadnić po kolei całą armię, to zamiast myśleć nad faktycznymi zmianami bym pisał ciągle uzasadnienia czemu tak a nie inaczej. A moim celem jest stworzyć dobry produkt, który obroni się sam.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

saurus vs swordsman

https://www.youtube.com/watch?v=QS2IYyywZMs

eot panowie ;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Oberyn trochę za chudy na saurusa skoro Góra ma miecz.(żart)

A Oberyn nie ma czasem zasady poison(i tak wtopił).
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Aldean
Kretozord

Post autor: Aldean »

Murmandamus pisze:Oberyn trochę za chudy na saurusa skoro Góra ma miecz.(żart)

A Oberyn nie ma czasem zasady poison(i tak wtopił).
wiadomo ze nie jest to idealny przyklad.

ale dla mnie szczerze to tak wyglada. saurus duzy i nieruchawy, sorka ale takie fakty. ws 3 to akurat tak dla niego ;]
"Our weapons cut through them like blade through air!"

"Double or nothing, aim for his cock"

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

ok ws3 dla saurusa zgadzam się w pełni. Ale sworsmen ma 4 i to wystarczy. 5 to już dla elfów i ludzkich herosów.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Ale lamęt, jeden oddział na armię może mieć ten upgrade i znając życie i tak nikt tych swordmenow nie wystawi bo lepsze halabardy z ws4 bo więcej zabiją.
Łucznik kosztuje 9pkt i jakoś nikt nie pisze ba każdej stronie tematu że podrożał o 30 procent a spada od piedniecia. Jest nawet gorszy od skinkow bo zdaje lidere na 2d6 a nie 3, nie ma posiona także szansa że coś zabije jest naprawdę bardzo mała.

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

Stan pisze:Ale lamęt, jeden oddział na.......
Kolega pije do mnie? Na twoje argumenty mam jeden zasadniczy kontr argument. Lucznicy imperium nie stanowia polowy mozliwych wyborow w sekcji core. ...pozdrawiam
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

szkoda czasu na te przepychanki słowne! czas leci, jesteście coraz starsi, figurki drożeją, batlowcy odchodzą, turnieje przemijają, plewią nam armie i ogólnie kutapokałlipsa :mrgreen:

Awatar użytkownika
Retaguardia
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Retaguardia »

Bo sprawa jest nastepujaca , nie ma sensu "nerfic" na sile stare zlozenia. Wystarczyloby zajac sie sierotkami z kazdego booka i Viola! Mamy mozliwowc wystawiania roznorodnych rozpisek. Sama zamianu kosztu punktowego bez modyfikacji jednostki zaburza balans. Sa oczywiscie wyjatki ale skinki nimi nie sa ;)

Poza tym uwazam że Karta...ze Bastiladon powinien wrocic do starycch zasad !:p Jestem jedyna osoba ktora podnosi temat pancernika bo tylko ja w calejPolsce go używam na turniejach :P
Obrazek

Awatar użytkownika
lwieserce85
Szef Wszystkich Szefów

O przepraszam...we wloclawku mapet nim grał.
Obrazek

6+4+1=15
Nowy wymiar matematyki

Awatar użytkownika
Retaguardia
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Retaguardia »

Ale mapet jest z Warmii wiec to tak jakby jedna osoba :p
Obrazek

Awatar użytkownika
Talladil
Falubaz

Post autor: Talladil »

Furion pisze:4. Podsumowując, produkt, który Ty widzisz został napisany i playtestowany przez co najmniej 30 godzin, zmiany proponował gracz, który włożył w warhammera tyle czasu i pracy, co Ty i cała Twoja grupa znajomych razem wzięta, a buforem do wyłapywania głupot byli gracze co są w stanie rozegrać symultanę w batla z dość dobrym skutkiem.
W taki razie nie wiem kto opiniował DE skoro przeszły takie babole jak skirmish na SoS i zamiana LD na WS w BWS... Z bardzo dobrego unitu oraz wózka, które w połączeniu dawały najlepszą w grze machinę do łamania każdego unitu CRem, zostało tylko wspomnienie... Obydwu brakowało przeżywalności poza combatem... Strzał z działa zdejmował prawie cały unit za 600 pkt... Dlatego były niegrywalne... W związku z powyższym śmiem wątpić w te mityczne 30 godzin playtestów, które potwierdziły wyższość zmian nad oryginalnym rozwiązaniem...
Obrazek

Dread Elves 2.0 - W/R/P - 18/10/15

ODPOWIEDZ