WFB: Reworked and Rebalanced
Re: WFB: Reworked and Rebalanced
Jest update, tym razem tylko Lizaki, TK i DE.
Changelog:
Changelog 29.09.2015
Lizardmen:
- Slann 330 to 310
- Skink Cohort Kroxigor 55 to 50
- Saurus Warriors may take a magic banner up to 50 points
- Jungle Swarms 30 to 25
Tomb Kings:
- Ramhotep 135 to 250
- Heavy Horsemen champion WS2 to WS3
- Obey! special rule reworked
- Crown of Kings reworded.
Dark Elves:
- Fleetmaster: clarification
- Banner of Cold Blood: clarification
- Web of Shadows: clarification
- Supreme Sorceres: Manticore 150 to 65
- Supreme Sorceres: Iron Hard skin 20 to 10
- Supreme Sorceres: Blind Rage 25 to 15
- Supreme Sorceres: Pegasus 50 to 35
- Supreme Sorceres: Cold One 35 to 17
Changelog:
Changelog 29.09.2015
Lizardmen:
- Slann 330 to 310
- Skink Cohort Kroxigor 55 to 50
- Saurus Warriors may take a magic banner up to 50 points
- Jungle Swarms 30 to 25
Tomb Kings:
- Ramhotep 135 to 250
- Heavy Horsemen champion WS2 to WS3
- Obey! special rule reworked
- Crown of Kings reworded.
Dark Elves:
Czyli Laik sam sobie armie tak zmasakrowal i teraz płacze.Laik pisze:W WE jedyną jednostką strzelajaca która opłaca się wziąć jest treemeny.
Dla mnie wywracaja te zmiany cały klimat armii.
Tępo robienia podręczników przyczyniło się do takich komentarzy.
Nie ujmuje Ci niczego bo wiem ze jesteś genialnym graczem ale też wiem ze masz ogromne ego...
Sam masz armie He w małym paluszki co widać po podręczniku. Gdyby wziąść i założyć temat na propozycje AB w każdym armijnym dziale miałbyś wielkie wsparcie przy armiach mniej znanych.
Czyli Laik sam sobie armie tak zmasakrowal i teraz płacze.Laik pisze:W WE jedyną jednostką strzelajaca która opłaca się wziąć jest treemeny.
Dla mnie wywracaja te zmiany cały klimat armii.
Tępo robienia podręczników przyczyniło się do takich komentarzy.
Nie ujmuje Ci niczego bo wiem ze jesteś genialnym graczem ale też wiem ze masz ogromne ego...
Sam masz armie He w małym paluszki co widać po podręczniku. Gdyby wziąść i założyć temat na propozycje AB w każdym armijnym dziale miałbyś wielkie wsparcie przy armiach mniej znanych.
Furion przesłał mi swoje pomysły przed publikacją, byłem wtedy na urlopie więc nie miałem czasu, ciężko więc powiedzieć że było to ze mną konsultowane a już tym bardziej że mają kształt który mi się podoba .
Nie wiem czy na te zasady WE są mocne czy nie, wiem natomiast że nie ma możliwości grywalnego złożenia ich na strzelaniu. Dlatego nie podobają mi się one tak spłaszczone i pozbawione swojej istoty - z balansem to się nie widziało na zdjęciach nawet.
Nie wiem czy na te zasady WE są mocne czy nie, wiem natomiast że nie ma możliwości grywalnego złożenia ich na strzelaniu. Dlatego nie podobają mi się one tak spłaszczone i pozbawione swojej istoty - z balansem to się nie widziało na zdjęciach nawet.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.
Furion pisze: - Saurus Warriors may take a magic banner up to 50 points
Za to duże brawo
LICZNIK: W/D/L od 2012
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Brettonia 23/1/13
Lizardmen 1/0/0 <-------- FTW
Fumijako pisze: Przepraszam bardzo, ale mag Khorna na dysku jest rzeczą , którą nie nazwałbym , że jest dla słabych
Fajnie ,że pojawiły sie zmiany w DE , ale nie na takie chyba gracze liczyli. Zgodze sie z Talladilem iż zmiana LD na WS BWS była wcale nie potrzebna.Niby koszt maszyn poszedł w góre ,ale i tak kazdy je wystawia. Temu modelowi brakuje czegoś w rodzaju +2 to wound jako upgrade aby zwiększyc jej przezywalnośc. To samo tyczy sie SoS . Skirmish jeszcze bardziej je znerfił (przeciwnik przy tych 5 modelach będzie zdawał break'a na steadfascie i tak )Furion pisze:
Dark Elves:
''If you show your teeth, bite''
ale z drugiej strony mogą się sprawdzać jako support unit po prostu zdejmujący statica przeciwnikom. idealnym rozwiązaniem byłoby, żeby ten skirmish był opcjonalny tak jak to jest u driad. co do bws - pełna zgoda.
We can't stop here. This is bat country.
W takiej wersji SoS mozna wykorzystać tylko jako support, horda w skirmishu zajmie za dużo miejsca na stole . Nie wiem dlaczego CO chariot podrozal? Morathi i Malus to także dla mnie zagadka nie do rozwiązania. Ten drugi nigdy nie byl wystawialny
''If you show your teeth, bite''
Nie wiem czy taka opcja była konsultowana, ale czy padła wcześniej propozycja przeistoczenia konsultantów w autorów jednego AB, w którym się specjalizują. Wtedy można sobie dać więcej czasu na napisanie tych AB. Zakładam ogólnie, że wszystkie byłyby na poziomie AB do HE Furiona, a piszący cały czas mogliby się ze sobą konsultować. Bretka by Dębek, HE by Furion, WE by Laik itd. spięte jako całość w edytorskiej pracy Furiona. Nie będzie to tak spójna praca, jak jednej osoby, ale może warto spróbować. W zasadzie sporo pracy już poszło i pozostali "konsultanci" mieliby mniej roboty. Zakładając, że przykładowo największe kompetencje w napisaniu AB do HE ma Furion to można też tak założyć względem kilku/kilkunastu osób w Polsce w stosunku do innych frakcji.Furion pisze:1. Napisanie jednego booka to około 30 godzin pracy. Jest to proces iteracyjny, z playtestowaniem, co oznacza, że koncepcja od początku do końca zmienia się parokrotnie. Zebranie tego wszystkiego to paru linijek tekstu jest czasochłonne i tak naprawdę niewiele wnosi: jak się podoba to się podoba, jak się niepodoba to jegomość napisze czemu, a ja feedback przeczytam. Nie mam ani czasu, ani obowiązku odpowiadać na wszystkie szczegółowe pytania - w tym nie ma nic złośliwego. Staram się jak mogę, ale po prostu nie jest to mój priorytet. Starałem się to wytłumaczyć w tym filmiku (klik)
3. Przed wydaniem każdy book jest konsultowany z graczami o których panuje powszechne przekonanie, że trzymają poziom. Bretonnię konsultowałem z Dębkiem i Jagalem. Wood Elfy z Laikiem i Tutajcem. I tak dalej, do każdej armii włącznie. To jest moja pierwsza linia oporu, która mówi mi co jest zrobione źle a co dobrze.
Pytam z ciekawości - zastanawiając się czy taka propozycja była brana pod uwagę ;P.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
AB do WFB tez były pisane przez różnych ludzi, i w praktyce ktoś zawsze musiał je potem między soba balansowac.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."
Zgadza się, ale:Bearded Unclean 'Un pisze:AB do WFB tez były pisane przez różnych ludzi, i w praktyce ktoś zawsze musiał je potem między soba balansowac.
1. W późniejszych edycjach AB pisały osoby, które nawet nie wiem czy można było ich nazwać "graczami". Ciężko też porównywać ich doświadczenie w grze np. z Furionem. Nie wiem czy "niedzielny" gracz nie ma lepszych kompetencji ; P
2. Autorzy poszczególnych AB nie konsultowali nic ze sobą.
3. Autorzy nie pisali ich w jednym okresie, tylko np. jeden na pół roku.
4. GW nie wydawała żadnych patchów poprawiających balans - ostatnim patchem były poprawki do DE w 6 edycji i GW obiecało graczom, że już nigdy nie popełni tego okropnego "błędu" ;P. Brak patchów uniemożliwia powstanie balansu, bo wszystkie popełnione błędy zostają i trzeba się z nimi wozić aż do kolejnej edycji i tak w kółko.
5. GW i autorzy AB nie brali pod uwagę gier turniejowych jako "play testów" przed napisaniem AB, podczas pisania i po napisaniu. Gracze, a zwłaszcza turniejowi to dla GW była od pewnego dłuższego czasu niewygodna grupa "roszczeniowa", który nigdy nie jest zadowolona z ich zasad. AoS już z tym skończył ; P.
6. Autorzy AB są ograniczani przez względy marketingowe, polityczne i układowe w firmie. Innymi słowy nie mają "pełnej" swobody podczas pisania AB.
Dlatego "prawie robi wielką różnicę" ;P
Tak naprawdę to AB nigdy nie były pisane w odpowiednich i swobodnych warunkach mających na celu zoptymalizować grywalność i balans gry.
Zatem pisanie AB przez czołowych graczy turniejowych specjalizujących się w określonej frakcji, to coś zupełnie nieporównywalnego i nie mającego nigdy wcześniej miejsca. Jedyne co to ma wspólnego ze sobą, że autorami AB była grupa ludzi a nie jednak osoba - na tym podobieństwa się już kończą.
9th Age. Zdaje się jakieś 2-3 tygodnie temu szukali ludzi z odpowiednim doświadczeniem turniejowym/hobbystycznym do tworzenia/konsultacji czy ogólnie pracy z podręcznikami. Jeśli pod AB podpisze się jakiś team, a nie jedno nazwisko - to będzie miało to miejsce.nie mającego nigdy wcześniej miejsca
Ogólnie +1. Z wieloma punktami się trzeba zgodzić.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2015, o 12:26 przez Asmodai, łącznie zmieniany 1 raz.
A, to masz kolejnego +1.Asmodai pisałem bardziej w odniesieniu do oficjalnych ośmiu edycji WFB (1983-2015).
W innym wątku jest zliczanie propozycji dla polskiego głosu do ETC - jeśli zostanie oddany na 8mą edycję to projekt Furiona ma szansę do następnego roku ewoluować w coś konkretniejszego.
Tak myślałem, aby w celach chociażby czysto propagandowych pod pracą Furiona mogło się podpisać więcej nazwisk i jeśli przy okazji by pokierowali zmianami chociażby w części AB to można liczyć na więcej głosów. Innymi słowy "szefem" jest Furion, ale konsultanci są czymś więcej niż konsultantami ;P
Nikt nie broni nikomu dawać feedbacku.
Sam do tego przecież zachęcam.
Graczy z topu w szczególności.
Całe to pitolenie o formule tego projektu - na tym etapie formuła jest jasno zdefiniowana.
Zresztą, nie ma ludzi którym by się to chciało zrobić w takiej ilości jak postulujecie.
pozdrawiam
Furion
Sam do tego przecież zachęcam.
Graczy z topu w szczególności.
Całe to pitolenie o formule tego projektu - na tym etapie formuła jest jasno zdefiniowana.
Zresztą, nie ma ludzi którym by się to chciało zrobić w takiej ilości jak postulujecie.
pozdrawiam
Furion