Warstadt by qc

Każdy może się pochwalić swoim dziełem i wystawić na pochwały lub krytykę. Oceniają zdobywcy Golden Daemona - przeszli, przyszli i niedoszli.

Moderatorzy: Ziemko, wind_sower

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Re: Warstadt by qc

Post autor: Naviedzony »

Jest dobrze, ale według mnie warstwa patyny aż za duża. Niektóre elementy wyglądają już niemal jak eteryczne, nie jak metalowe. I te "bazy" pod dolnymi posągami chyba wyglądałyby lepiej jako kamienne.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: quidamcorvus »

Wszystko wskazuje na to, że w październiku będę miał nieco więcej czasu i uda mi się pomalować kilka modeli do kompanii Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Dziś udało mi się wygospodarować chwilę i rozpocząłem malowanie zaprzęgu - więcej o powstaniu modelu możecie przeczytać TUTAJ.

Jako, że freehandy nigdy nie były moją mocną stroną, a taką właśnie techniką postanowiłem ozdobić płótno kryjące zaprzęg postanowiłem trochę oszukać system. I tak przed malowaniem wydrukowałem sobie wyskalowane grafiki, które następnie nakleiłem na powóz.

I tu mała wskazówka i nauczka na przyszłość, lepiej zrobić to w trakcie budowy powozu, bo później trudno jest zamaskować krawędzie naklejonego papieru z grafikami, a tak będę to musiał nadrobić weatheringiem.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Wygląda bardzo dobrze, póki co!

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jak szanowne państwo-draństwo może zobaczyć na poniższych zdjęciach zaprzęg Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS powoli nabiera kolorów.

Dziś udało mi się wygospodarować chwilę i pomalowałem drewno i metal. Kolejnym krokiem będzie nałożenie rdzy, zacieków i wszelkiego innego rodzaju weatheringu.

Gdyby kogoś interesowało, to drewno pomalowałem przy użyciu farb akrylowych z zestawu Old & weathered wood vol 1 od AK interaktive. Z zestawu da się wycisnąć dużo więcej niż widać na zdjęciu ale i tak jestem zadowolony, bo zawsze miałem problem z malowaniem drewna, a na zaprzęgu chyba nie wygląda najgorzej.

A co szanowne państwo-draństwo sądzi?

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Naprawdę dobrze wygląda to drewno!

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Jak prawdziwe.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dzięki za komentarze :)

Choć dziś piątek, to na blogu Danse Macabre nie będzie recenzji - na chwilę obecną nie mam szanownemu państwu-draństwu nic ciekawego do pokazania ale za to powoli nadrabiam zaległości w malowaniu.

Gdyby jednak ktoś z was chciał pochwalić się jakimś modelem, który można wykorzystać w Warheim FS i chciał go pokazać szerszej publiczności to chętnie opublikuję na blogu taką recenzję.

Tymczasem zaprzęg kompanii Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS doczekał się podstawki i solidnego brudzenia.

Także woźnica nabrał kolorów - choć tutaj szału nie ma, model nie do końca spełnił moje oczekiwania i malowało się go ciężko.

Do pomalowania zostały jeszcze konie pociągowe, które moim zdaniem są najsłabszym elementem powozu. Najchętniej do wozu zaprzągłbym dwie pary koni, ale i tak całość z trudem mieści się na podstawce rydwanowej.

A co szanowne państwo-draństwo sądzi?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Bardzo fajnie się prezentuje czekam na koniec pracy

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Klimat pełną gębą, bardzo dobrze to wygląda :) Podoba się obłędne drewno i zabrudzenia, wyglądające bardzo realistycznie =D>

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Sam wóz jest super. Podstawka natomiast, pozostawia wiele do życzenia i odstaje od Twojego zwykłego standardu prac. Zbyt wyraźnie widać korek, błocko układa się chyba trochę nienaturalnie i ma dziwaczny kolor, ale to już przewinienia małej wagi, bo najważniejsze jest to, że podstawka jest stanowczo zbyt mała. Nie mówię tu już o koniach wzbijających się do lotu, przez co całość przypomina zaprzęg św. Mikołaja z latającymi reniferami, lecz o to, że sam wóz ledwo mieści się na podstawce.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Naviedzony pisze:Nie mówię tu już o koniach wzbijających się do lotu, przez co całość przypomina zaprzęg św. Mikołaja z latającymi reniferami, lecz o to, że sam wóz ledwo mieści się na podstawce.
Na podstawce będzie jeszcze zielsko.
A co do rozmiaru, to niestety do gry musi wystarczyć. Na dioramie będzie to lepiej wyglądało.

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia pierwszej machiny wojennej służącej w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Powozy posiadają solidną drewnianą skrzynię osadzoną na dwóch osiach i są zaprzężone w parę zwierząt pociągowych. Im droższy pojazd, tym lepsza jego konstrukcja, a podróż wygodniejsza. Powozy są najwygodniejszym środkiem podróży po drogach Starego Świata. Choć ich cena jest wysoka, zapewniają pasażerom komfort i bezpieczeństwo. Co więcej, stanowią najszybszy sposób na pokonanie sporych odległości, ustępując jedynie podróży na końskim grzbiecie. Wnętrze powozu zależy od jakości jego wykonania, ale nawet te najtańsze mają siedziska obite materiałem. Powozy najlepszej jakości posiadają wbudowany barek i własne źródło światła. W większości przypadków w powozie może jechać nawet 7 pasażerów, choć część z nich będzie musiała poszukać sobie miejsca na dachu.

Więcej na temat budowy i malowania modelu szanowne państwo-draństwo znajdzie na blogu Danse Macabre.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Wygląda bardzo, bardzo w porządku.

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

Super to wygląda wszystko:)
Podziwiam Cię za to że konsekwentnie dążysz do celu i trzymasz się już tak długo swojej idei.
BTW. pomyśl sobie jak zajebista rzecz po Tobie kiedyś zostanie... ktoś się będzie jarał że znalazł taką grę której poświęcił się jakiś gościu i nie będą mogli się nadziwić że jest to efekt pracy jednej osoby...
Kurde... 3 raz już edytuje... Twoje makiety to jakiś KOSMOS! jeszcze raz GRATULUJE!

Abiger
Wałkarz

Post autor: Abiger »

Tak, abstrahując już zupełnie od dobrego poziomu malowania i naprawdę niesamowitych makiet, najbardziej godna podziwu jest własnie ta konsekwencja. Powodzenia!

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dzięki za komentarze :)

Awatar użytkownika
gervaz
Kretozord

Post autor: gervaz »

I mi się powóz bardzo podoba. Samo wykonanie, plandeka, błocko... Super - czuć klimat starego warhammera. I do tego jeszcze dynamiczna poza. Czuć w tym pęd i wysiłek. Ale koniom musi być diabelnie ciężko ciągnąć wóz w zbrojach, a na takiej drodze koła połamały by się po 10 minutach :)

Awatar użytkownika
Lechu
Kretozord

Post autor: Lechu »

kawał dobrej roboty =D>

Awatar użytkownika
quidamcorvus
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dziś mam dla szanownego państwa-draństwa zdjęcia drugiej machiny wojennej służącej w szeregach Strażników dróg z Averlandu do Warheim FS.

Rydwany są bojowymi wozami od wieków używanymi przez wojowników Starego Świata. Według zapisów w kronikach historycznych także Sigmar, w czasie Bitwy na Przełęczy Czarnego Ognia, dowodził armią prowadząc natarcie w rydwanie Siggurda, wodza Brigundian. Do rydwanów należą pojazdy, które posiadają dwa koła - przymocowane do osi na której wspiera się platforma, otoczona z trzech stron burtami - i są ciągnięte przez zwierzęta. Im droższy rydwan, tym mocniejsza i bardziej śmiercionośna jego konstrukcja.
Rydwany zaprzężone są zazwyczaj w konie, choć Zielonoskórzy często zaprzęgają dziki lub wilki w charakterze zwierząt pociągowych.

Więcej na temat budowy modelu szanowne państwo-draństwo znajdzie na blogu Danse Macabre.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
MAĆKO
Kradziej

Post autor: MAĆKO »

Rewelka:) Zwłaszcza podobają mi się takie smaczki jak słoje na deskach od środka rydwanu:)

ODPOWIEDZ