Hardcoreowe modelowanko
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Hardcoreowe modelowanko
Nigdy nie należałem do ludzi, którzy przejmują się jakoś specjalnie niepowtarzalnością i różnorodnością swoich figurek, jednak zeszłej nocy nawiedził mnie sen... potworny paskudny i przebrzydły w związku z tym zadecydowałem, że odskocznią od Mordheimowych band strzeleckich będzie middenheim i tu zaczyna się zabawa stwierdziłem, że chcę się wyróżnić i postanowiłem zrobić bandę na tych oto figurkach - http://www.bard.pl/bard/index.php?site= ... e&id=27281 Nie byłbym jednak sobą gdyby nie marudzenie, wqrwienie i zwykłe zdziecinnienie i postanowiłem zadbać o pełen wyzywig a więc dwie jednoręczne bronie... I tu mam pytanko do bardziej zaawansowanych modelarzy - ja wiem, że da się wszystko ale czy pod ostrzem niezbyt wykwalifikowanego modelarza jak ja wyjdzie z tego coś ładnego ? Czy w ogóle opłaca się wydać tą kaske czy od wejścia sobie odpuścić ? Jakieś porady na start ? - przeczytałem poradniki Kerima i zrobię co w mojej mocy jeśli się zdecyduję. Proszę o pobłażliwe odpowiedzi i łagodny wymiar kary
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Przekonwertować pewnie by się dało, choć w niektórych przypadkach prawdopodobnie trzeba by uciąć całe łapki trzymające dwuraka i dorobić całkowicie nowe z bronią jednoręczną. Innymi słowy nie byłaby to robota na 5 min.
I tu pojawiają się co najmniej dwa pytania: po pierwsze, czy nie będzie to przerost formy nad treścią, po drugie, czy cała banda złożona z bardzo podobnych do siebie figurek (brak wyraźnego rozgraniczenia między wyglądem bohaterów a stronników) nie będzie po prostu nudna. Jeden, dwóch, trzech teutogenów - ok, ale cała banda może zlać się wg. mnie w jedną monotonię. Pamiętaj, że to nie batlowy regiment, a luźny oddział najemników.
Poszukaj jeszcze w necie inspiracji, rzuć gałką, jak ludzie sobie z middenheimem radzili, a to wg. mnie ... szczerze... odpuść sobie.
I tu pojawiają się co najmniej dwa pytania: po pierwsze, czy nie będzie to przerost formy nad treścią, po drugie, czy cała banda złożona z bardzo podobnych do siebie figurek (brak wyraźnego rozgraniczenia między wyglądem bohaterów a stronników) nie będzie po prostu nudna. Jeden, dwóch, trzech teutogenów - ok, ale cała banda może zlać się wg. mnie w jedną monotonię. Pamiętaj, że to nie batlowy regiment, a luźny oddział najemników.
Poszukaj jeszcze w necie inspiracji, rzuć gałką, jak ludzie sobie z middenheimem radzili, a to wg. mnie ... szczerze... odpuść sobie.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2007, o 22:49 przez Kapitan Hak, łącznie zmieniany 1 raz.
Figsy do konwersji wybrałes piękne,
Ale...
Modele teutogenów są z 2 elementów (kolesia i broni).
Teroretycznie da się zrobić tak by trzymali 2 bronie ręczne.
Będa wyglądać wtedy jakby biegli z bronią uniesioną nad głowę(dość dynamicznie).
Przy odrobinie pracy i dokładnemu wymodelowaniu dłoni może ci się uda osiągnąć fajny efekt.
Polecam jakiś test zanim kupisz całe pudło(oszczędnośc kasy gdyby się nie udało).
Ale...
Modele teutogenów są z 2 elementów (kolesia i broni).
Teroretycznie da się zrobić tak by trzymali 2 bronie ręczne.
Będa wyglądać wtedy jakby biegli z bronią uniesioną nad głowę(dość dynamicznie).
Przy odrobinie pracy i dokładnemu wymodelowaniu dłoni może ci się uda osiągnąć fajny efekt.
Polecam jakiś test zanim kupisz całe pudło(oszczędnośc kasy gdyby się nie udało).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.
KFC-Karl Franz Chicken
KFC-Karl Franz Chicken
Ooooo o takie wypowiedzi mi chodziło... banda będzie robiona pod mniej więcej taką rozpiskę:
1 Mercenary Captain @ 70 GC
Free Dagger; Halberd (x1)
1 Champion @ 40 GC
Free Dagger; Axe (x1)
1 Champion @ 45 GC
Free Dagger; Sword (x1)
1 Youngblood @ 18 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
1 Youngblood @ 18 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
3 Swordsmen @ 135 GC
Free Dagger; Sword (x1)
3 Warriors @ 84 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
1 Marksmen @ 60 GC
Free Dagger; Blunderbuss; Axe (x1)
najmenik za 30 gc - warlock może
Number of models: 13
Total Warband Cost: 500
ad. Bols: 1. Wiem, że nie byłaby to robota na 5 minut, a raczej kilkumiesięczne przedsięwzięcie i to mnie cieszy. 2. Może i byłaby monotonna ale ja to widzę tak, że wyszło na wyprawę 10 chłopaków którzy są naprawdę podszkoleni i zabili tego wilka gołymi łapami chcą iść do mordheim głównie po sławę i bogactwo. Po drodze doczepia się do nich 2 młodzików - to będą inne modele i jakiś najemnik.
ad. Reyki Mam zamiar włożyć w ten projekt dużo czasu, bitsów i GSu więc może się uda. Przede wszystkim jestem pewien że będę musiał niektórym modelom opuścić ręce więc piłka albo kombinerki pójdą w ruch. Ćwiczyć ćwiczyłem już na dwarfim slayerze i wyszedł dość konkretnie (a był to model z 2h bronią nad głową) nie obyło się bez pociętych rąk ale cóż trzeba się poświęcać.
1 Mercenary Captain @ 70 GC
Free Dagger; Halberd (x1)
1 Champion @ 40 GC
Free Dagger; Axe (x1)
1 Champion @ 45 GC
Free Dagger; Sword (x1)
1 Youngblood @ 18 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
1 Youngblood @ 18 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
3 Swordsmen @ 135 GC
Free Dagger; Sword (x1)
3 Warriors @ 84 GC
Free Dagger; Hammer (x1)
1 Marksmen @ 60 GC
Free Dagger; Blunderbuss; Axe (x1)
najmenik za 30 gc - warlock może
Number of models: 13
Total Warband Cost: 500
ad. Bols: 1. Wiem, że nie byłaby to robota na 5 minut, a raczej kilkumiesięczne przedsięwzięcie i to mnie cieszy. 2. Może i byłaby monotonna ale ja to widzę tak, że wyszło na wyprawę 10 chłopaków którzy są naprawdę podszkoleni i zabili tego wilka gołymi łapami chcą iść do mordheim głównie po sławę i bogactwo. Po drodze doczepia się do nich 2 młodzików - to będą inne modele i jakiś najemnik.
ad. Reyki Mam zamiar włożyć w ten projekt dużo czasu, bitsów i GSu więc może się uda. Przede wszystkim jestem pewien że będę musiał niektórym modelom opuścić ręce więc piłka albo kombinerki pójdą w ruch. Ćwiczyć ćwiczyłem już na dwarfim slayerze i wyszedł dość konkretnie (a był to model z 2h bronią nad głową) nie obyło się bez pociętych rąk ale cóż trzeba się poświęcać.
Teutogeni są najwyżej w hierarchii wszystkich wojowników Ulryka, więc ja zdecydowanie odradzam - to nieklimatyczne. Jeszcze kapitana mogę zrozumieć, ale cała banda to głupota.
Poza tym Hak ma rację
Ja ze swojej strony jako grający w batlu Kultem Ulryka zdecydowanie odradzam. Zero klimatu i straszna monotonia pod względem modelarskim
Futro z wilka zdobywają rycerze Białego Wilka (:P), a nie banda obdartusów idąca do Mordheim. Banda Middenheimu to nie jest banda White Wolfów, tylko wojowników z Middenheimu, to robi dużą różnicę.którzy są naprawdę podszkoleni i zabili tego wilka gołymi łapami
Poza tym Hak ma rację
Ja ze swojej strony jako grający w batlu Kultem Ulryka zdecydowanie odradzam. Zero klimatu i straszna monotonia pod względem modelarskim
- Kapitan Hak
- Bosman
- Kontakt:
Chociażby na Cool Mini Or Gniot jest parę band:
http://www.coolminiornot.com/35748
lub
http://www.coolminiornot.com/25111
Niestety zdjęcia są dość plewne.
Jak widać, ludzie składają Middenheim zazwyczaj jako milicję z brodatymi główkami, gdzieniegdzie upstrzoną metalowymi kafarami jako elitą.
Mi to osobiście odpowiada (milicję można zawsze solidnie przekonwertować), ale jeżeli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, polecam przejrzenie oferty innych producentów figurek, chociażby Reapera, czy Gamezone - sądzę, że znalezienie odpowiednich figurek nie powinno być problemem.
http://www.coolminiornot.com/35748
lub
http://www.coolminiornot.com/25111
Niestety zdjęcia są dość plewne.
Jak widać, ludzie składają Middenheim zazwyczaj jako milicję z brodatymi główkami, gdzieniegdzie upstrzoną metalowymi kafarami jako elitą.
Mi to osobiście odpowiada (milicję można zawsze solidnie przekonwertować), ale jeżeli szukasz czegoś bardziej oryginalnego, polecam przejrzenie oferty innych producentów figurek, chociażby Reapera, czy Gamezone - sądzę, że znalezienie odpowiednich figurek nie powinno być problemem.
Nietykalny pisze:NIE perManentny (stały-jednolity)!tylko PerNamentny!!! - np makijaż!
Możesz też użyć jak bohaterów oryginalnych modeli:
http://uk.games-workshop.com/storefront ... nav=300808
i jako henchmenów milicję z dodatkami z:
http://uk.games-workshop.com/storefront ... &orignav=9
http://uk.games-workshop.com/storefront ... nav=300808
i jako henchmenów milicję z dodatkami z:
http://uk.games-workshop.com/storefront ... &orignav=9
jakich celtów i jakich brudasów ? lol.
Widzisz gdzieś tam druidów tudzież bardów, spódniczki w kratę, malowane twarze albo górali ?
Poza tym pisze się "braveheart"
Widzisz gdzieś tam druidów tudzież bardów, spódniczki w kratę, malowane twarze albo górali ?
Poza tym pisze się "braveheart"
"weź ten miecz i odnieś go swemu panu, niech go uważa za znak zwycięstwa i niech przyśle cesarzowi, swemu przyjacielowi, by się dowiedział, że może wyśmiać zabitego nieprzyjaciela albo opłakiwać krewnego"
Widukind z Korwei, Kronika Saska
Widukind z Korwei, Kronika Saska
aleś teraz, za przeproszeniem, pierdolnął...Arte pisze:Midenheim to jest cos w rodzaju Celtów oraz takich brudasów.
fajnie by wygladala by ta armia jakby byla zrobiona na bazie kolesi z "bravehearth"
nie masz o czymś zielonego pojęcia to nie pisz