Zimne odcienie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Reiko
Mudżahedin

Zimne odcienie

Post autor: Reiko »

Cześć
Jak stworzyć zimne odcienie? Jakie kolory zmieszać, żeby odcień był chłodny i posępny? Na początku myślałem, że wystarczy dodawać stopniowo biały, jednak po kilku próbach nie wychodzi tak jak chcę. Może się mylę i to właśnie dodawanie białego jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolałbym to usłyszeć od ekspertów.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Guard
Chuck Norris

Post autor: Guard »

No to teraz powiedz jaki kolor chcesz "zposępnić"...
$$$ KUPIĘ KONIE do nowego tiranoc chariotu!!! (sztuk od 1 do 5) $$$

Awatar użytkownika
Reiko
Mudżahedin

Post autor: Reiko »

Cóż, np. Enchanted Blue, Dark Angels Green, Bestial Brown.
Kiedyś bless (z tego co pamiętam) prezentował WE "na zimno". Podobny efekt chciałbym uzyskać ja.

Pozdrawiam.

Przemas
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Przemas »

zimne odcienie ida bardziej w strone niebieskiego :)

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Hmmm inaczej , bo nie do konca czaje. Ty chcesz wiedziec jak konkretne kolory ozimnic czy jakie sa zimne kolory ? Niektorych kolorow nie da sie ozimnic , bo sa po prostu cieplymi barwami , oczojebnymi... Oziebienie przez dodawanie bialego w wiekszosci wypadkow da odwrotny efekt. Tak jak pisal Przemas - zimne kolory to wszystkie pochodne niebieskiego , ciemny granat , turkus , fiolet takze odcienie szarosci....

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Ziemko, można "przeziębić" nawet żółty (cytryna), pomarańczowy (ok, z tym akurat jest ciężko) i czerwony (karmin, róż).

Przemas doskonale (bo krótko ;) ) podsumował. Z konkretnych farbek, to chyba Ice Blue i odpowiedniki. Ogólnie kolor "wychładza" dodatek biały i/lub niebieski.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Nie wiem Tomklu do konca czy karmin jest kolorem zimnym - mam mieszane wrazenia. Poza tym chyba sie ze mna zgodzisz , ze w niektorych przypadkach dodanie bialego spowoduje tylko wieksze nacycenie koloru , a nie jego oziebienie...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jest chłodnym, o ile dobrze pamiętam zajęcia z malowania w domu kultury sprzed 14 lat ;)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_ch%C5%82odne

Jaki kolor przez dodanie białego staje się bardziej nasycony zamiast chłodniejszy? :shock:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Diabeuu

Post autor: Diabeuu »

Tomash pisze: Jaki kolor przez dodanie białego staje się bardziej nasycony zamiast chłodniejszy? :shock:
np: scorpion green

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Aż sobie kupię i sprawdzę :)

Diabeuu

Wdepnij kiedyś do Zahora, to obejrzysz mojego Warcraftowo-oczojebnego elfa :D

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Ciemna zielen taka jak dark angels green po dodaniu bialego staje sie moim zdaniem cieplejsza niz taka ciemna , no ale to moze moje subiektywne zdanie co odbieram jako barwe zimniejsza albo cieplejsza :wink:

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Post autor: skejwen »

Tomash pisze:Jaki kolor przez dodanie białego staje się bardziej nasycony zamiast chłodniejszy? :shock:
Zalezy jakiego bialego sie doda ;)

Diabeuu

skejwen pisze:
Chyba raczej ile białego się doda :wink:

Awatar użytkownika
Lunn
Masakrator

Post autor: Lunn »

Można dodać szarego albo space wolves grey (dobra farba do takich zabaw), ja tak zrobiłem np z niebieskim i jestem zadowolony

Awatar użytkownika
skejwen
Mudżahedin

Post autor: skejwen »

konrad_piasecki pisze:
skejwen pisze:
Chyba raczej ile białego się doda :wink:
jest bialy o cieplym odcieniu i bialy o odcieniu zimnym ;)

Diabeuu

skejwen pisze:
jest bialy o cieplym odcieniu i bialy o odcieniu zimnym ;)
:lol2: nie no niszczysz stary, niszczysz!

Awatar użytkownika
Fingor
Chuck Norris

Post autor: Fingor »

Nie widzę w tym nic śmiesznego - istnieje coś takiego jak chłodny i ciepły biały, na dowód wpisz sobie na wiki "temperatura barwowa" ;)
Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action
Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)
:roll:

kurka_z_podworka
Kretozord

Post autor: kurka_z_podworka »

a ja widzę, bo to chodzi o malowanie figurek a nie badanie światła metodami laboratoryjnymi. Biały to biały obojętne czy to morrow white z p3 czy skull white GW
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash

Awatar użytkownika
Marko
Mudżahedin

Post autor: Marko »

A ja jeszcze się wtrącę - chociaż Lunn już napomknął.

Reiko, spróbuj do farb dodać szarego. Kolory wychodzą wtedy bardziej "zmulone", moim zdaniem nie takie nasycone jak po dodaniu białego.
Enchanted Blue zmieszaj z Codex grey, zobacz co Ci wyjdzie. Rozjaśniać możesz albo jaśniejszym szarym, albo od biedy białym, nie powinno zaszkodzić.

Co do smutnych zieleni - jako baza nieocenioną farbką jest Catachan green :) Naprawdę polecam, daje dużo możliwości. Ciekawe kolory wychodzą po mieszaniu z szarymi, brązami, nawet żółtymi (ewentualnie żółte+szare). Do Dark angels green żółtego raczej nie dodawaj (jeśli już, to nie jako jedyna farba), bo dostaniesz coś jak Goblin albo Scorpion green, nasycony i niezbyt jesienny.

Z brązami jest troche gorzej. Tu trzeba uważać, żeby nie wyszedł Ci cielisty kolor (w stylu dwarf flesha). Mieszanie z szarym jednak znowu się sprawdza. Bestial brown możesz też połączyć z Bronzed fleshem - powinien wyjść taki miły brązowy.

Czasem ciekawy i niestandardowy kolor wychodzi, gdy do farby doda się ciut czerwonego. Ice Blue + Blood Red daje taki śmieszny pastelowy fiolet, który można rozjaśniać Space Wolfs Grey (swoją drogą dodawanie tej farbki też daje ciekawe, stonowane kolory).

No i na sam koniec - rozjaśniać można też przy pomocy Bleached Bone (chociaż kolory zazwyczaj wychodzą cieplejsze), a zielenie można wyciągać Rotting fleshem albo Desert Yellow.

Sam musisz wypróbować mieszanki. Czasem zmieszanie dwóch wydawać by się mogło niepasujących farbek daje ciekawy i niestandardowy efekt, nie bój się eksperymentować :)

pzd

ODPOWIEDZ