Zimne odcienie
Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji
Zimne odcienie
Cześć
Jak stworzyć zimne odcienie? Jakie kolory zmieszać, żeby odcień był chłodny i posępny? Na początku myślałem, że wystarczy dodawać stopniowo biały, jednak po kilku próbach nie wychodzi tak jak chcę. Może się mylę i to właśnie dodawanie białego jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolałbym to usłyszeć od ekspertów.
Pozdrawiam.
Jak stworzyć zimne odcienie? Jakie kolory zmieszać, żeby odcień był chłodny i posępny? Na początku myślałem, że wystarczy dodawać stopniowo biały, jednak po kilku próbach nie wychodzi tak jak chcę. Może się mylę i to właśnie dodawanie białego jest odpowiedzią na moje pytanie, ale wolałbym to usłyszeć od ekspertów.
Pozdrawiam.
Hmmm inaczej , bo nie do konca czaje. Ty chcesz wiedziec jak konkretne kolory ozimnic czy jakie sa zimne kolory ? Niektorych kolorow nie da sie ozimnic , bo sa po prostu cieplymi barwami , oczojebnymi... Oziebienie przez dodawanie bialego w wiekszosci wypadkow da odwrotny efekt. Tak jak pisal Przemas - zimne kolory to wszystkie pochodne niebieskiego , ciemny granat , turkus , fiolet takze odcienie szarosci....
Ziemko, można "przeziębić" nawet żółty (cytryna), pomarańczowy (ok, z tym akurat jest ciężko) i czerwony (karmin, róż).
Przemas doskonale (bo krótko
) podsumował. Z konkretnych farbek, to chyba Ice Blue i odpowiedniki. Ogólnie kolor "wychładza" dodatek biały i/lub niebieski.
Przemas doskonale (bo krótko

Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
Nie wiem Tomklu do konca czy karmin jest kolorem zimnym - mam mieszane wrazenia. Poza tym chyba sie ze mna zgodzisz , ze w niektorych przypadkach dodanie bialego spowoduje tylko wieksze nacycenie koloru , a nie jego oziebienie...
Jest chłodnym, o ile dobrze pamiętam zajęcia z malowania w domu kultury sprzed 14 lat 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_ch%C5%82odne
Jaki kolor przez dodanie białego staje się bardziej nasycony zamiast chłodniejszy?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_ch%C5%82odne
Jaki kolor przez dodanie białego staje się bardziej nasycony zamiast chłodniejszy?

Aż sobie kupię i sprawdzę 

Ciemna zielen taka jak dark angels green po dodaniu bialego staje sie moim zdaniem cieplejsza niz taka ciemna , no ale to moze moje subiektywne zdanie co odbieram jako barwe zimniejsza albo cieplejsza 

Nie widzę w tym nic śmiesznego - istnieje coś takiego jak chłodny i ciepły biały, na dowód wpisz sobie na wiki "temperatura barwowa" 

Arabesca - Dark Fantasy, Epic Action

Nietykalny pisze:Lakieru pernamentnego ( permanentny znaczy co innego)

-
- Kretozord
a ja widzę, bo to chodzi o malowanie figurek a nie badanie światła metodami laboratoryjnymi. Biały to biały obojętne czy to morrow white z p3 czy skull white GW
Troszku nieregulaminowo za duża ta sygnaturka była, nie sądzisz? -- Tomash
A ja jeszcze się wtrącę - chociaż Lunn już napomknął.
Reiko, spróbuj do farb dodać szarego. Kolory wychodzą wtedy bardziej "zmulone", moim zdaniem nie takie nasycone jak po dodaniu białego.
Enchanted Blue zmieszaj z Codex grey, zobacz co Ci wyjdzie. Rozjaśniać możesz albo jaśniejszym szarym, albo od biedy białym, nie powinno zaszkodzić.
Co do smutnych zieleni - jako baza nieocenioną farbką jest Catachan green
Naprawdę polecam, daje dużo możliwości. Ciekawe kolory wychodzą po mieszaniu z szarymi, brązami, nawet żółtymi (ewentualnie żółte+szare). Do Dark angels green żółtego raczej nie dodawaj (jeśli już, to nie jako jedyna farba), bo dostaniesz coś jak Goblin albo Scorpion green, nasycony i niezbyt jesienny.
Z brązami jest troche gorzej. Tu trzeba uważać, żeby nie wyszedł Ci cielisty kolor (w stylu dwarf flesha). Mieszanie z szarym jednak znowu się sprawdza. Bestial brown możesz też połączyć z Bronzed fleshem - powinien wyjść taki miły brązowy.
Czasem ciekawy i niestandardowy kolor wychodzi, gdy do farby doda się ciut czerwonego. Ice Blue + Blood Red daje taki śmieszny pastelowy fiolet, który można rozjaśniać Space Wolfs Grey (swoją drogą dodawanie tej farbki też daje ciekawe, stonowane kolory).
No i na sam koniec - rozjaśniać można też przy pomocy Bleached Bone (chociaż kolory zazwyczaj wychodzą cieplejsze), a zielenie można wyciągać Rotting fleshem albo Desert Yellow.
Sam musisz wypróbować mieszanki. Czasem zmieszanie dwóch wydawać by się mogło niepasujących farbek daje ciekawy i niestandardowy efekt, nie bój się eksperymentować
pzd
Reiko, spróbuj do farb dodać szarego. Kolory wychodzą wtedy bardziej "zmulone", moim zdaniem nie takie nasycone jak po dodaniu białego.
Enchanted Blue zmieszaj z Codex grey, zobacz co Ci wyjdzie. Rozjaśniać możesz albo jaśniejszym szarym, albo od biedy białym, nie powinno zaszkodzić.
Co do smutnych zieleni - jako baza nieocenioną farbką jest Catachan green

Z brązami jest troche gorzej. Tu trzeba uważać, żeby nie wyszedł Ci cielisty kolor (w stylu dwarf flesha). Mieszanie z szarym jednak znowu się sprawdza. Bestial brown możesz też połączyć z Bronzed fleshem - powinien wyjść taki miły brązowy.
Czasem ciekawy i niestandardowy kolor wychodzi, gdy do farby doda się ciut czerwonego. Ice Blue + Blood Red daje taki śmieszny pastelowy fiolet, który można rozjaśniać Space Wolfs Grey (swoją drogą dodawanie tej farbki też daje ciekawe, stonowane kolory).
No i na sam koniec - rozjaśniać można też przy pomocy Bleached Bone (chociaż kolory zazwyczaj wychodzą cieplejsze), a zielenie można wyciągać Rotting fleshem albo Desert Yellow.
Sam musisz wypróbować mieszanki. Czasem zmieszanie dwóch wydawać by się mogło niepasujących farbek daje ciekawy i niestandardowy efekt, nie bój się eksperymentować

pzd