Żywica FW

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Kolas111
Chuck Norris

Żywica FW

Post autor: Kolas111 »

Witajcie
Mam taki problem. Kupiłem kiedyś na allegro modele z Forge Worlda. Gość zarzekał się że są oryginalne. Porównałem jakośćią i kolorem z innymi modelami FW i wydawały się takie same. Potem postanowiłem je sprzedać. Gość po otrzymaniu modeli zakwestionował ich oryginalność. Jest jakiś skuteczny sposób by sprawdzić czy to fake czy nie ? Mam trochę doświadczenia z FW ale wolę spytać o zdanię tych co się lepiej znają.

Anadim
Chuck Norris

Post autor: Anadim »

1. Kolor, ale skoro masz oryginały dla porównania, i nie widzisz różnicy....
2. Kruchość.
3. Moldlines. Podwójne od razu zdradzają odlew
4. Detale. Niedolane mogą się zdarzyć i w oryginalnym, ale zwróć uwagę na grubość cienkich elementów, często w odlewach są jeszcze delikatniejsze, lub przesadnie ostre.
Swoją drogą dziwią mnie pretensje wobec zakupów za połowę ceny - to troszkę jak narzekanie na przekrecony przebieg w samochodach

Awatar użytkownika
szczurek
Niszczyciel Światów

Post autor: szczurek »

Powiem tak... miałem sporo rzeczy z FW i różniły się nawet w obrębie jednego zamówienia. Bywały rzeczy odlane perfekcyjnie (gdzie nawet linii podziału nie miałem), a były rzeczy gorsze od finecast`a. Kolor też się róznił tzn. miałem rzeczy w kolorze FC (takie wręcz białe), w kolorze plastiku... oraz rzeczy zabarwione na niebieskawy kolor. Kruchość/sprężystość też była różna :wink:
Malowanie figurek ---> szczurek1903@wp.pl
Coolminiornot ---> LINK

Awatar użytkownika
dzikki
Kretozord

Post autor: dzikki »

Mam i oryginały i odlewy. Momentami mam wrażenie, że odlewy wykonane są z większą starannością i z lepszej żywicy. Nie reklamuje robienia ich - po prostu stwierdzam fakt. Również kupiłem za niską cenę i dlatego nie miauczę, że kopie.
""A Dwarf is'n short, he is concentrated in every aspect" !"

tiny
Chuck Norris

Post autor: tiny »

Najlepiej jakbyś pokazał jakieś zdjęcia modelu można by wtedy powiedzieć coś więcej, co do wspomnianego wyżej koloru żywicy to tym bym się nie sugerował bo już dostałem z fw różne odcienie szarości, dla mnie zasada jest prosta jak kupuje za połowe ceny(nie wliczając bardzo drogiej wysyłki z fw) to nastawiam się z automatu na odlew i akceptuje drobne niedoskonałości(które btw modele z fw też mają) ale niestety janusze z allegro myślą że jak fw to samo sie poskleja i pewnie jeszcze pomaluje.

ODPOWIEDZ