Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Wywal jedna Iron z Master Runesmitha. Wciąż będzie miał 1+ w walce, a nic innego nie będzie mu tłukło armora. Starczy ci na jakas slaba runke, jeszcze jednego marksmana albo co tam chcesz za 12 punktów. Ewentualnie możesz zrzucic jeszcze jednego marksmena i kupic ktoremus inzynierowi fajną pukawkę.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Kowal nie potrzebuje 2x RoIron, jesli go madrze ustawisz w pierwszym szeregu, to i tak będzie miał 1+, a stompy i inne specjalne ataki idą w regiment. 2 posty wyzej masz krótką wymianę zdan na ten temat. Spróbuj upchnąc na nim RoHarnessing, jest warta swojej ceny, szczególnie przy nowych zasadach magii.
Jedne organy mogłyby mieć flaming, katapulta chyba tez, bo teraz popularne sa np g-demony z regenką.
Poza tym park miodzio.
Greybeards sa niestety słabsi od Clan Warriorsów, za tę cene możesz mieć kloc 40, i taki kloc postoi dłuzej, nie mówiac juz o tym, ze w hordzie masz szansę wypłacić uczciwą ilośc ataków z 3 szeregu, podczas gdy GB w kazdym powaznym kombacie najpierw tracą 6-7 sztuk, i potem dopiero oddają.
Nie wykorzystujesz tez ich ważnego atrybutu, czyli dostepu do magicznego sztandaru.
Inna sprawa, ze masz juz kloc z uderzeniem, w postaci KG, wiec lepszym mógłby sie okazac kloc z tarczami, bo dwurak nie rozwiązuje kazdego problemu.
Wiem, ze to oklepane, ale brakuje śmigłowców, one są doskonałe w kontrolowaniu boiska, bez nich jestes skazany na dyktando rywala.
Taki klocek kuszników w ogóle mi sie nie podoba, ani to strzela, ani sie bije, zmniejszyłbym liczebnosc i dałbym dwuraki, albo podzieliłbym na piątki, bo mozliwosc takiego wystawienia jest teraz duzym atutem strzelców.
vengeance Seeker? Widziałem ostatnio w akcji, nic nie zrobił. masz juz jakies doswiadczenia z nimi?
Jedne organy mogłyby mieć flaming, katapulta chyba tez, bo teraz popularne sa np g-demony z regenką.
Poza tym park miodzio.
Greybeards sa niestety słabsi od Clan Warriorsów, za tę cene możesz mieć kloc 40, i taki kloc postoi dłuzej, nie mówiac juz o tym, ze w hordzie masz szansę wypłacić uczciwą ilośc ataków z 3 szeregu, podczas gdy GB w kazdym powaznym kombacie najpierw tracą 6-7 sztuk, i potem dopiero oddają.
Nie wykorzystujesz tez ich ważnego atrybutu, czyli dostepu do magicznego sztandaru.
Inna sprawa, ze masz juz kloc z uderzeniem, w postaci KG, wiec lepszym mógłby sie okazac kloc z tarczami, bo dwurak nie rozwiązuje kazdego problemu.
Wiem, ze to oklepane, ale brakuje śmigłowców, one są doskonałe w kontrolowaniu boiska, bez nich jestes skazany na dyktando rywala.
Taki klocek kuszników w ogóle mi sie nie podoba, ani to strzela, ani sie bije, zmniejszyłbym liczebnosc i dałbym dwuraki, albo podzieliłbym na piątki, bo mozliwosc takiego wystawienia jest teraz duzym atutem strzelców.
vengeance Seeker? Widziałem ostatnio w akcji, nic nie zrobił. masz juz jakies doswiadczenia z nimi?
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Była to moja w sumie 2 rozpiska w 9 age i starałem się upchnąć figurki które już mam kupione,dlatego nie mam w niej Clans warriorsów .
Wziąłem na GB dwuraki bo tarcze dawały by mi tylko bonus +1 SV przy ataków zwykłych ( czyli przy ognistych czy zatrutych ni mam) ,ale ciągle się nad tym zastanawiam .
Poza tym chciałem wykorzystać zasadę KG która daje im tylko stubborna jak siedzi w nich generał .Wtedy GB z tarczami nie mieli by AP i z S4 zrobili by niedużo .
Co do Vengeance Seeker to za pierwszym jak i za 2 razem sprawdzili się znakomicie jako odginaczka ( potrafią ustać trochę dłużej niż helikopter) .
RoHerrnesing miałem w pierwszej bitwi i ani razu nie pomogła ,dlatego nie mam jej teraz .
Strzelców wziąłem w takiej postaci aby za jak najmniejszą cenę wyrównać Cory z Gw kosztowali by o 2-3 pkt więcej ( niby mało ale zawsze) .
Zauważyłem brak ognistych ataków na organkach ( co poprawie następnym razem) przy strzelaniu do trolii.
Dzięki za rady na pewno je uwzględnię w następnej Rozpie .
Wziąłem na GB dwuraki bo tarcze dawały by mi tylko bonus +1 SV przy ataków zwykłych ( czyli przy ognistych czy zatrutych ni mam) ,ale ciągle się nad tym zastanawiam .
Poza tym chciałem wykorzystać zasadę KG która daje im tylko stubborna jak siedzi w nich generał .Wtedy GB z tarczami nie mieli by AP i z S4 zrobili by niedużo .
Co do Vengeance Seeker to za pierwszym jak i za 2 razem sprawdzili się znakomicie jako odginaczka ( potrafią ustać trochę dłużej niż helikopter) .
RoHerrnesing miałem w pierwszej bitwi i ani razu nie pomogła ,dlatego nie mam jej teraz .
Strzelców wziąłem w takiej postaci aby za jak najmniejszą cenę wyrównać Cory z Gw kosztowali by o 2-3 pkt więcej ( niby mało ale zawsze) .
Zauważyłem brak ognistych ataków na organkach ( co poprawie następnym razem) przy strzelaniu do trolii.
Dzięki za rady na pewno je uwzględnię w następnej Rozpie .
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Harnessing ma szansę zadziałać 12x w trakcie bitwy, statystycznie daje Ci mniej wiecej 1PD i 1DD, i tyle samo zabiera rywalowi. Za 25pkt to bardzo dobry deal.
"Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki, panie, to nikomu tak nie podoba się. Wiec dlatego z punktu, mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, zeby tej krytyki nie było, tylko aplauz i zaakceptowanie tych naszych, prawda punktów, które stworzymy."

Zastanawiam się własnie nad Zestawem - 2x katapulta 2x FlameCannon(jedna ze zwiekszonym zasięgiem). 20 Froge Guards. W unicie z nimi Engi, MEngi(Albo nawet dwóch ME), BSB z sztandaremDismay.
Reszta dowolna.
Jeśli dobrze zrozumiałem - line of sight mogę przeprowadzic przez jednostki o takiej samej wysokości czyli Flame Cannon mogą strzelać zza Forge Guardów.
Ustawienie - maszyny 1' za Forgeguardami (żeby się latające skurczybyki nie mieściły). Buff inzynierów na katapulty. Reszta jednostek na flankach.
Jakies podpowiedzi, o czym nie pomyślałem?
Reszta dowolna.
Jeśli dobrze zrozumiałem - line of sight mogę przeprowadzic przez jednostki o takiej samej wysokości czyli Flame Cannon mogą strzelać zza Forge Guardów.
Ustawienie - maszyny 1' za Forgeguardami (żeby się latające skurczybyki nie mieściły). Buff inzynierów na katapulty. Reszta jednostek na flankach.
Jakies podpowiedzi, o czym nie pomyślałem?
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Wiekszosc gier będzie wygladała tak, ze rywal nie podejdzie, i będziecie próbowali urwać cos na dystans. W koncu ktos zajmie znacznik i wygra minorem, albo remis. Do drużynówki moze byc to dobry patent.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Ostatnio widziałem trójki śmigłowców w akcji, i szału nie bylo, no ale to trzeba ograć.

Taki pomysł:
Runic Master, Generał
Aegis, Iron, Mountains
Craftmanship,
Mastery,
Oaths, Metal, Reckoning
Thane, BSB,
Bronze, Iron,
Craftmanship, Fire
Runic Smith
Aegis,
Denial, Harnessing,
Resolve, Gleaming
Engineer
nago
29 x Clan Warriors, FCG
shields, spears, throwing weapons
28 x Greybeards, FCG
shields + HW
30 x Kings Guard, FCG
shields
Steam Bomber
Catapult,
Engineering, Crafted, Flaming
Organ Gun,
Crafted, Struck
Runic Master w klocku King,s Guard, mały kowal i BSB w długobrodych.
KG i GB w hordzie, Warriorzy 5x6 -są szeregi a dziubie i tak 18.
Organki mają te 3" zasięgu więcej niż jakieś łuki, katapa - zadziała albo nie, czasy dobrego orunowania się skończyły.
Żyrobąbel musi się raczej czaić i trochę odstraszać ewentualnością rajdu, niż aktywnie grać.
Plusy: dużo woundów, stabilnie, brak obrony parku i/lub kowadła
Minusy: brak tych dwóch piątek kuszników i małego latania, statycznie
Ma szansę zadziałać?
Runic Master, Generał
Aegis, Iron, Mountains
Craftmanship,
Mastery,
Oaths, Metal, Reckoning
Thane, BSB,
Bronze, Iron,
Craftmanship, Fire
Runic Smith
Aegis,
Denial, Harnessing,
Resolve, Gleaming
Engineer
nago
29 x Clan Warriors, FCG
shields, spears, throwing weapons
28 x Greybeards, FCG
shields + HW
30 x Kings Guard, FCG
shields
Steam Bomber
Catapult,
Engineering, Crafted, Flaming
Organ Gun,
Crafted, Struck
Runic Master w klocku King,s Guard, mały kowal i BSB w długobrodych.
KG i GB w hordzie, Warriorzy 5x6 -są szeregi a dziubie i tak 18.
Organki mają te 3" zasięgu więcej niż jakieś łuki, katapa - zadziała albo nie, czasy dobrego orunowania się skończyły.
Żyrobąbel musi się raczej czaić i trochę odstraszać ewentualnością rajdu, niż aktywnie grać.
Plusy: dużo woundów, stabilnie, brak obrony parku i/lub kowadła
Minusy: brak tych dwóch piątek kuszników i małego latania, statycznie
Ma szansę zadziałać?
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Jasne ze ma, choć kilka rzeczy wyraźnie kole w oczy.
Organy nie potrzebują tych 3" zasięgu.
Długobrodzi z tarczami są w praktyce słabsi od wojów z tarczami, wystarczy jak policzysz sobie ile ciał dostajesz w tej samej cenie. Jesli takim klocem masz wygrac jakis combat, to tylko i wyłącznie dzieki przezywalnosci, a ona jest niemal identyczna dla obu opcji, wiec przewaga liczebna jest kluczowa.
Do tego 40 wojaków mozesz ustawic w hordzie, i w niektórych matchupach bijesz mocniej niz GB. Nie wspomne juz o mozliwosci dawania flee...
Inwestowanie w runy na bron na duzym kowalu to dla mnie strata potencjału, wolałbym dać mu tarczę. BSB tez jakis taki...
Gdzie vanguardy? Nie wykorzystujesz mozliwosci brania magicznych sztandarów.
Jak chcesz miec sensowną faze magii, to musisz dublowac kluczowe runy, bo ogarniety rywal nigdy nie wpusci tego, na czym Ci będzie najbardziej zależało.
Organy nie potrzebują tych 3" zasięgu.
Długobrodzi z tarczami są w praktyce słabsi od wojów z tarczami, wystarczy jak policzysz sobie ile ciał dostajesz w tej samej cenie. Jesli takim klocem masz wygrac jakis combat, to tylko i wyłącznie dzieki przezywalnosci, a ona jest niemal identyczna dla obu opcji, wiec przewaga liczebna jest kluczowa.
Do tego 40 wojaków mozesz ustawic w hordzie, i w niektórych matchupach bijesz mocniej niz GB. Nie wspomne juz o mozliwosci dawania flee...
Inwestowanie w runy na bron na duzym kowalu to dla mnie strata potencjału, wolałbym dać mu tarczę. BSB tez jakis taki...
Gdzie vanguardy? Nie wykorzystujesz mozliwosci brania magicznych sztandarów.
Jak chcesz miec sensowną faze magii, to musisz dublowac kluczowe runy, bo ogarniety rywal nigdy nie wpusci tego, na czym Ci będzie najbardziej zależało.

Słabość do longow została mi z 8ed. Chociaż nie wiem, czy różnica WS i S względem Warriorow jest dzis aż tak bez znaczenia. Fakt - ich wyrzucenie uwalnia troche pkt na przebudowę całości, która jednak ciąży wówczas nieuchronnie w stronę klasycznych dwoch klocków. Vanguardami sie pobawię. My możemy teraz brać także te "ogólne" sztandary, nie tylko nasze runiczne?
- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
Twórcy 9th age i komitet DH na razie nie kumają dlaczego GB sa nieoptymalnym wyborem, i dlaczego ludzie maja w d... rozdawanie przerzutu paniki w 6". Teraz, gdy wojaki moga miec magiczne sztandary, tak samo jak GB, a parowanie działa jak działa, to wybór jest 'no-brainer'.
Vanguardy zawsze warto miec, nawet dla samego oddziaływania psychologicznego. pamietaj, ze teraz gra sie na objectivy, a vanguard bardzo pomaga je zajmowac.
Moim zdaniem krasnale obecnie mają 2 dobre złozenia: 2 kloce + lord zabijaka (seeker albo król), albo 3 kloce, gdzie jeden to seekerzy, rangersi lub górnicy.
Maszyny, kadra i kowadło to jedynie kosmetyka, gry wygrywa sie i tak w CC, albo spychając rywala z znaczników masą.
Oczywiscie to tylko moje, subiektywne, spostrzezenia.
Vanguardy zawsze warto miec, nawet dla samego oddziaływania psychologicznego. pamietaj, ze teraz gra sie na objectivy, a vanguard bardzo pomaga je zajmowac.
Moim zdaniem krasnale obecnie mają 2 dobre złozenia: 2 kloce + lord zabijaka (seeker albo król), albo 3 kloce, gdzie jeden to seekerzy, rangersi lub górnicy.
Maszyny, kadra i kowadło to jedynie kosmetyka, gry wygrywa sie i tak w CC, albo spychając rywala z znaczników masą.
Oczywiscie to tylko moje, subiektywne, spostrzezenia.

- Bearded Unclean 'Un
- Kretozord
jest mięciutki, o ile to z czym się styka zdoła oddać... 

No tak, ale pytam właśnie m.in. o to, bo rozumiem ze jak walczy z oddziałem, to nawet jak zatłucze min.6 to ci,co zostali, mu normalnie oddają, tak? Tak jak w 8ed,tak?
I jeszcze przy okazji: Czy przeoczyłem, czy już nie ma ograniczenia, że zabójcy smoków i demonów mogą dołączać się tylko do oddziałów zabójców trolli?
I jeszcze przy okazji: Czy przeoczyłem, czy już nie ma ograniczenia, że zabójcy smoków i demonów mogą dołączać się tylko do oddziałów zabójców trolli?