Panika itp.

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Panika itp.

Post autor: pelzak »

Jak to jest? Jesli oddzial zostanie zniszczony w odleglosci 6" od jakiejs jednostki sprzymierzonej to ta jednostka musi robic panic test. Ale oddzial na poczatku fazy musial miec US 5 lub wiecej. To jest jasne, ale...
Co jest jesli jednostka nie zda break test, a w promieniu 6" sa kumple. Kumple musza robic panic test jesli oddzial uciekajacy ma US 5 lub wiecej, ale nigdzie nie jest napsiane czy biore aktauny US czy ten z poczatku fazy.
Wiec ktory US biore?

I drugie pytanie.
Co jesli jednostka nie zdala break test, ucieka i jej stan liczebny wynosi ponizej 25% poczatkowego, a do jednostki jest dolaczony character. Czy w takiej sytuacji character moze sie podczas ucieczki odlaczyc i probowac sie opanowac czy pedzi razem z kumplami? I czy jesli mam jednostke 11 osobowa, plus bohater to poniezej 25% bedzie gdy laczna ilosc modeli spadnie do 3 czy 4 (jednym slowem czy bohater liczy sie jako model tego oddzialu przy obliczaniu tych 25% czy nie)?

Pozdrawiam
Pelzak

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

Wiem tylko tyle że jak bohater jest w oddziale to nie może sie odłączyć .. ucieka razem z oddziałem. jak sie oddział nie zbierze to bohater także NIE MOżE.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

1 aktualny
2 character sie liczy do liczebnosci oddzialu

Awatar użytkownika
slonkutno
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: slonkutno »

Jesli juz temat o panice to ja zadam 2 pytanka:
RB str.49 "Zwroc uwage, ze w kazdej fazie musisz przeprowadzic tylko jeden test Paniki, nawet jeżeli powodow do testu Paniki jest wiele. Testy Paniki przeprowadza sie zwykle natychmiast po powstaniu obowiazkuich przeprowadzenia."

1.Zaczyna sie faza magii i Butcher ciska na jednostke Braingobbler ( one enemy unit within 18" must take Panic test), nastepnie z pociskow ginie 25% modeli i czy musze ponownie zdawac panike. IMO nie, ale gosc wzywa sedziego i udaje mu sie go przekrecic ze test paniki mozna wziasc raz od strat 25%, zniszczonej jednostki w 6", break testu w 6" i jezeli sprzymierzona jednostka ucieka przeez naszych, a czar ktory powoduje panike do tego sie nie liczy. Wiec jak jest naprawde bo dla mnie raz na faze to znaczy raz na faze niezaleznie w jaki sposob taka panika zostala spowodowana.

2.Testy Paniki przeprowadza sie zwykle natychmiast po powstaniu obowiazkuich przeprowadzenia, dlatego jesli np, z organ zabije 25% oddzialu kameleonow przeciwnik powinien odrazu testowac panike, czy na koniec fazy strzelania?
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
Andy
Chuck Norris

Post autor: Andy »

1. Niezły wałek :) 1/Fazę to raz na fazę.

Czyli 1 w fazie ruchów(na początku za ociekające oddziały itp), 1 w fazie magii , 1 w fazie strzelania ,1 w fazie walki..

Co do drugiego pytania to ja zawsze robiłem to na końcu fazy. Ale to chyba zależy od sytuacji. i powinno się robić gdy coś panikę wywołam (IMO)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

1 1/phase
2 w zaleznosci co wywoluje panike. Masz dokladnie opisane jesli test mialby byc na koniec fazy

Awatar użytkownika
Gobos
Falubaz

Post autor: Gobos »

pelzak pisze:Jak to jest? Jesli oddzial zostanie zniszczony w odleglosci 6" od jakiejs jednostki sprzymierzonej to ta jednostka musi robic panic test. Ale oddzial na poczatku fazy musial miec US 5 lub wiecej. To jest jasne, ale...
Co jest jesli jednostka nie zda break test, a w promieniu 6" sa kumple. Kumple musza robic panic test jesli oddzial uciekajacy ma US 5 lub wiecej, ale nigdzie nie jest napsiane czy biore aktauny US czy ten z poczatku fazy.
Wiec ktory US biore?
tu jest tak troche pokrecone. jesli zbrejkujesz oddzial, i go zagonisz, liczysz US z poczatku fazy (panika za zniszczony oddzial). jesli nie zagonisz, liczy sie US jaki zostal po walce (panika za zlamany oddzial).
pelzak pisze: I drugie pytanie.
Co jesli jednostka nie zdala break test, ucieka i jej stan liczebny wynosi ponizej 25% poczatkowego, a do jednostki jest dolaczony character. Czy w takiej sytuacji character moze sie podczas ucieczki odlaczyc i probowac sie opanowac czy pedzi razem z kumplami? I czy jesli mam jednostke 11 osobowa, plus bohater to poniezej 25% bedzie gdy laczna ilosc modeli spadnie do 3 czy 4 (jednym slowem czy bohater liczy sie jako model tego oddzialu przy obliczaniu tych 25% czy nie)?
nie wiem czemu Shino, ktory podobno zna sie na zasadach twierdzi ze bohater liczy sie do liczebnosci oddzialu. nie ma do tego zadnych podstaw.
na pewno natomiast nie moze sie od uciekajacego oddzialu odlaczyc.
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

nie wiem czemu Shino, ktory podobno zna sie na zasadach twierdzi ze bohater liczy sie do liczebnosci oddzialu. nie ma do tego zadnych podstaw.
tez nie wiem czemu... przeciez strona 19 2) rallying fleeing troops akapit 4 pierwszy nawias w nim jest zupelnie na inny temat

blady da'Rasta

Post autor: blady da'Rasta »

jedno konkretne pytanie co do paniki - na paczatku kombatu byl sobie oddzial 5 lebkow, w kombacie padlo 4, ten ostatni ucieka i jest sciety - panika jest bo na poczatku fazy byl US 5 a teraz pytanie - czy mierzyc 6 cali od tego 1 co przezyl kombat czy od calego oddzialu - czyli wliczajac tu tych co polegli w kombacie? -

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Z tego co wiem. to wogóle nie zatestujesz w tej sytuacji :D Ale jest malutka szansa, że mogę się mylić ;)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

wydaje mi sie, ze skoro liczysz us z poczatku fazy to i miejsce modeli powinienes z poczatku fazy

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

oddzial ktory zaczynal faze z us=5 i zostal zniszczony wywoluje panike, niewazne ze trakcie fazy us spadl mu do 1 i został np zagniony albo rozbil sie o obelisk - na pewno jest za to panika.

Awatar użytkownika
slonkutno

Post autor: slonkutno »

blady da'Rasta pisze:jedno konkretne pytanie co do paniki - na paczatku kombatu byl sobie oddzial 5 lebkow, w kombacie padlo 4, ten ostatni ucieka i jest sciety - panika jest bo na poczatku fazy byl US 5 a teraz pytanie - czy mierzyc 6 cali od tego 1 co przezyl kombat czy od calego oddzialu - czyli wliczajac tu tych co polegli w kombacie? -
To ze panika jest w 6" bo na poczatku fazy US byl 5 to wiemy. Ale niech ktos powie czy mierzymy 6" od tego jednego ziomka (A) czy tak jak by tam bylo 5 (B)?

Obrazek
mamo, dostalem dzisiaj trzy szostki z religii ;]

Obrazek

Awatar użytkownika
pelzak
Falubaz

Post autor: pelzak »

No zasieg mierzy sie "before removing the unit" wiec jesli oddzial zginal w wyniku close combat to mierzy sie raczej przed zdjeciem modeli.
A co jesli w wyniku poscigu?

Wogole jak jest z tym poscigiem, zalozmy ze oddzial wroga ucieka o 6" a ja go gonie 9". W takiej sytuacji oddzial wroga jest zniszczony 6" dalej i ja tam staje? I od tego miejsca mierze czy ktos moze testowac panike w wyniku zniszczenia oddzialu?

A jak kulne mniej np. 4". To oddzial wroga ucieka 6" a ja staje 2 cale za nimi? Zagdza sie?

Pozdrawiam
Pelzak

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

ja rzucisz wiecej na gonienie niz przeciwnik na uciekanie to oddział przeciwnika jest niszczony w miejscu walki (juz sie go nigdzie nie przesuwa).. za to twoj oddział przesuwa sie tyle ile wyrzuciłes na pogoń :)
(jesli rzuciłes mniej niz przeciwnik to ruszacie sie o tyle ile wyrzucicliscie, ale musisz zatrzymac sie conajmniej cal przed wrogiem) - tutaj to proponuje lekture RB, bo ten kawałem całkiem jasno opisano, gorzej z sytuacja przedstawiona na rysuneczkach wyzej :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

panika jest od breaka jest za aktualny US, a nie z poczatku walki....

BTW. Też mam pytanie, w dzialach czarow i strzelania jest, ze za wystrzelony oddzial o US 5 jest panika. I mamy sytuacje gdy 5 night runnersow jest wybitych co do nogi w walce z czymkolwiek. W dziale na temat walk nie jest napisane, czy jest panika za ten oddzial- jest tylko wpsomniane o breakach od odzialow o us 5. Czy jednak za night runnersow sie testuje czy nie? Wiem,ze jest za wystrzelany, ale za wybity w walce nie ma IMO, lecz jezeli sie myle to prosze o oswiecienie mnie jakimis argumentami, po to to pisze :D

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

Jest Panika za zniszczony oddział(US5+), obojętnie w jaki sposób

blady da'Rasta

Post autor: blady da'Rasta »

tu sie (prawie) wszyscy zgadzamy; otwarte za to wciaz pozostaje pytanie - skad mierzyc te 6 cali? (vide moj wczesniejszy post i rysunek kilka postow wczesniej)

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

no to jezeli tak, to od modelu z oddzialu ktory zostal lub jezeli nic nie zostalo to z miejsca gdzie staly modele- dlatego zaznaczam przeciwnikowi, zeby za szybko nie sciagal figsow, jak sie gra skavenami :D

Awatar użytkownika
Marek G
Kretozord

Post autor: Marek G »

Ja odnosnie tego bohatera co liczy sie do liczebnosci oddzialu zbierajacego sie. Wiadomo, ze liczy sie do liczebnosci oddzialu uciekajacego, ale czy liczy sie do "unit's original numbers"?

Przyklad:
oddzial 8 realmow i czarodziejka.
Ucieka 1 realm i czarodziejka, czy moga sie zebrac?

Na Tropiku byla analogiczna sytuacja i po wnikliwej analizie rulebooka zadecydowalismy, ze moze.
Prosze o przeczytanie strony 19 rulebooka przed odpowiedzia na to pytanie :).

Zeby ulatwic, powiem o co chodzi dokladnie. Zdanie (including any characters that have joined the unit) jest zamieszczone 2x po fleeing unit, za to nie ma ani razu umieszczonego tego zdania po 'unit's oryginal numbers'.
Wniosek: hero liczy sie do liczebnoci oddzialu zbieranego, a nie liczy sie do oryginalnej liczebnosci oddzialu. Co sadzicie, czy wniosek jest prawidlowy? :twisted:

ODPOWIEDZ