Oczywiście. Nie wiem dlaczego myślałem że pytanie jest odnośnie pospolitej 0. z metalu..Jędrul pisze:W 8 ed. Final trans. ma w opisie wyraznie napisane: no saves of any kind allowed
Pytania o magię v 2.0
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania o magię v 2.0
witam!
po zmianach marka cincza(nie wiem jak w Woch, ale w DL) pozwala magom przerzucić kości na czar:
"Wizard can reroll all dice for spell generation"
i tutaj następująca kmina
mogę przerzucić wszystkie,
ale nie muszę-->nie muszę wszystkich,
ale generalnie mam opcję przerzutu,
więc mogę mieć możliwość przerzutu kilku a nie wszystkich
czy to tak może działać?
**oczywiście poruszamy tutaj temat ostatniej aktualki do 9 edycji
bo oczywiście mając np. rzut 5,1,2 fajniej by było przerzucić tylko 1 i 2 zamiast wszystkich kości
po zmianach marka cincza(nie wiem jak w Woch, ale w DL) pozwala magom przerzucić kości na czar:
"Wizard can reroll all dice for spell generation"
i tutaj następująca kmina
mogę przerzucić wszystkie,
ale nie muszę-->nie muszę wszystkich,
ale generalnie mam opcję przerzutu,
więc mogę mieć możliwość przerzutu kilku a nie wszystkich
czy to tak może działać?
**oczywiście poruszamy tutaj temat ostatniej aktualki do 9 edycji
bo oczywiście mając np. rzut 5,1,2 fajniej by było przerzucić tylko 1 i 2 zamiast wszystkich kości
Bojek - musiałby być zapis w stylu: "Can re-roll one or more dice for generating spell"
Pytanie o zasade focused - czy single models to tylko i wylacznie bohaterowie, czy moge sobie to rzucic np na chariot czy na np pojedynczego rycerzyka w oddziale albo na championa oddzialowego.... - pytam w kontekscie breath weapon z change (focused, augment)
Focused
With a “Focused” spell, only single models can be chosen as targets (including a Character inside a unit).Ifthe targetis a
modelwith more than one part(such as a chariotwith 2 riders and 2 pulling beasts, or a knight and its mount), only one
part may be chosen as the target.
Focused
With a “Focused” spell, only single models can be chosen as targets (including a Character inside a unit).Ifthe targetis a
modelwith more than one part(such as a chariotwith 2 riders and 2 pulling beasts, or a knight and its mount), only one
MARK OF MARKI MARK
Kolejne pytanie świeżaka.
1.Czy jak rzucamy czar np. pocisk bez działań obszarowych w Postać która dołączyła do jednostki to zasada Uwaga Panie działa czy nie.
2. czy jednostaka z regeneracją, regeneruje rany co ture:
np. troll dostał strzał z działa na 2 obrażenia - w jedej turze regeneruje jeden punkt życia a w następnej drugi, czy może ma prawo tylko do regeneracji jednego obrażenia w pierwszej turze a drugie zostaje permanentnie.
dzięki
1.Czy jak rzucamy czar np. pocisk bez działań obszarowych w Postać która dołączyła do jednostki to zasada Uwaga Panie działa czy nie.
2. czy jednostaka z regeneracją, regeneruje rany co ture:
np. troll dostał strzał z działa na 2 obrażenia - w jedej turze regeneruje jeden punkt życia a w następnej drugi, czy może ma prawo tylko do regeneracji jednego obrażenia w pierwszej turze a drugie zostaje permanentnie.
dzięki
1) To zależy, wszystko masz opisane w Uwaga panie. jeśli bohater dołącza do oddziału takiego samego typu (piechota bohater i piechota oddział) i jest tam przynajmniej 5 modeli oprócz czempiona to nie możesz z pocisku trafić bohatera.
2) Lol, tu masz jak działa regena:
Cannon strzela, trafia, rani.
Troll rzuca regenerację:
a) rzuca 1,2 lub 3 - nie obronił się przed hitem i wtedy rzucasz d6 na to ile ran zada armata.
2) rzuca 4 lub więcej - obronił się przed hitem więc nic się nie dzieje.
Polecam zakupić/ściągnąć podręcznik bo tam naprawdę wszystko jest
2) Lol, tu masz jak działa regena:
Cannon strzela, trafia, rani.
Troll rzuca regenerację:
a) rzuca 1,2 lub 3 - nie obronił się przed hitem i wtedy rzucasz d6 na to ile ran zada armata.
2) rzuca 4 lub więcej - obronił się przed hitem więc nic się nie dzieje.
Polecam zakupić/ściągnąć podręcznik bo tam naprawdę wszystko jest
dowolny.Jędrul pisze:Pytanie o zasade focused - czy single models to tylko i wylacznie bohaterowie, czy moge sobie to rzucic np na chariot czy na np pojedynczego rycerzyka w oddziale albo na championa oddzialowego.... - pytam w kontekscie breath weapon z change (focused, augment)
Focused
pamietaj tylko, ze model musi miec bs >0 zeby moc uzyc breath weapona
Ej co wy. Nie siejcie paniki. Breath Weapon to nie Shooting Weapon wbrew pozorom.
0 Ballistic Skill The model part cannot use Shooting Weapons.
Breath Weapon (X) Special Attack
Models parts with this special rule can use it only once during the game. If a model has more than one breath Weapon, it can only use one breath weapon in a single phase. It can be used either as a Special Shooting Attack or as a Special Close Combat Attack.
● As a Special Shooting Attack (normally in the Shooting Phase): Choose a target using the normal rules for Shooting Attacks. The attack has a Range of 6”. This attack can be used even if the model Marched previously in this turn, as well as for a Stand and Shoot Charge Reaction.
● As a Special Close Combat Attack (normally in the Close Combat Phase): The attack is made at the model part's Initiative. Declare that you are using the Breath Weapon when allocating attacks, and choose a unit in base contact to attack with it.
No matter if it is used as a Shooting or Close Combat Attack, a Breath Weapon causes 2D6 automatic hits on its target. The Strength and the special rules (if any) of these hits are given within brackets, such as “Breath Weapon (Strength 4, Flaming Attacks)”.
siema, czy atrybut z white magica chroni przed multiplowymi ranami? Np trafię trebuszem, rzucę 4 na wondy i atrybut ochroni przed wszystkimi ranami czy przed jedną?
Jeśli przed jedną, to patrząc na zasadę, że tylko tyle ran mogę zadać, ile koleś ma życia, to nie da się po prostu zabić przeciwnika, który ma tą tarczę z atrybuta?
Jeśli przed jedną, to patrząc na zasadę, że tylko tyle ran mogę zadać, ile koleś ma życia, to nie da się po prostu zabić przeciwnika, który ma tą tarczę z atrybuta?