Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
małe pytanko czy w 8 ed można było założyć runę na broń wielką i czy ona zachowywała swoje właściwości czy stawała się bronią ręczną ??
-
- Chuck Norris
Nie, to w 7ed można było tak zrobić.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
-
- Chuck Norris
W 8 można nakładać runy jedynie na broń ręczna. Na GW nie można nałożyć.
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
Szybkie pytanie o Steam Gun 8ed (za dużo stron do przeszukania):
Czy po marszu można dmuchnąć?
Czy po marszu można dmuchnąć?
Tak sobie przeglądam ten podręcznik do Krasi z dziewiątki i nigdzie mi się nie rzuciło w oczy gdzie jest info jakie są kombinacje runicznych zdobień na maszynach np: czy każde organki mogą mieć + 1 do zranienia czy tylko jedne?
Taka luźna myśl jak Bsb na sztandarze ma runę dającą vanguard i jest on w oddziale powiedzmy hamców, którzy powiedzmy mają na swoim sztandarze +1do mova to teoretycznie: stawiam ich na 12 calu jak mogę robię vanguard, w fazie ruchu potrójny marsz kolejne 12 cali i jeszcze popych o sześć z czaru i stoję 30 młociarzami w pierwszej turze na 42 calu. Tuż za mną są trzy windycatory, które mają w sumie koło kilkunastu impactów z siłą 5 i 12 ataków z 4siły a jakby co to za nimi 2 razy organy, które w ósmej edycji były za dobre a teraz są jeszcze lepsze i na dokładkę jako support 30 longów w których nasi runiarze bafują robiących 30 cali hamców.
Niby to wszystko fajnie ale, po latach grania krasiami tak jakoś dziwnie mi się patrzy na te zmiany i chyba niestety zostanę nadal 40- stkowym repatriantem.
Ps. Przekminił ktoś w ogóle dobrze tego booka. Bo na pierwszy rzut oka wydaje się dość gienty w porównaniu do ósmej edycji. No chyba, że teraz wszyscy takie ulepszenia dostali to się nie wtrącam. Zresztą może to i lepiej. Dzięki temu krasie może zaczną na turniejach coś więcej znaczyć niż dobry bloker na drużynówkach.
Taka luźna myśl jak Bsb na sztandarze ma runę dającą vanguard i jest on w oddziale powiedzmy hamców, którzy powiedzmy mają na swoim sztandarze +1do mova to teoretycznie: stawiam ich na 12 calu jak mogę robię vanguard, w fazie ruchu potrójny marsz kolejne 12 cali i jeszcze popych o sześć z czaru i stoję 30 młociarzami w pierwszej turze na 42 calu. Tuż za mną są trzy windycatory, które mają w sumie koło kilkunastu impactów z siłą 5 i 12 ataków z 4siły a jakby co to za nimi 2 razy organy, które w ósmej edycji były za dobre a teraz są jeszcze lepsze i na dokładkę jako support 30 longów w których nasi runiarze bafują robiących 30 cali hamców.
Niby to wszystko fajnie ale, po latach grania krasiami tak jakoś dziwnie mi się patrzy na te zmiany i chyba niestety zostanę nadal 40- stkowym repatriantem.
Ps. Przekminił ktoś w ogóle dobrze tego booka. Bo na pierwszy rzut oka wydaje się dość gienty w porównaniu do ósmej edycji. No chyba, że teraz wszyscy takie ulepszenia dostali to się nie wtrącam. Zresztą może to i lepiej. Dzięki temu krasie może zaczną na turniejach coś więcej znaczyć niż dobry bloker na drużynówkach.
Zanim jeszcze raz napiszesz że teraz organki są lepsze, powtórz parę razy: nie ma reroll misfire.
Maksymalna BS organek to 4 z Engineerem. Porównaj to do 6 (jeśli ktoś miał ochotę lekko przeinwestowac)
Co do ulepszenia dział - masz je jako upgrade nie runy, zaletą jest możliwość takich samych upgrade na kilku jednostkach, wadą brak możliwości kombinowania
Maksymalna BS organek to 4 z Engineerem. Porównaj to do 6 (jeśli ktoś miał ochotę lekko przeinwestowac)
Co do ulepszenia dział - masz je jako upgrade nie runy, zaletą jest możliwość takich samych upgrade na kilku jednostkach, wadą brak możliwości kombinowania
Anadim coś tam jednak poczytałem. Dlatego wiem, że teraz ilość hitów wyznaczasz rzucając 2 k6 x 2 zamiast rzutu 2x artylerką.To oznacza że nie można na organkach wyrzucić misfajera bo zwyczajnie nie ma takiej możliwości. Wcześniej ilość hitów to było od 2 do 20 średnio 10 teraz od 4 do 24 średnio 14( średni wynik na dwóch k6 7 x2). Wcześniej też coś tam czytałem w starym booku więc wiem, że nie mogliśmy mieć 6 bs-a tak jak to napisałeś. Mistrz inżynier miał tak jak teraz 4BS można było dać z runy + 1 do hita czyli tak jak byśmy mieli 5 BS.
Za najważniejsze ulepszenie jednak uważam+1 do zranienia( i to jak twierdzisz, które można mieć na dwóch działach organowych). Ten drobiazg pozwala ranić stardragony, inne maszyny i w ogóle wszystko z tafem 7 i więcej na 5+ to jest gigantyczny hendicap w porównaniu do poprzedniego booka. Co do przeinwestowania organ, wcześniej organy kosztowały 120 punktów, dokupowało im się + 1 do hita i po jednym inżynierze dla wspomnianego b-esa, taki zestaw wychodził coś koło 440pkt. i wiesz co Anadim i tak wszyscy na turniejach płacili te punkty za ten zestaw.
Reasumując teraz organy mają o jeden mniej Bs-a ale za to więcej hitów + 1 do zranienia i nie da się na nich rzucić niewypału( wcześniej też było z tym ciężko ale rzucić tak żeby mieć połowę mniej hitów i -1 do trafienia już się zdarzało) to wszystko sprawia że organy są lepsze i to dużo niż wcześniej, sorry fakty:) Pamiętam dość dobrze, że wcześniej jak wystawiałeś 2x organy i dwóch inżynierów to na stole robił się 30 calowy dead zone. To w moim odczuciu, wtedy psuło tą grę. Teraz kiedy organy są lepsze, będzie ją psuło jeszcze bardziej.
Za najważniejsze ulepszenie jednak uważam+1 do zranienia( i to jak twierdzisz, które można mieć na dwóch działach organowych). Ten drobiazg pozwala ranić stardragony, inne maszyny i w ogóle wszystko z tafem 7 i więcej na 5+ to jest gigantyczny hendicap w porównaniu do poprzedniego booka. Co do przeinwestowania organ, wcześniej organy kosztowały 120 punktów, dokupowało im się + 1 do hita i po jednym inżynierze dla wspomnianego b-esa, taki zestaw wychodził coś koło 440pkt. i wiesz co Anadim i tak wszyscy na turniejach płacili te punkty za ten zestaw.
Reasumując teraz organy mają o jeden mniej Bs-a ale za to więcej hitów + 1 do zranienia i nie da się na nich rzucić niewypału( wcześniej też było z tym ciężko ale rzucić tak żeby mieć połowę mniej hitów i -1 do trafienia już się zdarzało) to wszystko sprawia że organy są lepsze i to dużo niż wcześniej, sorry fakty:) Pamiętam dość dobrze, że wcześniej jak wystawiałeś 2x organy i dwóch inżynierów to na stole robił się 30 calowy dead zone. To w moim odczuciu, wtedy psuło tą grę. Teraz kiedy organy są lepsze, będzie ją psuło jeszcze bardziej.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2016, o 16:26 przez Hunter, łącznie zmieniany 1 raz.
Hunter pisze:nie można na organkach wyrzucić misfajera bo zwyczajnie nie ma takiej możliwości
rulebook strona 73 pisze:if the number of shots is randomized (such as Multiple Shots (2D6)), the Volley Gun can misfire. If one natural ' 6 ' (after rerolls) is rolled when rolling for the number of shots, the Volley Gun has a -1 to hit modifier for this attack. If you roll two or more unmodified ' 6 ' (after rerolls) when rolling for the number of shots, the Volley Gun misfired: all shots are discarded and the Volley Gun must roll on the Misfire Table.
Głównego booka jeszcze nie przerabiałem, to z misfajerem zwracam honor i odszczekuję. Ale nadal uważam, że z +1 do zranienia i większą liczbą hitów organki i tak są lepsze niż były.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Dużym plusem nowych organ jest nowy system misfire'ów na volley gunach, jak teraz rzucisz np 6 i 5 to masz w sumie 22 strzały z -1 to hit, w 8 edycji byłoby to tylko 10 strzałów z -1 to hit.
Przyznaj się Guldur miałeś w rozpisce jakieś organy na Szczyrku?
Co do Burloksona, opcja jego wystawienia pojawiła się dopiero u schyłku ósmej edycji. Z resztą nie sądzę żeby ktoś go wystawiał dla jego BS dla organ. Jeśli ktokolwiek na turniejach w ogóle go wytawiał.
Co do Burloksona, opcja jego wystawienia pojawiła się dopiero u schyłku ósmej edycji. Z resztą nie sądzę żeby ktoś go wystawiał dla jego BS dla organ. Jeśli ktokolwiek na turniejach w ogóle go wytawiał.
Wiem, że to nie pytanie o zasady ale nie bardzo wiedziałem gdzie o to pytać. chciałbym kupić sobie walizkę/torbę z piankami na modele krasnoludów. Polecacie jakieś konkretne typy i gdzie mogę je kupić ?
Krasnoludy, krzaty, Dorfy (znani też jako ważniacy ze złotem) – jedna z ras humanoidalnych, są to praktycznie niscy Żydzi zrobieni z mięśni, alkoholu, bród i zarąbistości.
fun rule no.1 - król na tronie.
fun rule no.1 - użyj do Dogs of War (Scibor ma nawet parę fajnych polskich krasi, jeśli kogoś stać na takę konwersję, i ma ochotę ingerować na tyle w modele).
Osobiście chciałem ich użyć jako Hold Guardians do 9th age, ale są "odrobinę" za duże.
fun rule no.1 - użyj do Dogs of War (Scibor ma nawet parę fajnych polskich krasi, jeśli kogoś stać na takę konwersję, i ma ochotę ingerować na tyle w modele).
Osobiście chciałem ich użyć jako Hold Guardians do 9th age, ale są "odrobinę" za duże.