Witam po pewnej przerwie. Udało mi się ostatnio zainwestować troszkę pieniędzy w figurki i wiedząc, że płynność finansowa szybko się skończy i nie uda mi się uzbierać armii na 2k+ stwierdziłem, że na małe punkty od katapulty będzie lepszy gigant. Jestem trochę ograniczony przez braki figurek, ale myślę, że ta armia daje radę.
TOMB KINGS 1200 PTS
Tomb Prince - 176 pts
General, Chariot of Fire,
Flail, Light Armour, Shield
;Chariot
Liche Priest - 165 pts
Hierophant, Hieratic Jar, Dispel Scroll
10 Skeletons - 80 pts
Bow
10 Skeletons - 80 pts
Bow
15 Skeleton Heavy Horseman - 300 pts
FCG (Banner of the Undying Legion)
Tomb Scorpion - 85 pts
Tomb Scorpion - 85 pts
Bone Giant - 225 pts
Great Weapon
Total Cost: 1196 pts
Power Dice: 2, Dispel Dice: 3, 1 DS
Jest jednak jeden problem. Ani moja magia nie powala, ani dispel nie jest zajebisty. Czy nie lepsze będzie rozwiązanie anty magiczne? War banner zamiast undyinga i 2 scroll zamiast jara? Armia jeszcze nie testowana, brak mi jeszcze kilku horsemanów.
TK 1200 pts
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
1. koniecznie czempioni w szkieletach.
2. liczce zamiast scrolla daj latanie.
3. prince schodzi od byle strzelania, bo nie masz go nawet gdzie schować. w takiej rozpie lepszy na piechotę. a jeśli koniecznie na czariocie, to daj mu np. Icon of Rulership, coby samotnie mógł znosić ranki.
4. gigantem nigdy nie grałem, niemniej spróbuj póki co wersji standardowej - z 2hw.
5. i skoro to ofens, to bardziej od jednych łuków przyda się klocuszek lekkiej kawy.
a co do zakupów - zainwestuj w drugiego licza (chyba że masz konnego z blistera), swarmy (chociaż mając podstawki 40mm łatwo zrobić samemu niewielkim wysiłkiem) i opcjonalnie trzeciego skorpiona lub chociaż 3carriony.
2. liczce zamiast scrolla daj latanie.
3. prince schodzi od byle strzelania, bo nie masz go nawet gdzie schować. w takiej rozpie lepszy na piechotę. a jeśli koniecznie na czariocie, to daj mu np. Icon of Rulership, coby samotnie mógł znosić ranki.
4. gigantem nigdy nie grałem, niemniej spróbuj póki co wersji standardowej - z 2hw.
5. i skoro to ofens, to bardziej od jednych łuków przyda się klocuszek lekkiej kawy.
a co do zakupów - zainwestuj w drugiego licza (chyba że masz konnego z blistera), swarmy (chociaż mając podstawki 40mm łatwo zrobić samemu niewielkim wysiłkiem) i opcjonalnie trzeciego skorpiona lub chociaż 3carriony.
1 Pokombinuje z tym. Braki punktów
2 Nie wiem czy jest sens, ale przemyślę. Chodzi mi o fakt, że mogę ją spokojnie trzymać w łucznikach, ale zobaczymy.
3 Właśnie to jest najgorszy problem z TP, charioty na małe punkty są niepotrzebne jak dla mnie - żal scorpiona, special choice jest dość ważny w TK. Na piechotkę tym czasem daleko nie dojdzie i inna sprawa, że mam już figurkę na chariocie . Co do samego TP to masz rację ikona byłaby lepsza, może gdzieś znajdę punkty na golden eye.
4 Gigant z GW wydaje mi się solidniejszy i da radę drzewom i tankom, na które nie mam nic innego w tej armii.
5 Myślałem nad tym i chyba tak zrobię, ale najpierw przetestuję obecne ustawienie. Lekka kawa jest ok, ale dalej to małe zagrożenie.
Co do dalszych zakupów to plany już mam. Problem z pieniędzmi
Na pewno drugi liche, scorpion i 5 carrionów. Potem katapulty i więcej szkieli.
2 Nie wiem czy jest sens, ale przemyślę. Chodzi mi o fakt, że mogę ją spokojnie trzymać w łucznikach, ale zobaczymy.
3 Właśnie to jest najgorszy problem z TP, charioty na małe punkty są niepotrzebne jak dla mnie - żal scorpiona, special choice jest dość ważny w TK. Na piechotkę tym czasem daleko nie dojdzie i inna sprawa, że mam już figurkę na chariocie . Co do samego TP to masz rację ikona byłaby lepsza, może gdzieś znajdę punkty na golden eye.
4 Gigant z GW wydaje mi się solidniejszy i da radę drzewom i tankom, na które nie mam nic innego w tej armii.
5 Myślałem nad tym i chyba tak zrobię, ale najpierw przetestuję obecne ustawienie. Lekka kawa jest ok, ale dalej to małe zagrożenie.
Co do dalszych zakupów to plany już mam. Problem z pieniędzmi
Na pewno drugi liche, scorpion i 5 carrionów. Potem katapulty i więcej szkieli.
A po co czempioni w szkieletach? Tylko nie mów, że do łapania smoków na 1200 pkt. Spokojnie moża sobie odpuścić.GreatTaurus pisze:1. koniecznie czempioni w szkieletach.
Zrób sobie swarmy (tanio z resztek szkieletów)
Lepszy jedna 20-stka szkieletów niż 2x10 (jak wejdzie dodatkowy strzał to będzie x20 a nie x10..poza tym to 4 szeregowy niełamliwy kloc)
Gigant na małe punkty owszem, dużo lepszy niż katapulta.
Ciężka kawaleria imho się nie sprawdza, ale możesz próbować. Ja wolałbym nowy kloc szkieletów dowodzony przez Princa - to bardzo mocny oddział.
No i prince..na rydwanie będzie się musiał chować, a na piechotę będzie popędzać oddział szkieletów, będzie miała ochrone i będzie rzucał cały czas groźna inkantacje (albo szarża, albo strzał)
Problem w tym, że nie mam tylu szkieli :/ Chociaż faktycznie piechotnie chyba byłoby lepiej. Kawa sprawdza mi się na większe punkty, na małe jeszcze nie grałem i chyba sobie daruje, bo cokolwiek wykombinuje, to wygląda jak kupa. Poczekam na jakiś zastrzyk pieniędzy i pogram chaosem do czasu aż skompletuje TK. Tak czy inaczej dzięki za opinie.