[Wrocław] "Zaczynamy turniejować 9tkę 9tego" 9 IV 2016
[Wrocław] "Zaczynamy turniejować 9tkę 9tego" 9 IV 2016
Wrzucam temat turnieju twierdzowego, z góry uprzedzam, że wielu z naszych graczy nie traktuje turnieju poważnie, a system turnieju jest po to, by utrzymać rytm i by nie było ludzi czekających na innych graczy, dodatakowo część będzie grała 1szy raz w T9A:
Turniej T9A "Zaczynamy turniejować 9tkę 9tego" 9 IV 2016
Organizator: Blaesus
Nieszczęsny sędzia: Abrasus
Sędzia wspierający: Blaesus(Tak, jak Abrasus jest daleko lub jest zajęty, pytajta mnie )
Miejsce: Wrocław, Bunkier "Twierdzy Wrocław", Sztabowa 32
ZASADY OGÓLNE
1. Najważniejsza zasada: Sędzia ma zawsze rację, nawet jeśli jej nie ma
2. Format:
- Format 2500pkt
3. Gramy na zasadach 9tej edycji: the-ninth-age.com/index.php?simple-page/
Pod linkiem znajdziecie wszystko co trzeba:
- Rule book
- Army booki
- Pliczek do Army Buildera
- Paths of Magic (obowiązkowo: wydrukowane czary dla własnej armii, mogą być zamiast tego karty magii)
- Karty magii
4. Punktacja: wg Rule booka str. 90, gramy na scenariusze
5. Brak znajomości zasad nie upoważnia do działań wstecz (zmiana liczonych punktów, cofanie ruchów, otrzymywanie bonusów), jeżeli tura w której miało mieć miejsce dane wydarzenie, już się skończyła.
6. Stan armii/modeli:
- Bezwzględny brak proxów (Jeśli takowe się pojawią, kara będzie zależna od kaprysu organizatora)
- Jednostki przyzywane - należy je posiadać (nie mogą być proxami), w przeciwnym razie nie pojawiają się na stole.
- Jako pomalowane modele liczą się modele pomalowane w 100% przynajmniej 3 kolorami:
* Pomalowane 50%-79% punktów armii +3DP
* Pomalowane 80%-99% punktów armii +6DP
* Pomalowane 100% punktów armii +9DP
WEJŚCIÓWKI I WYGRANE
Wejściówka:
Członkowie klubu 0zł
Goście: 5zł
Nagroda: głupia fota i umieszczenie na liście zwycięzców Pieniądze zebrane od gości idą na utrzymanie miejscówki i nowe makiety (lub naprawę aktualnych)
Wyniki i podobizny zwycięzców umieszczone są tutaj:
twierdza-wroclaw.pl/forum/inde…topic=333.msg3100#msg3100
Ranking wyników
Stworzę na nowo ranking dla 9th Age.
ROZPISKI
1. Czekam na wasze rozpy, najlepiej RST z Army Buildera2. (Dlaczego RST? - jeśli choć odrobinę szanujecie mój czas jaki musiałbym poświęcić na wrzucanie rozp do AB2 i przerabianie na czytelne na forum)
Jeżeli nie wiecie jak uzyskać AB2 i magiczny pliczek uruchamiający, piszcie do mnie na niżej wymieniony adres.
Rozpiski przesyłajcie do środy 6 IV godz. 22:00 na adres chwalcie.chomika@gmail.com !!!
-3DP i pierwszeństwo do BYE za rozpy nadesłane po czasie. Kolejne -5DP za nie dosłanie w ogóle. - W tym przypadku proszę, aby rozpiski przyniesione na turniej były schludne i czytelne dla przeciwnika. Najlepiej wydrukowane z ABuildera
2. Po otrzymaniu wszystkich rozp, umieszczę je na forum
3. Drukuję wszystkie rozpy nadesłane przed turniejem.
LISTA CHĘTNYCH
Liczba miejsc: 17
1. Blesu (Twierdza)
2. Gerd
3. JW Morte
4. Janek (Twierdza)
5. Abrasus (Twierdza)
6. marcinss
7. Jarek
8. Silvestro (Twierdza)
9. Tirit
10. Azz
11. Radek
12. Deus
13. Vitnar
14. Dymitr
15. Kangur
16.
17.
Jeśli ktoś się zapowiedział, a nie przyjdzie na turniej, zostaje przeniesiony na listę rezerwową na kolejnym (i ma pierwszeństwo do BYE, jeśli nie będzie spóźnialskich).
PRZEBIEG TURNIEJU
9:00 - 10:15 ustawianie stołów i szykowanie armii
10:15 - 12:45 BITWA I (Bitwa może zacząć się wcześniej, jeśli stoły zostały ustawione szybciej)
12:45 - 15:15 BITWA II
15:15 - 15:45 Przerwa
15:45 - 18:15 BITWA III
18:15 - 18:45 Pakowanie się i ogłoszenie zwycięzców
18:45 - ... żarcie i piwo (najlepiej ciemne)
Przed każdą bitwą losowani są przeciwnicy i Ci, którzy otrzymają BYE.
Do tej zasady stosuje się nastąpujące wyjątki:
1. Challenge przed bitwą jest dozwolony
2. Z każdym przeciwnikiem możemy zagrać tylko raz
3. BYE:
- BYE to +13DP
- BYE można otrzymać tylko raz
- BYE otrzymują w pierwszej kolejności wolontariusze
- W ostatniej bitwie BYE otrzymują gracze o najmniejszej ilości DP, którzy jeszcze nie mieli BYE
4. Spóźnialscy:
- Spóźnialscy, jeśli tacy bądą istnieli otrzymują automatycznie BYE (W kolejności od tych co przyszli najpóźniej )
- Jeżeli w wyniku spóźnienia innego gracza, gracz obecny na turnieju musi czekać, poszkodowany otrzymuje +400MP do wyniku bitwy, jeśli nie udało się rozegrać 6 tur.
Honorowi dawcy bitw (czyli wolontariusze przyjmujący BYE):
BITWA I
BITWA II
BITWA III
Turniej T9A "Zaczynamy turniejować 9tkę 9tego" 9 IV 2016
Organizator: Blaesus
Nieszczęsny sędzia: Abrasus
Sędzia wspierający: Blaesus(Tak, jak Abrasus jest daleko lub jest zajęty, pytajta mnie )
Miejsce: Wrocław, Bunkier "Twierdzy Wrocław", Sztabowa 32
ZASADY OGÓLNE
1. Najważniejsza zasada: Sędzia ma zawsze rację, nawet jeśli jej nie ma
2. Format:
- Format 2500pkt
3. Gramy na zasadach 9tej edycji: the-ninth-age.com/index.php?simple-page/
Pod linkiem znajdziecie wszystko co trzeba:
- Rule book
- Army booki
- Pliczek do Army Buildera
- Paths of Magic (obowiązkowo: wydrukowane czary dla własnej armii, mogą być zamiast tego karty magii)
- Karty magii
4. Punktacja: wg Rule booka str. 90, gramy na scenariusze
5. Brak znajomości zasad nie upoważnia do działań wstecz (zmiana liczonych punktów, cofanie ruchów, otrzymywanie bonusów), jeżeli tura w której miało mieć miejsce dane wydarzenie, już się skończyła.
6. Stan armii/modeli:
- Bezwzględny brak proxów (Jeśli takowe się pojawią, kara będzie zależna od kaprysu organizatora)
- Jednostki przyzywane - należy je posiadać (nie mogą być proxami), w przeciwnym razie nie pojawiają się na stole.
- Jako pomalowane modele liczą się modele pomalowane w 100% przynajmniej 3 kolorami:
* Pomalowane 50%-79% punktów armii +3DP
* Pomalowane 80%-99% punktów armii +6DP
* Pomalowane 100% punktów armii +9DP
WEJŚCIÓWKI I WYGRANE
Wejściówka:
Członkowie klubu 0zł
Goście: 5zł
Nagroda: głupia fota i umieszczenie na liście zwycięzców Pieniądze zebrane od gości idą na utrzymanie miejscówki i nowe makiety (lub naprawę aktualnych)
Wyniki i podobizny zwycięzców umieszczone są tutaj:
twierdza-wroclaw.pl/forum/inde…topic=333.msg3100#msg3100
Ranking wyników
Stworzę na nowo ranking dla 9th Age.
ROZPISKI
1. Czekam na wasze rozpy, najlepiej RST z Army Buildera2. (Dlaczego RST? - jeśli choć odrobinę szanujecie mój czas jaki musiałbym poświęcić na wrzucanie rozp do AB2 i przerabianie na czytelne na forum)
Jeżeli nie wiecie jak uzyskać AB2 i magiczny pliczek uruchamiający, piszcie do mnie na niżej wymieniony adres.
Rozpiski przesyłajcie do środy 6 IV godz. 22:00 na adres chwalcie.chomika@gmail.com !!!
-3DP i pierwszeństwo do BYE za rozpy nadesłane po czasie. Kolejne -5DP za nie dosłanie w ogóle. - W tym przypadku proszę, aby rozpiski przyniesione na turniej były schludne i czytelne dla przeciwnika. Najlepiej wydrukowane z ABuildera
2. Po otrzymaniu wszystkich rozp, umieszczę je na forum
3. Drukuję wszystkie rozpy nadesłane przed turniejem.
LISTA CHĘTNYCH
Liczba miejsc: 17
1. Blesu (Twierdza)
2. Gerd
3. JW Morte
4. Janek (Twierdza)
5. Abrasus (Twierdza)
6. marcinss
7. Jarek
8. Silvestro (Twierdza)
9. Tirit
10. Azz
11. Radek
12. Deus
13. Vitnar
14. Dymitr
15. Kangur
16.
17.
Jeśli ktoś się zapowiedział, a nie przyjdzie na turniej, zostaje przeniesiony na listę rezerwową na kolejnym (i ma pierwszeństwo do BYE, jeśli nie będzie spóźnialskich).
PRZEBIEG TURNIEJU
9:00 - 10:15 ustawianie stołów i szykowanie armii
10:15 - 12:45 BITWA I (Bitwa może zacząć się wcześniej, jeśli stoły zostały ustawione szybciej)
12:45 - 15:15 BITWA II
15:15 - 15:45 Przerwa
15:45 - 18:15 BITWA III
18:15 - 18:45 Pakowanie się i ogłoszenie zwycięzców
18:45 - ... żarcie i piwo (najlepiej ciemne)
Przed każdą bitwą losowani są przeciwnicy i Ci, którzy otrzymają BYE.
Do tej zasady stosuje się nastąpujące wyjątki:
1. Challenge przed bitwą jest dozwolony
2. Z każdym przeciwnikiem możemy zagrać tylko raz
3. BYE:
- BYE to +13DP
- BYE można otrzymać tylko raz
- BYE otrzymują w pierwszej kolejności wolontariusze
- W ostatniej bitwie BYE otrzymują gracze o najmniejszej ilości DP, którzy jeszcze nie mieli BYE
4. Spóźnialscy:
- Spóźnialscy, jeśli tacy bądą istnieli otrzymują automatycznie BYE (W kolejności od tych co przyszli najpóźniej )
- Jeżeli w wyniku spóźnienia innego gracza, gracz obecny na turnieju musi czekać, poszkodowany otrzymuje +400MP do wyniku bitwy, jeśli nie udało się rozegrać 6 tur.
Honorowi dawcy bitw (czyli wolontariusze przyjmujący BYE):
BITWA I
BITWA II
BITWA III
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2016, o 21:02 przez Blaesus, łącznie zmieniany 9 razy.
DoneTirit pisze:Dopiszcie mnie do listy
Robimy turnieje co miesiąc. (mniej więcej : ) ) Czasem tydzień do przodu, czasem do tyłu. Zazwyczaj trzymamy się by przynajmniej 3 tyg odstępu były.Glonojad pisze:No i superA macie jakiś średnioterminowy harmonogram turniei? Wiecie, żeby się na bilety po 59 zł na pociąg załapać...
O terminie kolejnego turnieju zwykle już wiemy po kilku dniach od ostatniej imprezy

Dlaczego w terminie Pyrkonu?! Cały Klub Orando odpada z turnieju przez to :/
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Większości Twierdzowiczów właśnie ten termin pasuje. Są tacy, którzy np. 16tego jadą na master w Olsztynie.
Także kwiecień bardzo ciekawy - do wyboru, do koloru
Także kwiecień bardzo ciekawy - do wyboru, do koloru

Witam serdecznie Świdnicę jak za dawnych dobrych czasówAzz pisze:Dopisz mnie i Radka zanim sie limit miejsc wyczerpie :]

Nawet ich na oczy nie widziałeś, skoro twierdzisz, że z gumy. I nadal nie panujesz nad ortografią - żałosneJarekK pisze:Gamblersi grają w statki z gumy. Reszta wrocławia, została przy prawdziwej grze strategicznej.
@Bles - nauczycie mnie grać w 9th age? Bo wpadłbym nawet
Lohost pisze: Nie myslalem ze to kiedys powiem, ale za Dymitra byl ordnung i az mi tego brakuje.
Hej DymitrDymitr pisze:Nawet ich na oczy nie widziałeś, skoro twierdzisz, że z gumy. I nadal nie panujesz nad ortografią - żałosneJarekK pisze:Gamblersi grają w statki z gumy. Reszta wrocławia, została przy prawdziwej grze strategicznej.
@Bles - nauczycie mnie grać w 9th age? Bo wpadłbym nawet

Forma turnieju służy głównie utrzymaniu jako takiego ładu, wczesniejsze 2 spotkania związane były z tym, że były osoby, które czekały 1-2h, aż ktoś do grania się zwolni.
Tak, to mamy gwarant, że każdy zagra po 3 bitwy.
Część z graczy będzie grała pierwszy raz. Z chęcią zagrałbym z Tobą pierwszą bitwę (nie grałem lata z Tobą

Rozumiem, że mam Cię dopisać?