9th age
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: 9th age
Pierwsza dla lordów, druga dla herosów.
to jeszcze pytanko apropo naszej nowej zabawki czyli rydwanu.
czy trafienia z Roztrzaskanie (3K3) (tylko Silnik Parowy) mogę zadawać co turę?? i do tego ataki krasnali czy ten atak jest zamiast ataków załogi??
W statystykach jest że załoga ma 2 ataki czy każdy z nich ma te ataki czy 2 na całą załogę czyli każdy po sztuce??
czy trafienia z Roztrzaskanie (3K3) (tylko Silnik Parowy) mogę zadawać co turę?? i do tego ataki krasnali czy ten atak jest zamiast ataków załogi??
W statystykach jest że załoga ma 2 ataki czy każdy z nich ma te ataki czy 2 na całą załogę czyli każdy po sztuce??
To ja mam inne pytanie do Was odnośnie nowej zabawki, czyli latający rydwan. Gdzie można kupić w Polsce mały modele latającego balona (zepellina)? Szukam i szukam i nigdzie nie znajduję... Zaraz będzie wysyp rydwanowych podstawek bez modeli na stołach...
kgkid z DH ABC twierdzi, że załoga ma w sumie 4 ataki (klik!)Anadim pisze:Co turę. Albo impact albo grinding. Załoga atakuje dodatkowo. Dwa ataki na całą załogę.
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.
Nie może. Nie ma w 9th Age czegoś takiego jak "dodatkowa broń". Jest paired weapons - czyli albo używamy osobnego zestawu paired weapons, albo używamy hand weapon. Jak jest weaponmaster to sobie może co rundę walki wybierać czym walczy - jeśli ma kilka rodzajów broni.jeśli model zabójcy dostanie broń z runami to może też jednocześnie używać dodatkowej broni ręcznej w drugiej ręce??
Dodatkowo, broń magiczna zawsze musi być używana - niezależnie od tego, czy jest inna broń na modelu czy nie.
Runy można grawerować również na paired weapons -taka podpowiedź.
Dlatego właśnie jestem nieco przeciwny tłumaczeniu zasad na narodowe języki, zawsze jest pole do nieporozumień
Jak napisał Asmodai, wapon runes możesz dać albo na "hand weapon" albo na "paired weapons". Paired weapons ma tylko Dragon Seeker i Deamon Seeker. Efekt broni po nałożeniu runy pozostaje zachowany, czyli dodaje poza efektami runicznymi, także +1 A i +1 init.
ALE warto pamiętać, że nie można zrobić myku pod tytułem wsadzenie Rune of Craftsmanship na paired weapons i zachowanie ww. bonusu. Wtedy będzie w efekcie tylko +2 S, init. 0 i requires two hands oraz natualnie ewentualne efekty z pozostałych weapon runes.
Jak napisał Asmodai, wapon runes możesz dać albo na "hand weapon" albo na "paired weapons". Paired weapons ma tylko Dragon Seeker i Deamon Seeker. Efekt broni po nałożeniu runy pozostaje zachowany, czyli dodaje poza efektami runicznymi, także +1 A i +1 init.
ALE warto pamiętać, że nie można zrobić myku pod tytułem wsadzenie Rune of Craftsmanship na paired weapons i zachowanie ww. bonusu. Wtedy będzie w efekcie tylko +2 S, init. 0 i requires two hands oraz natualnie ewentualne efekty z pozostałych weapon runes.
Nie wprowadzaj chaosu jak nie może skoro ma broń runiczną o obu rękach. czy nazwiesz to dodatkowa broń czy zestaw broni zasada jest ta sama ma 2 kosy po jednej w każdej ręce.Asmodai pisze:Nie może. Nie ma w 9th Age czegoś takiego jak "dodatkowa broń". Jest paired weapons - czyli albo używamy osobnego zestawu paired weapons, albo używamy hand weapon. Jak jest weaponmaster to sobie może co rundę walki wybierać czym walczy - jeśli ma kilka rodzajów broni.jeśli model zabójcy dostanie broń z runami to może też jednocześnie używać dodatkowej broni ręcznej w drugiej ręce??
Dodatkowo, broń magiczna zawsze musi być używana - niezależnie od tego, czy jest inna broń na modelu czy nie.
Runy można grawerować również na paired weapons -taka podpowiedź.
czyli jeśli ma 2 kosy dostaje 1A i 1I a do tego działanie run chodziło mi konkretnie o 3 runy każda po 1A czy gosć miałby 5A swoich +4A z run i 2broni
Kto tu wprowadza chaos? Zadałeś pytanie w taki sposób, że wynika z niego, że chcesz wygrawerować runy na hand weapon, i używać jednocześnie z "dodatkową" bronią - której w 9th Age nie ma. Nie wynika z niego, jaki efekt chciałeś uzyskać i że wygrawerowanie jakiejś kombinacji runów na paired da Ci efekt którego potrzebujesz. Tyle i aż tyle.jeśli model zabójcy dostanie broń z runami to może też jednocześnie używać dodatkowej broni ręcznej w drugiej ręce??
Nie to samo. Gdyby istniało pojęcie "dodatkowa" broń ręczna to atak taką bronią nie byłby magiczny i nie miałby bonusów - np. do siły z runów wygrawerowanych na hand weapon. To pojęcie ze starych edycji WFB (gdzie były modele które takie ataki mogły wykonywać) i takie same ogólnikowe myślenie.czy nazwiesz to dodatkowa broń czy zestaw broni zasada jest ta sama
Dokładnie.czyli jeśli ma 2 kosy dostaje 1A i 1I a do tego działanie run chodziło mi konkretnie o 3 runy każda po 1A czy gosć miałby 5A swoich +4A z run na paired weapons
cześć
ktoś może mi powiedzieć co dokładnie daje mi wpakowanie króla na tron oprócz tego że na większą odległość działa jego ZS , ma lepszy pancerz i ma więcej życia??
I drugie jak można przetłumaczyć do polskiego podręcznika paired weapons skoro dodatkowa broń ręczna może wprowadzać w błąd.
ktoś może mi powiedzieć co dokładnie daje mi wpakowanie króla na tron oprócz tego że na większą odległość działa jego ZS , ma lepszy pancerz i ma więcej życia??
I drugie jak można przetłumaczyć do polskiego podręcznika paired weapons skoro dodatkowa broń ręczna może wprowadzać w błąd.