AoS zmiany...

Wszystko to, co nie pasuje nigdzie indziej.

Moderatorzy: Fluffy, JarekK

ODPOWIEDZ
Kal_Torak
Masakrator

Re: AoS zmiany...

Post autor: Kal_Torak »

dzikki pisze:a Border Princes wystarczy temat z AoS umieścić i nawet nie trzeba się wysilać, by zobaczyć jakie żale się tam wyleją.
Niektórym się nie nudzi.
Dzikki wierz mi, że jak Privateer Press z dnia na dzień ukatrupiłaby WMH wraz ze światem w zamian dając graczom abstrakcyjną grę narracyjną, podobnie jak Corvus Belli, które zarżnęłoby Infinity, a w zamian zupełnie nieoczekiwanie wypuściłoby grę w totalnie innych klimatach - to w każdym z tych i innych przypadków Age of Infinity lub Age of Warmachina nie byłaby mile kojarzona, zwłaszcza na głównym forum tychże systemów uśmierconych przez głupotę Genialnego Wydawcy ;P.

Oczywiście mogłoby to inaczej wyglądać np. GW mogłoby zrezygnować z anachronicznej mechaniki WFB, zachowując przy tym jego świat i wydać grę o zasadach tak dobrych, a jednocześnie rewolucyjnych jak produkty FFG (np. x-wing). Wtedy taki Age of Warhammer cieszyłby się uwielbieniem, a większość biłaby pokłony na jego cześć wysypując się nałogowo z kasy, ukrywając swoje wydatki w sekrecie przed rodziną ;P

Dlatego nie ma się czemu dziwić.
To normalna i całkiem słuszna reakcja - nie ma co się denerwować na zdrowe ludzkie odruchy ;P

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Dobrze a teraz pomijając stare żale, zabili mi świat przyszli do domu i spalili książki nie mam w co grać.

To...

Co myślicie o "kampanii online" która będzie zmieniać świat(y) AoS?

Jeśli to prawda to ja się na to piszę.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Smerdy pierdy - niby fajne ale dalej w opakowaniu kryje się bullshit.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

To chyba nawet nie jest nic nowego? Jeszcze jakieś 10 lat temu było Storm of Chaos? Niby miało też coś zmienić?

Z góry miało wygrać dobro i tak jak się okazuje.

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Co myślicie o "kampanii online" która będzie zmieniać świat(y) AoS?
Kogo obchodzi świat AoS? :lol2:

BTW End of Times też była taką kampanią.

Kal_Torak
Masakrator

Stan pisze:Kogo obchodzi świat AoS?
Trafne spostrzeżenie ;P

Ogólnie to nie ma to jak budować świat od zera, zaczynając z poziomu poniżej gruntu ;P
Równie dobrze mogli wysadzić w kosmos świat WH40k - ten sam rodzaj logiki.
Nie bardzo wiem czym zachęcą ludzi do zainteresowania się tym universum, które jest raczej dość abstrakcyjne i opisane na bardzo słabym poziomie.
Być może chcieli wylansować nową "ikonę" pod postacią sigmarinsa, który sam będzie się sprzedawał bez względu na poziom zasad systemu i świata, jak np. ikona space marinsa. Jeśli tak, to im tym razem coś nie wyszło w lansowaniu nowych trendów ;P
Durant pisze:Dobrze a teraz pomijając stare żale, zabili mi świat przyszli do domu i spalili książki nie mam w co grać.
Jakie tam żale. Idąc tropem:
Embir pisze:Ja jestem dozgonnie wdzięczny GW bo ich niekompetentna, olewająca konsumenta polityka sprawiła że odkryłem Kings of War, a następnie X-Winga. Teraz widzę ile lat babrałem się w przestarzałym, mało zabawnym systemie. Szkoda tylko świata, który unicestwili, bo ten był naprawdę fajny.
To raczej wyszło, że GW altruistycznie postanowiło podzielić się bazą swoich graczy i wesprzeć konkurencję na rynku. Owszem zrobili to brutalnie, wbijając się do domu, paląc książki, ale właśnie efektem miało być najwyraźniej większe otwarcie się na inne systemy bitewne i umożliwienie im rozkwitu na trupie WFB, tak aby ludzie mieli w końcu w co grać - ta przemoc była konieczna - dla naszego większego dobra ;P. Teraz jest problem z wyborem gry, bo tych nagle zrobiło się za dużo ;P
Teraz konsekwentnie dzielą się graczami Wh40k, którzy masowo odpływają do innych systemów.
Myślę, że nie doceniamy GW i to nowoczesna firma, która "dobro" klienta stawia ponad własne potrzeby ;P

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Post autor: Loremaster »

In_the_sea_of_blood pisze:Wiecie ale jest jeszcze jeden aspekt TW:W. Nie koniecznie, nawet najwięksi fani serii, sięgną po tą grę. Był nawet filmik na ten temat gdzie ludzie pisali, że te klimaty Fantasy ich nie ruszają i odpuszczą sobie tym razem. Dla nas takie wydawnictwo to coś na co czekaliśmy od dawna, ale czy ktoś kto nie siedzi w klimacie myśli podobnie? A może GW właśnie o to chodzi żeby TW:W napędziło sprzedaż AoS, bo w sumie ktoś kto nigdy nie grał w battla i tak nie będzie wiedział co stracił gdy GW zamordowało to uniwersum.
Akurat w to wątpię TW:W jest mega mocno promowany w zagranicznych mediach i serwisach i wrażenia są mega pozytywne. Akurat znam trochę fanów Total Wara i zdecydowana większość sięgnie po tą grę jako fani serii. A zamiast historycznych purystów którzy może nie będą chcieli grać po grę sięgną fani fantasy nie koniecznie Warhammera + sami fani Warhammera. Jedyne zastrzeżenie to ilość bugów bo gry CA od jakiegoś czasu w dacie wydania są strasznie zabugowane.

Zresztą same CA się czuje chyba dobrze w tym temacie skoro tak naprawdę TW;W to pierwsza z 3 planowanych serii.

GW to nic nie myśli bo marketingowo to TW:W jest dla nich mało korzysytny, a jak gra będzie hitem i CA będzie robić kolejne części to tym bardziej. Szczególnie że Total War jest zbudowany mega klimatycznie są nawet eventy które wyskakują dotyczące "historycznych" bitew czy wydarzeń z świata Warhammera. Akurat ta gra dobrze marketingowo wykorzystana mogła pomóc WFB, tym bardziej że sprzedając licencję wiedzieli już że niszczą WFB :roll:

Ja wątpię aby AoS jakkolwiek się sprzedawał. Co prawda w Anglii scena turniejowa ma się całkiem nieźle czy w USA bo jakieś turnieje które dotychczas się w WFB odbywały teraz miały jakieś rekordowe frekwencje. Co prawda zasady zostałt zmienione i w żaden sposób nie oznacza to sprzedaży figurek.
Akurat jeżeli wprowadzą grywalne zasady tzn wywalą/zmienią summoning, zrobią normalne mierzenie itd. Zostawiając te które są w miarę dobre (battleshock, zmiany zdolności monsterów) to może być to całkiem niezły produkt, jeżeli zbiegnie się to z kampanią online i obniżką cen to powoli coś się może ruszyć.

Akurat z mojej strony gdyby zasady zostały zmienione (akurat nie chodzi o komplikacje zasady X-winga czy Infinity nie są nie wiadomo jak rozbudowane), wartości punktowe wprowadzone to chętnie bym w to pograł.
Jeżeli GW zdecyduje się na taki krok że jakieś podstawowe unity będzie można kupić od 5 funtów (nawet jeżeli to będą 2-3 figurki) to razem z resztą rzeczy które chcą zrobić to ogromny krok naprzód. Co prawda są w takim gównie że i tak będzie się trudno z tego wygrzebać. Ale nadal mają chyba potencjał żeby ten system był grywalny i się co raz lepiej sprzedawał. Bo mają potencjał żeby przyciągać nowych graczy.

Nie rozumiem też czemu w tym temacie znowu "reklamowany" jest 9th Age. Kogo obchodzi w tym temacie że plakaty do 9th Age są wydrukowane i będą w sklepach :roll:

Awatar użytkownika
Abrasus
Falubaz

Post autor: Abrasus »

Cóż, patrząc na to że na palcach jednej ręki policzy się osoby na tym forum nie grające w 9th age to uważam, że może być zainteresowanie jego szerszą reklamą :P

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Loremaster pisze: Nie rozumiem też czemu w tym temacie znowu "reklamowany" jest 9th Age. Kogo obchodzi w tym temacie że plakaty do 9th Age są wydrukowane i będą w sklepach :roll:
tych co o tym pisza oraz dyskutuja na ten temat. To chyba oczywiste.

Awatar użytkownika
swieta_barbara
habydysz

Post autor: swieta_barbara »

Laik pisze:Nie podoba mi się zdanie "ponownie wystaw swoje armie do boju" i powinno być wspomniane że zasady są za darmo (w wersji angielskiej jest).
Ja tłumaczyłem :P

Jak byś to napisał bez polskich znaków? Słowo darmowe wzbudza u mnie mniej więcej takie konotacje jak cieć.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Ponownie - wygląda jakby target był tylko dla starych graczy, to bym jakoś zmienił.

My Polacy lubimy rzeczy darmowe - moim zdaniem to zdecydowanie atut tego projektu i lepiej tego nie usuwać przy tłumaczeniu.
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Shino pisze:
Loremaster pisze: Nie rozumiem też czemu w tym temacie znowu "reklamowany" jest 9th Age. Kogo obchodzi w tym temacie że plakaty do 9th Age są wydrukowane i będą w sklepach :roll:
tych co o tym pisza oraz dyskutuja na ten temat. To chyba oczywiste.

W jaki sposób suchy post że wydrukowane są plakaty do 9th Age nie wnoszący nic do dyskusji ani nie odnoszący się do niej powinien być w tym temacie ?

Przecież tematy są o 9th Age i można zawsze założyć nowy. Nie żebym miał coś przeciwko temu systemowi, nie gram nie będę grał więc nie komentuje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

mozliwe, ze nie komentujesz, ale to trzeci twoj ost w tym temacie, oraz trzeci odnoszacy sie do akthywnosci o 9ta w tym temacie.

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Super nauczyłeś się liczyć, szkoda że do dwóch. W pierwszym poście nie odnosiłem się w żaden sposób do aktywności 9th Age w tym temacie. Czytanie ze zrozumieniem przydaje się w życiu - polecam.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

oj ad personam tak szybko? brawo.

jeszcze w kolejce tylko godwin czeka :D

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Shino pisze:mozliwe, ze nie komentujesz, ale to trzeci twoj ost w tym temacie, oraz trzeci odnoszacy sie do akthywnosci o 9ta w tym temacie.

Nie żeby coś, ale temat to "AoS zmiany", a nie "jaka to 9th Age lepsza od wszystkiego innego"... i to tak mimo grania osobiście w 9th Age.

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Warto przeczytać post który zaczął dyskusji w tym temacie.
Nie da się ukryć ze większość aktywnych użytkowników tego forum kibicuje projektowi 9th Age

Awatar użytkownika
Loremaster
Oszukista

Shino pisze:oj ad personam tak szybko? brawo.

jeszcze w kolejce tylko godwin czeka :D

Sorry ale wmawiając mi coś czego nie napisałem i to publicznie Ty mnie atakujesz personalnie. Sam zacząłeś ten temat mimo, że :

- nie jest to temat o 9th, nawet jeżeli porównuje się tutaj 9th Age do AoS czy w jakikolwiek zestawienia to posty gdzie ktoś jawnie reklamuje innych system w oderwaniu od tematu i innych wypowiedzi tylko zaśmiecają ten i nie mają żadnego z nim związku.

Nie mówię że tematu nie powinno być można rozmawiać o wszystkim, odniosłem się do jednego posta który jest totalnie OT.
I nie mam nic osobiście do 9th Age, ale reklamować można ten system gdzie indziej. Bo co innego porównywać oba systemy a co innego bez związku z temat nachalnie reklamować 9th Age, szczególnie że tematów o 9th age jest pełno.
Fajnie że jest grupa pasjonatów co tworzy system dla innych pasjonatów, tylko gratulacje się ogromne należą i respekt za chęci. Ale nie wszyscy chcą w to grać albo być targetem nachalnej wręcz reklamy tego systemu.

Pisanie o 9th w porównaniu do AoS nie ma nic wspólnego z reklamą tego pierwszego po prostu.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Jak to mój post był nie na temat?

Kilka osób pod rząd stwierdziło, że nie widzi szans dla ekspansji 9th, które się skupia tylko na 2500 ETC.
No to wrzuciłem linka do akcji związanej z taką właśnie ekspansją jako kontrargument pokazujący, że twórcy tej gry chcą walczyć o graczy, wyjść poza internet, a nie tylko kisić się we własnym, kurczącym się gronie byłych maniaków WFB. (Efekty się oczywiście oceni po jakimś czasie).
Nie każdy śledzi forum 9th Age, więc wiele osób sobie nie zdaje sprawy z tego co się dzieje, jakie są plany, itd.
A my możemy podać jakieś info, fakty. Myślę, że to wartościowy i na temat głos w dyskusji. Konkret, a nie gdybanie.

Kal_Torak
Masakrator

Loremaster pisze:Akurat z mojej strony gdyby zasady zostały zmienione (akurat nie chodzi o komplikacje zasady X-winga czy Infinity nie są nie wiadomo jak rozbudowane), wartości punktowe wprowadzone to chętnie bym w to pograł.
Ja pewnie też. Problem leży raczej w braku przeniesienia pewnej koncepcji i wizji w dobrą grę, w którą fajnie się gra, jak i fajnie się na niej zarabia dobre pieniądze. Przykładowo gdyby GW zleciło FFG wykonanie systemu bitewnego w oparciu o budowanie armii w trakcie wystawiania jednostek na polu bitwy w odpowiedzi na wystawienia przeciwnika (co samo w sobie jest bardzo ciekawym założeniem) to myślę, że poradziliby sobie z tym znacznie lepiej i skonstruowali to tak, aby było grywalne, zbalansowane włącznie z głębia gry zaszczepioną w samą rozgrywkę.

Problemem GW są raczej kadry i brak umiejętności przekucia koncepcji w coś grywalnego, co nie musi później być nieustannie poprawiane przez samych graczy ;P
Jakoś nikt nie kwapi się aby reperować zasady x-winga albo warmaszyny. W produktach GW to zaś standard.
Loremaster pisze:Nie mówię że tematu nie powinno być można rozmawiać o wszystkim, odniosłem się do jednego posta który jest totalnie OT.
I nie mam nic osobiście do 9th Age, ale reklamować można ten system gdzie indziej. Bo co innego porównywać oba systemy a co innego bez związku z temat nachalnie reklamować 9th Age, szczególnie że tematów o 9th age jest pełno.
Fajnie że jest grupa pasjonatów co tworzy system dla innych pasjonatów, tylko gratulacje się ogromne należą i respekt za chęci. Ale nie wszyscy chcą w to grać albo być targetem nachalnej wręcz reklamy tego systemu.
Loremaster wydaje mi się, że to ja wyciągnąłem na światło dzienne treści, które uznałeś za reklamę. Mimo wszystko wydaje mi się, że to jest zgodne z duchem tego tematu, czyli:
beszcza pisze:Witam!
Co sądzicie o nowych zmianach jakie mają nastąpić w AoS czyli przede wszystkim powrót do punktów za jednostkę? Jak sądzicie jak będzie to wyglądało w porównaniu z 9th Age? Który system przetrwa rywalizację?
Kluczowe słowa:
- kto przetrwa rywalizację?
- jak będzie to wyglądało w porównaniu z 9th Age?
- Co sądzicie o zmianach w AoS?

Mamy zatem kontekst nawiązujący do rywalizacji AoS vs 9th Age. Dodatkowo odnosiłem się również do rywalizacji AoS i 9th Age w stosunku pozostałej reszty konkurencji.

Zadałem zatem pytania jak 9th Age będzie konkurowało o nowych graczy i swój dalszy rozwój, zakładając że nie chce być takim skansenem jak np. grupy chociażby grające np. w I edycję WFB (nie wiem czy takowa istnieje, to tylko przykłąd ; P) czy też np. 9th Age jest kierowana do porzuconych ale aktywnych graczy w ETC i projekt ma na celu zapewnić im jeszcze zabawę na jakiś czas, dopóki większość naturalnie się nie wykruszy.

Padły odpowiedzi i między innymi odpowiedzią 9th Age są plakaty czy coś innego. Ta informacja pasuje do tego tematu, bo AoS np. organizuje Kampanię Online, a 9th Age drukuje plakaty i rozprowadza je po sklepach. To oznacza, że ten projekt fanowski ma zamiar rywalizować z innymi firmami, pomimo tego że robią to non-profit. To dość ważna informacja ;P

A to prowadzi do zdania:
Laik pisze:Nie da się ukryć ze większość aktywnych użytkowników tego forum kibicuje projektowi 9th Age
To naturalne, że kibicuje się "rebelii", która uzbrojona w głównie w zapał rzuca wyzwanie Imperium Zła (Evil corporation "GW") ;P
W przypadku 9th Age tutaj jest pewna szansa, a przynajmniej ja ją dostrzegam, bo GW zupełnie nieoczekiwanie, bez wcześniejszych oficjalnych zapowiedzi wysadziło jeden z kluczowych na rynku bitewniaków gier i zrobiło totalnie nową grę o "innowacyjnych założeniach gry narracyjnej bez punktów". Ogólnie takie Infinity pomimo swojej popularności raczej może pomarzyć na tą chwilę o takiej sprzedaży jak WFB miało w chwili swojej największej słabości. W dodatku WFB posiadał ogromną bazę graczy - zarówno domowych, jak i turniejowych oraz wypromowane dobrze znane universum. WFB ostatecznie to nie jest np. Epic, Man O' War, Necromunda czy inne porzucone dziecko GW. Biorąc pod uwagę te sprzyjające okoliczności jest pewna szansa, że taki projekt fanowski nie jako przejmując znaną markę ma pewne szanse w rywalizacji. Zdecydowanie większe niż np. fanowski projekt np. grania w poprzednią edycję gry (np. 6 edycję WFB, kiedy istnieje 7 albo 8 ).

Ale żeby nie było samych plusów dla 9th Age to trzeba też brać pod uwagę, że to na aktualną chwilę system z największym progiem wejścia. Raczej kluczowe jest jego zmniejszanie, aby możliwość wejścia w pełnię gry była możliwie jak najszybsza i nie zniechęciła potencjalnego gracza. Z tego co zauważyłem nie zapowiada się, aby istniał format równoważny do ETC na 2500 punktów, raczej z tego co pisał Ślivek "myśli się o tym", "może być, ale może i nie być, nie wiadomo", "niektórzy to dostrzegają, ale co będzie to nie wiadomo" i raczej odnoszę wrażenie, że pojawią się jakieś zajawki dla początkujących, ale które będą miały na celu doprowadzić gracza do formatu ETC 2500 punktów. Osobiście wątpię aby w 9th Age pojawiły się 2 lub 3 równoważne formaty z masterami włącznie. Do tego mechanika 9th Age jest oparta o stary i słaby silnik, który bazuje o zgrozo na 8 edycji, która najbardziej pogrzebała WFB (oczywiscie rozumiem idee oparcia 9th o 8 edycje). Transport logistyczny masy figurek WFB jest dość kłopotliwy np. w porównaniu do Infinity czy X-winga, rozstawienie tego na stole to kupa czasu, a same gry są długie i są bardzo "wyczerpujące". Do tego z tego co zauważyłem nie zlikwidowano różnych oczywistych baboli GW, jak np. pół calowe odstępy w skirmishu, które niepotrzebnie utrudniają rozgrywkę, pomimo że obok istnieje formacja fast cavalry, na której sama gra tylko zyskała w stosunku do poprzedniej piątoedycyjnej kawalerii w skirmishu (elastyczne odstępy do dwóch cali). Strzelanie z dział nadal jest przekombinowane zamiast przykładowo na szybko "rzut na BS, k6 trafień z siłą 10 no as, bez idiotycznego misfira", albo zachowanie IFek/Miscastów i tym podobnych wesołych nieporozumień GW. Tym nie mniej jest to z pewnością lepsza edycja WFB od np. takiej ósemki. Ciężko jednak ocenić przyszły stopień przyciągania graczy do 9th Age. Z pewnością 9th odniesie sukces jako złote czasy dla graczy ETC, którzy zostali w końcu uwolnieni z kleszczy GW i pierwszy raz w historii mają szansę pograć "zbalansowanymi armiami" z szybką odpowiedzią w postaci regularnych patchów na poziomie gry komputerowej ;P

ODPOWIEDZ