Katapulta Khemri....Czy moze.....
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Ja zadalem takie pytanie, poniewaz mnie to zainteresowalo:). wtedy nikt mi nie pokazal booka do Khemri:):)... lecz ta sprawa jest dosyc ciekawa, czy bierzemy logicznie, czy z zasadami;):)....
Np jak wyrzuci miss 2-3 w magi, to jest napisane ze nie strzela w TEJ turze i nastepnej:)... W inkantacji jest napiane, ze moze w nastepnej turze magi naprawic katapulte, i strzeli normalnie w fazie strzelania:)...
Teraz jak bierzemy TĄ logike, ze przy miss 4-6 w magi, nadal strzeli w fazie strzelania, to jak wyrzuci 2-3 w magi, nie strzeli w tej fazie magi ( 1 tura), i nie strzeli w fazie strzelania(2 tura), wiec na LOGIKE powinien strzelic w nastepnej Fazie magi normalnie... Wkoncu minely 2 turo fazy:):)...:) Taka mysl mi wyszla siedzac zimowego dnia w pracy przed komputerem;):)...
To jest na LOGIKE:):), nie jak jest w booku:):)...
Np jak wyrzuci miss 2-3 w magi, to jest napisane ze nie strzela w TEJ turze i nastepnej:)... W inkantacji jest napiane, ze moze w nastepnej turze magi naprawic katapulte, i strzeli normalnie w fazie strzelania:)...
Teraz jak bierzemy TĄ logike, ze przy miss 4-6 w magi, nadal strzeli w fazie strzelania, to jak wyrzuci 2-3 w magi, nie strzeli w tej fazie magi ( 1 tura), i nie strzeli w fazie strzelania(2 tura), wiec na LOGIKE powinien strzelic w nastepnej Fazie magi normalnie... Wkoncu minely 2 turo fazy:):)...:) Taka mysl mi wyszla siedzac zimowego dnia w pracy przed komputerem;):)...
To jest na LOGIKE:):), nie jak jest w booku:):)...
Ostatnio zmieniony 4 gru 2007, o 13:03 przez mysza82, łącznie zmieniany 2 razy.
Jak widać na załączonym obrazku jak sie ma zonka (4-6) w turze magii to w normalnej nie strzelasz. Dopiero w następnej strzela normalnie.
Natomiast przy zonku (2-3 niezależnie czy to faza magii czy też normalna faza strzelania) rzucenie tej inkantacji w następnej turze magii pozwoli normalnie strzelać dopiero w fazie strzelania...
... ludzie czytajcie ze zrozumieniem !! to już było przerabiane lata temu... a nagle komuś sie odwidziło i wymyśla kolejne zasady
No tak mi sie wydawalo:):)... ale cala Polska gra inaczej:):)...
aaa, i mam jescze drugie pytanie:), jezeli rozmawiamy na temat katapult:)...
Czy jezeli katapulta trafi w chariot z hipkiem, lub w smoka z ludzikiem... Nie przykryje calego modelu, ale srodek templejty bedzie dotykal podstawki, to nie trzeba rzucac na 4+, tylko jest automatycznie trafony:)... I teraz pytanie... jak rzucisz w co trafiasz, rzucasz dajmy na to 4, czyli smoczek, badz czariot, i zabijesz smoka/zniszczysz chariot, to rzucasz jescze raz na 4+ w ludzika, czy dostanie hita z katapulty?...
Poniewaz na turnieju rzucono jescze raz, to tak jakby 2 raz mial dostac:)...
aaa, i mam jescze drugie pytanie:), jezeli rozmawiamy na temat katapult:)...
Czy jezeli katapulta trafi w chariot z hipkiem, lub w smoka z ludzikiem... Nie przykryje calego modelu, ale srodek templejty bedzie dotykal podstawki, to nie trzeba rzucac na 4+, tylko jest automatycznie trafony:)... I teraz pytanie... jak rzucisz w co trafiasz, rzucasz dajmy na to 4, czyli smoczek, badz czariot, i zabijesz smoka/zniszczysz chariot, to rzucasz jescze raz na 4+ w ludzika, czy dostanie hita z katapulty?...
Poniewaz na turnieju rzucono jescze raz, to tak jakby 2 raz mial dostac:)...
Bullshit.Andy pisze:Jak widać na załączonym obrazku jak sie ma zonka (4-6) w turze magii to w normalnej nie strzelasz. Dopiero w następnej strzela normalnie.
Patrz ostatnie dwie strony.
j.w.Andy pisze:Natomiast przy zonku (2-3 niezależnie czy to faza magii czy też normalna faza strzelania) rzucenie tej inkantacji w następnej turze magii pozwoli normalnie strzelać dopiero w fazie strzelania...
Nooo, było. I latami grało się na turniejach tak, jak Jankiel napisał. Nagle komuś się odwidziało i próbuje przepchnąć zblokowanie klopy przez dwie/cztery fazy.Andy pisze:... ludzie czytajcie ze zrozumieniem !! to już było przerabiane lata temu... a nagle komuś sie odwidziło i wymyśla kolejne zasady
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
bullshit. patrz rulebook.Tomash pisze:Bullshit.Andy pisze:Jak widać na załączonym obrazku jak sie ma zonka (4-6) w turze magii to w normalnej nie strzelasz. Dopiero w następnej strzela normalnie.
Patrz ostatnie dwie strony.
j.w.Tomash pisze:j.w.Andy pisze:Natomiast przy zonku (2-3 niezależnie czy to faza magii czy też normalna faza strzelania) rzucenie tej inkantacji w następnej turze magii pozwoli normalnie strzelać dopiero w fazie strzelania...
Jesteś Aspołecznie Nastawionym Kutafonem, Inspirującym Ekstatyczne Lamenty Tłumu, Oraz Imbecylem Demonstrującym Ignorancję, Ogarniającym Tylko Alfabet.
co nie znaczy ze gralo sie dobrze...
The wood hold peace for thos who desire it, but those who seek battle will find me...
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
The forest has as many eyes as leaves...
Far over, the misty mountain Cold, to dungeons deep and caverns old.
The pines were roaring, oooooon the hight...
Abandoned
Obawiam się, Jankiel, że jednak LS będzie musiała się pochylić do poziomu intelektualnego dna i explicite napisać fanom "cała tura, a nie faza!", że chrzanią.
Moze i tak;) Dobra juz mi to wisi czy raz faza jest tura a tura faza, przeciez tak sie gralo zawsze i tak ma byc Szkoda ze nikt nie podal zadnego sensownego argumentu dlaczego na 4-5 katapa moze strzelic w fazie strzelania, poza takim, ze jest to oczywista oczywistosc, a kto mysli inaczej dotyka dna intelektualnego.
Argument został podany. Co najmniej dwa razy, cytatem z Armybooka, z kluczowymi słowami "counts effectively as additional shooting phase".
- Paraszczak
- Falubaz
Zaraz zaraz...zaczynam się denerwować a jakieś teksty o pochylaniu się do intelektualnego dna nie pomagają.
Do mnie dalej nie dociera o co wam chodzi, więc przedstawię to jeszcze raz, najprościej jak umiem, podpierając się cytatami, zdjęciami i logiką.
Zaczynamy:
Klopa ma MISFIRE! w fazie Magii. Gracz kula 5 więc zaglądamy do MISFIRE! Chart:
I co widzi gracz? Że w związku z MISFIRE! nie może strzelić Klopą w tej Turze.
Ale Gracz Khemryjski toczy pianę, że to przecież absurd i on może strzelać w fazie strzelania. Ja się pytam: DLACZEGO? Skoro się zaciął na CAŁĄ SWOJĄ TURĘ!
Gracz Khemryjski sapie jak zarzynany wieprz, że próbuje mu się odebrać na "małym MISFIRE!" 2 strzały, a na "dużym" 4!!! Oburzające!
A ja się pytam, gdzie jest napisane, który MISFIRE! zabiera ile strzałów??
Jest napisane ile TUR gracz nie może strzelać, a nie ile razy.
A co do Inkantacji? Zaciąłeś się na 2 Tury? W nastepnej fazie magii się odblokuj, a potem w fazie strzelania, strzel.
A co do tego czy TURA=FAZA, to prosze bardzo:
Tu nawet jest napisane, że "..."player turn" is usually shortened to "turn" troughout this rulebook and all other supplements for Warhammer.
Co za tym idzie, tyczy się to także AB do Khemri!
Chyba, że mam znaleźć cytat, że AB do Khemri to naaapewno Supplement do Warhammera.
Sorry za brak obróbki zdjęć, i lekki chaos w poście, ale po pierwsze mam nerva jak srwsn* a po drugie nie jestem informatykiem.
* nerva mam na obrońców tezy. Nie dlatego, że uważam, że nie mają racji. Dlatego, że bezczelnie i momentami chamsko prowadzą dyskusję.
pozdrawiam : JP
Do mnie dalej nie dociera o co wam chodzi, więc przedstawię to jeszcze raz, najprościej jak umiem, podpierając się cytatami, zdjęciami i logiką.
Zaczynamy:
Klopa ma MISFIRE! w fazie Magii. Gracz kula 5 więc zaglądamy do MISFIRE! Chart:
I co widzi gracz? Że w związku z MISFIRE! nie może strzelić Klopą w tej Turze.
Ale Gracz Khemryjski toczy pianę, że to przecież absurd i on może strzelać w fazie strzelania. Ja się pytam: DLACZEGO? Skoro się zaciął na CAŁĄ SWOJĄ TURĘ!
Gracz Khemryjski sapie jak zarzynany wieprz, że próbuje mu się odebrać na "małym MISFIRE!" 2 strzały, a na "dużym" 4!!! Oburzające!
A ja się pytam, gdzie jest napisane, który MISFIRE! zabiera ile strzałów??
Jest napisane ile TUR gracz nie może strzelać, a nie ile razy.
A co do Inkantacji? Zaciąłeś się na 2 Tury? W nastepnej fazie magii się odblokuj, a potem w fazie strzelania, strzel.
A co do tego czy TURA=FAZA, to prosze bardzo:
Tu nawet jest napisane, że "..."player turn" is usually shortened to "turn" troughout this rulebook and all other supplements for Warhammer.
Co za tym idzie, tyczy się to także AB do Khemri!
Chyba, że mam znaleźć cytat, że AB do Khemri to naaapewno Supplement do Warhammera.
Sorry za brak obróbki zdjęć, i lekki chaos w poście, ale po pierwsze mam nerva jak srwsn* a po drugie nie jestem informatykiem.
* nerva mam na obrońców tezy. Nie dlatego, że uważam, że nie mają racji. Dlatego, że bezczelnie i momentami chamsko prowadzą dyskusję.
pozdrawiam : JP
Mam nadzieję, że ten wywód będzie dla Was logiczny:
Więc zgodnie z AB wygląda to tak:
Przypadek 1:
* jeżeli w turze magii mamy 4-6 to:
- tura magii: nie strzelamy
- tura strzelania: nie strzelamy
Przypadek 2:
* jeżeli w turze magii 2-3 to:
- następna tura magii: nie strzelamy
- następna tura strzelania: nie strzelamy
Przypadek 3:
* jeżeli w turze strzelania 2-3 to:
- następna tura strzelania: strzelamy
To jest w ogóle do d*** napisane - czepiając się słówek wygląda to tak:
"cast on a unit that could not shoot in its next Shooting phase..."
Problem w tym, że katapulta (zgodnie z RB) nie jest przykładem powyżej opisanym - ona nie może strzelać przez TURĘ, a nie przez FAZĘ
Idąc dalej:
"...may count this as that next Shooting phase."
I co nam po tym jak nas interesują tury anie fazy.
I wynika na to, że katapulta nawet w przypadku trzecim strzelać nie może.
ALE!:
"In effect they cannot shoot in this magical Shooting phase, but will be able to then shoot in the regular Shooting phase"
Jeżeli pozwolimy sobie na wstawienie zamiast słówka "they" słówko "catapult" (modlę się, żeby chociaż tego nikt nie zabronił) będzie to brzmiało tak:
"W efekcie katapulta nie może strzelać w tej magicznej fazie strzelania ale będzie w stanie strzelać w regularnej fazie strzelania"
Jakie są wnioski? Panowie z GW napisali tutaj (w opisie inkantacji) brednie! Katapulta nie jest zablokowana na fazę tylko na turę więc nie może ona strzelać, ale pomimo to oni napisali, że może!
Wygląda na to, że:
a) albo panowie z GW są chorzy psychicznie...
b) albo panowie z GW słówko "turn" z RB potraktowali jak słówko "phase" (nie odwrotnie, bo wtedy by wyszło jeszcze trochę inaczej...)
Oceńcie to sami.
Dla tych co by się upierali, że skoro jak sam napisałem, że katapulta nie jest zatrzymana na fazę tylko na turę więc druga część zapisu o inkantacji nie dotyczy katapulty (ta o odblokowywaniu) i będą twierdzili, że w trzecim przypadku katapulta w ogóle nie może strzelać, mam coś jeszcze:
Mianowicie gdyby faktycznie miało tak być, to po kiego grzyba zapis:
"on a unit that could not shoot in its next Shooting phase, due to a misfire or spell for example"
Przecież w żadnym (z tego co wiem) misfire'że nie ma napisane że oddział/maszyna jest zatrzymana na "phase" tylko wszędzie jest "turn" co by oznaczało, że panowie z GW sami nie wiedzą co piszą. Ten zapis w inkantacji by nie miał sensu.
Na podstawie tego co tu napisałem, uważam, że można śmiało powiedzieć, iż panowie z GW w RB (a konkretnie w misfire chart) zamiast "turn" mieli na myśli "phase".
Ale oczywiście to są tylko moje domysły, jednak mam nadzieję, że nikt mi nie powie, że jest to nadinterpretacja zasad, bo ja się tylko starałem czytać słowo w słowo i wyciągnąć wnioski.
Na zakończenie dodam, że wbrew pozorom panowie z GW nie chcieli (i tego nie zrobili) napisać w zasadach inkantacji słów "Shooting turn" lub "magical Shooting turn" ponieważ coś takiego nie istnieje, są tylko fazy strzelania a nie tury strzelania. Napisali tak a nie inaczej i wyszła im bzdura (zdarza się) a my musimy się męczyć i kombinować.
Mam nadzieję, że wszystko co tu napisałem jest jasne i zrozumiałe oraz każdy pojmie o co mi chodzi. Amen.
PS. Za wszystkie błędy w pisowni najmocniej przepraszam.
Więc zgodnie z AB wygląda to tak:
Przypadek 1:
* jeżeli w turze magii mamy 4-6 to:
Przypadek 2:
* jeżeli w turze magii 2-3 to:
- następna tura strzelania: nie strzelamy
Przypadek 3:
* jeżeli w turze strzelania 2-3 to:
- następna tura strzelania: strzelamy
To jest w ogóle do d*** napisane - czepiając się słówek wygląda to tak:
"cast on a unit that could not shoot in its next Shooting phase..."
Problem w tym, że katapulta (zgodnie z RB) nie jest przykładem powyżej opisanym - ona nie może strzelać przez TURĘ, a nie przez FAZĘ
Idąc dalej:
"...may count this as that next Shooting phase."
I co nam po tym jak nas interesują tury anie fazy.
I wynika na to, że katapulta nawet w przypadku trzecim strzelać nie może.
ALE!:
"In effect they cannot shoot in this magical Shooting phase, but will be able to then shoot in the regular Shooting phase"
Jeżeli pozwolimy sobie na wstawienie zamiast słówka "they" słówko "catapult" (modlę się, żeby chociaż tego nikt nie zabronił) będzie to brzmiało tak:
"W efekcie katapulta nie może strzelać w tej magicznej fazie strzelania ale będzie w stanie strzelać w regularnej fazie strzelania"
Jakie są wnioski? Panowie z GW napisali tutaj (w opisie inkantacji) brednie! Katapulta nie jest zablokowana na fazę tylko na turę więc nie może ona strzelać, ale pomimo to oni napisali, że może!
Wygląda na to, że:
a) albo panowie z GW są chorzy psychicznie...
b) albo panowie z GW słówko "turn" z RB potraktowali jak słówko "phase" (nie odwrotnie, bo wtedy by wyszło jeszcze trochę inaczej...)
Oceńcie to sami.
Dla tych co by się upierali, że skoro jak sam napisałem, że katapulta nie jest zatrzymana na fazę tylko na turę więc druga część zapisu o inkantacji nie dotyczy katapulty (ta o odblokowywaniu) i będą twierdzili, że w trzecim przypadku katapulta w ogóle nie może strzelać, mam coś jeszcze:
Mianowicie gdyby faktycznie miało tak być, to po kiego grzyba zapis:
"on a unit that could not shoot in its next Shooting phase, due to a misfire or spell for example"
Przecież w żadnym (z tego co wiem) misfire'że nie ma napisane że oddział/maszyna jest zatrzymana na "phase" tylko wszędzie jest "turn" co by oznaczało, że panowie z GW sami nie wiedzą co piszą. Ten zapis w inkantacji by nie miał sensu.
Na podstawie tego co tu napisałem, uważam, że można śmiało powiedzieć, iż panowie z GW w RB (a konkretnie w misfire chart) zamiast "turn" mieli na myśli "phase".
Ale oczywiście to są tylko moje domysły, jednak mam nadzieję, że nikt mi nie powie, że jest to nadinterpretacja zasad, bo ja się tylko starałem czytać słowo w słowo i wyciągnąć wnioski.
Na zakończenie dodam, że wbrew pozorom panowie z GW nie chcieli (i tego nie zrobili) napisać w zasadach inkantacji słów "Shooting turn" lub "magical Shooting turn" ponieważ coś takiego nie istnieje, są tylko fazy strzelania a nie tury strzelania. Napisali tak a nie inaczej i wyszła im bzdura (zdarza się) a my musimy się męczyć i kombinować.
Mam nadzieję, że wszystko co tu napisałem jest jasne i zrozumiałe oraz każdy pojmie o co mi chodzi. Amen.
PS. Za wszystkie błędy w pisowni najmocniej przepraszam.
Ostatnio zmieniony 4 gru 2007, o 19:28 przez Terael, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Kuba;
1 - Nie wnerwiaj się.
2 - Odjechałeś.
3 - Nie denerwuj się. Może i dokonałeś Przewrotu Kopernikańskiego w Hermenutyce Battla, ale my, lenie z LS, nie mamy sił na nic więcej niż Księgę Armii TK ci pokazać. A skoro nie starcza - ja się poddaję i używam siły.
1 - Nie wnerwiaj się.
2 - Odjechałeś.
3 - Nie denerwuj się. Może i dokonałeś Przewrotu Kopernikańskiego w Hermenutyce Battla, ale my, lenie z LS, nie mamy sił na nic więcej niż Księgę Armii TK ci pokazać. A skoro nie starcza - ja się poddaję i używam siły.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
- Paraszczak
- Falubaz
W misfire chart nie wiem.
Ale w opisie czaru z Dark Art.
Chillwind. Affected models can't do anything in the next shooting phase.
Co to ma za znaczenie?
pzdr: JP
Ale w opisie czaru z Dark Art.
Chillwind. Affected models can't do anything in the next shooting phase.
Co to ma za znaczenie?
pzdr: JP
jeżeli widzą to nie rozumiem z kąd się wzieło to:Robak pisze:Przejrzalem army booki i nie ma osobnych tabelek do misfireow tylko odniesienie do rule bookowego charta.
Czyli jak widac chlopaki z GW widza roznice miedzy next turn a next shooting phase.
Wygląda na to, że przykład z misfire był pomyłką bo takowy nie istnieje. Nie ma misfire'a, który powstrzymuje maszynę od strzału na jedną (edit: lub kilka) fazę a tu im chodziło dokładnie o taki przykład. Chyba się zgodzicie? Wygląda na to, że się panowie zaplątali. A jeżeli nie jest pomyłką to o co mogło im chodzić?