Szybkie pytania

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cerverius
Wodzirej

Re: Szybkie pytania

Post autor: Cerverius »

THX na odwrocie mojej nie było instrukcji :P:P
Obrazek

Armia baranów prowadzona przez lwa jest groźniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Hej,

Jestem na etapie zakupu wiertarki do pinowania modeli.

Planuje pinowanie plastikowych modeli kawaleryjskich (na styku jeździec kuń :) ) oraz wszystkich metalowych (w granicach rozsądku)

Zastanawiam się nad zakupem takowej wiertarki zamiast ręcznej:

http://allegro.pl/mini-wiertarka-szlifi ... 20923.html

Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

wszystko zależy od obrotów.
Nawet na minimalnych może być problem, ale do koników i jeźdzców powinno być w miarę ok.
Gorzej jakbyś chciał wiercić w dłoniach itp. wtedy to ciężko.
Dlatego warto mieć takie coś jak pokazałeś plus zwykłą ręczną :)
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

Poszukuję modelu w skali 28mm(albo zbliżonej, byle pasowało do modeli GW) Kosmonauty. Koniecznie w hełmie, poza najlepiej statyczna, prosto stojąca, machający ręką to byłby wypas.
Ktoś widział coś choćby PODOBNEGO?

pls help

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Post autor: Flinsh »

Siemka. Żeby uzyskać czysty biały potrzebuję położyć conajmniej 5 warstw. Biały kładę na jasny szary.
To normalne, że biały kolor trzeba tak długo nakładać czy z moją farbką coś nie tak :p ?
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

ogólnie biały podkład zazwyczaj jest lepszy.
Ja na czarny podkład nakładam znów biały podkład i wtedy nie ma takich problemów.
No i jaki używasz biały?
Z tego co piszesz mi zazwyczaj wystarcza 2x razy aby było dobrze biało, używam w tej chwili vallejo i spośród GW i P3 wypada najlepiej dla mnie :)
F.N.

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Modele nad, którymi pracuje są ciemne a tylko niektóre elementy białe dlatego w czarnym podkładzie są.
Miejsca, które mają być białe wcześniej szarym maluję.
Też używam białego od Vallejo z game color, zwykłego nie jakiegoś heavy. Co do vallejo to nie raz mi się zdażyło, że farby są lipne w różny dziwny sposób.
Jak Tobie Kosa starczają 2 warstwy białego to chyba muszę nową farbkę kupić :D
Moje malowanko "Galeria" Flinsh'a Zapraszam do przejrzenia, komentarze mile widziane :D

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Jest taki bardzo jasny, prawie zupełnie biały kolor z Coat D'arms - Horse tone grey - kryje bardzo dobrze (grey to on jest z nazwy). Myślę, że po jednej-dwóch warstwach można spokojnie kłaść biały i nic nie będzie przebijać.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Coś wykminie sobie, dzięki za info! :)

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Jeszcze raz ja :mrgreen:

Jakim klejem najlepiej przytwierdzić gąbkę imitująca liście do drzewka zrobionego z drutu? Wikol i super glue wypadają kiepsko przy takich manewrach.

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Tomek Hak mieszał wikol z gąbką i farbą a potem nakładał, drut trzeba najpierw owinąć papierem z wikolem.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

co do białego jeszcze na czarnym.
Zauważyłem, że zdecydowanie lepiej pokryć czarny jakimś brązowym np. bloodtracker brown czy mourfangiem i wtedy biały. Wtedy na bank zejdziesz do 2x biały (czyli de facto 3x pokryjesz a nie 5 :P
Jeszcze mi się przypomniało, że całkiem okej jest ceramite white od gw jednak mi z białymi od gw zawsze potem coś złego się dzieje, gęstnieją w pojemniczkach i inne takie nieprzyjemne sprawy ;)
F.N.

Awatar użytkownika
chaoslo3
Wałkarz

Post autor: chaoslo3 »

Hej
Gdzie najlepiej zdobywać podstawki pod modele o konkretnym wymiarze (T9A). Powstają już może jakieś firmy usługowe drukujące 3D w których warto by było się zaopatrywać?

Durant
Falubaz

Post autor: Durant »

Gdzie kupie puste buteleczki z farbą takie jak od farbek Vallejo?

Awatar użytkownika
Flinsh
Chuck Norris

Kosa pisze:co do białego jeszcze na czarnym.
Zauważyłem, że zdecydowanie lepiej pokryć czarny jakimś brązowym np. bloodtracker brown czy mourfangiem i wtedy biały. Wtedy na bank zejdziesz do 2x biały (czyli de facto 3x pokryjesz a nie 5 :P
Jeszcze mi się przypomniało, że całkiem okej jest ceramite white od gw jednak mi z białymi od gw zawsze potem coś złego się dzieje, gęstnieją w pojemniczkach i inne takie nieprzyjemne sprawy ;)
Dzieki, sprobuje z razowym :)
Btw liczac warstwy ktore nakladalem przed bialem zeby bialy lezal ladnie to jest ich 7 :D

Awatar użytkownika
jawor
Oszukista

Post autor: jawor »

Macie może pomysł czym ciąć gruby (2-3mm) plastic card?
Obrazek

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Wie ktoś może jak wyginać plastik za pomocą podgrzewania? Mam smoka od Kanadiana i chciałbym mu "wyprostować" szyję. Ma ktoś z tym doświadczenie? Nie chciał bym zniszczyć modelu, a szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia jak to zrobić. Jak ktoś ma inną propozycję to też chętnie poczytam.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Blaesus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: Blaesus »

Smok od TMS jest wykonany z żywicy :)
Tak - nie ma bombli (może ma gdzieś maciupki) i może robić wrażenie, że jest z plastiku.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Dałem radę. Suszarka na najmocniejszym poziomie przez minutę i cała szyja robi się mięciutka. Troche siły trzeba włożyć i da się odkształcić na stałe. Ja odgiąłem tylko jakieś 70 stopni, bo mi tyle wystarcza, ale sądzę, że dało by radę zrobić cokolwiek większym nakładem pracy. Sam smok jest świetny! Dodam tylko, że trzeba uważać na ten materiał, bo mimo miejscowego podgrzewania bardzo dobrze przewodzi ciepło i można się łatwo poparzyć (radzę robić narzędziami niż rękami).

Może się komuś przyda.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Bobson
Masakrator

Post autor: Bobson »

fotki pls :)

ODPOWIEDZ