Moje zadanie w skladzie bylo jasne. Byc wystawka, najpewniej pierwsza, oraz przyjmowac to co nikt nie chce, a jednoczesnie nie jest sky loopami ani niemieckimi szczurami (oczywiscie praktyka pokazala swoje i mocno zweryfikowala nasz pomysl).
rozpiske zrobilem wiec taka:
Kod: Zaznacz cały
Michał 'Shino' Rusinek, Kingdom of Equitaine
Token of the King
Duke on Barded Warhorse: General, Shield, Questing Oath, Fleshrender, Crusader's Helm, Dragonfire Gem, Divine Icon, Virtue of Audacity 275
Grail Damsel on Barded Warhorse: L4, White Magic, Storm Clarion, Dispel Scroll 290
Paladin on Barded Warhorse: BSB, Questing Oath, Great Weapon, Hardened Shield, Dusk Stone, War Banner 169
Damsel on Barded Warhorse: L2, Wilderness,Tome of Arcane Lore, Talisman of Roland 135
6 Knights Aspirant 112
9 Knights of the Realm: FCG, Banner of Discipline 269
9 Knights of the Realm: FCG 244
2x 3 Pegasus Knights 145
2x 5 Yeoman Outriders 55
8 Knights of the Grail: Standard, Musician,Divine Attacks, Flaming Standard 344
2x Siege War Machine: Trebuchet 130
Total: 2498
1) Szwajcaria i krasnale Paula breakthrough
Zostalem wystawiony jako drugi, ze wzgledu na scenariusz, ktory mi odpowiada (na srodek wiecej osob tez od nas chce grac).
Dostalem krasnale i kozy, z czego uznalismy, ze z krasnalami mam lepiej a druzyna z jednym i drugim podobnie (zakladalismy, ze jedna z tych 2 armii bedzie wystawioan tez na ten scenariusz, bo obydwie mialy idealne rozpiski do gry pod niego). Biore dwarfy.
Berclaz Paul, Dwarven Holds
Master Engineer: general, shield, forge repeater, 113
Runic Smith: shield, Rune of Denial, 107
2x 1 engineer: shield, forge repeater, 77
30 greybeard: Great FCG, Throwing Weapons, gleaming icon, 495
10 Clan Marksmen: Guild Crafted Handguns, 130
2x1 Attack Copter: 75
Catapult: rune engineering, Rune Crafted, 155
2x 1 Cannon: engineering rune, 115
3x 10 miners: musician, banner, pistols, 130
Flame Cannon: Rune Struck, 125
2x 1 grudge buster: 165
2x 1 vengeance seeker: 60
Total: 2499
jestem przewystawiany, wiec zaczynam bitwe (mam ture wiecej strzelania zanim wyjda minersi dzieki temu. moge tez cos zastrzelic).
podjezdzam blizej wykorzsytujac obelisk aby sie zaslonc przed flame cannonem obiema lancami kotrow. pegazy staja przy samym obelisku 19" od kusznikow tez zaslonieci. drugie pegazy mam w srodku armii. grale wyjezdzaja na daleka flanke utrzymujac sie ekko ponad 21.5" od flame cannona. fasty zaslaniaja trebki tak aby nie widzialy wiecej niz 1 maszyny.
w magii zabijam slayera (albo to bylo w drugiej turze. Nie pamietam). ze strzelania grudge bustera na drugiej flance co armia.
jego tura blokuje mi lance zyrkiem. ze strzelania zdejmuje tokeny.
moja 2: dojzdzam pegazami do kusz. lanca z herosami jedziezaraz za obelisk chowajac sie od flame cannona z jego drugiej strony teraz.
druga lanca wjezdza w zyrka i odwraca sie czekajac na minerow. podobnie drugie pegazy. grale sa dalej na flance poza zasiegiem flame cannona.
z magii zabijam troche longbeardow z flamesow i klade kolejne tokeny. ze strzelana zabijam tym razem 2 maszyny. flame cannona i katapulte.
2x minerzy wychodza. robia to na dalekiej flance, jedne na srodku stolu. trace kolejne tokeny, jako, ze samymi armatami nie jest w stanie mi zrobic krzywde.
moja 3 tura. pegazy i lanca sie odwracaja aby polowac na minerow. staje 16" od niego (jest przy krawedzi).
duza lanca wyjezdza tak aby pozniej moc szarzowac na longow jels zabije seekera z magii. grale si eustawiaja na szarze drugiego grudge bustera.
z magii nie zabijam seekera. glownie wyciagam scrolla. srzelanie nie robi nic.
w jego turze odgina mnie seekerem a grudge buster nie robi nic, bo nie lata. minerow dalej chowa. 3ci oddzial wychodzi przy trebku.
w strzelaniu zabija jednego grala (uparl sie na strzelanie w niego mimo warda 4+ z rolanda). nie dorzuca zasiegu aby caly oddzial longow strzelal w errantow i zabija jednego i token.
moja kolejna to szarze w seekera i grudge i szykowanie sie na kolejne. w magii znowu niewiele robie a strzelane znowu nie ma efektow.
jego 4 to odgiecie mnie zyrkiem i grali pierwszym herosem (chyba runesmithem). zabija tebka i powoli chce isc po drugiego.
w mojej piatej biore odginaczki, wiedzac, ze juz ich wiecej nie ma. szarzuje najpierw pegazami z tokenem w minerow. z s&s dostaje rane ponad token. na druga szarze lancy odpowiada flee (nie chcialem aby s&s szedlw nich, zeby nie ucielki z paniki).
on w swojej piatej szarzuje na lance. dochodzi co prawda na jakies 9-10, ale daje nia flee, zeby nie okazalo sie, ze mu oddzial dojdzie do strefy. odgina grali generalem. szarzuje inzynierem na pegazy (takze na+ 9 wiecej) zeby je zatrzymac.
strzelaniem wbija 3 rany trebkowi i zabija ostatniego erranta. Pegazy zabijaja inzyniera.
w mojej 6tej trace lance, ktora sie nie zbiera .szarzuje lanca z kadra longow (oddzial wart 500 pkt), gralami generala i pegazami w armate(overrunw druga). trebka odsuwam aby nie zginal a pegazami blokuje minerow aby nie zgarneli scenariusza.
w magii nie rzucam ani jednego czaru. (token na lancy ztracilem z s&s). trace bsb z atakow longbeardow (5ciu atakow dokladnie rzecz biorac) i samego oddzialu nie zaganiam (rzucilem 6 a oni 7. na ucieczce 8+ zaganiali ich grale).Przez to tylko wygrana 14.
2) Bułgaria i kozy Krystiana - znowu Breakthrough
Kristian Dimitrov, Beast Herds
Beast Lord, General on Razortusk Chariot:,Eye of Dominance, Obsidian Sword, Armour of Destiny 300
Minotaur Warlord: Great Weapon, Aaghor's Flayed Hide, Flying Carpet 350
Beast Chieftain: BSB, Totem Bearer, Shield, Talisman of Supreme Shielding, 165
Soothsayer: Lv 2, Wilderness, Dispel Scroll 130
1 x 49 Wildhorn Herd: FCG, Paired Weapons, Banner of the Wild Herd 349
2 x 5 Feral Hounds: 40
3 x 1 Raiding Chariot: 75
1 x 30 Longhorn Herd: FCG, GW, Discipline Banner 400
2 x 1 Razortusk: 50
2 x 1 Gortach: 200
Total: 2499
znowu jestem przewystawiany, ale przeciwnik zaczyna. Podejezdza psami pod errantow i lekko podchodzi do przodu.
w mojej pierwszej zaczynam wykorzystywac jego pierwsze bledy. grale jada dosc mcno do przodu, ale zakrecaja tak aby widziec samotnego byka. lance lekko wysuwam do przodu aby miec zasieg flamesow do beast herdu. erranci szarzuja w psy i pegazami wyganiam pumbe za stol
trebki nie robia nic, ale 5d6s1 zadaje 1sza rane bykowi.
w jego drugiej na errantow szarzuje wozkiem i gortachem. lekko bardziej do przodu podjezdza bykiem. 2ga pumba sie zaczynaja szykowac na lewego trebka. gortach drgi wychodzi przed oddzial gorow. Ewidentnie w tym momencie bylo widac, ze nie wie jak wyglada starcie lorda i gortacha.
w mojej szarzuje pegazami na wozek, ktory nie chcial robic overruna po errantach. grale jada znacznie dalej na flanke i znowu zakrecaja na koniec aby rzucac 5d6s1. lord podjezdza aby mial w miar sensowny zasieg do gortacha a jednoczesnie tamen nie mial za latwej szarzy w lance zamieniajac lance w ktorej siedzi.
z magii wyciagam scrola flamesami i z 5d6s1 zadaje kolejne 2 rany w minotaura (kostkami dispeluje znowu niszczarke). zjebki sie zacinaja do konca gry obydwa.pegazy po przebiciu przed wozek wpadaja w bok drugiego. blokuje tym samym siekiery.
jego trzecia
gortachy wychodza na mocna lewa flanke lanc (w aiec mniej wiecej srodek stolu) i jeden ktory sie batrzy w bok widac czesc 1 lancy kotrow i grali jesli ugrzezna w gorach. minotaur sie troche cofa nie do konca chcac szarzowac sam na lance. zaczyna patrzec w stone grali. trace trebka ale breakuje kolejny rydwan.
moja strzecia i zaczynaja sie duze pkty. gralami wjezdzam przez ruiny (3 jechalo po nich. Stracilem tokena, ktory byl na gralach). w bok gorow. pegazami wszarzowywuje w pierwszy wozek, ktory sie zebral na krawdzi stolu. lord na 7+ szarzuje w gortacha. Szarza dochodzi.
gdzies w miedzyczasie pegazy zabily drugie psy, daly flee od szarzy rydwanu i sie zebraly z tylu armii. inna lanca szarzowala w ten wozek i uciekl za stol.
z magii niszcze zbroje na minotaurze i wrzucam +1/+1 na grali.
gory sie breakuja na -12. Przeciwnik sie dowiaduje, ze nie ma steadfasta jak jestem na flance. Zaganiam gory. pegazy wygrywaja z rydwanem. lord zabija gortacha. moze sie zpivotowac chowajac sie za gortachem przed jego lordem i minotaurem.
on szarzuje minotaurem w grali (Oo). gortach drugi widzac co sie stalo zp ierwszym ucieka lordowi z losa stajac przy obelisku. pumba sie zakrada w lance bez herosow juz od tylu.
w cc zabijam minotaura (grale z s5 zadaja mu srednoi 4 rany a zostaly mu tylko 3) i sie obkrecam na bok bestigorow :>
w mojej 4tej pegazy szarzuja drugi rydwan, ktory znowu w miedzyczasie sie zebral. grale na bok bestigorow. z magii wylaczam zbroje u lorda na wozku. w cc zabijam bestigory.
jego piate to szarza pumby w lance (odbija sie)
moja piat: lordem pegazami i fastem staje dookola gortacha aby ten nie mogl mi uciec. magii wylaczam bron na lordzie na wozku.
w jego piatek szarzuje lordem i gortachem na pegazy. nie zabija calych, ale mnie breakuje i nie dogania. zbieraja sie na koniec
w swojej ostatniej szarzuje lanca na wozek z lordem i moim lordem na gortacha (bede mial overrun w lorda). po zabiciu gortacha przeiwnik poddaje sie.
stracielm trebka i chyba fasta. wynik wiec to 20:0
3) Francuski Woch - Brathrough
Jonathan "Humblr" Schil, Warriors of the Dark Gods
Lord of Chaos, General, Wrath, Chariot, Shield, Ogre sword, Dragonscale helm, Sprout of rebirth, Soul Reaper, 355
Lord of Chaos, Change, Chariot, Giant sword, Hardened shield, Talisman of greater shielding, potion of swiftness, Third eye, 355
Harbringer, BSB, Change, Chariot, Barding, Great Weapon, Talisman of Supreme Shielding, Hardened skin, 305
Sorcerer, Lust, Magic lvl2, Shadow, Chariot, Dispel Scroll, Lucky Shield, Lucky Charm, Razor blade, 225
5 Warhounds, 45
2× 5 Barbarian Horsemen, Mount’s protection (6+), 75
2× 5 Barbarian Horsemen, Mount’s protection (5+), shields, Standard, 95
13 Wasteland warriors, Pestilence, GW, Standard, Champion, Banner of Speed, 259
5 Hell Riders, 75
2x1 Elder Dragon, Halberd, Light Armor, 270
Total : 2499
niestety nie do konca wyszlo. zaczelo sie od tego, ze marudy na cyckowezach podechaly mi na flanke i strzelily w trebka, ktory zglupial i oblal generalska ld (10). w jego turze podchodzil poza tym do przodu. w mojej ustawilem pegazy przed maruderami, porzucalem jakies czary w tym frenzy na slaaneshowcow (ld7) i podjechalem do przodu za gorke jednymi chlopami.
w jego sie postrzymal od szarzy i uznal, ze bedzie strzelal do chlopow. znowu popodjezdzal do przodu. grali odgial psami.
mojej szarzuje jedna lanca wyganiajac odginaczke i pegazami w psy od boku. glwonie dlatego, ze przez to mam szarze w lorda kornowego od boku, wiec zatrzymam herosa. 2gie pegazy blokuja reszte wozkow.
z magii wrzucam podbicie statow i tokena i frenzy na pegazy. z strzelania 1 trebek sie zacina a drugi z hita rzuca 1 na ranienie. pegazy overrunuja w bok lorda
tu zaczyna sie moje zjebanie. nie zauwazylem szarzy edc na 10 na grali od boku. niestety dochodzi. drugi jest odginany przez chlopow (z ld pegazow)
z cc zabija chyba 2 grali (oni nie trafiaja nic) zdaje steadfast i sie obracam. generala breakuje o 2 (1 rana vs 1 rana) i zaganiam. wszystkie paniki (maruderzy i kocek nurglitow) zdaje
w mojej szarzuje lanca bez herosow na oddzial z szatandarek monnicy (jak pogonie 8-9 to wyjezdzam z losa herosow na pegazach (przebil sie sam mag przez pegazy) i sa na scenariuszu).
z magii nie robie nic, grale z 12 atakow tym razem trafiaja 1 i ginie ich kolejnych kilku. lanca goni 7 (zostal 1 maruder Oo)
i dostaje komboszarze 2 wozkow w ten sposob.
on w cc dobija grali (albo w kolejnej to zrobi)
w mojej kolejnej zabijam jeszcze z trebka drugiego lorda i jakies fasty. on w swojej 5tej (ostatniej) zabija trebka i wylatuje za stol.
ja w mojej znowu nie ranie z hita trebka. wychodzi remis punktowo i scenariusz dla niego.
4) Włochy - Andrea Manfroni i Wampiry i breakthrough
Andrea Manfroni, Vampire Covenant
Vampire courtier: general, Strigoi Bloodline, Halberd, Tullius' Teeth, 165
Vampire courtier: BSB, Lv1, Necromancy, Strigoi Bloodline, King Slayer, Dragonfire Gem, 195
Necromancer on Cadaver wagon: Lv1, Necromancy, Endless Horde, Bring Out Your Dead, Tome of Arcane Lore, 160
Necromancer: Lv2, Necromancy, Unholy Tome, 125
Necromancer: Lv2, Necromancy, Dispell Scroll, 125
2 x 20 Zombie: Musician, Standard Bearer, 75
3 x 2 Bat Swarm: 60
1 x 45 Skeletons: FCG, Halberd, Veteran Magic Standard, Flaming Standard, 300
1 x 38 Barrow Guard: FCG, Halberd, Banner of the Barrows Kings, 471
2 x 2 Great Bats: 40
1 x 4 Winged Reapers: Paired Weapons, 319pts
1 x 1 Altar of Undeath: Dark Tome, 230
Total: 2500
pegazami zalatywalem za niego.
on w swojej trzeciej (jak juz stracilem z miscasta flamesy) zaszarzowal w lance z lordem na 11 morghastami. Jakby spalil oto by je stracil (lord by je zdjal), ale doszedl, wiec zabil lance i duza babe. ja w tym czasie zaszrzowalem errantami pegazami z boku i pegazami z tylu w halabardy. szarzowalem tez tam na 8 lanca z bsb, ale nie doszla. fast odgina duzy kloc.
po zabiciu halabard lanca i gralami juz tylko zajmuje objective i szarzuje 2 zyjacymi errantami i bsb w bok zombie z nadzieja, ze obleje steadfast na breaku. dawaloby mi to wygrana w scenariuszu (necrosi maja 7, wiec mam 46% na wygrana scenariuszu). 3 ataki zombie zabijaja 2 errantow Oo po podliczeniu okazuje sie, ze mamy 11:9 dla Niego.
5) Dania i Thor - Koe - breakthrough
Thor Madsen, Kingdom of Equitaine
Token of the King
Duke on Pegasus: General, Heavy Armour; Shield; Barding, Virtue of Renown, Blessed Sword, Dusk Stone, Dragonscale Helm, Ring of Fire, 300
Paladin on Pegasus: BSB, Great Weapon, Heavy Armour, Shield, Barding, Questing Oath, Virtue of Audacity, Crusader's Helm, Dragonfire Gem, 246
Paladin on Pegasus: Heavy Armour, Shield, Barding, Virtue of Daring, Talisman of Roland, Hero's Sword, 187
Paladin on Pegasus: Heavy Armour, Barding, Virtue of Might, Hardened Shield, Lucky Charm, Dragon Lance, 200
Damsel on Barded Warhorse: Level 2, White, Dispel Scroll, 135
5 Crusaders: Heavy Armour, Standard, 135
2x 5 Crusaders: Heavy Armour, Champion, Standard 145
8 Crusaders: Heavy Armour, Standard, Gleaming Icon 209
3 x 3 Pegasus Knights: Barding, Devastating Charge, Skirmish, Champion, 206
2 x 3 Knights of the Grail: 90
Total: 2500
mimo +1 do zaczynania on zaczal. podjechal do prozdu wszystkim lekko trzymajac herosow w oddziale (ze wzgleud na roland). z magii mi wbil 19 hitow s4 w lance (pocisk z white'a i ring of fire) zabijajac 6 ryckow.
w mojej herosi przeszli do drugiej lancy. erranci zaszarzowali grali. strzelanie nie zrobilo nic a z magii wbilem potykaczke z herosow.
on w swojej szarzowal pegazami i 5 errantow w moja lance ze wszystkim. doslzi tylko erranci (pegazy na 10 spalily) i 3 grali w grali. dorzucil tam token w magii i kolejne 11 hitow w lance 3 ludkow (na szczescie tym razem nie zginal nikt). pegazy kolejne dokleja do errantow, ktorzy stoja w gralach.
grale przytrzymuja grali a z szarzy errantow zabijam 4 i ostatni sei breakuje (na troche przed duza lance, wiec jej blokuje szarze). w mojej moj sam lord szarzuje w oddzial herosow (ktorzy siedzieli w polu, bo nie mogli sie dalej ruszyc ze wzgleud na dangerousy). zdaje dt i z powoli ich bedzie kroil. pegazy szarzuja w jego pegazy, ktore pogonily errantow.
trebek wbija hita w errantow na flance ale nie zabija ani jednego. drugi strzelal lekko ponad 11.5" od uciekajacego erranta ale zescatterowal.
wyzywam challange lordem i wbijam 2 rany w bsb. pegazy z pegazami stoja. jego 3ke grlai w cc zabijam, ale pegazyw ktore mieli realimi zrobic overrun panikuja. robie wiec nimi pivot.
on proboje doszarzowac na 11 albo 12 pegazami swoimi w bok lorda, ale pali. pojeynczy errant ucieka dalej. w cc zabijam bsb. pegazy nadal stoja z pegazmai. w mojej drugie pegazy szarzuja na bok pegazow, ktre chcialy wpasc w lorda. one daja flee (panikuja errantow malych) i redirectuja na bok pegazow w walce. duza lanca z bsb i 3 realmow wpada w duza lance errantow z baba. grale wpadaja w oddzial herosow. Juz jest po grze.
dalej tylko spanikowalem mu z treba ostatni nieuciekajacy jego oddzial, bilem sie lordem z lordem i gralmi z paladynem oraz zamiotlem resztki. 20:0
6) Stefan z Niemiec i jego VC - breakthrough
Stefano Ferrante – Vampire Covenant
Bloodline: Von Karnstein
Vampire Count: General, Heavy Armour, Shield, Lvl 2,Necromancy, Blessed Sword, Dragonscale Helm, Potion of Strength, Sprout of Rebirth, Storm Caller, 435
Necromancer: Lvl 1,Fire, Dispel Scroll, 100
Necromancer: Lvl 2, Necromancy, Ring of Fire, Tome of Arcane Lore, 130
4x5 Dire wolves: 40
59 Skeletons: FCG, Banner of Speed, Spears, 330
2x20 Zombies: S, M, 75
9 Ghast: C, 392
2 Great Bats: 40
3x2 Phantom Host: 60
5 Winged Reapers: Halberd, 431
2x5 Wraiths: 75
Total: 2498
podchodzi bardzo powoli rzucajac we mnie pociski.
pegazami zalecialem na flanke (drugimi dolatywalem tam) szykujac sie na szarze na zombie (mial 2 oddzilay przy swojej prawej krawedzi)
w swojej 3ciej turze zaszarzowal tam duchami na 10 o doszedl wylacajac mi je z gry. w tej samej drugie w zasiegu bsb spanikowaly za stol. w miedzyczasie pozabijalem mu odginaczki i prawie wszystkie bazy duchow. niestety nie od konca moglem mu w waznej turze odgiac morgi, a trebki nie zrobily nic (choc i tak powinienem strzelac w zombie, zeby ie doszly do scenariusza), to zbuffowalem grali, odgialem nimi inne oddzialy i przygotowalem kontre z lordai ew. bsb w nich.
kontra nie wyszla, bo erranci, ktorzy overrunowali na 5 albo 6 w crytpy aby je zatrzymac nie doszli, dostali szarze i crypty pogonily na 10 z lance z lordem. Ale jak sie okazalo, nie bylo to potrzebne, bo grale w 1szej turze wbili 6 ran w morgi i dostali 2 zwrotki (mieli token). zdjalem wiec z sypania kolejnego. w mojej turze boostuje lekko lance z lordem i grali (nie pamietma co gdzie wrzucilem juz). lanca z bsb leci do przodu lekko, zeby kontrowac duze kielety, co by za szybko nie podeszly. grale zabijaja kolejnego morga i po cc zostaje jeden na ostatniej ranie. lord z magiczka zdaje breaka na 8 z rerolem i sie obraca przodem. juz jest dobrze, bo bede mial stubbrona do konca gry.
w jego grale zabijaja morgi a trace kolejnych ryckow w starciu z cryptami. w mojej wiedzac, ze nie moge wpasc w szkielety dobijam 2 ostatnie odginaczki (tak sie povotuje, zeby wpasc jedna w druga). lord powoli kroi crypty.
on w sotatniej ustawia wraithy w rogu stolu. zombie sie reformuja na objective. ja w mojej wyrzucilem 2 lance na objective. z magii zabijam drugie wraithy. z cc zabijam polowe cryptow.
liczymy sie i wygrywam 12:8
dzieki wielkie za gre dla calego skladu! swietnie sie z wami gralo i mam nadzieje, ze za rok w podobnym bedziemy mogli pojechac na etc