[MASTER] Świdkon - Lubelski Master 24-25.09.2016

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Re: [MASTER] Świdkon - Lubleski Master 24-25.09.2016

Post autor: Glonojad »

Lord to także verminlord, ktory na te punkty ustawia gre.

IMHO lordow nie powinno byc,ale to nie rozwiązuje problemów - taka wyverna jest dostepna chocby dla orczych herosów.
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Format: 1200pkt, Warbands, zakaz lordów, liczbę modeli w jednostce można zwiększyć tylko o połowę normalnego limitu (zaokrąglając w górę, np. oddział Chaos Warriors Khorne może mieć maksymalnie 18 modeli)
jesli mozna miec odraniczona ilosc modeli w innym slocie, to rozumiem, ze nie dotyczy tego to ograniczenie?

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Wchodzą nawet dwie wywki z bajerami 8)

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

Glonojad pisze:Lord to także verminlord, ktory na te punkty ustawia gre.

IMHO lordow nie powinno byc,ale to nie rozwiązuje problemów - taka wyverna jest dostepna chocby dla orczych herosów.
Z drugiej strony jak ktoś wpakuje 400 pkt w 1 model a ty weźmiesz 2 trebusze, bo mu się robi przykro. To się trochę samo balansuje.
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

A jednak jest gwiazdka nie wejdą dwie wywki :( i dwa trebki też nie wejdą bo są w rare :P

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Glonojad pisze:Lord to także verminlord, ktory na te punkty ustawia gre.

ustawia albo i nie, 33% w jednym modelu, niech tylko wyjdzie na masyznowe armie

podaj kilka takich modlei, zrobic ban liste i jazda
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Co do scenariuszy - 2 punkty na 1200?, zabijanie 3 unitow? Nawet breakthrough - imperium ma np 5 kawy 1+ a w krasnoludach nie starczy punktów. ..
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Osobiście preferowałbym bez scenariuszy. Taki woch na przykład będzie miał spory problem, no chyba, że kogoś satysfakcjonuje kloc barbarianów i 2x 5 fasta z bannerem.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Mnie nie satysfakcjonuje mantikora i 3 rydwany jako armia. :P Moim zdaniem opcja bez lordów i scenariusze są w pytkę. Każdy musi wziąć scoringi, ograniczy to potworki.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Laik pisze:Co do scenariuszy - 2 punkty na 1200?, zabijanie 3 unitow? Nawet breakthrough - imperium ma np 5 kawy 1+ a w krasnoludach nie starczy punktów. ..
No panowie dokladnie, czym ja mam scorowac 20tkami goblinow?

Fajnie windsower ze masz tania kawalerie z std izi w core, ale nie kazdy ma
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

5 orczej kawy też mają sztandar ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

No i orki, feral orki, boary iron orki. 30 orków jest tańszych niż 8 knightów

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

wind_sower pisze:Mnie nie satysfakcjonuje mantikora i 3 rydwany jako armia. :P Moim zdaniem opcja bez lordów i scenariusze są w pytkę. Każdy musi wziąć scoringi, ograniczy to potworki.
W sumie coś w tym jest. Tak sobie to przemyślałem i jak się zrobi scenariusze, to nie ma opcji, że ktoś wystawi potworka + heavy hit squad, bo będzie miał 1 banner albo bannery będą na jakiś malutkich słabych oddziałach. I w sumie granie 2 punktów robi się bardzo problematyczne, jak ktoś tego nie weźmie pod uwagę przy budowaniu rozpy. Zabijanie 3 unitów też nie jest takie trudne, bo te 3 unity to będzie 1 duży kloc i 2x20 chłopków od banneru :D

Bez lordów jeszcze da się grać, bo teraz jest ta opcja veteran standaru i 90% rozpisek będzie miało dyscyplinę na jakimś klocku w core po prostu.

Jednak jak tniemy potworki to i maszynki by się przydało przyciąć, bo wystawienie 2x organ na takie punkty to spora przesada, dokładnie tak samo z EMP. Max 1 maszyna jako dodatkowe ograniczenie brzmi sensownie.

Awatar użytkownika
Cotau
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cotau »

Stan pisze:Dokładnie, liczba podstawowa+połowa limitu. Slave'ów można mieć 43 modele maksymalnie w oddziale. Clan rats 40szt. Stormów 33 modele. Gutterów max 8.

W razie pytań piszcie śmiało w temacie, rozumiemy że nie wszystko może być jasne, ale postaramy się rozwiać wszystkie wątpliwości i wziąć pod uwagę wszelkie sugestie.
Mea culpa, źle zrozumiałem. Jak coś, to w piątek przed turniejem będę jechał do Świdnika z Warszawy, mogę zabrać dwie osoby
Obrazek

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Myślę że ograniczenie dla maszyn które normalnie są 0-2 na 0-1 załatwi sprawę. Normalnie na te punkty można mieć 2 takie same specjale więc to jest wg. mnie adekwatne ograniczenie.

Brak Lordów jak najbardziej, zaś scenariusze - nie znam się, jeśli faktycznie wypaczają wyniki to może lepiej zrezygnować.

A tak po za tym to postaram się zjawić :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

JarekK pisze:Jednak jak tniemy potworki to i maszynki by się przydało przyciąć, bo wystawienie 2x organ na takie punkty to spora przesada, dokładnie tak samo z EMP. Max 1 maszyna jako dodatkowe ograniczenie brzmi sensownie.
Wszystkie sensowne imperialne maszyny są 0-2. Krasnoludzkie podejrzewam że też. Na warbandach to sie zmniejsza do 0-1. Jakie jeszcze chcesz ograniczenia?
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Macias pisze:
JarekK pisze:Jednak jak tniemy potworki to i maszynki by się przydało przyciąć, bo wystawienie 2x organ na takie punkty to spora przesada, dokładnie tak samo z EMP. Max 1 maszyna jako dodatkowe ograniczenie brzmi sensownie.
Wszystkie sensowne imperialne maszyny są 0-2. Krasnoludzkie podejrzewam że też. Na warbandach to sie zmniejsza do 0-1. Jakie jeszcze chcesz ograniczenia?
No nie wiem, klopa i organy to jednak trochę mocne i universalne połączenie nie sądzisz? Albo voley gun + cannon.

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

JarekK pisze:No nie wiem, klopa i organy to jednak trochę mocne i universalne połączenie nie sądzisz?
Nie sądze. Może i jest uniwersalne, ale nie widzę w tym nic na tyle mocnego żeby wymagało to dodatkowych cięć.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

my w Krakowie gramy na 1200 po prostu, ostatnio nawet ze scenariuszem :)
i gra się chyba dobrze.

Zakaz lordów w zupełności styknie. Scenariusze do przedyskutowania ale zdaje mi się, że warto jakoś to zrobić.
Nie ma po co ograniczać coś co jest nie sprawdzone zbytnio, jesli wyjdą kwiatki można potem się zastanawiać, po co robić coś na siłę w imię tego, że zawsze się cięło?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

TK będą musieli brać hierofante? Pamiętam, ze często na małych formatach hierofantą mógł zostać inny heros.
Obrazek

ODPOWIEDZ