[MASTER] Świdkon - Lubelski Master 24-25.09.2016

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Re: [MASTER] Świdkon - Lubelski Master 24-25.09.2016

Post autor: Stan »

TK muszą mieć hierofante.

Maszyny według zasad warbands.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Lordowie na 1200pkt to byłoby spore przegięcie, a przy okazji duża nieuczciwość, bo są armie które wystawią lorda a są takie, w których się nie zmieści.

Katapa i organki to jeszcze nie jest przegięcie, a jeśli ktoś zechce dać inżynierów, żeby sensownie trafiały to już niewiele się w takiej rozpisce zmieści.

Zmniejszenie limitu modeli w oddziałach jest konieczne, bo inaczej będą takie oddziały jak 8 ludojadów, które będą bardzo wypaczać grę. Przy okazji promuje to trochę potwory, które z kolei są pokrzywdzone przez scenariusze. Także balans się utrzymuje.

Trzeba trochę ograniczyć magię, bo na te punkty będzie za mocna.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Dodano harmonogram imprezy. Wszelkie sugestie co do ewentualnych zmian są mile widziane.

Dodatkowo pojawiła się sugestia ograniczenia herosów he na łódkach do jednego, dopiszemy to jak przedyskutujemy magię.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

w 3city mamy już oblatany format 1200 ze scenariuszami, założenie na początku było takie że nie wprowadzamy żadnych ograniczeń powyżej rulebookowych i zobaczymy jak to wyjdzie, no i gra się całkiem spoko, nie widać większych problemów, ktoś wystawia bunkier, ktoś inny rozjeżdża mu go dwiema lancami, itp, samo się stabilizuje, no i tu jest kartka którą dostaje początkujący gracz na turnieju

może przy okazji wspólnie wyklaryfikujemy jakąś formę ogólnopolskiego formatu 1200? :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

Z drugiej strony, są armie, gdzie gryfa lub odlowiednika bez lorda się nie wystawi.

Aczkolwiek ja osobiście - po dwóch turniejach na 1200 - jestem przeciwnikiem lordów na te punkty. Scenariusze zaś uważam za potrzebne.
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

esgaroth pisze:w 3city mamy już oblatany format 1200 ze scenariuszami, założenie na początku było takie że nie wprowadzamy żadnych ograniczeń powyżej rulebookowych i zobaczymy jak to wyjdzie, no i gra się całkiem spoko, nie widać większych problemów, ktoś wystawia bunkier, ktoś inny rozjeżdża mu go dwiema lancami, itp, samo się stabilizuje, no i tu jest kartka którą dostaje początkujący gracz na turnieju

może przy okazji wspólnie wyklaryfikujemy jakąś formę ogólnopolskiego formatu 1200? :)

Kartka super. I do tego format 1200 jest formatem który powinien być przyjazny dla nowych graczy. A nie ma w tym nic przyjaznego, jak dostajesz kartkę A4 ale z cięciami.

Ponadto, jezeli odbędzie się turniej bez poważnych cięć będzie to poważny feedback dla ekipy T9A, która podobno pracuje teraz nad grami na małe punkty.

Poza tym nie oszukujmy się, to będzie papier, nożyce, kamień. Każdy będzie grał na jakimś patencie, kwestia podstawowa to ogranicznyć patent, który jest naraz papierem, nożyczkami i kamieniem.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Post autor: QQrydza »

Panowie no z jednej strony "zasady gry zasady gry" ale z drugiej "no ale lordow nie, bo przeciez nie mam tanich :( :( :( :( aj waj"

Albo chcecie bys konsekwentni i dajcie mi lordow, albo wytnijcie mi te scenariusze bo orki je slabo robia bo bez lordow mam tragicznie drogie ld9 na armii i 8 na frenzy
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Ja bym w ogóle ograniczył herosów na rydwanach/ war platformach. Np taka skavenska furmana, kosztuje poniżej 300 pts, a nawet na 2500 trudno ją zabić, część osób napisze ze ma frenzy - ile się zmieści odginaczek na te pkt, by móc jeszce później czym wpaść w taki klocek monkow? A taka furmana + monki to pewny sposób na zajęcie scenariusza na te pkt
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

A może ograniczyć punkty na lodów i bohaterów do 25% łącznie. Wszelkie uzyskiwanie balansu na szybko spowoduje tylko bałagan i poszkodowanie niektórych armii. Na przykład jezzaili 0-2 max 6 szt więc zgodnie z ustaleniami będzie 1 jednostka z 3 modelami? To samo jeśli chodzi o ld szczurów ograniczenie lorda + ilość modeli w jednostce spowodują że szczurki będą się sypać po 1 turze. Ja gram na 1200 i albo bierzesz 1 stwora i reszta śmieci albo sredniakow- zwykle ograniczenie postaci do 25%pkt spowoduje zablokowanie mocarzy

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Jezzaili bierzesz tyle ile jest podstawowo + połowę tego co można dokupić. Jeśli bazowo jest 3 to max możesz mieć 5.

Gobliny z dyscyplina i korona mają 8ld z rerollem na 18 cali. Orkowie mają z dyscyplina 9 liderki.

Slaveny mają 6+premia za szeregi czyli 9. Na małe punkty nawet elfy nie mają 10ld.
Z kolei dopuszczenie lordow oznacza że ktoś wystawi seera z 5 czarami który zamiecie stół.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

DarekH pisze: zwykle ograniczenie postaci do 25%pkt spowoduje zablokowanie mocarzy

Też dobry sposób moim zdaniem.
-Qc- pisze:Panowie no z jednej strony "zasady gry zasady gry" ale z drugiej "no ale lordow nie, bo przeciez nie mam tanich :( :( :( :( aj waj"

Albo chcecie bys konsekwentni i dajcie mi lordow, albo wytnijcie mi te scenariusze bo orki je slabo robia bo bez lordow mam tragicznie drogie ld9 na armii i 8 na frenzy
Konsekwencji w Twoich poczynaniach nie ma bo też chcesz zmieniać zasady. A Twoje "koszmarnie drogie LD 9" jest tańsze niż mają beasty,deamony, DE,HE,SE, Breta, EoS, Ogry, SA i Woch. Skoro wszyscy mają liderkę w podobnej cenie to Twój argument jest inwalidą.
Zaproponuj może jakieś optymalne rozwiązania, bo ten temat nie służy chyba do kręcenia lodów by QCowi było z górki

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

war platformy faktycznie bardzo mocne - furmanka niszczy w cc - dlatego nie mozna przycinac maszyn za bardzo

co do magii - co jest w niej takie przegiete?
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Laik pisze:war platformy faktycznie bardzo mocne - furmanka niszczy w cc - dlatego nie mozna przycinac maszyn za bardzo

co do magii - co jest w niej takie przegiete?
3 inwokacje w jednej turze :lol2: i spora ilość czarów. Przykładowo SE mogą mieć 2lvl + pierścionek + treesinging + sisterki. Przy rzucie na magię 12-6 robi się ciepło przy rzucie d6+d3 jest słabo ale nie tragicznie. Pewnie będzie sporo rozpisek bez dispell scrolla. W dodatku magowie mogą latać na smokach, furmankach,a niektórzy mają 5T z bazy ;)

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Czyli ja mam ld 9 bo dyscyplina ale elfy nie mają ld10 ;)

18 cali ld albo reroll. Czytajcie zasady. I za samo ld muszę wypłacić 2 herosów i miejsce na banner w ramach podatku bo macie jakieś problemy do lordow O_o i jeszcze 2 jakieś słabe scoringi które nic nie robia bo bretka ma scory z 2+ które mogą na stole jeszcze coś zrobić czyli mam płacić podatku z 400 punktow za wasże fanaberie że wszystkie armię mają równe szanse. I mam minus 1 do ld dodatkowo na testach frenzy i gonienia czyli dajecie mi 7 efektywnej ld xD

Pełny open bez scenariuszy tak powinno byc

I jeszcze magie przytnijmy żeby nie trzeba było dawać scrolla tylko dragonlance ;)
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

Stan pisze: Z kolei dopuszczenie lordow oznacza że ktoś wystawi seera z 5 czarami który zamiecie stół.
Jeżeli będzie ograniczenie 300pkt łącznie na postacie to jak zrobisz 1 kozaki zabraknie pkt na sztandarowego czy maga a jak słusznie wcześnie zauważono na bohaterach także można złożyć gięte jednostki a wtedy niektóre armie jak imperium będą bezbronne jeden tank nie będzie w stanie utrzymać przeciwnika a taka furmanka z mnichami pokroja piechotę imperium w 1 turze

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

Magia troche balansuje - nie ma czarow przegietych, inwestujac w magie brakuje gdzie indziej - jedni maja maszyny a inni potwory czy magie
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Plague
Chuck Norris

Post autor: Plague »

-Qc- pisze:Czyli ja mam ld 9 bo dyscyplina ale elfy nie mają ld10 ;)

18 cali ld albo reroll. Czytajcie zasady. I za samo ld muszę wypłacić 2 herosów i miejsce na banner w ramach podatku bo macie jakieś problemy do lordow O_o i jeszcze 2 jakieś słabe scoringi które nic nie robia bo bretka ma scory z 2+ które mogą na stole jeszcze coś zrobić czyli mam płacić podatku z 400 punktow za wasże fanaberie że wszystkie armię mają równe szanse. I mam minus 1 do ld dodatkowo na testach frenzy i gonienia czyli dajecie mi 7 efektywnej ld xD

W wochu bohaterowie tez maja 8 ld z bazy. I żeby dobić do 9 potrzeba baneru. Jeśli o mnie chodzi to lepiej mi zrobić rozpiske bez scoringu a w zamian wziąść 5 Chariot ów w tym jednego maulera.
Jak byśmy nie ustalili to balansu całkowitego nie uzyskamy i jakieś potworki się pojawia.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Jednak woch ma tych herosów "nieco" lepszych

seer z 5 czarami bardzo srednio kwalifikuje sie pod "zamiatanie" a armia ma wtedy 6 bazowej LD

ALe generalnie lepiej zrobic open i neich sie gra sama zbalansuje. Z tym ze scenariusze to przesada bo aarmie z wojujacymi scoringami (fura, treekiny, lance bretonskie) maja niesamowicie do przodu, bo inne maja scoringowe podatki

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

-Qc- pisze:Czyli ja mam ld 9 bo dyscyplina ale elfy nie mają ld10 ;)

I jeszcze magie przytnijmy żeby nie trzeba było dawać scrolla tylko dragonlance ;)

Ej misiu ale ja też musze brać sztandar i wszystkie armie które wymieniłem. Bo wyobraź sobie wszyyyystkie te armie mają herosów ld8 (poza elfami). Nikt nie każe Ci brać słabych scoringów. Ja mam scoring, który ma 8 woundów albo 11. Vermini zacierają łapki. Nie mam odginaczek w core i maszyny w rarach. A najlepszą jednostkę w armii ograniczoną do 6 modeli, więc Twoje płacze są wybitnie nie na miejscu. Mając wywkę, która daje Ci ld na pół stołu manglery, który sieją spustoszenie i gargantule, która trudno posadzić z dwóch hitów z działa. Może byś chciał jeszcze goblin kinga, żeby Ci się zmieściła druga ;D

A dispell scroll mieści mi sie z dragon lancą 8)
Laik pisze:Magia troche balansuje - nie ma czarow przegietych, inwestujac w magie brakuje gdzie indziej - jedni maja maszyny a inni potwory czy magie
Zgadzam się dlatego nie ciął bym maszyn bo w większości są 0-1, można sie przed nimi chować, jest mało punktów na iżnynierów. Ale dwa czary które wchodzą w turę to już trochę dużo na takie punkty nie uważasz? Z white'a wpuszczasz flamsy albo bolta (pomijam token, który z mocnego robi się MEGA mocny) i duża szansa że poprawisz pierścionkiem. W pierwszej turze zostawiasz przeciwnika bez odginaczek. Albo skavenska furmanka po jednej turze bound spelli biegnie po swoje.

Z innej beczki jak grasz na bardzo duże punkty to też na wiatry rzucasz 3d6 albo 4d6 bo magia inaczej nic nie robi

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Brak Lordów, Zasady Warband'u + to co na 2500pkt jest 0-2 niech na 1200 będzie 0-1, ograniczenia do ilości modeli jak chłopaki wcześniej podali - tyle wg. mnie w zupełności wystarczy.

To są w końcu małe punkty, kiedyś Lord był od 2000pkt, i to jeden, potem ktoś to poluzował i skończyliśmy w T9A.

Odnośnie liderki - nie wszystkie armie muszą mieć 9 LD i mówię to jako gracz armii która w tej kwestii jest mocno średnia (EoS)

Pozdrawiam
Obrazek

ODPOWIEDZ