[MASTER] Świdkon - Lubelski Master 24-25.09.2016

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
QQrydza
Prawie jak Ziemko

Re: [MASTER] Świdkon - Lubelski Master 24-25.09.2016

Post autor: QQrydza »

Dużo dużo komplikacji zamiast prostego open bez scenerii. Utrudniacie nowym graczom wejście
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

ślivek
Kretozord

Post autor: ślivek »

Qc - podręcznik + brak scenariuszy
Stan - podręcznik + brak lordów + ograniczenie wielkości oddziałów.

Jakoś dla mnie jest to bardzo podobna ilość ograniczeń.
Obrazek

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Dobra dobra odpuszczam bo nie przegadam
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"

Awatar użytkownika
Macias
Kretozord

Post autor: Macias »

PiotrekN pisze:Zasady Warband'u + to co na 2500pkt jest 0-2 niech na 1200 będzie 0-1
Zasady warbandów same w sobie ograniczają to co było 0-2 do 0-1.
Azgaroth pisze:30 savage orków z wardem na 5+ i dodatkową bronią + lord na dziku i szaman walczą z 40 halabardnikami imperium (I tura - działa choppas). Dzikusy wbijają jedną ranę ( :shock: ), lord na dziku zapomina jak się walczy i nie wbija nic, szaman nie trafia. Halabardnicy wbijają 10 ran, test LD na stubborna dwukrotnie oblewam, na dystans ucieczki rzucam dwie jedynki :)
Imperialna moc!

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Faktycznie, nie zauważyłem :oops:
Obrazek

Awatar użytkownika
Laik
Pan Spamu

Post autor: Laik »

@Windsower
Nie widzę różnicy w magii na duże i małe punkty - zasada jest taka sama - duza inwestycja a wszystko zależy od wiatrów.
Rzucić 2 czary udanie a 2 razy trafić maszyną - podobna sprawa
swieta_barbara pisze:Jesteś maszyna debelial, bez Ciebie to hobby dawno by umarło.

Awatar użytkownika
wind_sower
Masakrator

Post autor: wind_sower »

Laik pisze:@Windsower
Nie widzę różnicy w magii na duże i małe punkty - zasada jest taka sama - duza inwestycja a wszystko zależy od wiatrów.
Rzucić 2 czary udanie a 2 razy trafić maszyną - podobna sprawa

Gracie w Kraku sporo na małe punkty, więc pozostaje mi mieć nadzieje, że sie mylę :)

Plague
Chuck Norris

Post autor: Plague »

-Qc- pisze:Dużo dużo komplikacji zamiast prostego open bez scenerii. Utrudniacie nowym graczom wejście
Słuszna uwaga.
Z jednej strony powinniśmy próbować przyciągać jak najwięcej nowych graczy bo bez nich wcześniej czy pozniej gra padnie. A z drugiej choć minimalnie przydało by się wprowadzić pewne ograniczenia.

Wydaje mi się że zasady warband brak lordow oraz max +50% dodatkowej liczebności oddziału to rozsądne minimum.

P.s sory za interpunkcjię ale z tel piszę.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Nie wiem skad ten uraz do lordow?

a to +50% tworzy wiecej problemow niz rozwiazuje. Czy 6 treekinow rozni sie od 7? A savagdzy 25 a 40 to roznica? wiec przemyslcie czy to ciecie idzie we wlasciwa strone. Imo nie

Awatar użytkownika
DarekH
Chuck Norris

Post autor: DarekH »

Jeszcze raz: grupa lord optymalizowana jest pod 2500pkt. Więc na mniejsze punkty jest przeszacowa. Tworzenie fanowskich nakładek na fanowski system bitewny podważa sens istnienia T9A. W imperium mogę posadzić po ograniczeniu lordow bohatera na pegazie dla równowagi w skavenach mogę posadzić maga na pendolino a w elfach mogę posadzić bohaterów na smoka gryfa czy rydwany. Czy Waszym zdaniem ograniczenie dotyczące lordow nie burzy balansu gry? Jako amator grający wyłącznie na 1200pkt nie trafiłem podczas krakowskich turniejów na mega gięte kozaki. Moje "gięte" rozpy okazywały się w niektórych przypadkach marne bo nie było czym przyjąć natarcia. Moim skromnym zdaniem małe punkty nie pozwalają na robienie kozaków bo brakuje wtedy punktów na jednostki które mają za zadanie walkę w cc.
Niech organizatorzy stworzą gietych lordow i rozegrają próbne bitwy a potem decydują.

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

wind_sower pisze:(...) W dodatku magowie mogą latać na smokach, furmankach,a niektórzy mają 5T z bazy ;)
dlatego raczej nie ma sensu zakazywać lordów gdy i tak można złożyć giętych herosów, meta się przesunie, też będzie się grało fajnie, ale według mnie to zbędna komplikacja zasad,

ale żeby wiedzieć na pewno można by zrobić listę giętych rzeczy i podejść do tego indywidualnie dla każdej armii "czy na pewno tak i tak złożony model chcemy na 1200?" i chyba wtedy wyjdzie czy lordowie są tacy straszni czy nie

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Post autor: Stan »

Dziękujemy za wszystkie opinie.
Przedyskutowaliśmy magię i scenariusze. Zostają bez zmian, będą tak jak w podręczniku. Nie chcemy zbytnio ingerować w zasady.
Posiedzieliśmy na podręcznikami i zdecydowaliśmy podtrzymać wcześniej ustalone ograniczenia.
W pierwszym poście dodany link do mapek.

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

Brak ograniczeń i trzy spektakularne porażki z totalnymi przegięciami równie dobrze odstraszą nowych graczy, co ograniczenia. Na tej zasadzie zróbmy mastera z dopuszczeniem gołych podstawek, niech się młodzi nie zniechęcą...

Uważam, że dobrze, że utrzymaliście ograniczenia nawet jeśli moglibyśmy się zadyskutować na śmierć nad szczegółami.
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

jest ok

Awatar użytkownika
Shakin' Dudi
Masakrator

Post autor: Shakin' Dudi »

-Qc- pisze:Nie wiem skad ten uraz do lordow?

a to +50% tworzy wiecej problemow niz rozwiazuje. Czy 6 treekinow rozni sie od 7? A savagdzy 25 a 40 to roznica? wiec przemyslcie czy to ciecie idzie we wlasciwa strone. Imo nie
QC na prezydenta :D nie będzie tanich lordowych goblinów! Przykro mi ;) .

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

A co maja savage do treekinów? Driad wchodzi 19szt to 25 savage'y powinno dać sobie z tym radę.

Awatar użytkownika
Kołata
Prawie jak Ziemko

Post autor: Kołata »

Poczekajcie jeszcze z dyskusjami na hot-fix zasad, który ma być opublikowany najprawdopodobniej w tym tygodniu.
Trochę się na pewno pozmienia.

QQrydza
Prawie jak Ziemko

Shakin' Dudi pisze:
nie będzie (...) goblinów! Przykro mi ;)
Tak to sobie opisz rasisto!

czy na masterze będzie grane po "korektach" w kosztach jednostek? Mają koło wrzesnia wyjść. Kołata o tym napisał

Stan graj w grę chłopie :D savage do treekinow maja to, ze treekiny to wasze ograniczenie nie rusza a w kontekscie bicia sie na stole to one sa problemem z ktorym radzic sobie musza savage. Ciecie ilosci w oddziale po prostu boostuje niepotrzebnie monstrusy i kawalerie. A jak mi kazesz wystawic trolle to dziekuje, postoje :)

Awatar użytkownika
Glonojad
Kretozord

Post autor: Glonojad »

W zasadzie zgodnie z formalnym cyklem opisanym z tydzień temu czas jest do konca sierpnia, ale to jest kwestia 10 dni od dziś tak, czy siak - i trzy tygodnie przed turniejem. Wydaje mi się, że wypadałoby hot-fixa uwzględnić...
Uprawa warzyw od 1997 roku
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Stan
Postownik Niepospolity

Zależy kiedy wyjdzie ale postaramy się uwzględnić.

Wiemy, że ograniczenia nie są idealne dla wszystkich armii. Mimo wszystko liczymy, że wpadniecie do nas i będziecie sie dobrze bawić :)

ODPOWIEDZ