9th Age - WDG ogólnie
Moderator: JarekK
Tam nie ma ani jednego słowa o braku hexów w magii - tam chodziło o brak hex wagonów i buff wagonów. A "magowie mają silną tendencję do bardziej destrukcyjnych zaklęć i efektów", więc powiedziałbym że chodzi raczej o rodzaje dostępnych zaklęć (spodziewać mało buffów z magii).JarekK pisze: - magia ma być standardowa (nic świetnego), ale spelle mają głównie być pociskowe, czyli takie które będą tyrać przeciwnika z daleka i mocno (pewnie będzie jakiś drawback w postaci mocniejszych miscastów)
- prawdopodobnie brak hexów w magii i buff wagonów
Ale i tak najbardziej dobija mnie pomysł dysku jako magic item.
Grałem teraz na turnieju na dwóch helkach, 2x chosen z gw nurgle, wojownicy halabardy khorne, 4lvl shamanism, bsb, shrine.
Generalnie helki mocno losowo, przeciwko imperium trafiały praktycznie w każdej turze. Na WE nic nie zrobiły, podobnie na woch na shrinie (hard target mocno karci).
Shamanism dobrze się combuje, można postawić spawna który opóźnia przeciwnika, klątwa praktycznie blokuje marsz, -1 do wounda ze strzelania fajnie broni helki przed cannonami.
Wrzucę teraz 2xpsy do tego bo mi brakowało a poza tym polecam rozpę.
Generalnie helki mocno losowo, przeciwko imperium trafiały praktycznie w każdej turze. Na WE nic nie zrobiły, podobnie na woch na shrinie (hard target mocno karci).
Shamanism dobrze się combuje, można postawić spawna który opóźnia przeciwnika, klątwa praktycznie blokuje marsz, -1 do wounda ze strzelania fajnie broni helki przed cannonami.
Wrzucę teraz 2xpsy do tego bo mi brakowało a poza tym polecam rozpę.
JarekK - może masz rację, ale gra się przyjemnie. Jeśli losowość helek będzie po naszej stronie to może nie będzie takich problemów ze smokiem czy jakąś bestią.
Myślałem nad wrzuceniem once chosen z grejtami nurgle, wychodzą trochę taniej za wound/atak ale boję się multiwoundów, co myślicie?
Myślałem nad wrzuceniem once chosen z grejtami nurgle, wychodzą trochę taniej za wound/atak ale boję się multiwoundów, co myślicie?
Zamówiłem trolle
Zobaczymy co z tego będzie. Mam nadzieję, że nie będzie jakiejś wywrotki o 180 stopni po wypuszczeniu "pełnego" booka.
Dodatkowo DP wydaje się (w końcu) wystawialną opcją, trzeba by potestować. Jakimś przekozakiem na herosów przeciwnika nie jest, ale klepacz z niego całkiem niezły na "regularne" oddziały.

Dodatkowo DP wydaje się (w końcu) wystawialną opcją, trzeba by potestować. Jakimś przekozakiem na herosów przeciwnika nie jest, ale klepacz z niego całkiem niezły na "regularne" oddziały.
A co takiego fajnego w tych trollach poza tym, że są troszkę tańsze w punktach? Myślałem, że może once choseni dostaną +1 do M jak zobaczylem ze gjft zmieniajacy kolezke w MI dodaje +2 M. Trochę tdgo nie kumam. Moze latać w trollach, no ake jakoś nie jestem przekknany 

suchar ze once maja 5 mv, moze przekminili ze beda za mocni z m6 +swiftness
co do trolli to jednak ten banner na bsb w trolach troche zabiera na itemy ale opcja m7 jest spoko
zastanawiam sie czy core nie wypelniac psami i horsemenami i lub fallenami i zrezygnowac z wojow
co do trolli to jednak ten banner na bsb w trolach troche zabiera na itemy ale opcja m7 jest spoko
zastanawiam sie czy core nie wypelniac psami i horsemenami i lub fallenami i zrezygnowac z wojow
MARK OF MARKI MARK
Mi się po prostu podobają trolle. Chciałbym nimi grać, a ja mam taką fixację, że jak coś lubięto jest to w rozpisce i pod to buduję resztę armii, tak żeby to grało. No chyba, że coś na prawdę jest niegrywalne, ale takich przypadków jest bardzo mało (np. DP), bo niegrywalne modele mi się nie podobają. Z resztą Bobson masz to samo zboczenie z kawalerią 
@jędrul
Można wsadzić herosa z giftem MI do One-Chosenów i dać im banner +1M i wtedy masz bardzo podobny klocek, a mark możesz wziąć dowolny w sumie (oprócz lusta)
Cory można wypchać teraz bardzo ciekawie, dzięki 8 psów i fastów. 10 fasta jako bunkier dla maga i lookout dla herosów w pierwszych turach + jakieś psyx3 i pewnie z 1 oddział fallenów jeszcze się wepchnie, dzięki czemu jest 80% w naparzaniu.

@jędrul
Można wsadzić herosa z giftem MI do One-Chosenów i dać im banner +1M i wtedy masz bardzo podobny klocek, a mark możesz wziąć dowolny w sumie (oprócz lusta)
Cory można wypchać teraz bardzo ciekawie, dzięki 8 psów i fastów. 10 fasta jako bunkier dla maga i lookout dla herosów w pierwszych turach + jakieś psyx3 i pewnie z 1 oddział fallenów jeszcze się wepchnie, dzięki czemu jest 80% w naparzaniu.
Masz Rację Jarek, lubię kawę, to nią gram mimo, że ginie w co trzeciej grzeJarekK pisze:Mi się po prostu podobają trolle. Chciałbym nimi grać, a ja mam taką fixację, że jak coś lubięto jest to w rozpisce i pod to buduję resztę armii, tak żeby to grało. No chyba, że coś na prawdę jest niegrywalne, ale takich przypadków jest bardzo mało (np. DP), bo niegrywalne modele mi się nie podobają. Z resztą Bobson masz to samo zboczenie z kawalerią
@jędrul

Na razie zostaję przy kawalerii i 2xEDC Swoją drogą ten monster, zjadany na śniadanie przez inne monstery, niedługo będzie kosztował (na stare,bo ciągle dzielę wartości na 2 ustalając czy coś się opłaca, czy nie) 300 punktów !!!
7 atakow z rerolami przy ld9 stubbornem i lethalem z d3 w + leczenie. czy naprawde to frenzy az tak boli na ponedynczym modelu za 430pkt zwlaszc ze beztie maja chyba niezly chaff game. taka gra papier nozyczki kamien, ale shagotta sklada 1na1 imho
MARK OF MARKI MARK
To go zdejmij helena albo maruderami z posionami.
Jakoś nikt aż tak nie płacze że saurusy są gorszym core od warriorow.
Można grać czym kto lubi, nie podoba Ci się shaggot nie ma obowiązku jego wystawiania.
I tak mało kto ma w ogóle model bo w 8ed był czysto kolekcjonerski.
Armia miała mieć mocną piechotę i taką ma, monstery to tylko dodatek
Jakoś nikt aż tak nie płacze że saurusy są gorszym core od warriorow.
Można grać czym kto lubi, nie podoba Ci się shaggot nie ma obowiązku jego wystawiania.
I tak mało kto ma w ogóle model bo w 8ed był czysto kolekcjonerski.
Armia miała mieć mocną piechotę i taką ma, monstery to tylko dodatek
http://www.the-ninth-age.com/index.php? ... post519897
wydaje mnie sie też że treeman jest sporo lepszy od EDC
wydaje mnie sie też że treeman jest sporo lepszy od EDC
"Jak ja nie cierpię Vampirów"Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
Stan nie placze ze nie mam czym zdjac gortacha ktory sklada edc , poza tym nie gram shaggotem ani marasami ani helena ostatnio. moim zdaniem zle ze podrozyli shaggota.
bardziej sie zastanawiam jak glupio beda wygladaly osemki psow na stole:)
bardziej sie zastanawiam jak glupio beda wygladaly osemki psow na stole:)
MARK OF MARKI MARK