Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Możesz strzelać z działka po marszu (dzięki zasadzie Light Troops, którą model posiada z zasady Fly). Bombę możesz zrzucić jedynie na jeden oddział. Na koniec fazy pozostałych ruchów wybierasz jeden oddział, nad którym przeleciał żyro i tylko on dostaje hity.
Kilka pytań do 8 edycji.
1. Hammerersi w army list mają domyślnie zarówno hand weapon jak i great weapon. Czy to oznacza, że przed każdą walką mogę zdecydować czego chcę użyć?
2. Oglądając kilka gier na miniwargaming (taki kanał na YT) widziałem Thunderersów trafiających na 3+. Zasada "Dwarf-crafted" dotyczy jedynie reakcji na szarżę (brak standardowej kary w przypadku stand and shoot) w związku z czym ciekawi mnie skąd się to 3+ wzięło? Wiem, że w 7 edycji była możliwość dokupienia im takiego ulepszenia, ale w 8 nic takiego nie potrafię znaleźć.
3. Czy według zasad można wystawić Quarrellersów jako Rangersów? Są jakieś restrykcje a propos wystawiania drugiego z wymienionych unitów (oprócz tego, że zajmuje slot special i kosztuje więcej punktów)?
1. Hammerersi w army list mają domyślnie zarówno hand weapon jak i great weapon. Czy to oznacza, że przed każdą walką mogę zdecydować czego chcę użyć?
2. Oglądając kilka gier na miniwargaming (taki kanał na YT) widziałem Thunderersów trafiających na 3+. Zasada "Dwarf-crafted" dotyczy jedynie reakcji na szarżę (brak standardowej kary w przypadku stand and shoot) w związku z czym ciekawi mnie skąd się to 3+ wzięło? Wiem, że w 7 edycji była możliwość dokupienia im takiego ulepszenia, ale w 8 nic takiego nie potrafię znaleźć.
3. Czy według zasad można wystawić Quarrellersów jako Rangersów? Są jakieś restrykcje a propos wystawiania drugiego z wymienionych unitów (oprócz tego, że zajmuje slot special i kosztuje więcej punktów)?
ja tam pomalowałem kuszników na zielono/brąz (cała armia czerwono/złota) i dałem kilka smaczków typu siekiera na plecy czy plecak i są rangersi
można wystawiać dowolny oddział jako inny hmmm dowolny - w granicach rozsądku , nie jest to regulowane "prawnie" . chyba ze na mastersach .
kusznikami nie udawaj hammersów to nikt się raczejnie przyczepi
można wystawiać dowolny oddział jako inny hmmm dowolny - w granicach rozsądku , nie jest to regulowane "prawnie" . chyba ze na mastersach .
kusznikami nie udawaj hammersów to nikt się raczejnie przyczepi
-
- Chuck Norris
Jak mnie pamięć nie myli to chyba nawet całą 8 ed. bo to był chyba ostatni AB jaki wyszedł przed ET.Stan pisze:....
2) w 8ed bardzo długo kraśki grały na podręczniku 7ed, moze dlatego
...
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
-
- Chuck Norris
Nie do końca tak to działa.
Kulasz na początku shooting phase, na 2+ wybrany oddział w 3" może używać jego BS (jedna z opcji).
Nie musi być w danym oddziale, oraz sama jego obecność nie powoduje zmian statów a na pewno nie WS.
@Stan, jasne że ET to nadal 8ed, jedynie chodziło mi o to, że wyszedł praktycznie pod sam koniec, bo w sumie ile czasu na nim pograliśmy do wypuszczenia AoS?? Rok?? Dwa lata??
Chociaż dla mnie 8ed. się nie skończyła, bo to jedyna w jaką jeszcze gram .
Kulasz na początku shooting phase, na 2+ wybrany oddział w 3" może używać jego BS (jedna z opcji).
Nie musi być w danym oddziale, oraz sama jego obecność nie powoduje zmian statów a na pewno nie WS.
@Stan, jasne że ET to nadal 8ed, jedynie chodziło mi o to, że wyszedł praktycznie pod sam koniec, bo w sumie ile czasu na nim pograliśmy do wypuszczenia AoS?? Rok?? Dwa lata??
Chociaż dla mnie 8ed. się nie skończyła, bo to jedyna w jaką jeszcze gram .
"Blood Bowl is like a war- no winners, just survivors"
W zwykłą piechotę wchodzą 4 hity od np. mojego Króla. Te 4 ataki zadają przykładowo łącznie 8 woundów (dzięki runie destrukcji). I pytanie: ile modeli zabijam? Czy tylko 4 bo tyle było hitów i nie mogę zabić więcej niż było trafień, czy zdejmuje 8 bo tyle zadałem woundów?