Pytania Ogólne v. 2.1
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Pytania Ogólne v. 2.1
Ucieka jeśli w swoje turze się nie zbierze, w turze przeciwnika oddział stoi i czeka chyba, że zadeklarujesz szarże
BB---RR
--OOOOO
--OOOOO
Po reformie:
--BB----RR
--BB----RR
OOOOO
OOOOO
Przypadek 2 bohater przeskakuje z 1 rogu do drugiego. Przed:
BB
BB
--OOOOO
--OOOOO
Po:
--------BB
--------BB
OOOOO
OOOOO
Przypadek 1 bohater (B) na podstawce 50mm styka się rogiem z 1 modelem z oddziału piechoty (O), rydwan (R) styka się z 4 modelami. Przed reformem:
BB---RR
BB---RR
--OOOOO
--OOOOO
Po reformie:
--BB----RR
--BB----RR
OOOOO
OOOOO
Przypadek 2 bohater przeskakuje z 1 rogu do drugiego. Przed:
BB
BB
--OOOOO
--OOOOO
Po:
--------BB
--------BB
OOOOO
OOOOO
Dlaczego? Według mnie 1 jest legalny. Po zakończeniu wszystkich reformów wszystkie modele przeciwnika nadal są w walce.Eltharion pisze:Oba nie legalne
2 nielegalny. Ilość modeli w walce się zgadza, ale nie stykam się z dokładnie tymi samymi modelami wroga. Dobrze myślę? Podaję cytat z rulebooka:
At the end of each Combat Reform, you must have at least as many of your models in base contact with an enemy as
you had before the Reform. Any Character models that were in base contact with an enemy must be kept in base
contact (although it can be with different enemy models). Furthermore, at the end of all your Combat Reforms, the
exact same enemy models that were in base contact with opposing models before the Combat Reform must still be
in base contact after the Reform (but they may be Engaged with different models or even units).
Content
Nie musi. Zasada mówi o tym, że te modele co są w styku muszą w nim pozostać.
at the end of all your Combat Reforms, the
exact same enemy models that were in base contact with opposing models before the Combat Reform must still be
in base contact after the Reform (but they may be Engaged with different models or even units).
1.Jak wygląda strzelanie z armaty w skaveński kocioł/dzwon który siedzi w środku oddziału?
a. Losuję 50/50 czy trafiam w kocioł czy oddział zanim dodam sobie +1 do trafienia za large target?
b. Mogę po prostu strzelić w kocioł
c. Nie mogę strzelić w kocioł, bo jest w oddziale
2.Strzelając z katapulty mogę kotłowi zadać ranę z siłą 10 czy musi pocisk iść w oddział?
3.Jak wygląda zwykłe strzelanie w taki kocioł? Jest to przypadek jak z armatą?
a. Losuję 50/50 czy trafiam w kocioł czy oddział zanim dodam sobie +1 do trafienia za large target?
b. Mogę po prostu strzelić w kocioł
c. Nie mogę strzelić w kocioł, bo jest w oddziale
2.Strzelając z katapulty mogę kotłowi zadać ranę z siłą 10 czy musi pocisk iść w oddział?
3.Jak wygląda zwykłe strzelanie w taki kocioł? Jest to przypadek jak z armatą?
Perfer et obdura, dolor hic tibi proderit olim

1. B
Jeśli trafisz w oddział w którym jest model z innym troop typem to jako właściciej trafienia możesz przydzielić ten 1 hit w inny troop type niż unit.
2. Chyba tak, tu nie jestem pewien.
3. Tak, ale musisz równomiernie rozdzielać hity i te które sa nadmiarowe mozesz przydzielac wedle uznania. Jesli masz 30 trafien w oddzial 28 szczurow i war platformy to kazdy dostaje hita i zostaje ci jeden ktory mozesz rozdysponowac w co chcesz.
Ja mam pytanko do 1. Czy jeśli strzelam z cannona lub bolca pojedynczym strzałem i heros z jakis wzgledów stoi w drugim szeregu to czy moge dużą siłę z penetratingu przydzielić w herosa w 2 szeregu? Ofc jeśli ma inny troop type z matching base, albo jest mniej niż 5 R&F models?
Jeśli trafisz w oddział w którym jest model z innym troop typem to jako właściciej trafienia możesz przydzielić ten 1 hit w inny troop type niż unit.
2. Chyba tak, tu nie jestem pewien.
3. Tak, ale musisz równomiernie rozdzielać hity i te które sa nadmiarowe mozesz przydzielac wedle uznania. Jesli masz 30 trafien w oddzial 28 szczurow i war platformy to kazdy dostaje hita i zostaje ci jeden ktory mozesz rozdysponowac w co chcesz.
Ja mam pytanko do 1. Czy jeśli strzelam z cannona lub bolca pojedynczym strzałem i heros z jakis wzgledów stoi w drugim szeregu to czy moge dużą siłę z penetratingu przydzielić w herosa w 2 szeregu? Ofc jeśli ma inny troop type z matching base, albo jest mniej niż 5 R&F models?
Nie może:ALTPL pisze:To kolejne pytanie, bo zastanawia mnie sytuacja z gry. Czy mogę używać breath weapon jako atak strzelecki modelem, który jest w zwarciu?
"Units that are Fleeing, Engaged in Combat, or that have Marched, Reformed, Rallied, or Declared a Charge in their previous Movement Phase cannot shoot."
To, że jest to Special Atak w żaden sposób tego nie zmienia.
Model samych Reform nie może wykonywać, tylko Pivots (ale różnią się one tylko tym, że przy Reform'ie można zmienić formacje oddziału, a przy Pivot'cie tlyko go obrócić wokół własnej osi). Co do Pivot'ów to pojedynczy model może ich wykonać dowolną liczbę, nawet podczas marszu.kretx pisze:Hej, również mam pytanie które wyszło z wczorajszej gry ALTPL. Jak porusza się single model. Czy po reformie może się ruszyć, czy takie modele w ogóle muszą wykonywać zwroty?
"Units consisting of a single model can always perform any number of Pivots during an Advance Move." oraz
"Units consisting of a single model can always perform any number of Pivots during a March Move."
Mam pytanko. Oddział Tomb Guard z bohaterami, bsb i po stratach nadal z pełnymi 2 szeregami został zaszarżowany przez coś tam i przegrywa starcie np o 12. W jakiej kolejności mam liczyć zmniejszenie strat z zasady Unstable. Najpierw połowa z zasady Stubborn i dopiero zasada Hold Your Ground i spada mi ostatecznie 4. Czy najpierw HYG, dopiero Stubborn i spada 5?
ID: 2477