T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja
Re: T9A:FB 2.0 - przecieki i dyskusja
Mówisz o tym KoE vs UD ? To może być wielka szansa dla systemu o ile sklepy stacjonarne będą sprzedawać ten starter i w środku będą zasady 9th
Mówi się trudno i idzie się dalej ...
- wind_sower
- Masakrator
Żeby w środku były zasady, musi być stabilna wersja tych zasad. Jak T9A będzie ruchało producentów figurek cały czas zmieniając system to sami sie wyruchają xD
Maluję dla Perfectly Painted Studio!
https://www.facebook.com/PerfectlyPaintedStudio/
perfectlypaintedstudio@gmail.com
Aby jakikolwiek duży producent zaangażował się w T9A, choćby w sprawę tak banalną jak wydanie książkowe zasad, konieczne jest by T9A wzięło na siebie jakąkolwiek odpowiedzialność. Dzisiaj licencja mówi wprost, że wszelkie działania podjęte przez firmy trzecie w oparciu o udostępnione materiały są podejmowane na wyłączne ryzyko tych firm. Czyli jeżeli Games Workshop zdecyduje się pozwać Tabletop Miniature Solution za wydanie zasad Quickstartera oskarżając ich dajmy na to o plagiat to będzie to problem tylko i wyłącznie TMS. Innymi słowy każdy producent / wydawca musi we własnym zakresie ocenić jakość twierdzeń T9A, że publikowane przez nich materiały są ich własnością intelektualną oraz ewentualne ryzyko ruchu ze strony Games Workshop. To ryzyko nałożone na standardowe ryzyko prowadzenia działalności gospodarczej zniechęci większość firm, które wolą wydać własny, kulawy system, niż angażować się w akcję nie tylko niepewną biznesowo ale jeszcze obarczoną ryzykiem prawnym...
Doskonale to rozumiem, wydaje mi się jednak, że jeżeli T9A nie znajdzie kogoś kto formalnie wyda T9A 2.0 (rejestrując publikację, nadając ISBN) lub jeszcze lepiej jeżeli stowarzyszenie samo tego nie zrobi (choćby w formie e-booka) to niezależnie od liczby wprowadzonych zmian wiarygodność własności intelektualnej T9A będzie zawsze budzić wątpliwości. Szczególnie w warstwie fabularnej, która jest najsłabszym ogniwem i najłatwiejszym do podważenia. Co Ich/Was podkusiło by tworzyć świat tak silnie nawiązujący do Starego Świata..?
Chyba to że 99% graczy to byli gracze WFB z tego co się orientuję, którzy mają już takie a nie inne modele i chcą nimi grać...Co Ich/Was podkusiło by tworzyć świat tak silnie nawiązujący do Starego Świata..?
Macie czasem takie marzenia, że robimy ogólnoświatową zbiórkę na kickstarterze, odkupujemy od GW licencje na fluff i zasady do 8ed i niech idą w cholerę?
Kiedyś grejtsłordy to były grejtsłordy, a nie jakieś "miecz + tarcza"...
- wind_sower
- Masakrator
Jeżeli ten freeze będzie Bo na razie jest przesuwana data oddania. I tak jak mówi JimMorr nikt nie zainwestuje pieniędzy jeżeli T9A nie weźmie na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności. A freeze 1.34 trwa rok bo oddanie wersji dwa ziroł popłynęło. Wszyscy sie znamy i lubimy, ale "to jest byznes". Osobiście podziwiam odwagę Kanadiana, że wziął takie ryzyko na siebie i jeżeli T9A będzie dbało o Kanadiana tak Kanadian będzie dbał o T9A.ślivek pisze:@JimMorr- właśnie po to są teraz wprowadzane zmiany by nie mogło sobie Gw tak łatwo kogoś pozwać co by sprzedawał T9A.
@wind sower - po to będzie freeze rulebooka na parę lat. Po to właśnie był freeze 1.3 który zaraz będzie trwał rok.
@JimMorr akurat zrobienie fluffu tak podobnego do Starego Świata jest rozegrane po mistrzowsku
"Po tym, co tu zobaczyłem, nie wiem, czy chciałbym z tobą ubić muchę w kiblu."
Również podziwiam odwagę osoby która ruszyła z tym tematem, jednak na chwilę obecną wygląda to tak jakby przyszedł do mnie PH z ksero katalogu i chciał coś sprzedać mówiąc, że jeszcze nie do końca wiadomo co to będzie i do czego będzie służyło ale produkt będzie mniej więcej tak wyglądał i miał takie opakowanie.
Jeżeli okaże się, że zasady 2.0 są ciekawe i system działa, za pół roku nikt nie będzie pamiętał o 1.3 i pojawią się też zupełnie nowi ale i nowi/starzy gracze (patrząc na to jak na pierwszym turnieju organizowanym przez Laika w Krakowie było chyba 4 czy 5 osób - a jak to wygląda teraz). Gra poszybuje wsparta biznesem. Ale jak w 2.0 ekipa tworząca da plamę...
Mocno trzymam kciuki na tak, bo zajefajnie od czasu do czasu oderwać się od pracy by wyskoczyć na epickie zmagania pacynek.
Również podziwiam odwagę osoby która ruszyła z tym tematem, jednak na chwilę obecną wygląda to tak jakby przyszedł do mnie PH z ksero katalogu i chciał coś sprzedać mówiąc, że jeszcze nie do końca wiadomo co to będzie i do czego będzie służyło ale produkt będzie mniej więcej tak wyglądał i miał takie opakowanie.
Jeżeli okaże się, że zasady 2.0 są ciekawe i system działa, za pół roku nikt nie będzie pamiętał o 1.3 i pojawią się też zupełnie nowi ale i nowi/starzy gracze (patrząc na to jak na pierwszym turnieju organizowanym przez Laika w Krakowie było chyba 4 czy 5 osób - a jak to wygląda teraz). Gra poszybuje wsparta biznesem. Ale jak w 2.0 ekipa tworząca da plamę...
Mocno trzymam kciuki na tak, bo zajefajnie od czasu do czasu oderwać się od pracy by wyskoczyć na epickie zmagania pacynek.
Ja jestem zdziwiony, że tak szybko to idzie. Pisałem nie raz, że nie jasno przedstawiono timeline i oczekiwania community są inne niż faktyczne plany Ale to raczej problem informacyjny niż organizacji pracy. Od kuchni moim zdaniem to wygląda niebezpiecznie szybko jak na założone plany.wind_sower pisze:Jeżeli ten freeze będzie Bo na razie jest przesuwana data oddania. I tak jak mówi JimMorr nikt nie zainwestuje pieniędzy jeżeli T9A nie weźmie na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności. A freeze 1.34 trwa rok bo oddanie wersji dwa ziroł popłynęło. Wszyscy sie znamy i lubimy, ale "to jest byznes". Osobiście podziwiam odwagę Kanadiana, że wziął takie ryzyko na siebie i jeżeli T9A będzie dbało o Kanadiana tak Kanadian będzie dbał o T9A.
mnp21 pisze:Chyba to że 99% graczy to byli gracze WFB z tego co się orientuję, którzy mają już takie a nie inne modele i chcą nimi grać...
KoW ma zupełnie inny i dość słaby (sztampowy) świat, a wykorzystuje te 99% modeli z WFB ;P. Ba! Armii nawet dorobił się więcej. Jeśli chodzi o modele to nawet zupełnie inny świat akurat w niczym nie przeszkadza. Taką nazwijmy to moją fantazją od zawsze było oparcie nowego WFB o naszą lokalną perełkę fabularną "Monastyr" o nazwie: "Dominium&Valdor" ze szczyptą pomysłów z twórczości Tomasza Kołodziejczaka "Czarny Horyzont/Czerwona Mgła", na której oparłbym chaos ;P. Z lekkimi przeróbkami też by spokojnie udźwignął 99% modeli z WFB ;P. Doria jako bretka, Kord jako Imperium, Czarni jako chaos, Valdor z orkami i elfami etc. Świat Warhammera nie miałby do tego startu ;P. Oczywiście to wszystko to tylko marzenia ściętej głowy ;P.
- swieta_barbara
- habydysz
Ja jeszcze miesiąc temu obstawiałem marzec na release betatestów, widać że przyspieszyli.ślivek pisze:Ja jestem zdziwiony, że tak szybko to idzie. Pisałem nie raz, że nie jasno przedstawiono timeline i oczekiwania community są inne niż faktyczne plany Ale to raczej problem informacyjny niż organizacji pracy. Od kuchni moim zdaniem to wygląda niebezpiecznie szybko jak na założone plany.wind_sower pisze:Jeżeli ten freeze będzie Bo na razie jest przesuwana data oddania. I tak jak mówi JimMorr nikt nie zainwestuje pieniędzy jeżeli T9A nie weźmie na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności. A freeze 1.34 trwa rok bo oddanie wersji dwa ziroł popłynęło. Wszyscy sie znamy i lubimy, ale "to jest byznes". Osobiście podziwiam odwagę Kanadiana, że wziął takie ryzyko na siebie i jeżeli T9A będzie dbało o Kanadiana tak Kanadian będzie dbał o T9A.
@wind_sower: jak to jest przesuwana data oddania? A jaka była dotychczas oficjalna i na jaką się zmieniła?
@swieta_barbara: kwestia terninów doskonale ilustruje problem z odpowiedzialnością. Nikt pracując całkowicie społecznie i opierając się wyłącznie na pracy innych społeczników nie poda żadnego wiążącego terminu czegokolwiek. A tym bardziej nie będzie skłonny do wzięcia odpowiedzialności prawnej w przypadku roszczeń GW. Dlatego projekt w obecnym kdztałcie jest skazany na wegetację bez szans na oficjalny support większych firm takich jak perry miniatures czy warlord games.
Dla mnie wartość Starego Świata to przede wszystkim olbrzymie, tworzone przez lata zasoby fabularne. Gotrek, Genieve, Luthor Huss. To wszystko z czego T9A nie może skorzystać a igrając z czym naraża się na oskarżenie o plagiat. Natomiast sama koncepcja świata, która ewoluowała w locie by pomieścić kolejne tworzone przez GW armie jest słabiutka. O świecie fantasy trudno mówić, że jest nierealistyczny ale można wymagać od niego spójności. Stary Świat z jego tkwiącymi od eonów w epoce kamienia łupanego rasami zaraz po sąsiedzku z maszynami parowymi tego kryterium spójności nie spełnia. To jakiś patchwork upchniętych butem różnych linii modeli. Nie można było ruszyć armii ale można było na przykład rozbić świat na 3 czy 4 i zbudować narrację wokół koniunkcji sfer. O wiele łatwiejsze jest zaprojektowanie świata z 3-5 rasami niż upchnięcie na jednym globie 16 (18 jeżeli wierzyć zapowiedziom)
Dla mnie wartość Starego Świata to przede wszystkim olbrzymie, tworzone przez lata zasoby fabularne. Gotrek, Genieve, Luthor Huss. To wszystko z czego T9A nie może skorzystać a igrając z czym naraża się na oskarżenie o plagiat. Natomiast sama koncepcja świata, która ewoluowała w locie by pomieścić kolejne tworzone przez GW armie jest słabiutka. O świecie fantasy trudno mówić, że jest nierealistyczny ale można wymagać od niego spójności. Stary Świat z jego tkwiącymi od eonów w epoce kamienia łupanego rasami zaraz po sąsiedzku z maszynami parowymi tego kryterium spójności nie spełnia. To jakiś patchwork upchniętych butem różnych linii modeli. Nie można było ruszyć armii ale można było na przykład rozbić świat na 3 czy 4 i zbudować narrację wokół koniunkcji sfer. O wiele łatwiejsze jest zaprojektowanie świata z 3-5 rasami niż upchnięcie na jednym globie 16 (18 jeżeli wierzyć zapowiedziom)
- wind_sower
- Masakrator
Chciałbym zauważyć, ze w takim razie świat, w którym żyjesz nie spełnia zasad spójności...Stary Świat z jego tkwiącymi od eonów w epoce kamienia łupanego rasami zaraz po sąsiedzku z maszynami parowymi tego kryterium spójności nie spełnia
Dobre. A to wszystko wina tego fluffu o fizyce kwantowej zapewne.wind_sower pisze:Chciałbym zauważyć, ze w takim razie świat, w którym żyjesz nie spełnia zasad spójności...Stary Świat z jego tkwiącymi od eonów w epoce kamienia łupanego rasami zaraz po sąsiedzku z maszynami parowymi tego kryterium spójności nie spełnia
Celna uwaga ;Pwind_sower pisze:Chciałbym zauważyć, ze w takim razie świat, w którym żyjesz nie spełnia zasad spójności...Stary Świat z jego tkwiącymi od eonów w epoce kamienia łupanego rasami zaraz po sąsiedzku z maszynami parowymi tego kryterium spójności nie spełnia
Kiedy Indianie obserwowali kolej i przetaczającą się po niej maszyny parowe też mogli się skarżyć na brak spójności ;P.
Światy fantasy to wyrównują, bo dają Indianom rzeczywiste moce duchowe i bestie, aby mieli w dłuższej perspektywie jakieś szanse ;P
Inna sprawa, że prędzej czy później poszczególne frakcje lub jej odłamy kradłyby "technologię/magię" i odpowiednio ją do siebie adoptowały, a to już myślę bardziej chodzi o ciąg przyczynowo-skutkowy i rozwój świata (i to chyba miał na myśli swieta_barbara).
A tak najważniejsze, aby tzw. "metafizyka" świata fantasy była spójnie i wiarygodnie przedstawiona, a przynajmniej takie sprawiała wrażenie.
Sam zaś najbardziej lubię jak autorzy światów fantasy nadają uniwersum własnej niepowtarzalnej osobowości przez próbę przedstawienia rozwiązań ustrojowych i społeczeństwa oraz mentalności ludzi w zestawieniu z chodzącymi bogami po ziemi, niepodważalnym istnieniu i wpływie bogów i świata duchowego, wpływu magii na rozwój cywilizacji i technologii, reagowanie na niebezpieczeństwa gdy ma się za sąsiadów wampiry, nieumarłych, orki czy chaos. Ale to temat na osobną dyskusję ;P
-
- Chuck Norris
Cóż, na pewno nastroje rasistowskie i ksenofobiczne (w odniesieniu do swojej rasy) są w społeczeństwie mniejsze, gdy ma się takich sąsiadów za miedzą
Rzecz o szczurach
Poczekam na resztę rewelacji, ale chyba czas kupić ogry. (i nie o szuroogry mi tu chodzi)
VS Community Support stwierdził, że szczury nie potrzebują hordy, tylko busów głębokich po 8+ szeregów. Spadnie cena szczura ale tak jak w cytacie - do SiN i Steadfast nie będą się liczyły pierwsze dwa szeregi. Eliminuje to możliwość użycia hordy i MSU na core...We made it so the first two ranks of rats didn't count for steadfast or SIN.
Poczekam na resztę rewelacji, ale chyba czas kupić ogry. (i nie o szuroogry mi tu chodzi)