Jako, że zbliża się u nas turniej na 3000p. Przedstawiam swoją wersję:
Vampire courtier 680pkt
Blood dragon, BSB, wizard apperience (occultism)
Plate armour, shield, Lance, Great weapon, paired weapons
Blood power: eternal duelist (Przerzut "1" na trafienie ranienie i AS w cc)
Armour enchantment: Legend of the black knight ( +1AS, 4+Aegis)
Mount: Monstrous revenant (devastating charge)
Necro Adept 275pkt
General, sceptre of power, Light armour, Evocation
Necro Adept 245pkt
Magical heilroom, Light armour, Alchemy
20 zombies 115pkt
36 szkieletów 395pkt
FCG, Legion Standard
2 Bat swarm 110pkt
5 spectral hunters 260pkt
5 spectral hunters 260pkt
Varkolak 330pkt
Varkolak 330pkt
Total: 3000p
Rozpiska typowo ofensywna bez głównego oddziału do walki. Rozproszone punkty na stole. Dużo możliwości taktycznych. Varkolaki na flankach i mogą sami marszować. wampir bsb daje w 18" minus do sypania w cc, więc ma możliwość się oddalić. Z okultyzmu biore zionięcie a z alchemii molten copper i nękam opancerzone oddziały. Poza tym 5-tki spectral huntersów do wypłacania hitów bez save.
W sumie brak odginaczek ale stwierdziłem, że nie ma tutaj za bardzo co odginać. Zawsze mogę poświęcić bat swarmy albo 5-tkę spectral huntersów. Magowie dobrze schowani z tyłu w oddziale zombie. Od boku ciężko mnie zajść bo mam latacza, varkolaki i spectral huntersów.
Rozmyślałem nad wyrzuceniem varkolaków na rzecz Vampire knightów jako że mam BD w armii. Niestety 6-stka z FCG się nie mieści o 10pkt - no chyba że bym zabrał za 10pkt devastating charge z potworka ale wg mnie szkoda zabierać S6 przy 4 atakach. Poza tym warto by im było dać sztandar za 70pkt +1 armour penetrating, więc w takim przypadku mam możliwość wzięcia tylko 5-tki takich rycerzy.
Czy wg was warto na rzecz 2 varkolaków? Mimo to i tak bym musiał coś jeszcze z rozpiski wyrzucić, bo varkolaki 660p, a taka 5-tka rycerzy z FCG i sztandarem +1AP kosztuje 675p.
Taka 5-tka rycerzy to w sumie 10W z mocnym kopem więc może i rzeczywiście warto?
Co do przedmiotów na magach to jeszcze do rozkminy - mogę dać jakiegoś bounda z ruchem skoro mam spectral huntersów ale myślę, że jest ok