Zje.... tzn głupie wheele
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Każdy chociaż trochę trzeźwo myślący człowiek, który wie że jego ludzik może przesunąć się w danej turze np 8", czuje lekki dyskomfort na myśl, że w grupie ludzików nagle któryś z nich przesunął się o znacznie większa odległość.
Ki czort? Pewnie sługa chaosu? Takiego trza od razu na widły.
Ludzika oczywiście
Ki czort? Pewnie sługa chaosu? Takiego trza od razu na widły.
Ludzika oczywiście
Pelcu: nie wheeluję tak nimi (nie muszę zresztą, bo podczas reformy mogę się ustawić tak, by nie musieć wheelować).
Nikt z tg nie porusza się więcej niż może.
A domek po prostu tak działa, co poradzić.
I tak jest to dość kiepskie, bo ciężko jest nimi wyjść odpowiednio, rzadko się udaje.
Jak przeciwnik pomyśli to mi ich zablokuje i wejście do domku tylko ich spowolni.
Nikt z tg nie porusza się więcej niż może.
A domek po prostu tak działa, co poradzić.
I tak jest to dość kiepskie, bo ciężko jest nimi wyjść odpowiednio, rzadko się udaje.
Jak przeciwnik pomyśli to mi ich zablokuje i wejście do domku tylko ich spowolni.
To moze warto wprowadzic uscsilenie (propozycja): "Żaden model w podfazie Pozostałe Ruchy nie może się znaleźć dalej od swojej pozycji z początku tej podfazy niż podwójna wartość jego MV ."
Zalatwi to sprawe najbardziej hardcorowych zagrywek, nie ograniczy tomb guardow (w koncu oni reformuja sie wczesniej), pozostawi mozliwosc zrobienia ruchu wiekszego w szarzy i pozwoli na lekkie stosowanie 'turbo gazu' .
Co sadzicie? Chodzi o to, zeby rozwiazywanie tej kwestii nie lezalo tylko w gestii sedziow turniejow, bo wtedy co turniej bedzie inaczej...
edit: nie wyeliminuje jednak zagrywki opisanej przez Litha, ale nie mam jakos pomyslu jak mozna ja wyeliminowac.
Zalatwi to sprawe najbardziej hardcorowych zagrywek, nie ograniczy tomb guardow (w koncu oni reformuja sie wczesniej), pozostawi mozliwosc zrobienia ruchu wiekszego w szarzy i pozwoli na lekkie stosowanie 'turbo gazu' .
Co sadzicie? Chodzi o to, zeby rozwiazywanie tej kwestii nie lezalo tylko w gestii sedziow turniejow, bo wtedy co turniej bedzie inaczej...
edit: nie wyeliminuje jednak zagrywki opisanej przez Litha, ale nie mam jakos pomyslu jak mozna ja wyeliminowac.
A o co chodzi z domkami? Jakos mi umknelo.
LS zajmuje sie wheelami, ok.
Szafa: proponuje jednak moj zapis... remaining moves a nie faza ruchu... nie musisz wtedy uwzgledniac wszystkich ucieczek, szarz itp a problem o jakim mowimy dotyczy tylko remaining moves.
Poza tym nie mozna napisac, ze "Ruchy po wheelu mierzymy od modelu który pokonuje w trakcie wheela najdłuższą drogę". Bo z tego wynika, ze wheelujac mierzymy od ostatniego z tylniego szeregu a nie tak jak sie powinno czyli od zawnetrznego z pierwszego szereregu...
Rozumiem, ze to poczatek tworzenia tego uscsilenia ale proponuje przyjac na poczatek taka formule :"Żaden model w podfazie Pozostałe Ruchy nie może się znaleźć dalej od swojej pozycji z początku tej podfazy niż podwójna wartość jego MV ."
LS zajmuje sie wheelami, ok.
Szafa: proponuje jednak moj zapis... remaining moves a nie faza ruchu... nie musisz wtedy uwzgledniac wszystkich ucieczek, szarz itp a problem o jakim mowimy dotyczy tylko remaining moves.
Poza tym nie mozna napisac, ze "Ruchy po wheelu mierzymy od modelu który pokonuje w trakcie wheela najdłuższą drogę". Bo z tego wynika, ze wheelujac mierzymy od ostatniego z tylniego szeregu a nie tak jak sie powinno czyli od zawnetrznego z pierwszego szereregu...
Rozumiem, ze to poczatek tworzenia tego uscsilenia ale proponuje przyjac na poczatek taka formule :"Żaden model w podfazie Pozostałe Ruchy nie może się znaleźć dalej od swojej pozycji z początku tej podfazy niż podwójna wartość jego MV ."
- szafa@poznan
- Rulzdaemon
imho pasi.Żaden model w podfazie Pozostałe Ruchy nie może się znaleźć dalej od swojej pozycji z początku tej podfazy niż podwójna wartość jego MV ."
Uwaga fluffowe pierdzenie: Wystarczy wyobrazić sobie kolumnę maszerujących żołnierzy żeby dojść do wniosku że mierzenie odległości od modelu w ostatnim rzędzie nie ma sensu - w rzeczywistości tyły nie gonią przecież frontu tak, żeby być równo za plecami pierwszego szeregu. To że to tak wygląda na stole to sprawa uproszczenia i konstrukcji podstawek. No a że to może prowadzić do nadużyć przekonuje mnie, że czasem warto mieć grubego rulebooka w twardej oprawie, a nie książeczkę ze skullpassa. Ewentualnie można wrzucić jakiś metalowy regiment w skarpetę i wykonać zamach z zza pleców....
- Christos
- Kretozord
- Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)
Skoro więc prowadzi do nadużyc (ze wzgledu na uproszczenie i konstrukcje podstawek) to zamiast RB w twardej oprawie wystarczy określić "ramy" w ramach których modele moga być przestawiane.
Kwestia tego jak poruszają się żywi ludzie nie ma tu wielkiego znaczenia, może oprócz tego że wyzej tyłka sie nie podskoczy i cieżko w określonym czasie przebiec wiecej niz pozwalaja na to warunki fizyczne.
Kwestia tego jak poruszają się żywi ludzie nie ma tu wielkiego znaczenia, może oprócz tego że wyzej tyłka sie nie podskoczy i cieżko w określonym czasie przebiec wiecej niz pozwalaja na to warunki fizyczne.
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
Błażej czytaj uważnie. chodzi tylko o podfazę fazy Ruchu - Ruchy Pozostałe.
Jak tego nie uściślicie zrealizuję swój plan.
Kupię metalowe kostki i będę napierdalał nimi w takich cfaniaków.
- Jedy Knight
- Forma Skrótowa
Eh, łezka w oku się kręci na wspomnienie „partii” McPollle – Polit na ETC 2006.Młody pisze:Jak tego nie uściślicie zrealizuję swój plan.
„Patria” trwała 4 godziny, rozegrano 2 tury, panowie po pierwszym ruchu wyciągnęli dwuraki.
Na mój apel by WE nie stosował takich sztuczek jak w temacie, Kapitan Duńczyków wzruszył ramionami i powiedział do swojego gracza - :”Jedziesz”.
Poprosiłem Shino by posiedział przy stole i zmywał krew z podłogi.
Jak chcecie sobie tak grać, to grajcie. Może ze dwie tury zagracie.
Miłych partii.
Z Nowym Rokiem.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.
Ano Blazej ma racje.
Chodzi mu o to, ze khemri np. moze zrobic taki myk wheelowy w fazie magii, a uscislenie mu tego nie zabroni (jezeli dobrze zrozumialem).
W zasadzie zastanawiam sie, czy w ogole jest sens to uscislac... duzo rzeczy trzeba wziac pod uwage a niektorych mykow nie bedzie jak wyeliminowac (np. cofanie Litha).
Chodzi mu o to, ze khemri np. moze zrobic taki myk wheelowy w fazie magii, a uscislenie mu tego nie zabroni (jezeli dobrze zrozumialem).
W zasadzie zastanawiam sie, czy w ogole jest sens to uscislac... duzo rzeczy trzeba wziac pod uwage a niektorych mykow nie bedzie jak wyeliminowac (np. cofanie Litha).
przestancie... za takie ruchy powinny byc / sa po prostu karniaki (za sam pomysl 3, za zawolanie sedziego 10, za kwestionowanie jego decyzji w tej sprawie zmiana wyniku na 0:20)Marek Golan pisze:Ano Blazej ma racje.
pozdrawiam
Furion