HE 2500 na GT
- Loremaster
- Oszukista
HE 2500 na GT
4lvl Archmage + Seer + Dispel Scroll + Ring of Corin + Jewel of Dusk + Pure of Heart
2lvl Mage + Seer + Silver Wand + Channelear honour
2lvl Mage + Seer + Dispel Scroll
BSB + Battle Banner + Ithimlar Barded Steed
Core
6 Silver Helms + command + War Banner
5 Silver Helms + musican
5 Silver Helms + musican
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
5 Dragon Princes + command + Banner of Sorcery + Amulet of Puryfying Flame
Rare
2 Rbt - 200
2 Rbt - 200
To jest jakby wersja początkowa. Zastanawiam się jednak nad konkretnymi zmianami :
- zamiana War Banner and Banner of Ellyrion
- zamiana 2 Rbt na orzełka/orzełki i wziecie dodtatkowego oddziału 5 Silverów
- wzięcie zamiast kolegium magów , lorda z book of heoth i do niego 1lvl Maga z dwa scrollami i dopakowanie Silverów do 12 z War Bannerem , wtedy kolesc z ksiażką wziałby shadowa i miałby z duza pewnościa jeden z czarów : Pit of Shades/Popyczkacza ktore z Ifki moga sporo na mieszac, co wiecej Banner of Sorcery daje pewnosc ze rzuce z niego dwa czary co najmniej jeden na 4 kociach i jeden na 3 wiec przy wylosowaniu obydwu czarów koles sieje zniszczenie, do tego wpakowałbym herosa z armoour of gods i great weaponem i amulet of protection przy uzyciu lotu byłby postrachem wszytskich wrogich magów
rydwanow, maszyn tymbardziej ze magowie zeby porzucac musza teraz podchodzic blizej. I co by nie mówic 12 SH z War Bannerem i BSB w środku przejeżdza przez 99% oddziałów bez problemu ( oczywiscie w takie stubborn czy unbreakble nie bede szarżował nikt nie jestem samobojcom)
w II wersji rozpiska wygladałaby tak
4lvl Archmage + book of Heoth + Pure of Heart
1lvl Mage + 2xDS
BSB + Battle Banner
Commander + Armour of the Gods + Amulet of Puryfying Flame + Great Weapon
Core
12 Silver Helms + command + War Banner
2x5 Silver Helms + musican
10 Archers
Special
6 rydwanów
5 Dragon Princes + command + amulet of puryfying flame + Banner of Sorcery
Rare
2 Rbt
1 Great Eagle
2lvl Mage + Seer + Silver Wand + Channelear honour
2lvl Mage + Seer + Dispel Scroll
BSB + Battle Banner + Ithimlar Barded Steed
Core
6 Silver Helms + command + War Banner
5 Silver Helms + musican
5 Silver Helms + musican
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
5 Dragon Princes + command + Banner of Sorcery + Amulet of Puryfying Flame
Rare
2 Rbt - 200
2 Rbt - 200
To jest jakby wersja początkowa. Zastanawiam się jednak nad konkretnymi zmianami :
- zamiana War Banner and Banner of Ellyrion
- zamiana 2 Rbt na orzełka/orzełki i wziecie dodtatkowego oddziału 5 Silverów
- wzięcie zamiast kolegium magów , lorda z book of heoth i do niego 1lvl Maga z dwa scrollami i dopakowanie Silverów do 12 z War Bannerem , wtedy kolesc z ksiażką wziałby shadowa i miałby z duza pewnościa jeden z czarów : Pit of Shades/Popyczkacza ktore z Ifki moga sporo na mieszac, co wiecej Banner of Sorcery daje pewnosc ze rzuce z niego dwa czary co najmniej jeden na 4 kociach i jeden na 3 wiec przy wylosowaniu obydwu czarów koles sieje zniszczenie, do tego wpakowałbym herosa z armoour of gods i great weaponem i amulet of protection przy uzyciu lotu byłby postrachem wszytskich wrogich magów
rydwanow, maszyn tymbardziej ze magowie zeby porzucac musza teraz podchodzic blizej. I co by nie mówic 12 SH z War Bannerem i BSB w środku przejeżdza przez 99% oddziałów bez problemu ( oczywiscie w takie stubborn czy unbreakble nie bede szarżował nikt nie jestem samobojcom)
w II wersji rozpiska wygladałaby tak
4lvl Archmage + book of Heoth + Pure of Heart
1lvl Mage + 2xDS
BSB + Battle Banner
Commander + Armour of the Gods + Amulet of Puryfying Flame + Great Weapon
Core
12 Silver Helms + command + War Banner
2x5 Silver Helms + musican
10 Archers
Special
6 rydwanów
5 Dragon Princes + command + amulet of puryfying flame + Banner of Sorcery
Rare
2 Rbt
1 Great Eagle
Ostatnio zmieniony 12 sty 2007, o 21:15 przez Loremaster, łącznie zmieniany 2 razy.
- Loremaster
- Oszukista
no własnie cięzki wybór druga daje dużo fanastycznych opcji z czarami, bo tym kolesiem z GW na piechote moge szachowac maszyny, magów, jakies inne smiecie w stylu skirmishów no i popychaczka na tych silverach to miod, albo pit of shades na jakiegos Slaana ,i UPS w pierwszej turze nie ma modelu za 1/3 punktów armi bo wpadł do dziury.duke pisze:Ja bym wziął 2gą rozpe-daj lordowi konika
Tylko sie zastanawiam czy nie wpakowac do tej rozpy 4RBT kosztem czegos tam np. 2 rydwanów i wtedy wziaźć 4 RBT, 4 rydwany i do tego 5 shadow Warriors ktorzy by chronili tego kolesia z GW.
Pierwsza opcja to wiadomo przy seerach i sensownych rzutach w fazie magii moze przeciwnika przyprawić o mocny zawrót głowy
War Banner jest bardziej uniwersalny (choc Lion Standar to tez jest dobra opcja ) bo na wejsciu do CR mam wtedy +5 (rank, outnumber, sztandar, war banner, bsb) + D6 (battle banner ) czyli min +6 + rany z 7A S5 3A S4 i 6A S3
Ostatnio zmieniony 11 sty 2007, o 22:54 przez Loremaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli chcesz rzucać takiego np. Pita, to przydałoby sie jakis oddział dla maga znaleźć .
- Loremaster
- Oszukista
można dac lordowi konika, great eagle. np.
Albo wpakowac go do Silverów/DP albo w opcji z shadow warriors do nich , jednego maga szczególnie jak moze steed of shadows w kazdej chwili puscic z totla i zniknac gdzies indziej mozna uchronic (mam nadzieje)
Albo wpakowac go do Silverów/DP albo w opcji z shadow warriors do nich , jednego maga szczególnie jak moze steed of shadows w kazdej chwili puscic z totla i zniknac gdzies indziej mozna uchronic (mam nadzieje)
- Loremaster
- Oszukista
I jeszcze taka odmiana
4lvl Archmage + Book of Heoth + Great Eagle + Pure of Heart
BSB + Battle banner
1lvl Mage + 2xDS
Commander + Armour of the Gods + Talisman of Protection + Great Weapon (ew.Reaver Bow + enchanted shield + Great weapon - magow zabija tak sama tylko charioty nie ale za to strzela , czyli moze wykosic jakie banshee np. albo podleciec do czego z steed of shadows i zastrzelac jezeli jest to legalne )
core
12 Silver Helms + War Banner + command
2x5 Silver helms
Special
4 rydwany
6 Shadow Warriors
Rare
4 Rbt
4lvl Archmage + Book of Heoth + Great Eagle + Pure of Heart
BSB + Battle banner
1lvl Mage + 2xDS
Commander + Armour of the Gods + Talisman of Protection + Great Weapon (ew.Reaver Bow + enchanted shield + Great weapon - magow zabija tak sama tylko charioty nie ale za to strzela , czyli moze wykosic jakie banshee np. albo podleciec do czego z steed of shadows i zastrzelac jezeli jest to legalne )
core
12 Silver Helms + War Banner + command
2x5 Silver helms
Special
4 rydwany
6 Shadow Warriors
Rare
4 Rbt
Obie sa strasznie giete. Pierwsza wydaja mi sie mniej "kostkowa", szczegolnie z immune to fear and terror, a 2ga to masz ta 1/3 na nie wylosowanie pitki ze slanem, a jak wylosujesz to slan sie skitra. Jak juz z ksiazka to opcja "Jankielowa" z orzelkiem jest chyba najfajniejsza.
- Loremaster
- Oszukista
Akurat to jest uniwersalne, od lat gram podobnymi rozpiskami i z HE cieżko złozyć coś bardziej uniwersalnego co mogłoby z powodzeniem rywalizować z każdą armią , szczególnie pierwsza opcja
Opcja z książeczką jest trochę inne dlatego wymaga więcej testów i dopracowania
Opcja z książeczką jest trochę inne dlatego wymaga więcej testów i dopracowania
szczerze mowiac, to juz nie moge sie doczekac sie nowego AB do HE.. wtedy moze takie szalone pomysly jak te przestana byc normalka..
IMO druga rozpa ciekawsza.. choc nie wiem czy to najlepszy pomysl by miec tylko jeden mocny oddzial na 2,5k.. rozsadny gracz bedzie Ci rzucal smieci pod ten oddzial na pozarcie i powoli rozwali ci reszte armii w tym magow ktorzy beda bez oslonny...
i wtedy nawet popychaczka moze nie pomoc...
IMO druga rozpa ciekawsza.. choc nie wiem czy to najlepszy pomysl by miec tylko jeden mocny oddzial na 2,5k.. rozsadny gracz bedzie Ci rzucal smieci pod ten oddzial na pozarcie i powoli rozwali ci reszte armii w tym magow ktorzy beda bez oslonny...
i wtedy nawet popychaczka moze nie pomoc...
- Loremaster
- Oszukista
Z tego co w USA słyszałem to raczej nie liczyłbym na to ze nowy AB do HE bedzie słaby wręcz przeciwnie, no ale to sa jeszcze niepotwierdzonre informacje bo army book nie jest jeszcze skończony
Ja nie wiem w HE to chyba nikt nie wystawia wielu silnych oddziałów , jeden wystarczy od wybijania smieci, sa Bolce, Rydwany i Małe oddziały Silverów
Ja nie wiem w HE to chyba nikt nie wystawia wielu silnych oddziałów , jeden wystarczy od wybijania smieci, sa Bolce, Rydwany i Małe oddziały Silverów
- Loremaster
- Oszukista
OK to finalna wersja chyba , zdecydowałem sie na drugą opcję po wydaje mi się że daje więcej możliwości
4lvl Archmage + Book of Heoth + Pure of Heart + Great Eagle
1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll
Commander + Armour of the Gods + great weapon
Commander + BSB + Battle Banner + ithimlar barded steed + dragon armour
Core
12 Silver Helms + heavy armours + shields + War Banner + command
5 Silver Helms + heavy armours +shields
5 Silver Helms + heavy armours + shields
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
7 Shadow Warriors
5 Draon Princes + amulet of Puryfying Flame + Banner of Sorcery + command
Rare
2 Rbt
2 Rbt
I jak myśliscie jest coś wartego zmiany/ulepszenia ??
- zastanawiam sie na daniem drugiemu magowi 2lvl i channelear, gdyz wtedy moge prowadzic lepsza ture magii, tzn przeciwko armioa z malo iloscia DD i DS moge wziaźć mu shadow i grac tym w ten sposob, ze rzucam 3 czary z lorda i jeden z 2lvl , co miałoby sens biorac pod uwage ze genruje 9-11 kostek, a jak trzeba po prostu rzucam z 4 kosci Total powery dwa kosztem reszty czarów (no bo wtedy ten czar z 2lvl bedzie zdispelowany )
- czy brac ten duzy oddział Silverów a nie podzielić go np. na 2x6 (jeden z commandem i War bannerem ) bo wtedy jest to bardziej manewrowane kosztem +2 do CR , ale mam duzo wiecej jednostek i strata takiego unitu tak nie boli
4lvl Archmage + Book of Heoth + Pure of Heart + Great Eagle
1lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll
Commander + Armour of the Gods + great weapon
Commander + BSB + Battle Banner + ithimlar barded steed + dragon armour
Core
12 Silver Helms + heavy armours + shields + War Banner + command
5 Silver Helms + heavy armours +shields
5 Silver Helms + heavy armours + shields
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
7 Shadow Warriors
5 Draon Princes + amulet of Puryfying Flame + Banner of Sorcery + command
Rare
2 Rbt
2 Rbt
I jak myśliscie jest coś wartego zmiany/ulepszenia ??
- zastanawiam sie na daniem drugiemu magowi 2lvl i channelear, gdyz wtedy moge prowadzic lepsza ture magii, tzn przeciwko armioa z malo iloscia DD i DS moge wziaźć mu shadow i grac tym w ten sposob, ze rzucam 3 czary z lorda i jeden z 2lvl , co miałoby sens biorac pod uwage ze genruje 9-11 kostek, a jak trzeba po prostu rzucam z 4 kosci Total powery dwa kosztem reszty czarów (no bo wtedy ten czar z 2lvl bedzie zdispelowany )
- czy brac ten duzy oddział Silverów a nie podzielić go np. na 2x6 (jeden z commandem i War bannerem ) bo wtedy jest to bardziej manewrowane kosztem +2 do CR , ale mam duzo wiecej jednostek i strata takiego unitu tak nie boli
trzeci bohater do wywalenia,i 12 silverów?ich wogule nie rozumiem tutaj,skasuj 2 i 2 shadów i tego trzeciego boha,daj reaver bowa na orle,świetna sprawa,i jak będą pkt dokup muzyków do piątek,i pamiętaj arcymag na orle z bookiem to ryzykowna sprawa
+1Do CR nie jest juz takie istotne jak mamy szmaciaża i do tego w 7ed. +1 za bsb wiec co najmniej +3 za sztandary, do tego ataki, spokojnie daje rade a jak rzuci 3 albo 4 na szmacie to juz całkiem przyjemnie. Za to be lwiej szmaty mogą pojawic sie sytuacje że nei zaszarzuje w bardzo istotnym momencie - a to boli i potam właśnei głupia paplanina że złe rzuty poszły - mozna sie przed tym zabezpieczyć to warto.
Pozdro
Pozdro
- Loremaster
- Oszukista
Po zastanowieniu troszkę zmodyfikowałem rozpiskę
4lvl Archmage + Book of Heoth + Pure of Heart
2lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll + Channlear
Commander + Armour of Gods + great weapon/Commander + Reaver Bow + shield + dragon armour
Commnader + BSB + Battle Banner + Dragon Armour + ithimlar barded steed
Core
5 Silver Helms + heavy armours + shields + musican
6 Silver Helms + heavy armours + shields + command + Lion Standar
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
7 Shadow Warriors
5 Dragon Princes + command + Banner of Sorcery +amulet of puryfying flame + enchanted shield
Rare
2 Rbt
2 Rbt
- herosa chce zostawic kosztuje bardzo mało jak na elfy(109) a w połaczeniu z dwoma czarami steed of shadows taki koles potrafi dużo w pobliżu BSB może bez problemu polować na scautów czy light cavalery,m zabija rydwany, poluje na magów naprawde w połączeniu z tym czarem może być bardzo przydatny, można go zawsze przeteleportwoac zeby blokował maszerowanie itd itd.
- magowie sa na piechote ale lord steed of shadows z Ifki moze sie w razie niebezpieczeństwa ulotnic
- mam dużo oddziałów do blokowania, i szachowania przeciwnika ktore można w ostateczności poświęcic
- przeciwnik nie ma za bardzo na czym punktów ponabijać jeżeli nie zlapie herosów, dragon princów
Zastanawiam się nad kolesiem z reaver bowem ale jeżeli już to w wersji na piechote aby można go bylo używać podobnie do tego z S7 :d nie powinien byc dużo droższy
4lvl Archmage + Book of Heoth + Pure of Heart
2lvl Mage + Dispel Scroll + Dispel Scroll + Channlear
Commander + Armour of Gods + great weapon/Commander + Reaver Bow + shield + dragon armour
Commnader + BSB + Battle Banner + Dragon Armour + ithimlar barded steed
Core
6 Silver Helms + heavy armours + shields + command + Lion Standar
Special
2 Tiranoc Chariots
2 Tiranoc Chariots
7 Shadow Warriors
5 Dragon Princes + command + Banner of Sorcery +amulet of puryfying flame + enchanted shield
Rare
2 Rbt
2 Rbt
- herosa chce zostawic kosztuje bardzo mało jak na elfy(109) a w połaczeniu z dwoma czarami steed of shadows taki koles potrafi dużo w pobliżu BSB może bez problemu polować na scautów czy light cavalery,m zabija rydwany, poluje na magów naprawde w połączeniu z tym czarem może być bardzo przydatny, można go zawsze przeteleportwoac zeby blokował maszerowanie itd itd.
- magowie sa na piechote ale lord steed of shadows z Ifki moze sie w razie niebezpieczeństwa ulotnic
- mam dużo oddziałów do blokowania, i szachowania przeciwnika ktore można w ostateczności poświęcic
- przeciwnik nie ma za bardzo na czym punktów ponabijać jeżeli nie zlapie herosów, dragon princów
Zastanawiam się nad kolesiem z reaver bowem ale jeżeli już to w wersji na piechote aby można go bylo używać podobnie do tego z S7 :d nie powinien byc dużo droższy